Marcel Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 No i jest moja pierwsza kiełbasa jednak zdecydowałem się na parzoną. Wg przepisu dziadka z małymi modyfikacjami jeżeli chodzi o rodzaj mięsa - u mnie 3 kg łopatki, 0,7 kg boczku, 1,5 kg łaty wołowej i 0,4 kg szynki. Bałem się o przyprawy aby nie przesadzić ale na szczęście wyszła świetna :thumbsup: mój syn już zdążył spałaszować i pochwalić a pochwała ust 5 latka to nie byle co :grin: a i żona w końcu zrozumiała że moje boje z wędzarnią nie poszły na marne. http://img62.imageshack.us/img62/5474/kielbasa.jpg Musze jeszcze popracować nad powtarzalnym kształtem, długością i wiązaniem bo przypominało to splątaną sieć rybacką :lol: Poniżej mój zadymiacz http://img21.imageshack.us/img21/1003/zadymiacz.jpg W niedzielę pierwsze wprawki z szynka i boczkiem :tongue: na razie sie peklują. Nie było by tego bez Was i tego Forum. Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Wiesz co Marcel .... piękna kiełbasa.A jak to jest splątana sieć rybacka to ja jestem .... .Mistrzostwo.Nie dziwię się że 5-latkowi smakowało, same zdjęcia to majstersztyk. Pozdrawiam i gratuluję. Ps.Dopiero teraz widzę że ty ziomal jesteś i tak blisko. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 No i jest moja pierwsza kiełbasa :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 miro bo jelitka, termometry i peklosul u Ciebie w firmie kupowałem a co do sieci to uwierz że zużyłem tyle sznurka żeby to do kupy powiązać.... :rolleyes: :grin:bo skręcanie to mi nijak nie wychodziło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 mój syn już zdążył spałaszować i pochwalić a pochwała ust 5 latka to nie byle co Nie bój, podrośnie nie będzie jadł. :grin: Kiełbaska ładna, dobrze rozdrobniona i chudziutka. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 a co do sieci to uwierz że zuzyłem tyle sznurka żeby to do kupy powiąza Ale że jak, sznurek do jelit ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 no tak... jedną bardzo długą kiełbasę przewiązywałem zamiast skręcać i od miejsca do miejsca bo mnie nastraszyli że mogą spaść więc każde wiązanie było połączone z następnym i następnym itd... :blush: :grin: a potem całością na kije a to wcele się tak ładnie nie układało jak na fotkach na forum :devil: więc prawie mnie przy tym trafił szlak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 No tak, to częsty objaw początkujących...STRACH.Czytają forum. przepisy. kupują wagi z dokładnością do 1grama ...tylko po co ?A tak na poważnie to jak robicie pieczeń to też gramujecie przyprawy ?Ja nie. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Kielbasa bardzo ladna a smak ..hm...... bardzo dobry :grin: wlasciwie musi byc bo swoja i ta pierwsza pamietam to :wink: Popieram wedzarnie drewniane :wink: Lepsze smaki. No tak, to częsty objaw początkujących...STRACH. Czytają forum. przepisy. kupują wagi z dokładnością do 1grama ...tylko po co ? A tak na poważnie to jak robicie pieczeń to też gramujecie przyprawy ? Ja nie. :grin: Miro nie prowadz poczatkujacych na zla droge myslenia... po co ? i na co ? Z kielbasy juz nic niewyjmniesz a do pieczeni i tak przypraw nie wlozysz (czytaj smak) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Popieram wedzarnie drewniane :wink: Lepsze smaki. Zbudowane z drewna??,czy palenie drewnem? :wink: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Marcel bardzo ładna kiełbaska i wędzarnia gratuluje,idziesz w dobrym kierunku. :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Miro nie prowadz poczatkujacych na zla droge myslenia... po co ? i na co ? Z kielbasy juz nic niewyjmniesz a do pieczeni i tak przypraw nie wlozysz (czytaj smak) Pozdrawiam. Piszesz do mnie tak jak bym był laikiem, nie umiał gotować i nie znał się na przyprawach. Powiedz mi, co Ci z dokładnego odmierzania w gramach np. pieprzu jak nie wiesz jaki pieprz ważysz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 No i jest moja pierwsza kiełbasa jednak zdecydowałem się na parzoną.witam ziomala gratuluje kiełbaski. p.s.jak tak patrze na ilość osób z okolic Bielska,myśle że spokojnie można by było zrobić jakieś spotkanie... :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARIOPS Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Witam!Gratuluję wyrobu.Ja jestem dopiero na etapie budowy wędzarki. Na razie coś tam sobie zaprojektowałem i zamknąłem pierwszy etap - opalikowałem miejsce pod fundament. :lol: Mam nadzieję , że również będę mógł się za kilka tygodni pochwalić swoimi wyrobami i że mój (również 5 letni) smakosz też będzie zadowolony. :wink: Pozdrawiam Darek Cytuj PozdrawiamDarek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcel Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Spotkanie jak najbardziej Witam Ziomka DARIOPS - buduj jak najszybciej bo WARTO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 No tak, to częsty objaw początkujących...STRACH. Czytają forum. przepisy. kupują wagi z dokładnością do 1grama ...tylko po co ? A tak na poważnie to jak robicie pieczeń to też gramujecie przyprawy ? Ja nie.marcus napisał/a: Miro nie prowadz poczatkujacych na zla droge myslenia... po co ? i na co ? Z kielbasy juz nic niewyjmniesz a do pieczeni i tak przypraw nie wlozysz (czytaj smak) Pozdrawiam. Piszesz do mnie tak jak bym był laikiem, nie umiał gotować i nie znał się na przyprawach. Powiedz mi, co Ci z dokładnego odmierzania w gramach np. pieprzu jak nie wiesz jaki pieprz ważysz ? Zawsze ten sam i wiem ze do 2 g na kg. jest dobrze ale 3 g o wiele za duzo jak na moj smak :grin: Chcialem tylko zwrocic uwage na twoja wypowiedz w sprawie odwazania z dokladnoscia do 1 g waga . Czy to niedobrze ? :rolleyes: Piszesz do mnie tak jak bym był laikiem, nie umiał gotować i nie znał się na przyprawach. nic takiego nienapisalem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Niestety drogi Marcus nie zawsze może być ten sam.Odważanie np. pieprzu do 1g miało by sens gdybyś był pewien że zawsze jest tej samej gramatury.Mogę wysłać Ci pieprz 350-tkę i 600-tkę, mogą być oczyszczone lub nie, to zależy od sprzedawcy i od tego na ile jest uczciwy.Jak zwykle sprawa rozbija się o cenę.Chociaż obydwa nazywają się pieprzem, to takie same wagi mają zupełnie inną "moc". Podobnie rzecz ma się przy wielu a nawet można stwierdzić przy wszystkich przyprawach.Nie jestem przeciwko ważeniu ale za zachowaniem zdrowego rozsądku.Gram w jedną czy drugą stronę nie ma żadnego znaczenia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Mogę wysłać Ci pieprz 350-tkę i 600-tkę, mogą być oczyszczone lub nie, to zależy od sprzedawcy i od tego na ile jest uczciwy. Jak zwykle sprawa rozbija się o cenęCo kraj to obyczaj. Miro w sprawach pieprznych zawodowo sie niezajmuje jednak z mojego skromnego doswiadczenia wiem ze sa roznice pomiedzy moca i aromatem . I tak postawilem na jeden pieprz ktory stosuje i sie nie zawiodlem a jeden gram tego pieprzu na plus jest uwierz bardzo duzo. No ale nie otym jest temat :wink: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Kwietnia 2010 Przy ważeniu przypraw na wagach z dokładnością do jednego grama , bezwładność początkowego ważenia może wynosić 3-5 g. W związku z tym by osiągnąć w miarę dokładne ważenie trzeba obciążyć wagę np odważnikiem 5 dkg i dopiero ważyć odejmując od sumy włożony na wagę odważnik . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-108827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Maja 2010 Podepnę się pod temat, bo też zrobiłem wczoraj swoją pierwszą kiełbasę. Poza tym, że jest trochę za mało tłusta i za bardzo zbita (wysuszona?) to w smaku jest pyszna. Nurtuje mnie jednak sprawa wyglądu: kiełbasa jest dość jasna i bez połysku - matowa. Nie wygląda to najlepiej. Zastanawiam się co było nie tak. Kiełbasa była suszona w wędzarni przez 1,5h w temp. 40-45 st, potem wędzona przez 2 godziny 50-55 st. Następnie parzenie 76-78 st przez 30 min. Studzenie swobodne. Dlaczego moja kiełbasa się nie błyszczy jak ta ze zdjęcia na początku tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-111340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Maja 2010 Jak na mój gust trochę długo wędzona,ale może zamieść fotki to odpowiedź będzie pełniejsza. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-111347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Maja 2010 Wędzenie moim zdaniem ok za długo parzona ale to nic przyczyna tkwi w doborze miesa pewnie za chuda. Musisz napisać z jakiego miesa robiłeś kiwłbaskę i jak co po koleji wykonywałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-111352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 12 Maja 2010 za długo parzona A to czemu? .Norma przewiduje od 25 -40min. w zależności od kiełbasy-vide 16-nastka.Może za wysoka temp parzenia bo powinno być 72-75C Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-111355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 12 Maja 2010 Zastanawiam się co było nie tak. Kiełbasa była suszona w wędzarni przez 1,5h w temp. 40-45 st, potem wędzona przez 2 godziny 50-55 st. Następnie parzenie 76-78 st przez 30 min. Studzenie swobodne... Być może to jest właśnie przyczyna ??? Podaj skład farszu - moje pierwsze kiełbasy miały własnie za mało tłuszczu i za długo były wędzone... Wszystko co robimy na poczatku naszej działalności masarskiej trzeba absolutnie wykonywać wg. receptur... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-111363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misza Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 12 Maja 2010 Skład: wieprzowina kl I - 2,85 kg (łopatka + szynka) wieprzowina kl II - 3,25 kg (łopatka, boczek, karkówka, podgardle - dość tłusta) wołowina kl III - 1,8 kg (chuda) wieprzowina kl III - 1,3 kg tłuszcz z boczku i podgardla - 0,2 kg Kiełbasa osadzała się krótko -lekko ponad godzinę w 20 st. Na normalne suszenie zabrakło czasu :blush: Następnym razem robienie kiełbasy zaplanuję na sobotę. Lubię kiełbasy mocno pachnące dymem. http://i5.photobucket.com/albums/y175/Misza74/IMG_1570.jpg http://i5.photobucket.com/albums/y175/Misza74/IMG_1578.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4026-marcela-pierwsza-kie%C5%82basa/#findComment-111369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.