Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Solanke zrobilem w/g tabeli "dziadka",zawsze tak robie i jest dobrze teraz solanka zmętniała i jest gęsta /zapach dobry/.12 kg miesa 480g soli 4,8l wody.Mięso wypłukałem i zrobiłem takie samo stezenie /bez przypraw/,czy dobrze zrobiłem ? czy nie za słono?Bardzo prosze o w miare szybka odp.za co z góry dziękuje.Czekam na przesylke peklosoli czy zrobic nowa zalewe z peklosoli?.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/
Udostępnij na innych stronach

To nie było peklowanie tylko solenie na mokro. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-105732
Udostępnij na innych stronach

Solankę zrobiłem z samej soli kamiennej,12 kg na 13 dni, w tej solance mieso bylo 7 dni, zawsze tak robie i jest b. dobre z tym ze na 4-5 dni.Co do temperatury to troszke przegapilem a wiem ze gapowe kosztuje ostatniej nocy i przed wieczorem bylo ok 11",teraz po wymianie solanki schowalem do lodówki i czekam na peklosol.Przyjemnie mnie zaskoczyliscie ze chcecie mi pomoz i z tego powodu bardzo Wam dziekuje i zycze Wesolych Swiat i udanych smacznych wyrobów.Tylko mi jeszcze podpowiedzcie jakie stezenie zrobic na peklosoli.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-105836
Udostępnij na innych stronach

Tylko mi jeszcze podpowiedzcie jakie stezenie zrobic na peklosoli.

Tu masz tabelę i możesz z niej skorzystać

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-105840
Udostępnij na innych stronach

Przyjemnie mnie zaskoczyliscie ze chcecie mi pomoz

Od tego tutaj jesteśmy i po to założylismy to forum. Stężenie zalewy na peklosoli zrób takie samo jak dla soli.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-105841
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Za dobre rady czuje sie zobowiazany przedstawic "final" moich wyrobow.Otoz peklosoli nie otrzymalem i do konca tj 13 dni trzymalem w solance /sama sol i przyprawy/ po uwedzeniu stwierdzilem ze wszystko jest za slone i 24h trzymalem w zimnej wodzie i powtorne wedzenie,przekonalem sie ze studiowanie tej strony przez trzy lata przydaly sie.Wszystko wyszlo SUPER, no moze tylko szyneczka byla za sucha choc parzylem do 67 st.wewn.i chlodzenie moze bylo za dlugie.Kielbaske rowniez robilem na samej soli kamiennej i jest ok.Dziekuje i pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108404
Udostępnij na innych stronach

Rychu.Szynkę przez pierwsze 15min się gotuje a potem parzy w temp 80°C.Wtedy nie jest sucha.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108406
Udostępnij na innych stronach

Rychu.Szynkę przez pierwsze 15min się gotuje a potem parzy w temp 80°C.Wtedy nie jest sucha.

A co sie stanie jak ominiemy gotowanie? i bedziemy tylko parzyc w 75 st.C ?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108421
Udostępnij na innych stronach

Masz racje,zrobilem blad poniewaz do gotujacej wody wlozylem wszystko tj.rolady schabowe-b.dobre;ogonowka-b.dobra;rolada boczkowa z poledwica-b.dobra;boczki gotowalem dluzej -dobre a szynka w smaku dobra ale sucha i blad polegal na tym ze wszystko na raz wlozylem i temp.szybko spadla do 72 i tak trzymalem.Dzieki bede wiedzial.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108424
Udostępnij na innych stronach

A co sie stanie jak ominiemy gotowanie? i bedziemy tylko parzyc w 75 st.C ?

No mnie się wydaje, że będzie sucha bo się białko na powierzchni nie zetnie. :rolleyes:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108427
Udostępnij na innych stronach

No mnie się wydaje, że będzie sucha bo się białko na powierzchni nie zetnie

A wędzenie to nie ścina białka ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108430
Udostępnij na innych stronach

Marcus, a uzasadnij :tongue:

należy jednak pamiętać że ta metoda jest przeznaczona dla szynek a nie dla innych wędzonek,

z moich obserwacji wynika że ten zabieg daje pozytywny efekt, ale można też nieco inaczej - można po prostu tylko wrzucić do wrzątku i już nie podgrzewać, po 10 czy 15 minutach obniżyć temperaturę (o ile sama nie spadła do 80) - ja tak czynię :cool:

dodatkowo po parzeniu studzę kilkadziesiąt minut wędzonki w ciepłej (40 stopni) wodzie i dopiero wieszam do odparowania

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108434
Udostępnij na innych stronach

należy jednak pamiętać że ta metoda jest przeznaczona dla szynek a nie dla innych wędzonek,

a jak postępujesz baleronem?

Ja go traktuję jak szynkę i jest ok, boczek do 80 st C a polędwicę w ok 70st C.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108440
Udostępnij na innych stronach

a jak postępujesz baleronem?

ponieważ balerony robię w osłonkach białkowych, zazwyczaj wrzucam je do wody 80stopni,

z technologicznego punktu można je wrzucać do wrzątku po czym temperatura wody spada do 80 - czasem tak robię i też jest dobrze :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108487
Udostępnij na innych stronach

A co sie stanie jak ominiemy gotowanie? i bedziemy tylko parzyc w 75 st.C ?

Pozdrawiam

Wyrób będzie smaczny i dla niektórych zbyt surowy. Rzecz gustu. Sam tak parzę jak Ty.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108491
Udostępnij na innych stronach

 

A co sie stanie jak ominiemy gotowanie? i bedziemy tylko parzyc w 75 st.C ?

Pozdrawiam

Wyrób będzie smaczny i dla niektórych zbyt surowy. Rzecz gustu. Sam tak parzę jak Ty.
a to niby dlaczego? - przecież temperatura parzenia jest powyżej wymaganej temperatury wewnętrznej... czas jednak musi zrobić swoje :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108492
Udostępnij na innych stronach

Możesz nawet parzyć w temp. 72 st. (graniczna). Z fizycznego punktu widzenia temperatura wewnatrz batonu osiągnie w końcu temperaturę wody. Tylko ile zajmie to czasu? :D

Poza tym, wyższa temperatura - większa pewnośc likwidacji większej ilości bakterii i innego świństwa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108494
Udostępnij na innych stronach

Dziwne że parząc baleron razem z szynką ( sawca ) otrzymujesz wyrób O.K.

Ja robiłem baleron pierwszy raz, tz. peklowałem go na sucho, a potem wędziłem i parzyłem razem z szynkami.

Miałem ułatwioną sprawę, bo poszczególne wędzonki miały prawie tę samą gramaturę.

Na drugi dzień próba. Szynki O.K. a baleron twardawy.

Dopiero jak wsadziłem go do rękawa i podpiekałem w piekarniku około godz.był O.K.

Tz. prawie dobrze, bo niestety dużo stracił na zapachu i smaku wędzonki.

Wniosek jest jeden baleron potrzebuje dłuższego parzenia.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108499
Udostępnij na innych stronach

peklowałem go na sucho, a potem wędziłem i parzyłem razem z szynkami.

To następnym razem pekluj na mokro :!: :grin: + ewentualnie nastrzyk, a wszystko powinno być OK

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108505
Udostępnij na innych stronach

Wniosek jest jeden baleron potrzebuje dłuższego parzenia.

NIEPRAWDA! , ileś tam już baleronów mam za sobą i zapewniam że wystarcza osiągnięta temperatura - nic nie trzeba przedłużać

no i oczywiście peklowanie na mokro z nastrzykiem - wychodzą soczyste prima sort

raz jeden zrobiłem "bezosłonkowy" - już więcej nie zrobię.. szkoda mięsa, nie to żeby jakieś bardzo złe było ale wolę soczysty baleronik

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108509
Udostępnij na innych stronach

Mięso odwodnione – poprzez peklowanie na sucho – „słabiej przewodzi ciepło” dlatego potrzebuje dłuższego czasu, poza tym jest twardsze.

Peklowane na mokro + nastrzyk lepiej „przewodzi ciepło” dlatego krócej (przy normalnym czasie) osiąga prawidłową temperaturę = jest prawidłowo sparzone.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108513
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.