MIRKON Opublikowano 10 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Lutego 2011 Szanowne, Szanowni,No i o co znowu dymek,Ze Kolega ma inne zapatrywania na tematy forum…To przecież strona jest jak wszechświat i pomieści wszystkie nasze przemyślenia i przetwory,A że nie każdy umie się wysłowić i wypisać ……….No cóż ……….zwykły koloryt A wracając do tematu,Jadłem kiedyś kilkumiesięczną krakowską suchą, tak suchą że kroiliśmy piłką do metalu a gryźć się nie dało tylko żuliśmy plasterki a potem dopiero gryzienie. Wilgoci nie było w niej zupełnie a słoność i inne przyprawy w smaku idealnePozdrawiam, Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-146047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Lutego 2011 Tak, do klubu nie należę, Pisu, nie martw się, my emeryci musimy trzymać się razem. Ja za Ciebie też się staram, żeb ta strona funkcjonowała, bo gdzie byśmy mogli pogadać. Zazdroszczę trochę Tobie, tyle postów masz i tytuł odpowiedni. Ja to parę ładnych lat będę musiał na Twój wynik pracować. Ale co tam, ważne że żyjemy i Pan zdrowia i rozumu nam nie odebrał. Pozdrowienia. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-146089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly-maly Opublikowano 11 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Lutego 2011 Tak, do klubu nie należę, Pisu, nie martw się, my emeryci musimy trzymać się razem. Ja za Ciebie też się staram, żeb ta strona funkcjonowała, bo gdzie byśmy mogli pogadać. Zazdroszczę trochę Tobie, tyle postów masz i tytuł odpowiedni. Ja to parę ładnych lat będę musiał na Twój wynik pracować. Ale co tam, ważne że żyjemy i Pan zdrowia i rozumu nam nie odebrał. Pozdrowienia. :grin: A kto powiedział , że pis to emeryt ........... widziałem poznałem i nie wydaje mi się żeby był emerytem :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-146214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Marca 2011 Skoro o białej mam pytanie ? : chcę ją zrobić na Święta ale dużo wcześniej by w razie wpadki kupić jeszcze gotowiznę . Jak lepiej przechować : zamrozić sparzoną czy bez parzenia i zrobić to po rozmrożeniu ? Jak będzie lepsza w smaku ? Wiem ,że nie będzie tak dobra jak " warsztatówka ' ale choć namiastka tego niech zostanie :blush: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Marca 2011 ale dużo wcześniej by w razie wpadki kupić jeszcze gotowiznę Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Marca 2011 A co to za herezje? :devil: jak to wpadki.... jakie gotowizny? :tongue: - nawet tak nie myśl... a wracając do pytania to ja tradycyjnie polecam mrozić surową - potem powolne rozmrażanie i parzenie - w przeciwnym wypadku masz dwie obróbki termiczne Zawsze mam "żelazny zapas" w zamrażarce bo robienie po 5 kawałków nie ma sensu.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Marca 2011 yerba, więcej wiary w siebie i swoje umiejętności .Nie ma możliwości abyś coś spieprzył , no chyba że przepieprzysz :grin: :grin: .A tak na marginesie to mrozisz nie parzoną ( przynajmniej ja tak robię ) Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Marca 2011 wracając do pytania to ja tradycyjnie polecam mrozić surową - potem powolne rozmrażanie i parzenie - w przeciwnym wypadku masz dwie obróbki termiczne Popieram ,popieram a mam doświadczenie.Kiedyś robiłem inaczej z lenistwa,żeby tak długo nie czekać /20min/,ale była jakaś taka wygotowana. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Marca 2011 Tak jak przedmówcy napisali ... też mrożę surową kiełbaskę ..... a potem to już w funkcji potrzeb rozmrażam i parzę albo wędzę i parzę .... moim zdaniem taka jest lepsza Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Marca 2011 Dzięki Wam DAZAR-y :grin: mam nadzieję ,że Wasza MOC będzie ze mną ! Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Marca 2011 yerba abyś się przekonał sam , zapakuj paczuszkę z białą parzoną a resztę zamroz bez parzenia. Ja osobiście postępuję z białą tak samo jak koledzy. :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-150888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Marca 2011 no i zrobiłem jak sugerowałaś , zdjęcia już widziałaś więc tylko jedno . A kielbasa " na czuja " jest zaje..fajna w smaku . Pozdrawiam Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-151747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Marca 2011 no i zrobiłem jak sugerowałaśO tej porze takie pyszności... :thumbsup: zlituj się , proszę Cię :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-151748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 12 Marca 2011 :devil: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-151750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Maxell, czy mógłbyś mi taką czerwoną kreskę zapodać, nie musi być taka długa - wystarczy pół zbanowany.http://emotikona.pl/emotikony/pic/46dance.gif Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-210901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Jestem szczery. Od jutra masz w prezencie całą. Proszę niniejszym administratora, który dał mi bana, o przekazanie go w całości Koledze Pis'owi z dniem jutrzejszym. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-210983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zonzi Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Ja może podam jakie błędy można popełnić bo udało się wszystkie :grin: - wieprzowina kl II ... kolega przywiózł mięso pozostałe ze świniobicia ale to chyba było bliższe wołowinie klasy III bo zdecydowanie za mało tłuszczu za duzo ścięgien. - brak rozeznania w nasadkach do zelmera, zamiast skrzydelka dalismy sitko do nasadki masarskiej. ale flaki dalo sie napełnić. - parzenie w 80 stopniach zamiast 73 przez górna granice z przepisu czyli jakieś 30 minut. Efekt kielbaska zjadliwa ale zdecydowanie za sucha. Żeby parzenie było krótsze/ w niższej temperaturze to przynajmniej by była chuda ale smaczniejsza. Dobrze ze przed Swietami zrobilismy próbę na 2 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-211098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
january355 Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Lipca 2012 Witam.Mam pytanie do fachowców.Jaka wołowina najlepiej nadaje się na klej do białej kiełbasy? Czytałem że II klasy, ale z jakiej części krówki klej jest najlepszy? Cytuj january Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-226010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Lipca 2012 Jaka wołowina najlepiej nadaje się na klej do białej kiełbasy?Ja do "klejenia" kiełbas najczęściej używam łopatki wołowej Wołowe ścięgniste Najwięcej ścięgien zawiera mięso z elementu, który nazywa się pręgą, dodatkowo najczęściej używanym jest mięso z karkówki (kark) i łopatki. Chociaż zdarza się, że czasami mięso z pręgi nie jest kleiste. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-226018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamka Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Maja 2013 Maxell Po raz pierwszy zrobiłam kiełbaskę. Ponieważ jeszcze nie wiem jak obsługiwać swoją wędzarenkę postanowiłam zrobić białą. W smaku wyszła świetna. Nie wiem tylko dlaczego poradzone mi przez sprzedawcę osłonki popękały l się pozwijały podczas parzenia 30 min. 75-80 C a oprócz tego kiełbasa (bardzo dobra w smaku) jest twardawa taka jakby lekko "gumiata"? Cytuj plamka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-285003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Maja 2013 plamka, lekko gumiata bo jak kiedyś tłumaczył kolega Andrzej Bagno za dobre mięsko czyli za mało tłusta Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-285005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Maja 2013 bardzo dobra w smaku) jest twardawa taka jakby lekko "gumiata"? _________________ Być może chciałaś sobie i bliskim dogodzić i dałaś za dużo chudego mięska . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-285006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Maja 2013 poradzone mi przez sprzedawcę osłonki popękały l się pozwijały podczas parzenia Trudno dociec w co ta biała była nadziana . Osłonki , to temat długi, bo są sztuczne i naturalne a i w metalowych się robiło. Tak że pisz dokładnie co i jak. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-285007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamka Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Maja 2013 boggi, karolszymczak ,DZIADEK kochani bardzo Wam dziękuje, że mi odpowiedzieliście (mam nadzieję, że osobiście podziękuję na spotkaniu w Gąsiorowie) wiem, że mazcie rację - chyba za dużo dobrego mięska.DZIADKU - to były jakieś sztuczne - dziwne - moczyłam w wodzie ciepłej i wtedy miękły ale niektóre puszczały jakby miały szew a potem przy parzeniu wzięły się zwinęły i "zlazły z kiełbasek. Trochę jestem zeźlona bo specjalnie jak byłam przejazdem w W-wie to do Wołomina na targ pojechałam po te osłonki.I radziłam się człowieka i :devil: Mam nadzieję, że przy Waszej pomocy w końcu mi się uda. Cytuj plamka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-285020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Maja 2013 to były jakieś sztuczne - dziwne - moczyłam w wodzie ciepłej i wtedy miękły ale niektóre puszczały jakby miały szew a potem przy parzeniu wzięły się zwinęły i "zlazły z kiełbasek. Jeśli Ci jeszcze coś zostało z tych kiełbasek, to zabierz do Gąsiorowa. Fachowcy obejrzą, pomacają, skosztują i coś może więcej powiedzą. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3796-pytanie-do-maxella-i-nie-tylko/page/2/#findComment-285085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.