Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Co się stanie jeśli przedobrzę np. dwukrotnie czas parzenia szynek, kiełbas :question:

Masz dopiero taki zamiar ? :grin:

Bo jesli juz sie tak stalo to odpowiedzi niemusisz szukac :wink:

Pytanie - poczym rozpoznac szynke,kielbase niedoparzona :question:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-108417
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
kiełbaske niedoparzoną rozpoznasz po przekrojeniu jej bedziesz widzial surowe miesko lub podczas jej jedzenia bedziesz czuł ze jest gumowata. a co do szyneczki jezeli posiadasz termometr igłowy to po wbiciu w szyneczke temp. wewnatrz jest mniejsza niz 75st.C to wtedy masz niedoparzona szyneczke.tyle wiem ze swoich doswiadczen.pozdro:)
huanik
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109949
Udostępnij na innych stronach

po wbiciu w szyneczke temp. wewnatrz jest mniejsza niz 75st.C to wtedy masz niedoparzona szyneczke.

Chciałem grzecznie sprostować to.-Przy tej temperaturze to ta szyneczka jest przeparzona - sucha .Temperatura 68-70 st C wewnątrz batony w jego geometrycznym środku jest wystarczająca. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109954
Udostępnij na innych stronach

kiełbaske niedoparzoną rozpoznasz po przekrojeniu jej

A jak poznać niedoparzoną kiełbasę nie krojąc ją?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109967
Udostępnij na innych stronach

jak poznać niedoparzoną kiełbasę nie krojąc ją?

Po twardości, a raczej miękkości :blush:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109968
Udostępnij na innych stronach

:clap:.Kobieta zawsze rozpozna :grin:

 

[ Dodano: Pon 26 Kwi, 2010 20:31 ]

Temperatura 68-70 st C wewnątrz batony

Po wyjęciu z wody czy jeszcze jak szynki są w wodzie?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109969
Udostępnij na innych stronach

Bardzo prosto po dotyku, lekkim ściśnięciu jej .Wiadomo że mięso w czasie parzenia twardnieje zmienia konsystencję i kiełbasa normalna nasza domowa bez dodatków tak się zachowuje. Troszkę prób i się tego nauczymy. najlepszą nauką jest ocena w czasie parzenia. Ustawiamy temperaturę w czasie parzenia 72 st C czas 25 min i możemy co 5 min lekko ścisnąć baton oceniając jego konsystencję i ta w ostatnich momentach parzenia będzie do zapamiętania. Trzy dni temu poczęstowani białą kiełbasą kupioną w sklepie zapakowaną w vac którą chcieliśmy podgrzać w gorącej wodzie zgłupieliśmy bo zrobiła się miększa po podgrzaniu okazując cechy surowej. Wniosek to była kiełbasa biała do spożywania na zimno. Po podgrzaniu okazywała cechy konsystencji ciepłego salcesonu . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109970
Udostępnij na innych stronach

Po wyjęciu z wody czy jeszcze jak szynki są w wodzie?

To jest dobre pytanie, bo zwraca uwagę na pewien szczegół. Otórz po wyjęciu z wody temperatura wewnątrz szynki nadal wzrasta i to tym bardziej, im masa szynki jest większa

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109972
Udostępnij na innych stronach

I znowu :clap: .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109981
Udostępnij na innych stronach

To jest dobre pytanie, bo zwraca uwagę na pewien szczegół. Otórz po wyjęciu z wody temperatura wewnątrz szynki nadal wzrasta i to tym bardziej, im masa szynki jest większa

Może ktoś to "perpetum mobile" wyjasnić ? Jakim cudem bez dostarczenia energii z zewnątrz, będzie rosła temperatura wewnątrz szynki? Z fizyki mocarzem nie byłem :grin: gdyby ktoś miał wątpliwości.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109985
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś to "perpetum mobile" wyjasnić ? Jakim cudem bez dostarczenia energii z zewnątrz, będzie rosła temperatura wewnątrz szynki

Witać że kolega jest napoczątku... właśnie teraz opłacają się studia techniki przeróbki mięsa :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109993
Udostępnij na innych stronach

Darino nie mędrkuj , jak wiesz to wytłumacz dlaczego tak się dzieje, osobom bez studiów techniki przeróbki mięsa :wink:

Ja znam tę sprawe z doswiadczenia , ale dlaczego tak się dzieje, to nie wiadomo :shock:

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109994
Udostępnij na innych stronach

Pepe a gotowałeś jajka na miękko ?

Co się stanie jak po wyjęciu z wrzątku nie schłodzisz jajeczka ?

Dojdzie i będzie na twardo, jak to jajeczka :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109997
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś to "perpetum mobile" wyjasnić ? Jakim cudem bez dostarczenia energii z zewnątrz, będzie rosła temperatura wewnątrz szynki? Z fizyki mocarzem nie byłem :grin: gdyby ktoś miał wątpliwości.

To nie żadne "perpetuum mobile" . W momencie kiedy wyciągasz wędzonkę z parzenia to ma ona nierównomierną temperaturę ,bliżej powierzchni wyższą, zbliżoną do temperatury wody w ,której ją parzyłeś a w środku niższą i to ciepło zgromadzone w danym kawału mięsa rozchodzi się zarówno na zewnątrz jak i do środka mięsa stąd zanim dojdzie do wyrównanie temperatur środek wędzonki jeszcze się podgrzeje gdy wierzch zacznie stygnąć i tak jak EAnna napisała

nadal wzrasta i to tym bardziej, im masa szynki jest większa

bo więcej ciepła skumulowała.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109998
Udostępnij na innych stronach

miro no nie wiem, będę musiał spróbować , zawsze schładzam ,aby sobie gęby nie poparzyć :grin:

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-109999
Udostępnij na innych stronach

W momencie kiedy wyciągasz wędzonkę z parzenia to ma ona nierównomierną temperaturę ,bliżej powierzchni wyższą, zbliżoną do temperatury wody w ,której ją parzyłeś a w środku niższą i to ciepło zgromadzone w danym kawału mięsa rozchodzi się zarówno na zewnątrz jak i do środka mięsa stąd zanim dojdzie do wyrównanie temperatur środek wędzonki jeszcze się podgrzeje gdy wierzch zacznie stygnąć

O i to ma sens, bo właściwie to zapomniało mi się, że parzymy w wyższej temperaturze niż chcemy osiągnąć w środku produktu i zewnętrzne warstwy mięsa mają temp. wody czyli kilka-kilkanaście stopni większą.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-110000
Udostępnij na innych stronach

Ważne jest po parzeniu podczas chłodzenia, by nie wrzucać parzonek do lodowatej wody tylko, powiedzmy dwukrotnie zmienić. Np. najpierw 20C, po zagrzaniu zmienic wodę na 10C. Wynika to z tego, że w lodowatej wodzie tkanki obkurczają się, uniemożliwiając przedostanie się potencjału chłodu głębiej. Lepiej ochładzać powoli, powiedzmy 1-2h. Dodatkowo należy pamiętać, że chłodzenie wodą jest wydajniejsze (ze względu na przewodnictwo), aniżeli owiewowe. Dodatkowo zatrzymuje parowanie z zewnątrz produktu zwiększając jego soczystość. Reasumując. chłodzenie po parzeniu nie za szybko (szczególnie w dużych blokach) powoli obniżając temperaturę. Wydajniej i lepiej dla soczystości jest chłodzenie w wodzie, aniżeli owiewowo.

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-110004
Udostępnij na innych stronach

Tak chudziak ładnie to wyłuszczyła , człowiekowi temp. w wędzonce podnosiła się o 1 lub 2 st. i się nad tym nie zastanawiał, a wystarczyło tylko pomyśleć.

Uczitsia , uczitsja - jak mawiał pewien góral z Poronina. :blush:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-110005
Udostępnij na innych stronach

arkadiusz napisał/a:

Po wyjęciu z wody czy jeszcze jak szynki są w wodzie?

 

To jest dobre pytanie, bo zwraca uwagę na pewien szczegół.

I dalej na to pytanie nikt nie udzielił odpowiedzi.

 

60-70 °C wewnątrz batonu jak jest jeszcze w wodzie (koniec parzenia)

czy po jakimś czasie po wyjęciu ?

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-110014
Udostępnij na innych stronach

I dalej na to pytanie nikt nie udzielił odpowiedzi.

Ze względów bakteriologicznych interesuje nas uzyskanie wewnątrz szynki temperatury 69st.C. (wyroby z drobiu 72st)

Osobiście trzymam w wodzie kilogramową szynkę do uzyskania temp. w środku 67-68st. Po wyjęciu z wody sama dojdzie do temp. 69-70st. Większe szynki parzę w wodzie do uzyskania 65 st. Ze względu na większą masę - zanim wystygną - również dojdą do wymaganej temperatury. Zawsze są doparzone ale równiez bardzo soczyste.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-110022
Udostępnij na innych stronach

Po wyjęciu z wody sama dojdzie do temp. 69-70st. Większe szynki parzę w wodzie do uzyskania 65 st. Ze względu na większą masę - zanim wystygną - również dojdą do wymaganej temperatury.

tzn. nie studzić od razu w wodzie tylko maja samoczynnie wystygnąć.

Czy po jakimś czasie wkładać do zimnej wody.

(Drążę ten temat bo przeważnie moje szyneczki są za suche przypuszczam że to wynik za wysokiej temperatury. A jadłem swojskie takie soczyste. Być może zależy to tez od gatunku mięsa. Dlatego tez teraz zamierzam wędzić i parzyć szynki zawinięte w folię celulozową może to też coś pomoże)

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-110029
Udostępnij na innych stronach

Ja trzymam do 69 st i przekładam do zimnej wody (temp taka z kranu) na ok 5 minut i wieszam na kijach do całkowitego ostygnięcia - szyneczki są soczyste za każdym razem.
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-110030
Udostępnij na innych stronach

Zrobił się temat szyneczek z tematu kiełbas, ale jeśli można jeszcze się dopiszę. Zawsze robiłem szynki bez parzenia tylko wędzone i przepieczone, zawsze były bardzo soczyste. Jeden raz parzyłem a zrobiłem to po wystygnięciu uwędzonej szynki, owinąłem dokładnie, szczelnie w reklamówkę, później w drugą i do gara po parzeniu pozostała w tych reklamówkach i wodzie do ostygnięcia, gar chłodzony w zimnej wodzie. Różniła ona się od nieparzonej konsystencją, była twardsza, bardziej jakby ścięta. Co do soczystości ogólnie może troszeczkę mniej soczysta, lub taka sama. Mnie i tak smakuje bardziej nieparzona :rolleyes:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4015-parzenie-kie%C5%82basy/#findComment-110034
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.