Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

0,4 l /5 kg mięsa
 

Czyli 80 ml wody/kg mięsa  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601248
Udostępnij na innych stronach

Tak, piszemy o cebulowej, której nigdy nie wędziłem.

 

W przeciwieństwie do mnie.Ja wszystkie metki podwędzam, ale tak jak napisałem to szczegół, który nie każdy musi stosować.Jakoś tatar z wieprzowiny nam nie pasi.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601251
Udostępnij na innych stronach

wieprzowina surowa mowimy nie..chyba ze wedzony boczek ale czy  jeszcze surowym mozna go nazwac.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601269
Udostępnij na innych stronach

 

 

wieprzowina surowa mowimy nie..chyba ze

peklowany i przyprawiony  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601273
Udostępnij na innych stronach

 

 

peklowany i przyprawiony    

 

Szczerze mówiąc nie znalazłem w swoich zbiorach przepisu branżowego na metkę z niewędzonego mięsa, ale jak ktoś lubi.Tatara wolę z wołowiny. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601282
Udostępnij na innych stronach

niech  bedzie sobie i peklowana i z przyprawami  jestem na nie , jestem takiego samego zdania jak Arkadiusz tatar wolowy !namiastki moga ewentualnie byc ze sledzia solonego badz lososia dzikiego.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601297
Udostępnij na innych stronach

Ale czy 0,4l wody na kg mięsa to nie jest jakaś pomyłka?

0,4 l /5 kg mięsa

czy przed mieleniem podmrażamy mięso?

Nie ma potrzeby... :cool:

 

Jakoś tatar z wieprzowiny nam nie pasi.

wieprzowina surowa mowimy nie..

peklowany i przyprawiony :thumbsup:

niech bedzie sobie i peklowana i z przyprawami jestem na nie , jestem takiego samego zdania jak Arkadiusz tatar wolowy

Jest wieprzowina i wieprzowina... , nie każde mięso się nadaje na ten rodzaj produktu. Nie to dla surowego drobiu, wieprzowina, wołowina, jeleń - tak. :cool:

Metka cebulowa, to żaden tatar... :cool: Ważne - surowiec wysokiej jakości z pewnego źródła, zapeklowany co najmniej 48 godzin, i po zmieleniu i wymieszaniu z przyprawami - temperatura pokojowa - kilka godzin,

by ładny kolorek złapała i... :cool:

 

EAnna wykona, przetestuje i może napisze - jak było..... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601351
Udostępnij na innych stronach

EAnna wykona, przetestuje i może napisze - jak było.

 

 

Tak, zrobiłam i przetestowałam razem z największymi amatorami surowizny w rodzinie, czyli moimi starszymi wnukami.

Nieznacznie potłuściłam jednak tę metkę i to wyłącznie ze względu na chwilową dostępność surowca.

 

post-40040-0-44626200-1530560989_thumb.jpg

 

Zrobiłam dwa batony po 55 dkg każdy.

 

 post-40040-0-64401600-1530561037_thumb.jpg

 

Przyznam się, że w niedzielę rano sama zjadłam 1/2 batonu na śniadanie. Odlot  :tongue:

Drugi baton zawiozłam wczoraj do Krakowa wnukom. Dzisiaj rano było już posprzątane i dostałam pilną prośbę o jak najszybsze przysłanie przepisu na tę za....stą metkę  :laugh:

Chciałam zrobić zdjęcie farszu (piekny, czerwony, skontrastowany z białymi kropkami tłuszczu) ale metka zniknęła  :rolleyes:

No cóż, nawet A, który nie dotknie ręką surowego mięsa nie mógł się oprzeć tej apetycznej metce.

Panie Piotrze, chylę czoła przed Pana metkowym mistrzostwem i nie tylko.  :clap:

Smak i zapach wspaniały, uzależniający powiedziała bym.

Idealna słoność i ostrość. Wyraźnie wyczuwalna cebulowa nuta.

Cebulę osobiście wysuszyłam z młodej, tegorocznej.

Dodałam jej trochę więcej niż w recepturze i nic nie było przesadzone.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601661
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak, zrobiłam i przetestowałam

A możesz napisać dokładnie z jakiego mięsa robiłaś? Czy to była łopatka, szynka czy boczek?

I z przypraw tylko suszona cebula i pieprz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601667
Udostępnij na innych stronach

możesz napisać dokładnie z jakiego mięsa robiłaś?

(Piotr robi tę metkę z szynki.)

 

1. chuda biodrówka "I"  - 50%

2. Karkówka dokładnie obrana z błon i "twardego" IIA - 50%

3. Peklosól - 20g/kg

4. pieprz - 3g/kg

5. cebula suszona domowa  6g/kg

 

Pieprz mam bardzo dobrej jakości.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601673
Udostępnij na innych stronach

Aniu czy dodatkowy tłuszcz jest z karkówki ?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601691
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy dodatkowy tłuszcz jest z karkówki ?

Tak. Wyłącznie z karkówki.

Piotr podaje w przepisie mięso z 10% tłuszczu. U mnie na oko wyszło nieco więcej.

To "twarde" to są kawałki ścięgnistego mięsa, które występują w karkówce.

Przy klasyfikacji posługuję się wzrokiem, dotykiem, czasami rozumem też :D 

O zębach nie piszę, bo to jest prywatna część klasyfikacji, której nie mogę się oprzeć  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601695
Udostępnij na innych stronach

Szkoda ,że jednego batonu nie podwędziłaś.Można by wtedy porównać,. która lepsza

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601698
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szkoda ,że jednego batonu nie podwędziłaś.

Jeszcze to zrobię.

W połowie miesiąca przyjadą głodomory, to zaczniemy wędzenie  :)

Spróbuję jeszcze zrobić metkę wg Twojego przepisu, czyli z wędzonego boczku.

Ale tę Piotra mogę polecić z czystym sumieniem. To, co w niej doceniam to subtelność aromatów i czysty, wyważony  smak z wyraźną nutą cebuli.

Obawiam się, że dym mógłby te wartości spacyfikowć.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601708
Udostępnij na innych stronach

 

 

dym mógłby te wartości spacyfikowć.
nawet na pewno - natomiast z podwedzanego boczku - już nie zmieni tylko wzmocni. Robiłem metkopodobne z jelonka - i podwędzane nie były tak smaczne jak tzw surowizna - ale to inne mieso

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601712
Udostępnij na innych stronach

Szkoda ,że jednego batonu nie podwędziłaś.Można by wtedy porównać,. która lepsza

Jeszcze to zrobię.

Skład mięsny jest za mocny na podwędzanie, do wędzenia lepsze są tłuściutkie farsze, ale o tym kiedyś..... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601755
Udostępnij na innych stronach

I dlatego z boczku będzie akurat.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601759
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Tak się ułożyło że kilka dni urlopu udało mi się spędzić na pojezierzu Brodnickim.

I nie mogłem przegapić takiej okazji by spróbować osobiście wyrobów Piotra .

I przyznam że po zdjęciach spodziewałem się pysznych wyrobów  ale rzeczywistość przerosła moje oczekiwania .

Metka , pasztetowa , kiełbasa  biwakowa i indyk naprawdę pyszne i co najważniejsze subtelność smaków , żaden aromat nie był zbyt dominujący .

Kto będzie w tamtych stronach niech odwiedzi i sam spróbuje , gorąco polecam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-605287
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kto będzie w tamtych stronach niech odwiedzi i sam spróbuje , gorąco polecam

 

Tak się składa że sporo osób z forum miała okazję próbować Piotrka wyrobów, na zlotach i nie tylko.

Jego wyroby  wyśmienite w każdym calu . :)

Poza tym z tego co wiem Piotr umożliwiał innym degustacje tychże wyrobów poprzez wysyłkę , Teraz nie wiem jak to wygląda bo Piotr zatracił się w czasie  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-605302
Udostępnij na innych stronach

Teraz nie wiem jak to wygląda bo Piotr zatracił się w czasie

Zatraciłem się w pracy, ale i na relaks jest czas, właśnie wróciłem z Kujaw z Połajewa, gdzie w gronie 11-stu bywalców Zlotów w Rytychbłotach od piątku degustowaliśmy wyroby

domowe... płynne i stałe. :cool: Od jutra znów tworzymy wędlinki... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-605413
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

możesz napisać dokładnie z jakiego mięsa robiłaś?

(Piotr robi tę metkę z szynki.)

 

1. chuda biodrówka "I"  - 50%

2. Karkówka dokładnie obrana z błon i "twardego" IIA - 50%

3. Peklosól - 20g/kg

4. pieprz - 3g/kg

5. cebula suszona domowa  6g/kg

 

Pieprz mam bardzo dobrej jakości.

 

Można link, nie mogę znaleźć  .... tego Piotra  ;)

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-607379
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.