Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu rozmawiałam z domowym wędliniarzem, który powiedział mi, że dodaje do kiełbas tzw. krótki wywar z mięs wieprzowych i skórek.

Co o tym myślicie?

Dodam, że robi on bardzo dobre wędliny, dobrze związane ale nie gumowate i co ciekawe, nie obsychajace zbyt szybko.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś o tym pisałam , mój dziadek był wiejskim rzeźnikiem - masarzem .

I właśnie do kiełbasy dodawał rosołu z gotowanych mięs i skór na salcesony i kiszki pasztetowe. Moi wujowie którzy robią według jego receptur też tak robią . Ja jeśli posiadam taki wywar też dodaję zamiast wody. Nie wiem czy to lepiej czy gorzej. Zazwyczaj tak wychodzi., że dodaje się go przy przerobie całej świnki lub połówki. Kiełbaska wychodzi bardzo dobra.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-103963
Udostępnij na innych stronach

EAnna jako ekspert na tym forum zadała raczej pytanie sprawdzające :)

Dobrze wie, że woda sama w sobie nie posiada żadnych właściwości żelujących, natomiast dobry wywar wyżeluje się sam z siebie.

Moje pytanie do EAnny co oznacza słowo "krótki" wywar ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-103971
Udostępnij na innych stronach

mięs wieprzowych i skórek

Myśle, że w wyrobach będzie "nie porządany" galert.

A ja go uwielbiam, bo przypomina mi dzieciństwo :blush:

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-103972
Udostępnij na innych stronach

co oznacza słowo "krótki" wywar

To wywar mocny, skondensowany, esencjonalny. Czyli jak najmniejsza ilość wody.

Jest to stare sformułowanie, które można znaleźć w wielu historycznych książkach kucharskich.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-103985
Udostępnij na innych stronach

Witam cię Aniu. Co do wywaru do kiełbas, to o ile ja pamiętam z lat dziecinnych, i teraz masarz zawsze dodawał (tak jak napisałaś,mocny,skondensowany,esencjonalny wywar (rosół). Tylko jaka proporcja??? za mało,to suche!, za dużo,to galareta i jelito się niechce oderwać o kiełbasy. :question: Ale dla chcącego niema nic trudnego!!
grzesio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-103988
Udostępnij na innych stronach

Zaraz Dziadek napisze, że kiełbasa z galaretką to bubel, a obrońcy czystości przepisów zmasakrują temat. :grin: :grin: :grin: :grin: :wink:

Poza tym nie wyobrażam sobie białej kiełbasy na Święta do której nie dolał bym rosołu żelującego, ale o tym to strach pisać. :shock: :lol: :wink:

A co do ilości, to tyle samo co zwykłej wody, tzn. tyle ile przewiduje przepis lub farsz wchłonie - zależy od mięsa.

 

PS

Jednak nie robie tylko na skórkach bo wpływają wg. mnie źle na smak, dodaje część żelatyny ½ - ½

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-103989
Udostępnij na innych stronach

dodaje do kiełbas tzw. krótki wywar z mięs wieprzowych i skórek.

Ciekawe jaką temperaturę ma dodawany wywar.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-103995
Udostępnij na innych stronach

Temperatura „progowa” przed żelowaniem, dodaje się do silnie schłodzonego mięsa – intensywnie mieszając!, małą strużyną.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-103998
Udostępnij na innych stronach

Temperatura „progowa” przed żelowaniem, dodaje się do silnie schłodzonego mięsa – intensywnie mieszając!, małą strużyną.

Tu zacytuje jedna wypowiedz:,,To oczywista oczywistość" :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104003
Udostępnij na innych stronach

To oczywista oczywistość"

Nie dla wszystkich :grin: :tongue: :wink:

Ciekawe jaką temperaturę ma dodawany wywar.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104005
Udostępnij na innych stronach

Ale przecież ani Dziadek, ani nikt inny nic krytycznego tutaj nie napisał. Po co więc te podkręcania? Niech każdy robi wg swego gustu, smaku i fantazji. Najważniejsze by mu smakowało. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104011
Udostępnij na innych stronach

Temperatura „progowa” przed żelowaniem, dodaje się do silnie schłodzonego mięsa

TOSHIBA, powinieneś raczej napisać, że Ty dodajesz w ten sposób.

Skąd pewność, że wspomniani "domowi masarze" nie zalewają mięsa rosołem gorącym ? ;)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=14310#14310

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104012
Udostępnij na innych stronach

Niech każdy robi wg swego gustu, smaku i fantazji. Najważniejsze by mu smakowało. :wink:

Tak właśnie. Niech każdy robi tak jak mu smakuje.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104016
Udostępnij na innych stronach

kąd pewność, że wspomniani "domowi masarze" nie zalewają mięsa rosołem gorącym

Dlaczego ("zimny"), to napisał Szczepan, w następnym poście - przeczytaj!, tym bardziej w świetle postu pierwszego:

Dodam, że robi on bardzo dobre wędliny, dobrze związane ale nie gumowate i co ciekawe, nie obsychajace zbyt szybko.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104022
Udostępnij na innych stronach

Prosze szanownego Państwa rosołek dodaje się do farszów z mięsa wołowego,

jak najbardziej do kabanosów końskich,nadaje on ciekawą nute smakową z tym

że mięsem,do pasztetów pieczonych takze.do wędlin z mięsa wieprzowego nie

polecam robiłem i to nie jest mój smak,tak jak napisał kol.Toshiba do białej

jaknajbardziej nmoże być

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104093
Udostępnij na innych stronach

Marku, nie wyobrażam sobie pasztetu pieczonego, do którego nie dodałbym podczas mieszania farszu, wywaru z gotowanych mięs i warzyw. Zaznaczam, że wątrobę sparzam oddzielnie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104095
Udostępnij na innych stronach

Marku, nie wyobrażam sobie pasztetu pieczonego, do którego nie dodałbym podczas mieszania farszu, wywaru z gotowanych mięs i warzyw. Zaznaczam, że wątrobę sparzam oddzielnie.

w pasztecie to podstawa inaczej wyszedł by suchy jak trociny :wink:

możesz zrobić tzw. pasztet "furmana" czyli do farszu dodajesz rozdrobnioną

wątrobe na sitku 10mm,lecz z wątrobą ostrożnie bo jak sie przedobrzy to

pasztet zalatuje goryczką,i na koniec posypuje się go słodką papryką i

dekoruje pietruszką, a jak chcesz to możesz aby szybko nie wysechł z góry

zalać go dodatkowo galaretą z żelatyny w której mogą być pieczarki itp.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104098
Udostępnij na innych stronach

Aby nie wysechł, zawsze okładam go szczelnie z góry plastrami surowego lub wędzonego boczku. Jest to dodatkowy smakołyk. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104099
Udostępnij na innych stronach

Proszę szanownego Państwa rosołek dodaje się do farszów z mięsa wołowego,

jak najbardziej do kabanosów końskich,nadaje on ciekawą nutę smakową z tym

że mięsem,do pasztetów pieczonych także.

.

Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104100
Udostępnij na innych stronach

...do pasztetów pieczonych takze.do wędlin z mięsa wieprzowego nie polecam...

Ja tak to odczytałem.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104101
Udostępnij na innych stronach

Każdy dodaje to co lubi, a co do pasztetów, to przystrojenie go różnymi dekoracjami i zalanie galantyną nie tylko przedłuża "żywotność" ale i podnosi efekt wizualny, bez większej krępacji można podać taki wyrób na stół gościnny, a taki pasztet bez niczego nie prezentuje się najlepiej.

Przy następnej okazji załącze fotkę.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104105
Udostępnij na innych stronach

Każdy dodaje to co lubi, a co do pasztetów

I tylko to miałem na mysli pisząc jak ja to robię. Nie jest to więc jakakolwiek próba "wymuszenia" na kimś konieczności stosowania tej metody.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104149
Udostępnij na innych stronach

Hallo!!!!

 

Ja tez juz dodawalem wywar ze skorek i kosci+mielone gotowane skorki i bylo OK.

Mysle jednak ze chodzi tu o to, czy nie ucierpi na tym struktura kielbasy.

Albo sie myle?

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104153
Udostępnij na innych stronach

Bardziej chodzi o jej trwałość i bezpieczeństwo konsumenta przy dłuższym jej przechowywaniu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3836-wywar-z-mi%C4%99sa-i-sk%C3%B3rek-w-kie%C5%82basie/#findComment-104160
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.