Maxell Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Mam tam w wedzarni szynki, schab i boczek. czy wszytsko wyciagnac w tym samym czasie czy cos wyciagnac wczesniej?Wyciągnij sobie jedną szyneczkę lub boczek i głeboko schowaj. Sępy jak wyczują delikatesy to nie dasz sobie rady, a tak będziesz miał zakamuflowaną wędzoneczkę, która możesz delektowac się w pokoju. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-107822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Koszu, Mam nadzieję że jeszcze raz prześpisz dobrze noc po szyneczce i nabierzesz sił do poczytania obszernych tematów związanych z pomocą i problemami początkującego "wędzarza" Wybudujesz tą odpowiednią wędzarnię, która pozwoli na przerobienie od A do Z przepisy z forum. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-107824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Koszu,co Ty kombinujesz z tym boczkiem.Boczek powinien uwędzić się pierwej jak szynki.A może rozkład temperatur i dymu w wędzarni masz do d....A przekładałeś kije z wędzonkami?Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-107826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Na deklu zbiera mi sie czarna maź i potem kapie na wedzonki. Nie wiecie moze co to takiego?Wiemy :grin: To się nazywa skropliny i jest baardzo niepożądane. Aby tego uniknąć to: w opcji szukaj wpisz "skropliny" a dowiesz się jak uniknąć problemu. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-107871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Witam ponownie.Mam pytanie o białą kiełbase, która moge kupic we sklepie. Chciałbym ja sobie uwedzic.Prosze napiszcie czy w ogóle warto a jezeli tak to czy muszę ja peklowac czy jakos obrabiac czy wystarczy włożyc do wedzarni i juz :0 Dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Koszu, Biała kiełbasa ???? sklep ????? podobno nauka zna takie przypadki. Uwędzić możesz nawet kurę z pierzem, ale czy będzie dobra. W U.K. ludzie wschodu łabędzie wędzą ?? Na stronie masz przepisy jak zrobić kiełbasę i raczej od tego zacznij - realizacji pierwszego pomysłu nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Włożyć do wędzarni i już,powpdzenia :lol: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Koszu, niewarto :lol: Taka kiełbasa ma duży dodatek wody, tłuszczu, mięso gorsze jakościowo. Chyba, że kosztuje ok. 12 - 15 zł/kg i sprawdziłeś już ją w postaci białej parzonej. Proces obsuszania konieczny. Czy masz jakieś trudności aby samemu zrobić kiełbasę wędzoną od początku do końca ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 No jest to chyba wyzsza szkoła z tego co czytalem. Pewnie sobie nie poradze z doborem mięsa itd. CHcialem po prostu spróbować tak na szybko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 No jest to chyba wyzsza szkoła z tego co czytalem. Pewnie sobie nie poradze z doborem mięsa itd. CHcialem po prostu spróbować tak na szybko Proponuję Ci kurs w SDM :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Proponuję Ci kurs w SDM Stare Dobre Małżeństwo ? :) To co z tymi kiełbachami? obsuszyc i wędzic? czy peklowac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Trzeba w życiu próbować i smakować,w lato jak wędze ryby to kupuję kilka białych kiełbasek dobrej firmy i wędzę do przekąski,jest OK :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Proponuję Ci kurs w SDM Stare Dobre Małżeństwo ? :) To co z tymi kiełbachami? obsuszyc i wędzic? czy peklowac?http://szkoladomowegomasarstwa.pl/ widzę, że masz wielką chęć czyli zakup, obsusz i wędź :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-108999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 No jest to chyba wyzsza szkoła z tego co czytalemNie wierzę,że tak myślisz.Spróbuj choćby z filmiku na stronie głównej, gdzie Kolega Bagno demonstruje, jak zrobić w prosty domowy sposób białą kiełbasę .Chyba, że nie chce Ci się a nie nie potrafisz, to już co innego. [ Dodano: Pon 12 Kwi, 2010 15:07 ] Jeśli zaś chodzi o klasyfikację mięsa, to pod beleczką z zielonym listkiem na stronie głównej bardzo dokładnie i obrazowo opisuje DZIADEK wykonanie kiełbasy. Wysil się, to się opłaca. Pozdrawiam i życzę owocnej pracy. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Witam, Zasadniczo muszę stwierdzić, że produkcja wyrobów mięsnych - w tym ryb i drobiu(mowa o wędzonkach i pieczonkach) po wstępnych naukach przyjętych z przepisów i doświadczeń zamieszczanych na stronie i forum, jest banalnie prosta. A problem tylko w zakupie odpowiednich "środków technicznych" – chodzi o to, żeby nie przegiąć i nie kupować wyposażenia kompletnego pt. mały masarz do zrobienia 1 wędliny na miesiąc – ja np. kupiłem szynkowar, które już nie używam, bo robie w osłonce termokurczliwej wędliny parzone, które tak samo mi smakują, a mniej roboty . Przykład mój własny - inspirowany filmem ze strony głównej - popełniłem i białą surową i paprykową wędzoną za jednym zamachem - i obie wyszły, mimo że składniki mięsa były inne. Wędliny kanapkowe w osłonkach barierowych - jeśli się tylko pamięta o pilnowaniu temperatury i czasu - nie wiem czy może być coś prostszego. Także ogólna uwaga do początkujących (do jakich i się zaliczam) - macie problem - zajrzyjcie na stronę wedlinydomowe.pl lub na forum, trzymajcie sie przepisów odnośnie solenia (inne przyprawy wg uznania) stosowanych temperatur i czasu obróbki termicznej (lub innej - np. w przypadku wyrobów a'la parmeńskich) – a wszystko będzie ok i nikt się nie zatruje )) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 obsuszyc i wędzic? czy peklowac?Peklować kiełbasy zakupionej w sklepie już się nie da bo peklowanie to jeden z etapów technologicznych polegający na dodaniu peklosoli do mięsa a mięso w kiełbasie ,którą zakupisz jest już solone ( bo mięso na białą kiełbasę "traktuje" się solą a nie peklosolą ). A tak na marginesie osuszanie to pierwszy etap wędzenia . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Mam pytanie o białą kiełbase, która moge kupic we sklepie. Chciałbym ja sobie uwedzic. Prosze napiszcie czy w ogóle warto a jezeli tak to czy muszę ja peklowac czy jakos obrabiac czy wystarczy włożyc do wedzarni i juz :0 Sam tak robiłem, a czemu by nie. Nie jest to to samo co własny wyrób, ale jak trafisz na dobrą białą kiełbasę to nie widzę przeszkód by ją uwędzić. Od czegoś każdy zaczyna.Ty zaczniesz od sklepowej i może dzięki temu nie wystraszysz się wędzenia. Trzy najważniejsze zasady wędzenia: najpierw osusz, puść dym i pilnuj temperatury. A tak całkiem dla początkujących to proponuję poczytać trochę teorii i zrobić jedną najprostszą kiełbasę którą znajdziecie. Po tym pierwszym eksperymencie zawsze będzie z górki. I co najważniejsze nie bójcie się bo nie ma czego. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Ja myślę że jak już to nie białą tylko sklepową surową uwędzić. Biała jest już sparzona - bez sensu.?Chyba że podpiec. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Poco sie meczyc lepjej kupic juz uwedzona przeciez wiadomo co jemy :shock: i wiemy ze jak droga to napewno z miesa i bez dodatkow :shock: no i maszynki do miesa nietrzeba myc ,nadziewarki kupowac,jakie to piekne :grin: Pozdrawiam i mysle ze bladzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Też prawda :grin: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Ja myślę że jak już to nie białą tylko sklepową surową uwędzić. Biała jest już sparzona - bez sensu.?Biała to biała. Czyli z mięsa niepeklowanego! W sklepach można ją kupić surową albo parzoną, ale obydwie to kiełbasa biała :wink: Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Koszu, Jak już tak bardzo chcesz spróbować wędzić to ostatecznie kup tę białą surową, osusz i wędż. :grin: Dlaczego jednak nie chcesz zrobić własnej kiełbasy :question: Nie wiesz co tracisz. :!: Po to chyba jesteś wśród Wędzarniczej Braci, żeby się nauczyć a póniej być może udzielać porad innym , to naprawdę nie jest aż takie trudne, jak Ci się wydaje.Poczytaj i weż się do dzieła, zobaczysz jaka satysfakcja, a smak :thumbsup: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 CHcialem po prostu spróbować tak na szybkoCokolwiek zrobisz sam (nawet z błędami :???: ) to i tak będzie to lepsze :thumbsup: od sklepowego badziewia - :!: NAPRAWDĘ :!: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robo Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Potwierdzam. Jestem z Wami od niedawna. popełniłem błędy. Ale białą kiełbaskę na Święta Wielkanocne zrobioną przeze mnie wszyscy po spróbowaniu stwierdzili, że to nie jest kupna. A za pstrągi wędzone mam coraz większą rzeszę znajomych . Zachęcam do własnej produkcji. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam wszystkich, Piwożłop Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 białą kiełbaskę na Święta Wielkanocne zrobioną przeze mnie wszyscy po spróbowaniu stwierdzili, że to nie jest kupna. A za pstrągi wędzone mam coraz większą rzeszę znajomych Zachęcaj przede wszystkim znajomych do własnej produkcji :clap: :clap: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3922-pomocy/page/6/#findComment-109118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.