EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4051 Opublikowano 28 Czerwca 2018 0,4 l /5 kg mięsa Czyli 80 ml wody/kg mięsa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4052 Opublikowano 28 Czerwca 2018 (edytowane) Tak, piszemy o cebulowej, której nigdy nie wędziłem. W przeciwieństwie do mnie.Ja wszystkie metki podwędzam, ale tak jak napisałem to szczegół, który nie każdy musi stosować.Jakoś tatar z wieprzowiny nam nie pasi. Edytowane 28 Czerwca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4053 Opublikowano 28 Czerwca 2018 wieprzowina surowa mowimy nie..chyba ze wedzony boczek ale czy jeszcze surowym mozna go nazwac. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4054 Opublikowano 28 Czerwca 2018 wieprzowina surowa mowimy nie..chyba ze peklowany i przyprawiony Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4055 Opublikowano 28 Czerwca 2018 peklowany i przyprawiony Szczerze mówiąc nie znalazłem w swoich zbiorach przepisu branżowego na metkę z niewędzonego mięsa, ale jak ktoś lubi.Tatara wolę z wołowiny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #4056 Opublikowano 28 Czerwca 2018 niech bedzie sobie i peklowana i z przyprawami jestem na nie , jestem takiego samego zdania jak Arkadiusz tatar wolowy !namiastki moga ewentualnie byc ze sledzia solonego badz lososia dzikiego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4057 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Ale czy 0,4l wody na kg mięsa to nie jest jakaś pomyłka?0,4 l /5 kg mięsa czy przed mieleniem podmrażamy mięso? Nie ma potrzeby... Jakoś tatar z wieprzowiny nam nie pasi. wieprzowina surowa mowimy nie..peklowany i przyprawiony niech bedzie sobie i peklowana i z przyprawami jestem na nie , jestem takiego samego zdania jak Arkadiusz tatar wolowy Jest wieprzowina i wieprzowina... , nie każde mięso się nadaje na ten rodzaj produktu. Nie to dla surowego drobiu, wieprzowina, wołowina, jeleń - tak. Metka cebulowa, to żaden tatar... Ważne - surowiec wysokiej jakości z pewnego źródła, zapeklowany co najmniej 48 godzin, i po zmieleniu i wymieszaniu z przyprawami - temperatura pokojowa - kilka godzin, by ładny kolorek złapała i... EAnna wykona, przetestuje i może napisze - jak było..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #4058 Opublikowano 2 Lipca 2018 EAnna wykona, przetestuje i może napisze - jak było. Tak, zrobiłam i przetestowałam razem z największymi amatorami surowizny w rodzinie, czyli moimi starszymi wnukami.Nieznacznie potłuściłam jednak tę metkę i to wyłącznie ze względu na chwilową dostępność surowca. Zrobiłam dwa batony po 55 dkg każdy. Przyznam się, że w niedzielę rano sama zjadłam 1/2 batonu na śniadanie. Odlot Drugi baton zawiozłam wczoraj do Krakowa wnukom. Dzisiaj rano było już posprzątane i dostałam pilną prośbę o jak najszybsze przysłanie przepisu na tę za....stą metkę Chciałam zrobić zdjęcie farszu (piekny, czerwony, skontrastowany z białymi kropkami tłuszczu) ale metka zniknęła No cóż, nawet A, który nie dotknie ręką surowego mięsa nie mógł się oprzeć tej apetycznej metce.Panie Piotrze, chylę czoła przed Pana metkowym mistrzostwem i nie tylko. Smak i zapach wspaniały, uzależniający powiedziała bym.Idealna słoność i ostrość. Wyraźnie wyczuwalna cebulowa nuta.Cebulę osobiście wysuszyłam z młodej, tegorocznej.Dodałam jej trochę więcej niż w recepturze i nic nie było przesadzone. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #4059 Opublikowano 2 Lipca 2018 Tak, zrobiłam i przetestowałam A możesz napisać dokładnie z jakiego mięsa robiłaś? Czy to była łopatka, szynka czy boczek?I z przypraw tylko suszona cebula i pieprz? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #4060 Opublikowano 2 Lipca 2018 Z przypraw jeszcze peklosol. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #4061 Opublikowano 2 Lipca 2018 (edytowane) możesz napisać dokładnie z jakiego mięsa robiłaś?(Piotr robi tę metkę z szynki.) 1. chuda biodrówka "I" - 50%2. Karkówka dokładnie obrana z błon i "twardego" IIA - 50%3. Peklosól - 20g/kg4. pieprz - 3g/kg5. cebula suszona domowa 6g/kg Pieprz mam bardzo dobrej jakości. Edytowane 2 Lipca 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #4062 Opublikowano 3 Lipca 2018 Aniu czy dodatkowy tłuszcz jest z karkówki ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #4063 Opublikowano 3 Lipca 2018 czy dodatkowy tłuszcz jest z karkówki ? Tak. Wyłącznie z karkówki.Piotr podaje w przepisie mięso z 10% tłuszczu. U mnie na oko wyszło nieco więcej.To "twarde" to są kawałki ścięgnistego mięsa, które występują w karkówce.Przy klasyfikacji posługuję się wzrokiem, dotykiem, czasami rozumem też O zębach nie piszę, bo to jest prywatna część klasyfikacji, której nie mogę się oprzeć Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #4064 Opublikowano 3 Lipca 2018 Szkoda ,że jednego batonu nie podwędziłaś.Można by wtedy porównać,. która lepsza Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #4065 Opublikowano 3 Lipca 2018 Szkoda ,że jednego batonu nie podwędziłaś. Jeszcze to zrobię.W połowie miesiąca przyjadą głodomory, to zaczniemy wędzenie Spróbuję jeszcze zrobić metkę wg Twojego przepisu, czyli z wędzonego boczku.Ale tę Piotra mogę polecić z czystym sumieniem. To, co w niej doceniam to subtelność aromatów i czysty, wyważony smak z wyraźną nutą cebuli.Obawiam się, że dym mógłby te wartości spacyfikowć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #4066 Opublikowano 3 Lipca 2018 dym mógłby te wartości spacyfikowć. nawet na pewno - natomiast z podwedzanego boczku - już nie zmieni tylko wzmocni. Robiłem metkopodobne z jelonka - i podwędzane nie były tak smaczne jak tzw surowizna - ale to inne mieso Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4067 Opublikowano 3 Lipca 2018 Szkoda ,że jednego batonu nie podwędziłaś.Można by wtedy porównać,. która lepsza Jeszcze to zrobię. Skład mięsny jest za mocny na podwędzanie, do wędzenia lepsze są tłuściutkie farsze, ale o tym kiedyś..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #4068 Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) I dlatego z boczku będzie akurat. Edytowane 4 Lipca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-601759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek73 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4069 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Tak się ułożyło że kilka dni urlopu udało mi się spędzić na pojezierzu Brodnickim.I nie mogłem przegapić takiej okazji by spróbować osobiście wyrobów Piotra .I przyznam że po zdjęciach spodziewałem się pysznych wyrobów ale rzeczywistość przerosła moje oczekiwania .Metka , pasztetowa , kiełbasa biwakowa i indyk naprawdę pyszne i co najważniejsze subtelność smaków , żaden aromat nie był zbyt dominujący .Kto będzie w tamtych stronach niech odwiedzi i sam spróbuje , gorąco polecam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-605287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4070 Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Kto będzie w tamtych stronach niech odwiedzi i sam spróbuje , gorąco polecam Tak się składa że sporo osób z forum miała okazję próbować Piotrka wyrobów, na zlotach i nie tylko.Jego wyroby wyśmienite w każdym calu . Poza tym z tego co wiem Piotr umożliwiał innym degustacje tychże wyrobów poprzez wysyłkę , Teraz nie wiem jak to wygląda bo Piotr zatracił się w czasie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-605302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4071 Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Teraz nie wiem jak to wygląda bo Piotr zatracił się w czasie Zatraciłem się w pracy, ale i na relaks jest czas, właśnie wróciłem z Kujaw z Połajewa, gdzie w gronie 11-stu bywalców Zlotów w Rytychbłotach od piątku degustowaliśmy wyroby domowe... płynne i stałe. Od jutra znów tworzymy wędlinki... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-605413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4072 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 ale i na relaks jest czas Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-605421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4073 Opublikowano 22 Września 2018 Moje wyroby na wiejski stół - niecałe 20 kg - Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-607363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #4074 Opublikowano 22 Września 2018 na wiejski stół Jak widzę tą pyszną kaszankę - to wszystko inne jest tłem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-607378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #4075 Opublikowano 22 Września 2018 możesz napisać dokładnie z jakiego mięsa robiłaś?(Piotr robi tę metkę z szynki.) 1. chuda biodrówka "I" - 50%2. Karkówka dokładnie obrana z błon i "twardego" IIA - 50%3. Peklosól - 20g/kg4. pieprz - 3g/kg5. cebula suszona domowa 6g/kg Pieprz mam bardzo dobrej jakości. Można link, nie mogę znaleźć .... tego Piotra Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/163/#findComment-607379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.