Rychu Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca 2010 Solanke zrobilem w/g tabeli "dziadka",zawsze tak robie i jest dobrze teraz solanka zmętniała i jest gęsta /zapach dobry/.12 kg miesa 480g soli 4,8l wody.Mięso wypłukałem i zrobiłem takie samo stezenie /bez przypraw/,czy dobrze zrobiłem ? czy nie za słono?Bardzo prosze o w miare szybka odp.za co z góry dziękuje.Czekam na przesylke peklosoli czy zrobic nowa zalewe z peklosoli?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2010 A temperatura solanki? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-105725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziuniek Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Marca 2010 Za słone nie będzie, ale jak dostaniesz pekosól to zmień zalewę i zwróć uwagę, tak jak pisał kol. Pis67 na temperaturę solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-105727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Marca 2010 Robiłeś na 11-13 dni? Ile dni i w jakiej temp. mięso się peklowało w starej zalewie? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-105728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Marca 2010 To nie było peklowanie tylko solenie na mokro. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-105732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rychu Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Marca 2010 Solankę zrobiłem z samej soli kamiennej,12 kg na 13 dni, w tej solance mieso bylo 7 dni, zawsze tak robie i jest b. dobre z tym ze na 4-5 dni.Co do temperatury to troszke przegapilem a wiem ze gapowe kosztuje ostatniej nocy i przed wieczorem bylo ok 11",teraz po wymianie solanki schowalem do lodówki i czekam na peklosol.Przyjemnie mnie zaskoczyliscie ze chcecie mi pomoz i z tego powodu bardzo Wam dziekuje i zycze Wesolych Swiat i udanych smacznych wyrobów.Tylko mi jeszcze podpowiedzcie jakie stezenie zrobic na peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-105836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Marca 2010 Tylko mi jeszcze podpowiedzcie jakie stezenie zrobic na peklosoli. Tu masz tabelę i możesz z niej skorzystać http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1327 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-105840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Marca 2010 Przyjemnie mnie zaskoczyliscie ze chcecie mi pomozOd tego tutaj jesteśmy i po to założylismy to forum. Stężenie zalewy na peklosoli zrób takie samo jak dla soli. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-105841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rychu Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Za dobre rady czuje sie zobowiazany przedstawic "final" moich wyrobow.Otoz peklosoli nie otrzymalem i do konca tj 13 dni trzymalem w solance /sama sol i przyprawy/ po uwedzeniu stwierdzilem ze wszystko jest za slone i 24h trzymalem w zimnej wodzie i powtorne wedzenie,przekonalem sie ze studiowanie tej strony przez trzy lata przydaly sie.Wszystko wyszlo SUPER, no moze tylko szyneczka byla za sucha choc parzylem do 67 st.wewn.i chlodzenie moze bylo za dlugie.Kielbaske rowniez robilem na samej soli kamiennej i jest ok.Dziekuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Rychu.Szynkę przez pierwsze 15min się gotuje a potem parzy w temp 80°C.Wtedy nie jest sucha. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Rychu.Szynkę przez pierwsze 15min się gotuje a potem parzy w temp 80°C.Wtedy nie jest sucha.A co sie stanie jak ominiemy gotowanie? i bedziemy tylko parzyc w 75 st.C ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rychu Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Masz racje,zrobilem blad poniewaz do gotujacej wody wlozylem wszystko tj.rolady schabowe-b.dobre;ogonowka-b.dobra;rolada boczkowa z poledwica-b.dobra;boczki gotowalem dluzej -dobre a szynka w smaku dobra ale sucha i blad polegal na tym ze wszystko na raz wlozylem i temp.szybko spadla do 72 i tak trzymalem.Dzieki bede wiedzial. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 A co sie stanie jak ominiemy gotowanie? i bedziemy tylko parzyc w 75 st.C ? No mnie się wydaje, że będzie sucha bo się białko na powierzchni nie zetnie. :rolleyes: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 No mnie się wydaje, że będzie sucha bo się białko na powierzchni nie zetnie A wędzenie to nie ścina białka ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Osobiscie jestem przeciwnikiem gotowania wedzonek i nie gotuje tylko poddaje je parzeniu w 75 st. C .Czas do 45 min na kg.jesli chodzi o szynki do 1 kg .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Marcus, a uzasadnij :tongue: należy jednak pamiętać że ta metoda jest przeznaczona dla szynek a nie dla innych wędzonek,z moich obserwacji wynika że ten zabieg daje pozytywny efekt, ale można też nieco inaczej - można po prostu tylko wrzucić do wrzątku i już nie podgrzewać, po 10 czy 15 minutach obniżyć temperaturę (o ile sama nie spadła do 80) - ja tak czynię dodatkowo po parzeniu studzę kilkadziesiąt minut wędzonki w ciepłej (40 stopni) wodzie i dopiero wieszam do odparowania Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 należy jednak pamiętać że ta metoda jest przeznaczona dla szynek a nie dla innych wędzonek, a jak postępujesz baleronem? Ja go traktuję jak szynkę i jest ok, boczek do 80 st C a polędwicę w ok 70st C. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 a jak postępujesz baleronem?ponieważ balerony robię w osłonkach białkowych, zazwyczaj wrzucam je do wody 80stopni, z technologicznego punktu można je wrzucać do wrzątku po czym temperatura wody spada do 80 - czasem tak robię i też jest dobrze :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 A co sie stanie jak ominiemy gotowanie? i bedziemy tylko parzyc w 75 st.C ? PozdrawiamWyrób będzie smaczny i dla niektórych zbyt surowy. Rzecz gustu. Sam tak parzę jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 A co sie stanie jak ominiemy gotowanie? i bedziemy tylko parzyc w 75 st.C ? PozdrawiamWyrób będzie smaczny i dla niektórych zbyt surowy. Rzecz gustu. Sam tak parzę jak Ty.a to niby dlaczego? - przecież temperatura parzenia jest powyżej wymaganej temperatury wewnętrznej... czas jednak musi zrobić swoje Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Możesz nawet parzyć w temp. 72 st. (graniczna). Z fizycznego punktu widzenia temperatura wewnatrz batonu osiągnie w końcu temperaturę wody. Tylko ile zajmie to czasu? Poza tym, wyższa temperatura - większa pewnośc likwidacji większej ilości bakterii i innego świństwa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Dziwne że parząc baleron razem z szynką ( sawca ) otrzymujesz wyrób O.K.Ja robiłem baleron pierwszy raz, tz. peklowałem go na sucho, a potem wędziłem i parzyłem razem z szynkami.Miałem ułatwioną sprawę, bo poszczególne wędzonki miały prawie tę samą gramaturę.Na drugi dzień próba. Szynki O.K. a baleron twardawy.Dopiero jak wsadziłem go do rękawa i podpiekałem w piekarniku około godz.był O.K.Tz. prawie dobrze, bo niestety dużo stracił na zapachu i smaku wędzonki.Wniosek jest jeden baleron potrzebuje dłuższego parzenia. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 peklowałem go na sucho, a potem wędziłem i parzyłem razem z szynkami.To następnym razem pekluj na mokro :!: :grin: + ewentualnie nastrzyk, a wszystko powinno być OK Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Wniosek jest jeden baleron potrzebuje dłuższego parzenia.NIEPRAWDA! , ileś tam już baleronów mam za sobą i zapewniam że wystarcza osiągnięta temperatura - nic nie trzeba przedłużać no i oczywiście peklowanie na mokro z nastrzykiem - wychodzą soczyste prima sort raz jeden zrobiłem "bezosłonkowy" - już więcej nie zrobię.. szkoda mięsa, nie to żeby jakieś bardzo złe było ale wolę soczysty baleronik Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Mięso odwodnione – poprzez peklowanie na sucho – „słabiej przewodzi ciepło” dlatego potrzebuje dłuższego czasu, poza tym jest twardsze.Peklowane na mokro + nastrzyk lepiej „przewodzi ciepło” dlatego krócej (przy normalnym czasie) osiąga prawidłową temperaturę = jest prawidłowo sparzone. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3908-awaria-podczas-peklowania/#findComment-108513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.