Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowne, Szanowni,

No i o co znowu dymek,

Ze Kolega ma inne zapatrywania na tematy forum…

To przecież strona jest jak wszechświat i pomieści wszystkie nasze przemyślenia i przetwory,

A że nie każdy umie się wysłowić i wypisać ……….

No cóż ……….zwykły koloryt

 

A wracając do tematu,

Jadłem kiedyś kilkumiesięczną krakowską suchą, tak suchą że kroiliśmy piłką do metalu a gryźć się nie dało tylko żuliśmy plasterki a potem dopiero gryzienie. Wilgoci nie było w niej zupełnie a słoność i inne przyprawy w smaku idealne

Pozdrawiam,

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-146047
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Tak, do klubu nie należę,

Pisu, nie martw się, my emeryci musimy trzymać się razem.

Ja za Ciebie też się staram, żeb ta strona funkcjonowała, bo gdzie byśmy mogli pogadać.

Zazdroszczę trochę Tobie, tyle postów masz i tytuł odpowiedni.

Ja to parę ładnych lat będę musiał na Twój wynik pracować.

Ale co tam, ważne że żyjemy i Pan zdrowia i rozumu nam nie odebrał.

Pozdrowienia. :grin:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-146089
Udostępnij na innych stronach

Tak, do klubu nie należę,

Pisu, nie martw się, my emeryci musimy trzymać się razem.

Ja za Ciebie też się staram, żeb ta strona funkcjonowała, bo gdzie byśmy mogli pogadać.

Zazdroszczę trochę Tobie, tyle postów masz i tytuł odpowiedni.

Ja to parę ładnych lat będę musiał na Twój wynik pracować.

Ale co tam, ważne że żyjemy i Pan zdrowia i rozumu nam nie odebrał.

Pozdrowienia. :grin:

A kto powiedział , że pis to emeryt ........... widziałem poznałem i nie wydaje mi się żeby był emerytem :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-146214
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Skoro o białej mam pytanie ? : chcę ją zrobić na Święta ale dużo wcześniej by w razie wpadki kupić jeszcze gotowiznę . Jak lepiej przechować : zamrozić sparzoną czy bez parzenia i zrobić to po rozmrożeniu ? Jak będzie lepsza w smaku ? Wiem ,że nie będzie tak dobra jak " warsztatówka ' ale choć namiastka tego niech zostanie :blush:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150872
Udostępnij na innych stronach

ale dużo wcześniej by w razie wpadki kupić jeszcze gotowiznę

:cry:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150873
Udostępnij na innych stronach

A co to za herezje? :devil: jak to wpadki.... jakie gotowizny? :tongue: - nawet tak nie myśl...

 

a wracając do pytania to ja tradycyjnie polecam mrozić surową - potem powolne rozmrażanie i parzenie :cool: - w przeciwnym wypadku masz dwie obróbki termiczne

 

Zawsze mam "żelazny zapas" w zamrażarce bo robienie po 5 kawałków nie ma sensu....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150876
Udostępnij na innych stronach

yerba, więcej wiary w siebie i swoje umiejętności .Nie ma możliwości abyś coś spieprzył , no chyba że przepieprzysz :grin: :grin: .A tak na marginesie to mrozisz nie parzoną ( przynajmniej ja tak robię )

Paweł 603957797

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150877
Udostępnij na innych stronach

wracając do pytania to ja tradycyjnie polecam mrozić surową - potem powolne rozmrażanie i parzenie - w przeciwnym wypadku masz dwie obróbki termiczne

Popieram ,popieram a mam doświadczenie.Kiedyś robiłem inaczej z lenistwa,żeby tak długo nie czekać /20min/,ale była jakaś taka wygotowana. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150879
Udostępnij na innych stronach

Tak jak przedmówcy napisali ... też mrożę surową kiełbaskę ..... a potem to już w funkcji potrzeb rozmrażam i parzę albo wędzę i parzę .... ;) moim zdaniem taka jest lepsza ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150881
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Wam DAZAR-y :grin: mam nadzieję ,że Wasza MOC będzie ze mną !

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150886
Udostępnij na innych stronach

yerba abyś się przekonał sam , zapakuj paczuszkę z białą parzoną a resztę zamroz bez parzenia.

Ja osobiście postępuję z białą tak samo jak koledzy. :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150888
Udostępnij na innych stronach

no i zrobiłem jak sugerowałaś , zdjęcia już widziałaś więc tylko jedno . A kielbasa " na czuja " jest zaje..fajna w smaku . Pozdrawiam

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-151747
Udostępnij na innych stronach

no i zrobiłem jak sugerowałaś

O tej porze takie pyszności... :thumbsup: zlituj się , proszę Cię :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-151748
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Maxell, czy mógłbyś mi taką czerwoną kreskę zapodać, nie musi być taka długa - wystarczy pół zbanowany.http://emotikona.pl/emotikony/pic/46dance.gif
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-210901
Udostępnij na innych stronach

Jestem szczery. :D Od jutra masz w prezencie całą. :D

Proszę niniejszym administratora, który dał mi bana, o przekazanie go w całości Koledze Pis'owi z dniem jutrzejszym. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-210983
Udostępnij na innych stronach

Ja może podam jakie błędy można popełnić bo udało się wszystkie :grin:

 

- wieprzowina kl II ... kolega przywiózł mięso pozostałe ze świniobicia ale to chyba było bliższe wołowinie klasy III bo zdecydowanie za mało tłuszczu za duzo ścięgien.

- brak rozeznania w nasadkach do zelmera, zamiast skrzydelka dalismy sitko do nasadki masarskiej. ale flaki dalo sie napełnić.

- parzenie w 80 stopniach zamiast 73 przez górna granice z przepisu czyli jakieś 30 minut.

 

Efekt kielbaska zjadliwa ale zdecydowanie za sucha. Żeby parzenie było krótsze/ w niższej temperaturze to przynajmniej by była chuda ale smaczniejsza.

 

Dobrze ze przed Swietami zrobilismy próbę na 2 kg.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-211098
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam.

Mam pytanie do fachowców.

Jaka wołowina najlepiej nadaje się na klej do białej kiełbasy? Czytałem że II klasy, ale z jakiej części krówki klej jest najlepszy?

january
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-226010
Udostępnij na innych stronach

Jaka wołowina najlepiej nadaje się na klej do białej kiełbasy?

Ja do "klejenia" kiełbas najczęściej używam łopatki wołowej :D

 

Wołowe ścięgniste

 

Najwięcej ścięgien zawiera mięso z elementu, który nazywa się pręgą, dodatkowo najczęściej używanym jest mięso z karkówki (kark) i łopatki.

Chociaż zdarza się, że czasami mięso z pręgi nie jest kleiste.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-226018
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Maxell

 

Po raz pierwszy zrobiłam kiełbaskę. Ponieważ jeszcze nie wiem jak obsługiwać swoją wędzarenkę postanowiłam zrobić białą. W smaku wyszła świetna. Nie wiem tylko dlaczego poradzone mi przez sprzedawcę osłonki popękały l się pozwijały podczas parzenia 30 min. 75-80 C a oprócz tego kiełbasa (bardzo dobra w smaku) jest twardawa taka jakby lekko "gumiata"?

plamka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-285003
Udostępnij na innych stronach

plamka, lekko gumiata bo jak kiedyś tłumaczył kolega Andrzej Bagno za dobre mięsko czyli za mało tłusta
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-285005
Udostępnij na innych stronach

bardzo dobra w smaku) jest twardawa taka jakby lekko "gumiata"?

_________________

Być może chciałaś sobie i bliskim dogodzić i dałaś za dużo chudego mięska .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-285006
Udostępnij na innych stronach

poradzone mi przez sprzedawcę osłonki popękały l się pozwijały podczas parzenia

Trudno dociec w co ta biała była nadziana . Osłonki , to temat długi, bo są sztuczne i naturalne a i w metalowych się robiło. Tak że pisz dokładnie co i jak.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-285007
Udostępnij na innych stronach

boggi, karolszymczak ,DZIADEK

 

kochani bardzo Wam dziękuje, że mi odpowiedzieliście (mam nadzieję, że osobiście podziękuję na spotkaniu w Gąsiorowie) wiem, że mazcie rację - chyba za dużo dobrego mięska.

DZIADKU - to były jakieś sztuczne - dziwne - moczyłam w wodzie ciepłej i wtedy miękły ale niektóre puszczały jakby miały szew a potem przy parzeniu wzięły się zwinęły i "zlazły z kiełbasek. Trochę jestem zeźlona bo specjalnie jak byłam przejazdem w W-wie to do Wołomina na targ pojechałam po te osłonki.I radziłam się człowieka i :devil: Mam nadzieję, że przy Waszej pomocy w końcu mi się uda.

plamka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-285020
Udostępnij na innych stronach

to były jakieś sztuczne - dziwne - moczyłam w wodzie ciepłej i wtedy miękły ale niektóre puszczały jakby miały szew a potem przy parzeniu wzięły się zwinęły i "zlazły z kiełbasek.

Jeśli Ci jeszcze coś zostało z tych kiełbasek, to zabierz do Gąsiorowa. Fachowcy obejrzą, pomacają, skosztują i coś może więcej powiedzą. :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-285085
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.