chudziak Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 24 Listopada 2013 No i ja też dlatego nigdzie nie użyłem słowa polędwiczka. Jak dla mnie polędwica-polędwiczka to co innego a schab też co innego. Może ja Cię nie zrozumiałam ale z Twojej powyższej wypowiedzi wynika , że według Ciebie polędwica wieprz to to samo co polędwiczka wieprz. a schab to coś innego "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-315832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 24 Listopada 2013 Lesnik ten schemat rozjasni tobie moze co wszyscy staraja sie tobie wyjasnic: patrz punkt 7 i 8 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schwein-Ganz.svg Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-315875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 25 Listopada 2013 A ja tam po prostu przyjąłem do wiadomości i tyle. Wcześniej uważałem że na wieprzową niektórzy mówią polędwiczka, bo jest taka malutka, a nie to co na przykład polędwica wołowa. Zawsze wychodziłem z tego założenia że chodzi o jasne rozróżnienie polędwicy (wołowej) od polędwiczki (wieprzowej). Ale jeśli schab bez kości to polędwica, to niech i tak będzie. Zawsze to człowiek czuje się jakiś bogatszy kiedy delektuje się polędwicą zamiast wpier**lać schabowe (oczywiście bez kości) A zatem, jutro wypakowuje moją suszoną a'la permen polędwicę wieprzową (znaną również pod nazwą schab bez kości) ze skarpety i podchodzę do pierwszej degustacji. Zaprezentuję też fotografię tej doniosłej chwili http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-315928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 25 Listopada 2013 Lesnik ten schemat rozjasni tobie moze co wszyscy staraja sie tobie wyjasnic: patrz punkt 7 i 8 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schwein-Ganz.svgAle co niby miał mi wyjaśnić?Znam różnicę między schabem i polędwiczką, dlatego napisałem, że ja robiłem ze schabu.Nie rozumiem zupełnie. Dodano: 25 listopad 2013 - 13:44 A zatem, jutro wypakowuje moją suszoną a'la permen polędwicę wieprzową (znaną również pod nazwą schab bez kości) ze skarpety i podchodzę do pierwszej degustacji. Zaprezentuję też fotografię tej doniosłej chwili Fajnie. U mnie jutro wieczorem też ma być schab, zwany w niektórych kręgach polędwicą- zjadliwy. OBY Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-315987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 25 Listopada 2013 Ale co niby miał mi wyjaśnić? Znam różnicę między schabem i polędwiczką, dlatego napisałem, że ja robiłem ze schabu. Nie rozumiem zupełnie. Leśnik, Ty tak na poważnie, czy dla jaj. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-315990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 25 Listopada 2013 No to może inaczej . Tak mnie nauczono tutaj na forum Schab : Polędwica : Polędwiczki : Zdjęcia wygoglane w internecie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-315995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Ale co niby miał mi wyjaśnić? Znam różnicę między schabem i polędwiczką, dlatego napisałem, że ja robiłem ze schabu. Nie rozumiem zupełnie.Leśnik, Ty tak na poważnie, czy dla jaj. No wiesz śmieszy mnie trochę ten dziwny spór o nazewnictwo.Każdy wiem o czym piszemy a bijemy niepotrzebnie pianę. Zresztą jak widzisz po wpisie kolegi starykota, również i on do schabu bez kości używa po prostu nazwy schab.Podobnie jak ja.A najlepszy jest schemat który zamieściła Annam i do niego odnosił się mój wpis. Popatrz na ten schemat i napisz czy moja odpowiedź była nie na miejscu.Nie lepiej pisac o wyrobach niż ciagle o tym nazewnictwie? Edytowane 25 Listopada 2013 przez leśnik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-316001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 25 Listopada 2013 No wiesz śmieszy mnie trochę ten dziwny spór o nazewnictwo. Rozumiem, że dla Ciebie jest to, trochę dziwne. Nie wiem, jaki jest twój zawód wyuczony i wykonywany. Wyobraź sobie, że chciałbym nauczyć się twojego zawodu z internetu. Czytam i muszę nauczyć się "twojego zawodowego nazewnictwa" jeśli tego nie zrobię prawdopodobnie nie będą mógł rozmawiać z tobą w sposób rzeczowy i konkretny.Ponadto. Pewnego dnia otwierasz nasza stronę i widzisz nowy przepis na kiełbasę.Głównym składnikiem mięsnym jest schab - 8 kg.Czy wiesz jaki schab miał autor na myśli? Kupisz w sklepie schab czy "schab bez kości" czy będziesz pytał się na forum, jaki schab?Gdy w przepisie będzie napisane polędwica wieprzowa surowa - 8 kg. Od razu wiesz, co masz kupić. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-316141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 26 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 26 Listopada 2013 No ja jeszcze 2 dni temu po przeczytaniu takiego przepisu kupiłbym 8kg polędwiczki. Ale dzięki temu forum jestem mądrzejszy o nową wiedzę i bogatszy .... bo 8 kg polędwiczki .. ja pirdziu ile to browaru http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-316384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 27 Listopada 2013 (edytowane) Ja na szczęście kupiłem ponad 5 kilo schabu chyba raczej polędwicy , więc zapas jest na przyszłe dni.Ale w efekcie jak uzyskałem ze 3kg wyrobu to max. Mogłem zważyć. [mod-info]PS Już kilka osób tłumaczyło Ci różnicę w tym nawet nasz forumowy technolog kol Bagno !!!Chyba z premedytacją uparcie używasz określenia schab Edytowane 27 Listopada 2013 przez chudziak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-316669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Ja na szczęście kupiłem ponad 5 kilo schabu chyba raczej polędwicy , więc zapas jest na przyszłe dni.Ale w efekcie jak uzyskałem ze 3kg wyrobu to max. Mogłem zważyć. [mod-info]PS Już kilka osób tłumaczyło Ci różnicę w tym nawet nasz forumowy technolog kol Bagno !!!Chyba z premedytacją uparcie używasz określenia schab Kolego chudziak.Trochę się z tą ingerencja zapędziłeś:-)To był post o wydajności produktu finalnego z zakupuionego surowca.A ja kupiłem ponad 5kg schabu!!! Mogę pokazać paragon.I z niego po okrojeniu i po całym procesie technologicznym uzyskałem około 3kg produktu finalnego.Więc Twoja ingerencja w mój post, wprowadza innych forumowiczów w błąd. Edytowane 29 Listopada 2013 przez leśnik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leśnik Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 29 Listopada 2013 Przepraszam koleżankę chudziak za nazwanie jej kolęgą.Niestety wirtulany świat nie zawsze jest całkowice czytelny.W naturze na pewno bym tego karygodnego błędu nie popełnił! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 29 Listopada 2013 No to może inaczej . Tak mnie nauczono tutaj na forum Schab :schab.jpg Polędwica : polędwica.jpg Polędwiczki : poledwiczki.JPG Zdjęcia wygoglane w internecie Z tego wynika, że schab to ten gnot, od którego odkrawa się "poledwicę". Dodano: 29 listopad 2013 - 15:21 No to może inaczej . Tak mnie nauczono tutaj na forum Schab :schab.jpg Polędwica : polędwica.jpg Polędwiczki : poledwiczki.JPG Zdjęcia wygoglane w internecie Z tego wynika, że schab to ten gnot, od którego odkrawa się "poledwicę". http://wedlinydomowe.pl/roboczy/wieprzowina/NO2414.jpg Dodano: 29 listopad 2013 - 15:21http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/37-graficzny-podzial-tuszy-wieprzowej Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykot Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 29 Listopada 2013 Dodano: 29 listopad 2013 - 15:21 http://wedlinydomowe...uszy-wieprzowej Właśnie zauważyłem że w tym linku, w graficznym podziale tuszy wieprzowej jest jak byk napisane "schab bez polędwicy" a na zdjęciu jest schab z kością bez polędwiczki. no to w końcu polędwiczka czy polędwica schab czy nie schab. Coś tutaj z tą nomenklatura nie do końca wszystko jasne jest. dla odmiany tu http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1067-podzial-poltuszy-i-wykorzystanie-miesa-wieprzowego-oraz-podrobow 8 jest też opisana jako schab, i jedynie w tabeli przetworów jako jeden z produktów uzyskiwany ze schabu podana jest polędwica wędzona, ale dalej już mamy kotlety schabowe z kością i bez kości, schab puszony schab pieczony. Tak że moi drodzy, w serwisie WB jest w tej materii strasznie dużo rozbierzności więc nie ma się co dziwić że ludzie używają takich a nie innych nazw, bo właśńie tutaj mogli je wyczytać. Z ostatniego linku wychodzi na to że jest tak jak pisałem na samym poczatku, że ze schabu bez kości robi się produkt pod nazwa handlową "polędwica sopocka" albo "polędwica łososiowa" ale robi się tez schab pieczony ze śliwką ( a nie polędwicę pieczoną ze śłiwką" i kotlety schabowe.Jeśłi jednak upierać się przy nomenklaturze że schab bez kości to polędwica, to należy zrobić porządek z artykułami na stronie głównej bo całkowicie temu zaprzeczają. http://starykot.blogspot.com/ - budowa domu i różne projektyhttp://staryfotokot.blogspot.com/ - fotografia cyfrowahttp://fotografiaretro.blogspot.com/ - aparaty kolekcjonerskie i fotografia średnioformatowa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 29 Listopada 2013 Patrzcie uważnie do jakich celów te elementy są przeznaczane. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 29 Listopada 2013 Ciężko coś znaleźć n.t. polędwicy sopockiej i jej, natomiast myślę sobie, że w czasach kiedy nie znane było w Polsce słowo marketing, jakiś główny żywieniowy technolog kraju na zlecenie władz być może, wymyślił: od teraz będziemy peklować schab, wędzić i nazywać go polędwicą sopocką i naród będzie zadowolony, że je polędwicę. Teraz to pasuje producentom, bo drożej można sprzedać polędwicę sopocką czy łososiową niż schab wędzony. Jeśli się mylę, to proszę o wyjaśnienie, dlaczego schab nazywany jest polędwicą? Może w innym miejscu. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) paweljack na szybko znalazłam jeden z postów DZIADKA - może on Ci rozjaśni skąd ten rozgardiasz terminologiczny.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page-5#entry18216https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/?view=findpost&p=140543 Polędwica sopocka to już produkt finalny zrobiony z polędwicy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-oplacalnosc/page-2?do=findComment&comment=178295 Kol.leśnik też może się zapozna bo ja próbowałam grzecznie wytłumaczyć. Edytowane 29 Listopada 2013 przez chudziak "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 29 Listopada 2013 paweljack na szybko znalazłam jeden z postów DZIADKA - może on Ci rozjaśni skąd ten rozgardiasz terminologiczny.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4395-schab/page-5#entry18216https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5003-koszykowy-schab/?view=findpost&p=140543 Polędwica sopocka to już produkt finalny zrobiony z polędwicy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6117-oplacalnosc/page-2?do=findComment&comment=178295 Kol.leśnik też może się zapozna bo ja próbowałam grzecznie wytłumaczyć.Dziękuję, rozjaśnia trochę ale nie do końca. DZIADEK pisze: "...Stara nazwa - zawsze po wykrojeniu od schabu, inaczej po oddzieleniu od kości mamy polędwicę .Nowa nazwa po oddzieleniu kości od schabu otrzymujemy schab b/k. Niby to samo ale to czego mnie nauczono polędwica to inaczej oddzielony mięsień najdłuższy grzbietu który wraz z kośćmi nazywa się schab..." Tak uczono, OK. I według tego "schab bez kości" był polędwicą kiedyś, a jak w takim razie nazywano ten mały mięsień z drugiej strony kości? Podział drobnicowy tuszy mięsnej świńskiej Mięso pierwszej jakości.1 Polędwica (kuper) — służy do wyrobu kiełbas. 2 Schab (górnica, kotlet, zewnętrzna polędwica) — nadaje się na pieczeń i kotlety. 3 Szynka tylna. Widocznie ktoś po wojnie zamieszał. Natomiast zawsze kotlety jadłem schabowe nie polędwicowe. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 29 Listopada 2013 paweljack, dnia 29 List 2013 - 15:24, napisał: Dodano: 29 listopad 2013 - 15:21 http://wedlinydomowe...uszy-wieprzowej Właśnie zauważyłem że w tym linku, w graficznym podziale tuszy wieprzowej jest jak byk napisane "schab bez polędwicy" a na zdjęciu jest schab z kością bez polędwiczki. no to w końcu polędwiczka czy polędwica schab czy nie schab. Coś tutaj z tą nomenklatura nie do końca wszystko jasne jest. W linku, który podał kolega "paweljack" jest opisany podział półtuszy wieprzowej stosowany przez Animex. Zachodni dostawcy mięsa, którzy dostarczali elementy mięsne do naszego kraju, mieli własne nazewnictwo, które należało przystosować do polskiego nazewnictwa. Podział należy traktować jako ciekawostkę. W handlu przyjęły sie różne nazwy dotyczące schabu i efektów jego wykrawania. Natomiast rzadko kto pisze, że kupiłem do wyrobu kiełbasy szynkowej "szynkę 3D", może dlatego, że nazwa jest za trudna dla sprzedawcy. Strona "Wedlinydomowe" jest stroną tematyczną, gdzie powinniśmy posługiwać określonym nazewnictwem. Dlatego nauczmy się, że mówimy np. "polędwica wieprzowa surowa".Zakupujemy mięso o określonej nazwie handlowej, które w handlu ma określoną etykietę z nazwą. Prośba do moderatorów o przesunięcie postów dotyczących "schabu" do odpowiedniego tematu. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 29 Listopada 2013 a jak w takim razie nazywano ten mały mięsień z drugiej strony kości? To właśnie jest polędwiczka "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 30 Listopada 2013 Nazwy handlowe nie zawsze odzwierciedlają podział tuszy ze schabu b/k mamy jako wyrób finalny np. polędwicę łososiowąa z łopatki np. ogonówkę wędzoną jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 1 Grudnia 2013 a jak w takim razie nazywano ten mały mięsień z drugiej strony kości?To właśnie jest polędwiczka Dziękuję za odpowiedź ale nie od Ciebie jej oczekiwałem. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Dziękuję za odpowiedź ale nie od Ciebie jej oczekiwałem. kolego to było niemiłe.... koleżanka udzieliła Ci odpowiedzi której nie potrafiłeś znaleźć nawet w swoim poście,nie słuchasz co Ci mówią nasi fachowcy forumowi, wyjaśniając różnicę pomiędzy nazwami handlowymi a technologicznymi .... stać Cię tylko na impertynencję? zawsze kotlety jadłem schabowe nie polędwicowe. i tu choć odpowiedź istnieje to chyba nie warto się "strzępić"..... Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Paweljack ja Tobie te kotlety schabowe wyjasnie. Mam ksiazke Kuchnie polska, ktora wydziela stareprzepisy , te dawne i te wspolczesne. I dokladnie jest tam napisane ze kotlet schabowy to jest mieso z koscia dlatego jest nazwa " Kotlet schabowy" , a ze pozniejsze przerobki szybkiej produkcji jedzenia nastapily wiec zaczeto kosc odkrawac i robic z samego miesa czyli poledwicy pokrojonej .Juz tylko dla informacji sa w mojej ksiazce podawane dawne nazwy typu np. do przepisu " SZnycel wieprzowy smazony"( co nie ktorzy tez produkt koncowy nazwaliby schabowym, bo sie utarlo ze wszystko co panierowane z wieprzowiny to schabowy) a do tego mieso jakie jest /powinno byc dane to frykando ( dzisiaj nazwa jest Frikando) - czyli mieso szynki wieprzowej z koscia, a kosc samemu powinno sie odkroic. Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Dziękuję za odpowiedź ale nie od Ciebie jej oczekiwałem.kolego to było niemiłe.... koleżanka udzieliła Ci odpowiedzi której nie potrafiłeś znaleźć nawet w swoim poście,nie słuchasz co Ci mówią nasi fachowcy forumowi, wyjaśniając różnicę pomiędzy nazwami handlowymi a technologicznymi .... stać Cię tylko na impertynencję? Robisz to już po raz drugi, nie wiem dlaczego. Prowokacja jakaś, czy co? Zamiast dać odpowiedź w temacie, pouczasz mnie.Nie widzę w tym zdaniu nic obraźliwego. Właśnie w tym rzecz, że fachowcy forumowi nie chcą albo nie potrafią wyjaśnić, dlaczego część schabu (kotlet) nazywają polędwicą.I nie chodzi mi o nazwę handlową po uwędzeniu.Napisał Dziadek, że jeden mięsień po odkrojeniu ze schabu to polędwica, zapytałem o drugi. Skoro mam odpowiedź, że polędwiczka to wygląda na to że schab( z kością) składa się z polędwicy i polędwiczki. Jakoś mi to nie pasuje, próbuję się dowiedzieć na fachowym forum.Polędwica to część lędźwiowa tuszy mięsnej a polędwiczki to danie z polędwicy pokrojonej w plastry najprościej rzecz ujmując.Próbuję się dowiedzieć dlaczego każecie nazywać kotlet polędwicą i jak ktoś pisze inaczej to jest karcony.Na razie dostaję rady o co i jak mam nie pytać. Bagno napisał: Strona "Wedlinydomowe" jest stroną tematyczną, gdzie powinniśmy posługiwać określonym nazewnictwem. Dlatego nauczmy się, że mówimy np. "polędwica wieprzowa surowa". Właśnie o to mi chodzi, tylko mam wrażenie, że o innym mięśniu mówimy i to próbuję wyjaśnić, żebym zamawiając w rzeźni polędwicę otrzymał polędwicę a nie "schab bez kości". Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/3/#findComment-317759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi