Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czyli jak np bym chciala kupic baranine u znajomego pana co sprzedaje mieso na bazarku(

 

 

Baraniny na grilla nie polecam, jagnięcinę i owszem, z bazarku może być. :cool:

 

Ricotta - wydajność większa niż poprzednia  1,8kg z 30 litrów, oscypków też więcej, ale jeszcze ochładzają się....  :cool:

post-41160-0-67486800-1556981235_thumb.jpg

post-41160-0-48731600-1556981271_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-630583
Udostępnij na innych stronach

 

 

wydajność większa niż poprzednia 1,8kg z 30 litrów, oscypków też więcej,

 

Ricotta- 1,5kg, nie odjąłem miski, oscypki 4,4kg - czyli z 30 litrów praktycznie zawsze ta sama wydajność  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-630588
Udostępnij na innych stronach

@pis67, mialam na mysli jagniecine  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-630591
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piękne serki, w blokowisku niestety w sferze marzeń..

A to dlaczego?

Nie musisz od razu robić z  30l mleka. Zacznij od 10-15l - w zależności od garnka, którym dysponujesz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-630595
Udostępnij na innych stronach

@Woytas, da sie ja robilam juz z 4 l bo akurat mam garnek taki 5 l i mleko dostepne w 2l kanistrach , robilam  a'la oscypek .

 

Wiadomo ze to zabawa , jak robisz z 30 l to jedno mycie jedno wedzenie , ale ja traktuje to jak hobby wiec nie musze od razu pokazac 30 szt, a np 3  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-630620
Udostępnij na innych stronach

@Woytas, zacznij od swiezego mleka ze sklepu , niskopasteryzowane np piatnica wiejskie , czy jakie tam masz u siebie .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-630824
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wczoraj oscypki skleciłem, wydajność oscypków i ricotty mniejsza niż awykle, nie wiedzieć czemu? :cool:

 

 

post-41160-0-10595500-1564347225_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-636271
Udostępnij na innych stronach

 

 

wydajność oscypków i ricotty mniejsza niż awykle, nie wiedzieć czemu?

Obecnie panująca susza  zmniejszyła wartość trawy na pastwiskach.

Obserwuję pogorszenie się jakości masła w skali niesłychanej jak na tę porę roku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-636274
Udostępnij na innych stronach

Moja wiedza na temat jakości mleka... krowy jako paszę zasadniczą mają kiszonkę żytnią... to powoduje mniejszą ilość białka w mleku...A zarazem mniejszą wydajność...

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-636290
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przeszukałem forum i nic - pieprzówka, taka kiełbaska z pieprzem surowa ,mi się marzy, a przepisu brak. Może ktoś namiary na

przepis mi poda. :)

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-640238
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piotr, tutaj: (Daj so przetlumaczyc) https://www.raeucher...e/pfefferwurst/

 

Dzięki, namiastka jest, jutro działam.  :cool:  Z 5 kilo na początek....

 

Jeszcze jedno, świnki wietnamskie - roczne, około 40kg sztuka - co z nich zrobić, na rożen się nadaje?  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-640272
Udostępnij na innych stronach

Przeszukałem forum i nic - pieprzówka, taka kiełbaska z pieprzem surowa ,mi się marzy, a przepisu brak. Może ktoś namiary na

przepis mi poda. :)

Z pieprzem czarnym czy zielonym?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-640274
Udostępnij na innych stronach

Pieprzówka zrobiona, trochę się przegrzała przy wędzeniu, ma moc, w piątek podejście nr.2. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-640355
Udostępnij na innych stronach

Pieprzówka zrobiona, trochę się przegrzała przy wędzeniu, ma moc, w piątek podejście nr.2. :cool:

[Dodano: 12 wrz 2019 - 23:05]

 

Mozna zobaczyc.?

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-640404
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mozna zobaczyc.?

 

Jutro fotę zrobię, dzisiejsza już ok, te 8g pieprzu nie zwala z nóg....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-640458
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mozna zobaczyc.?

Dziś fota - małe opóźnienie....  :cool:  pieprzówka

 

post-41160-0-22447500-1569657568_thumb.jpg

 

A na deser foty z chłodni - przygotowane na dziś  i poniedziałek. :cool:

 

post-41160-0-02663100-1569657641_thumb.jpg

 

post-41160-0-82955900-1569657663_thumb.jpg

 

post-41160-0-52482800-1569657688_thumb.jpg

 

post-41160-0-70185500-1569657710_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-641752
Udostępnij na innych stronach

Te długie to leberki.

 

 

Te to leberki, raczej lebery, klient kupuje na sztuki...  lubi duże....  :cool:   rozmiary...

 

post-41160-0-66118400-1569668626_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-641765
Udostępnij na innych stronach

:) Grubą to robiłem, z ziezielonym pieprzem... nawet smakowała...bardzo...

Projekt sukcesem się zakończył... :thumbsup::D

Lokalna masarynka robi taką "pieprzówkę" w cienkim jelicie, podsuszana, ziarna całe...

Sporo ich jest, tych ziarenek ale jakoś szczególnie "nie pierna" ta kiełba...

Jak sobie życzysz to na najbliższe spotkanie zwiozę...sam ocenisz... :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/164/#findComment-642016
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.