Skocz do zawartości

Marcela pierwsza kiełbasa :)


Rekomendowane odpowiedzi

No i jest moja pierwsza kiełbasa :) jednak zdecydowałem się na parzoną.

Wg przepisu dziadka z małymi modyfikacjami jeżeli chodzi o rodzaj mięsa - u mnie 3 kg łopatki, 0,7 kg boczku, 1,5 kg łaty wołowej i 0,4 kg szynki. Bałem się o przyprawy aby nie przesadzić ale na szczęście wyszła świetna :thumbsup: mój syn już zdążył spałaszować i pochwalić a pochwała ust 5 latka to nie byle co :grin: a i żona w końcu zrozumiała że moje boje z wędzarnią nie poszły na marne.

 

http://img62.imageshack.us/img62/5474/kielbasa.jpg

 

 

Musze jeszcze popracować nad powtarzalnym kształtem, długością i wiązaniem bo przypominało to splątaną sieć rybacką :lol:

 

 

Poniżej mój zadymiacz

 

http://img21.imageshack.us/img21/1003/zadymiacz.jpg

 

 

 

W niedzielę pierwsze wprawki z szynka i boczkiem :tongue: na razie sie peklują.

 

 

Nie było by tego bez Was i tego Forum. Dzięki :)

 

 

.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

Wiesz co Marcel .... piękna kiełbasa.

A jak to jest splątana sieć rybacka to ja jestem .... .

Mistrzostwo.

Nie dziwię się że 5-latkowi smakowało, same zdjęcia to majstersztyk.

 

Pozdrawiam i gratuluję.

 

Ps.

Dopiero teraz widzę że ty ziomal jesteś i tak blisko. :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108682
Udostępnij na innych stronach

No i jest moja pierwsza kiełbasa :)

:thumbsup: :clap: :clap:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108683
Udostępnij na innych stronach

miro bo jelitka, termometry i peklosul u Ciebie w firmie kupowałem :)

 

a co do sieci to uwierz że zużyłem tyle sznurka żeby to do kupy powiązać.... :rolleyes: :grin:

bo skręcanie to mi nijak nie wychodziło :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108684
Udostępnij na innych stronach

mój syn już zdążył spałaszować i pochwalić a pochwała ust 5 latka to nie byle co

 

Nie bój, podrośnie nie będzie jadł. :grin:

Kiełbaska ładna, dobrze rozdrobniona i chudziutka. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108685
Udostępnij na innych stronach

a co do sieci to uwierz że zuzyłem tyle sznurka żeby to do kupy powiąza

Ale że jak, sznurek do jelit ? ;)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108686
Udostępnij na innych stronach

no tak...

 

jedną bardzo długą kiełbasę przewiązywałem zamiast skręcać i od miejsca do miejsca bo mnie nastraszyli że mogą spaść więc każde wiązanie było połączone z następnym i następnym itd... :blush: :grin: a potem całością na kije a to wcele się tak ładnie nie układało jak na fotkach na forum :devil: więc prawie mnie przy tym trafił szlak :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108687
Udostępnij na innych stronach

No tak, to częsty objaw początkujących...STRACH.

Czytają forum. przepisy. kupują wagi z dokładnością do 1grama ...tylko po co ?

A tak na poważnie to jak robicie pieczeń to też gramujecie przyprawy ?

Ja nie. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108690
Udostępnij na innych stronach

Kielbasa bardzo ladna a smak ..hm...... bardzo dobry :grin:

wlasciwie musi byc bo swoja i ta pierwsza pamietam to :wink:

Popieram wedzarnie drewniane :wink: Lepsze smaki.

 

 

No tak, to częsty objaw początkujących...STRACH.

Czytają forum. przepisy. kupują wagi z dokładnością do 1grama ...tylko po co ?

A tak na poważnie to jak robicie pieczeń to też gramujecie przyprawy ?

Ja nie. :grin:

Miro nie prowadz poczatkujacych na zla droge myslenia... po co ? i na co ?

Z kielbasy juz nic niewyjmniesz a do pieczeni i tak przypraw nie wlozysz (czytaj smak)

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108692
Udostępnij na innych stronach

Miro nie prowadz poczatkujacych na zla droge myslenia... po co ? i na co ?

Z kielbasy juz nic niewyjmniesz a do pieczeni i tak przypraw nie wlozysz (czytaj smak)

Pozdrawiam.

Piszesz do mnie tak jak bym był laikiem, nie umiał gotować i nie znał się na przyprawach.

Powiedz mi, co Ci z dokładnego odmierzania w gramach np. pieprzu jak nie wiesz jaki pieprz ważysz ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108714
Udostępnij na innych stronach

No i jest moja pierwsza kiełbasa jednak zdecydowałem się na parzoną.

witam ziomala

gratuluje kiełbaski.

p.s.jak tak patrze na ilość osób z okolic Bielska,myśle że spokojnie można by było

zrobić jakieś spotkanie... :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108775
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Gratuluję wyrobu.

Ja jestem dopiero na etapie budowy wędzarki. Na razie coś tam sobie zaprojektowałem i zamknąłem pierwszy etap - opalikowałem miejsce pod fundament. :lol:

Mam nadzieję , że również będę mógł się za kilka tygodni pochwalić swoimi wyrobami i że mój (również 5 letni) smakosz też będzie zadowolony. :wink:

 

Pozdrawiam

Darek

Pozdrawiam

Darek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108803
Udostępnij na innych stronach

No tak, to częsty objaw początkujących...STRACH.

Czytają forum. przepisy. kupują wagi z dokładnością do 1grama ...tylko po co ?

A tak na poważnie to jak robicie pieczeń to też gramujecie przyprawy ?

Ja nie.

marcus napisał/a:

Miro nie prowadz poczatkujacych na zla droge myslenia... po co ? i na co ?

Z kielbasy juz nic niewyjmniesz a do pieczeni i tak przypraw nie wlozysz (czytaj smak)

Pozdrawiam.

 

 

Piszesz do mnie tak jak bym był laikiem, nie umiał gotować i nie znał się na przyprawach.

Powiedz mi, co Ci z dokładnego odmierzania w gramach np. pieprzu jak nie wiesz jaki pieprz ważysz ?

Zawsze ten sam i wiem ze do 2 g na kg. jest dobrze ale 3 g o wiele za duzo jak na moj smak :grin:

 

Chcialem tylko zwrocic uwage na twoja wypowiedz w sprawie odwazania z dokladnoscia do 1 g waga .

Czy to niedobrze ? :rolleyes:

Piszesz do mnie tak jak bym był laikiem, nie umiał gotować i nie znał się na przyprawach.

nic takiego nienapisalem .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108807
Udostępnij na innych stronach

Niestety drogi Marcus nie zawsze może być ten sam.

Odważanie np. pieprzu do 1g miało by sens gdybyś był pewien że zawsze jest tej samej gramatury.

Mogę wysłać Ci pieprz 350-tkę i 600-tkę, mogą być oczyszczone lub nie, to zależy od sprzedawcy i od tego na ile jest uczciwy.

Jak zwykle sprawa rozbija się o cenę.

Chociaż obydwa nazywają się pieprzem, to takie same wagi mają zupełnie inną "moc".

 

Podobnie rzecz ma się przy wielu a nawet można stwierdzić przy wszystkich przyprawach.

Nie jestem przeciwko ważeniu ale za zachowaniem zdrowego rozsądku.

Gram w jedną czy drugą stronę nie ma żadnego znaczenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108808
Udostępnij na innych stronach

Mogę wysłać Ci pieprz 350-tkę i 600-tkę, mogą być oczyszczone lub nie, to zależy od sprzedawcy i od tego na ile jest uczciwy.

Jak zwykle sprawa rozbija się o cenę

Co kraj to obyczaj.

Miro w sprawach pieprznych zawodowo sie niezajmuje jednak z mojego skromnego doswiadczenia wiem ze sa roznice pomiedzy moca i aromatem .

I tak postawilem na jeden pieprz ktory stosuje i sie nie zawiodlem a jeden gram tego pieprzu na plus jest uwierz bardzo duzo.

No ale nie otym jest temat :wink:

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108817
Udostępnij na innych stronach

Przy ważeniu przypraw na wagach z dokładnością do jednego grama , bezwładność początkowego ważenia może wynosić 3-5 g. W związku z tym by osiągnąć w miarę dokładne ważenie trzeba obciążyć wagę np odważnikiem 5 dkg i dopiero ważyć odejmując od sumy włożony na wagę odważnik . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108827
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Podepnę się pod temat, bo też zrobiłem wczoraj swoją pierwszą kiełbasę. Poza tym, że jest trochę za mało tłusta i za bardzo zbita (wysuszona?) to w smaku jest pyszna. Nurtuje mnie jednak sprawa wyglądu: kiełbasa jest dość jasna i bez połysku - matowa. Nie wygląda to najlepiej. Zastanawiam się co było nie tak. Kiełbasa była suszona w wędzarni przez 1,5h w temp. 40-45 st, potem wędzona przez 2 godziny 50-55 st. Następnie parzenie 76-78 st przez 30 min. Studzenie swobodne.

Dlaczego moja kiełbasa się nie błyszczy jak ta ze zdjęcia na początku tematu?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-111340
Udostępnij na innych stronach

Jak na mój gust trochę długo wędzona,ale może zamieść fotki to odpowiedź będzie pełniejsza.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-111347
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie moim zdaniem ok za długo parzona ale to nic przyczyna tkwi w doborze miesa pewnie za chuda. Musisz napisać z jakiego miesa robiłeś kiwłbaskę i jak co po koleji wykonywałeś.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-111352
Udostępnij na innych stronach

za długo parzona

A to czemu? .Norma przewiduje od 25 -40min. w zależności od kiełbasy-vide 16-nastka.Może za wysoka temp parzenia bo powinno być 72-75C

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-111355
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się co było nie tak. Kiełbasa była suszona w wędzarni przez 1,5h w temp. 40-45 st, potem wędzona przez 2 godziny 50-55 st. Następnie parzenie 76-78 st przez 30 min. Studzenie swobodne...

 

Być może to jest właśnie przyczyna ??? Podaj skład farszu - moje pierwsze kiełbasy miały własnie za mało tłuszczu i za długo były wędzone...

Wszystko co robimy na poczatku naszej działalności masarskiej trzeba absolutnie wykonywać wg. receptur...

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-111363
Udostępnij na innych stronach

Skład:

wieprzowina kl I - 2,85 kg (łopatka + szynka)

wieprzowina kl II - 3,25 kg (łopatka, boczek, karkówka, podgardle - dość tłusta)

wołowina kl III - 1,8 kg (chuda)

wieprzowina kl III - 1,3 kg

tłuszcz z boczku i podgardla - 0,2 kg

 

Kiełbasa osadzała się krótko -lekko ponad godzinę w 20 st. Na normalne suszenie zabrakło czasu :blush: Następnym razem robienie kiełbasy zaplanuję na sobotę.

Lubię kiełbasy mocno pachnące dymem.

http://i5.photobucket.com/albums/y175/Misza74/IMG_1570.jpg

http://i5.photobucket.com/albums/y175/Misza74/IMG_1578.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-111369
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.