Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tam w wedzarni szynki, schab i boczek. czy wszytsko wyciagnac w tym samym czasie czy cos wyciagnac wczesniej?

Wyciągnij sobie jedną szyneczkę lub boczek i głeboko schowaj. Sępy jak wyczują delikatesy to nie dasz sobie rady, a tak będziesz miał zakamuflowaną wędzoneczkę, która możesz delektowac się w pokoju. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-107822
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 159
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Koszu, Mam nadzieję że jeszcze raz prześpisz dobrze noc po szyneczce i nabierzesz sił do poczytania obszernych tematów związanych z pomocą i problemami początkującego "wędzarza" Wybudujesz tą odpowiednią wędzarnię, która pozwoli na przerobienie od A do Z przepisy z forum. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-107824
Udostępnij na innych stronach

Koszu,co Ty kombinujesz z tym boczkiem.Boczek powinien uwędzić się pierwej jak szynki.A może rozkład temperatur i dymu w wędzarni masz do d....

A przekładałeś kije z wędzonkami?

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-107826
Udostępnij na innych stronach

Na deklu zbiera mi sie czarna maź i potem kapie na wedzonki. Nie wiecie moze co to takiego?

Wiemy :grin:

 

To się nazywa skropliny i jest baardzo niepożądane.

Aby tego uniknąć to: w opcji szukaj wpisz "skropliny" a dowiesz się jak uniknąć problemu.

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-107871
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam ponownie.

Mam pytanie o białą kiełbase, która moge kupic we sklepie. Chciałbym ja sobie uwedzic.

Prosze napiszcie czy w ogóle warto a jezeli tak to czy muszę ja peklowac czy jakos obrabiac czy wystarczy włożyc do wedzarni i juz :0

 

Dziekuje i pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108987
Udostępnij na innych stronach

Koszu, Biała kiełbasa ???? sklep ????? podobno nauka zna takie przypadki.

Uwędzić możesz nawet kurę z pierzem, ale czy będzie dobra. W U.K. ludzie wschodu łabędzie wędzą ??

Na stronie masz przepisy jak zrobić kiełbasę i raczej od tego zacznij - realizacji pierwszego pomysłu nie polecam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108988
Udostępnij na innych stronach

Koszu, niewarto :lol:

Taka kiełbasa ma duży dodatek wody, tłuszczu, mięso gorsze jakościowo.

Chyba, że kosztuje ok. 12 - 15 zł/kg i sprawdziłeś już ją w postaci białej parzonej.

Proces obsuszania konieczny.

Czy masz jakieś trudności aby samemu zrobić kiełbasę wędzoną od początku do końca ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108990
Udostępnij na innych stronach

Trzeba w życiu próbować i smakować,w lato jak wędze ryby to kupuję kilka białych kiełbasek dobrej firmy i wędzę do przekąski,jest OK :thumbsup:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108997
Udostępnij na innych stronach

 

Proponuję Ci kurs w SDM

Stare Dobre Małżeństwo ? :):)

 

To co z tymi kiełbachami?

obsuszyc i wędzic? czy peklowac?

http://szkoladomowegomasarstwa.pl/

widzę, że masz wielką chęć

czyli zakup, obsusz i wędź :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108999
Udostępnij na innych stronach

No jest to chyba wyzsza szkoła z tego co czytalem

Nie wierzę,że tak myślisz.Spróbuj choćby z filmiku na stronie głównej, gdzie Kolega Bagno demonstruje, jak zrobić w prosty domowy sposób białą kiełbasę .Chyba, że nie chce Ci się a nie nie potrafisz, to już co innego.

 

[ Dodano: Pon 12 Kwi, 2010 15:07 ]

Jeśli zaś chodzi o klasyfikację mięsa, to pod beleczką z zielonym listkiem na stronie głównej bardzo dokładnie i obrazowo opisuje DZIADEK wykonanie kiełbasy. Wysil się, to się opłaca. Pozdrawiam i życzę owocnej pracy.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109001
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Zasadniczo muszę stwierdzić, że produkcja wyrobów mięsnych - w tym ryb i drobiu(mowa o wędzonkach i pieczonkach) po wstępnych naukach przyjętych z przepisów i doświadczeń zamieszczanych na stronie i forum, jest banalnie prosta. A problem tylko w zakupie odpowiednich "środków technicznych" – chodzi o to, żeby nie przegiąć i nie kupować wyposażenia kompletnego pt. mały masarz do zrobienia 1 wędliny na miesiąc :) – ja np. kupiłem szynkowar, które już nie używam, bo robie w osłonce termokurczliwej wędliny parzone, które tak samo mi smakują, a mniej roboty :).

 

Przykład mój własny - inspirowany filmem ze strony głównej - popełniłem i białą surową i paprykową wędzoną za jednym zamachem - i obie wyszły, mimo że składniki mięsa były inne.

 

Wędliny kanapkowe w osłonkach barierowych - jeśli się tylko pamięta o pilnowaniu temperatury i czasu - nie wiem czy może być coś prostszego.

 

Także ogólna uwaga do początkujących (do jakich i się zaliczam) - macie problem - zajrzyjcie na stronę wedlinydomowe.pl lub na forum, trzymajcie sie przepisów odnośnie solenia (inne przyprawy wg uznania) stosowanych temperatur i czasu obróbki termicznej (lub innej - np. w przypadku wyrobów a'la parmeńskich) – a wszystko będzie ok i nikt się nie zatruje :)))

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109006
Udostępnij na innych stronach

obsuszyc i wędzic? czy peklowac?

Peklować kiełbasy zakupionej w sklepie już się nie da bo peklowanie to jeden z etapów technologicznych polegający na dodaniu peklosoli do mięsa a mięso w kiełbasie ,którą zakupisz jest już solone ( bo mięso na białą kiełbasę "traktuje" się solą a nie peklosolą ). A tak na marginesie osuszanie to pierwszy etap wędzenia .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109028
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie o białą kiełbase, która moge kupic we sklepie. Chciałbym ja sobie uwedzic.

Prosze napiszcie czy w ogóle warto a jezeli tak to czy muszę ja peklowac czy jakos obrabiac czy wystarczy włożyc do wedzarni i juz :0

Sam tak robiłem, a czemu by nie.

Nie jest to to samo co własny wyrób, ale jak trafisz na dobrą białą kiełbasę to nie widzę przeszkód by ją uwędzić.

Od czegoś każdy zaczyna.Ty zaczniesz od sklepowej i może dzięki temu nie wystraszysz się wędzenia.

 

Trzy najważniejsze zasady wędzenia: najpierw osusz, puść dym i pilnuj temperatury.

 

A tak całkiem dla początkujących to proponuję poczytać trochę teorii i zrobić jedną najprostszą kiełbasę którą znajdziecie.

 

Po tym pierwszym eksperymencie zawsze będzie z górki.

 

I co najważniejsze nie bójcie się bo nie ma czego.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109030
Udostępnij na innych stronach

Poco sie meczyc lepjej kupic juz uwedzona przeciez wiadomo co jemy :shock: i wiemy ze jak droga to napewno z miesa i bez dodatkow :shock: no i maszynki do miesa nietrzeba myc ,nadziewarki kupowac,jakie to piekne :grin:

Pozdrawiam i mysle ze bladzimy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109035
Udostępnij na innych stronach

Ja myślę że jak już to nie białą tylko sklepową surową uwędzić.

Biała jest już sparzona - bez sensu.?

Biała to biała. Czyli z mięsa niepeklowanego!

W sklepach można ją kupić surową albo parzoną, ale obydwie to kiełbasa biała :wink:

Pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109039
Udostępnij na innych stronach

Koszu, Jak już tak bardzo chcesz spróbować wędzić to ostatecznie kup tę białą surową, osusz i wędż. :grin: Dlaczego jednak nie chcesz zrobić własnej kiełbasy :question: Nie wiesz co tracisz. :!: Po to chyba jesteś wśród Wędzarniczej Braci, żeby się nauczyć a póniej być może udzielać porad innym , to naprawdę nie jest aż takie trudne, jak Ci się wydaje.Poczytaj i weż się do dzieła, zobaczysz jaka satysfakcja, a smak :thumbsup:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109043
Udostępnij na innych stronach

CHcialem po prostu spróbować tak na szybko

Cokolwiek zrobisz sam (nawet z błędami :???: ) to i tak będzie to lepsze :thumbsup: od sklepowego badziewia - :!: NAPRAWDĘ :!:
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109049
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam. Jestem z Wami od niedawna. popełniłem błędy. Ale białą kiełbaskę na Święta Wielkanocne zrobioną przeze mnie wszyscy po spróbowaniu stwierdzili, że to nie jest kupna. A za pstrągi wędzone mam coraz większą rzeszę znajomych ;). Zachęcam do własnej produkcji.

Pozdrawiam

Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109115
Udostępnij na innych stronach

białą kiełbaskę na Święta Wielkanocne zrobioną przeze mnie wszyscy po spróbowaniu stwierdzili, że to nie jest kupna. A za pstrągi wędzone mam coraz większą rzeszę znajomych

Zachęcaj przede wszystkim znajomych do własnej produkcji :clap: :clap:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109118
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.