Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

wydajność oscypków i ricotty mniejsza niż awykle, nie wiedzieć czemu?

Obecnie panująca susza  zmniejszyła wartość trawy na pastwiskach.

Obserwuję pogorszenie się jakości masła w skali niesłychanej jak na tę porę roku.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-636274
Udostępnij na innych stronach

Moja wiedza na temat jakości mleka... krowy jako paszę zasadniczą mają kiszonkę żytnią... to powoduje mniejszą ilość białka w mleku...A zarazem mniejszą wydajność...

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-636290
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przeszukałem forum i nic - pieprzówka, taka kiełbaska z pieprzem surowa ,mi się marzy, a przepisu brak. Może ktoś namiary na

przepis mi poda. :)

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-640238
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piotr, tutaj: (Daj so przetlumaczyc) https://www.raeucher...e/pfefferwurst/

 

Dzięki, namiastka jest, jutro działam.  :cool:  Z 5 kilo na początek....

 

Jeszcze jedno, świnki wietnamskie - roczne, około 40kg sztuka - co z nich zrobić, na rożen się nadaje?  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-640272
Udostępnij na innych stronach

Przeszukałem forum i nic - pieprzówka, taka kiełbaska z pieprzem surowa ,mi się marzy, a przepisu brak. Może ktoś namiary na

przepis mi poda. :)

Z pieprzem czarnym czy zielonym?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-640274
Udostępnij na innych stronach

Pieprzówka zrobiona, trochę się przegrzała przy wędzeniu, ma moc, w piątek podejście nr.2. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-640355
Udostępnij na innych stronach

Pieprzówka zrobiona, trochę się przegrzała przy wędzeniu, ma moc, w piątek podejście nr.2. :cool:

[Dodano: 12 wrz 2019 - 23:05]

 

Mozna zobaczyc.?

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-640404
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mozna zobaczyc.?

 

Jutro fotę zrobię, dzisiejsza już ok, te 8g pieprzu nie zwala z nóg....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-640458
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mozna zobaczyc.?

Dziś fota - małe opóźnienie....  :cool:  pieprzówka

 

post-41160-0-22447500-1569657568_thumb.jpg

 

A na deser foty z chłodni - przygotowane na dziś  i poniedziałek. :cool:

 

post-41160-0-02663100-1569657641_thumb.jpg

 

post-41160-0-82955900-1569657663_thumb.jpg

 

post-41160-0-52482800-1569657688_thumb.jpg

 

post-41160-0-70185500-1569657710_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-641752
Udostępnij na innych stronach

Te długie to leberki.

 

 

Te to leberki, raczej lebery, klient kupuje na sztuki...  lubi duże....  :cool:   rozmiary...

 

post-41160-0-66118400-1569668626_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-641765
Udostępnij na innych stronach

:) Grubą to robiłem, z ziezielonym pieprzem... nawet smakowała...bardzo...

Projekt sukcesem się zakończył... :thumbsup::D

Lokalna masarynka robi taką "pieprzówkę" w cienkim jelicie, podsuszana, ziarna całe...

Sporo ich jest, tych ziarenek ale jakoś szczególnie "nie pierna" ta kiełba...

Jak sobie życzysz to na najbliższe spotkanie zwiozę...sam ocenisz... :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-642016
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sporo ich jest, tych ziarenek ale jakoś szczególnie "nie pierna" ta kiełba...

 

Daję pieprz młotkowany...  bezpośrednio przed mieszaniem, z całym nie było efektu....  :cool:

 

 

 

Lokalna masarynka robi taką "pieprzówkę" w cienkim jelicie, podsuszana, ziarna całe...

 

Jeśli to Twoja masarynka to przywieź, jeśli nie , to moją przywiozę....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-642045
Udostępnij na innych stronach

Dziś w szkło poszły dwie warki 82-pszeniczne i 83 Dunkel Weizen -pszeniczne ciemne, czekały na cichej od sierpnia, do zjazdu listopadowego na Mazurach zapewne się nagazują i dojrzeją, z wczesnej wiosny jest jeszcze marcowe, koźlak i koźlak majowy.

:cool:

 

post-41160-0-26307300-1570390825_thumb.jpg

 

post-41160-0-13117900-1570390860_thumb.jpg 

 

Sezon na jelenie już w pełni ....   dziś obiadzik, wkrótce wędliny  i gęsi już biją....  :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-642473
Udostępnij na innych stronach

Od jakiegoś czasu robię mortadelę, taką prawdziwą, z wołowinką i z mięska, podwędzaną w wersji czystej i z papryką - płatki zielona i czerwona. :cool:

 

 

Ma ona swoich fanów, a nawet uzależnionych.... 

 

 

 

 

post-41160-0-14895800-1570553871_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-642620
Udostępnij na innych stronach

 

 

robię mortadelę, taką prawdziwą, z wołowinką i z mięska, podwędzaną w wersji czystej i z papryką - płatki zielona i czerwona.

Daj przekroje tej mortadeli proszę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-642621
Udostępnij na innych stronach

Daj przekroje tej mortadeli proszę.

 

Jak tylko klient zażyczy sobie połowę, to zaraz robię fotę i wklejam.

 

Przed chwilą salceson przekroiłem to i jest.

 

post-41160-0-65370400-1570623196_thumb.jpg

 

 

Tutaj chorizo dojrzewająca - pierwsza z piątku - w cieple trzy dni, teraz dosycha, kwasowość zmieniła się pięknie, bez żadnych kultur, nie będzie wędzona...  zresztą nie doczeka ....

 

post-41160-0-96770500-1570623167_thumb.jpg

 

Niżej z wczoraj - powisiała sobie najpierw w ciepełku, potem na hali i wygląda ...  :cool:

 

post-41160-0-72102200-1570623182_thumb.jpg

 

post-41160-0-72102200-1570623182_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-642684
Udostępnij na innych stronach

 

 

kwasowość zmieniła się pięknie, bez żadnych kultur

No, skoro masz "kulturalne" środowisko to nie musisz dodawać  :laugh:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-642690
Udostępnij na innych stronach

No, skoro masz "kulturalne" środowisko to nie musisz dodawać :laugh:

 

Raz dodałem, szału nie było i tak zostanie tymczasem. :cool:

 

To może parę fotek z dzisiejszej produkcji, zabrakło mięska to i mam trochę czasu...

Robimy codziennie ,  na dwóch jest co robić.....  :cool:

 

 

Kabanosy z indyka na górze, wieprzowe niżej....

 

post-41160-0-06849200-1570632263_thumb.jpg

 

Jałowcowa...

 

post-41160-0-47116700-1570632278_thumb.jpg

 

Lisiecka...

 

post-41160-0-41619000-1570632297_thumb.jpg

 

Polędwica parzona sopocką nazywana...

 

post-41160-0-85955300-1570632313_thumb.jpg

 

Krakowska...

 

post-41160-0-38975500-1570632338_thumb.jpg

 

Filet z indyczki... 

post-41160-0-17740400-1570632365_thumb.jpg

 

Kiełbaski od góry - chłopska(przepis mój), z fileta kurczaka, z indyka...

 

post-41160-0-06907600-1570632379_thumb.jpg

 

i smalec ze skwarkami, cebulą , jabłkiem i ....

 

post-41160-0-13094700-1570632426_thumb.jpg

 

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/168/#findComment-642700
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.