Skocz do zawartości

Cechy mięsa - Pytania do technologa


Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli mięso ma taki zapach jak opisujesz to go szybciutko oddaj.Świeże mięso nie ma zapachu.Jak chcesz się upewnić to weź kawałek tego mięsa i go usmaż.Zapach przy smażeniu się uwydatni.Jeśli będzie nieprzyjemny zapach to oddaj to mięso.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-136956
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mięso zapeklowane więc teraz ciężko je oddać , ale skorzystałem z rady i kawałek usmażyłem a drugi kawałek zaparzyłem i jest ok. Teraz przy kupnie będe wąchał . Dzięki za rady :blush:

Pozdrawiam

Zeflik Tychy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-137131
Udostępnij na innych stronach

Witam cię Zeflik . Tak czytam twój opis ,myśle ze kupiłeś mięso zbyt mało wychłodzone poubojowo ,przez to może być taki kolor i zapach .Natomiast knurów zapach jest bardzo intensywny śmierdzi moczem . Pozdrawiam Kinol
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-137154
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam serdecznie.

Kupiłem ostatnio boczek świeży i domu wyczułem dziwny zapach. Nie był to zapach zepsutego, czy nieświeżego mięsa, ale był nieprzyjemny.Po upieczeniu boczek w wiekszej części był smaczny choć zapach ten było nadal czuć tyle tylko, że w niektórych miejscach owego boczku. Czytałem, że mięso maciory czy knura ma dziwny zapach i smak. Czy to mogło być to? Mięso kupiłem w sklepie " trzej panowie z szabelkami"  Kiedyś miałem podobny przypadek tylko że z pachwiną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-303560
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kupiłem ostatnio boczek świeży i domu wyczułem dziwny zapach. Nie był to zapach zepsutego, czy nieświeżego mięsa, ale był nieprzyjemny.Po upieczeniu boczek w wiekszej części był smaczny choć zapach ten było nadal czuć tyle tylko, że w niektórych miejscach owego boczku. Czytałem, że mięso maciory czy knura ma dziwny zapach i smak. Czy to mogło być to

 

A mi też znajomy przyniósł boczek z domowego uboju, bym mu uwędził. Był zaparzony, ale udało się uratować. Knur to na pewno nie był, normalnie to już na uboju jest dyskwalifikowany i nie dopuszczony do przetwórstwa. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-303641
Udostępnij na innych stronach

może to był wnęter - z jednym jąderkiem schowanym w środku?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-303644
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem taki przypadek z niemiłym zapachem podczas robienia boczku parzonego/prasowanego. Robiłem taki boczek z 5-6 razy i jeden raz zdarzyło mi się, że ten boczek było czuć taką jakby starą świnią. W smaku był dobry ale miał taki specyficzny zapach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-303645
Udostępnij na innych stronach

może to był wnęter - z jednym jąderkiem schowanym w środku?

Czy przez to mogli nie zauważyć, że to knur?

Cęść przerobiłem na słoikową i wyszła super, ale ta upieczona zalatywała dziwnie. Teraz będę wąchał za każdym razem przy kupnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-303654
Udostępnij na innych stronach

specjalistą nie jestem, ake chyba knur ma zostawione, celowo, oba jądra

a wnęter to taka sztuka z wadą rozwojową, którego nie można w pełni wykastrować

myślę, że to chęć zysku nakazuje rolnikom takiego wieprzka nornalnie tuczyć i sprzedać pomimo wady mięsa

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-303694
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji mam 2 pytania: czy mięso ze świnki która miała cieczkę jest do odróżnienia w smaku i zapachu ?

Jaki wpływ na jakość mięsa ma stres ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-304446
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy okazji mam 2 pytania: czy mięso ze świnki która miała cieczkę jest do odróżnienia w smaku i zapachu ? Jaki wpływ na jakość mięsa ma stres ?

 

1. tak

2. duży

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-304448
Udostępnij na innych stronach

 

Przy okazji mam 2 pytania: czy mięso ze świnki która miała cieczkę jest do odróżnienia w smaku i zapachu ? Jaki wpływ na jakość mięsa ma stres ?

 

1. tak

2. duży

:cool:

 

Jestem ciekawy co ma bardziej negatywny wpływ?

Stres czy cieczka?  :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-304454
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekawy co ma bardziej negatywny wpływ? Stres czy cieczka? :cool:

 

Oj Misiu,że też musisz z samego rana szczerze nie mam pojęcia :blush: gratuluję 1000 posta :clap::D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-304457
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

pod warunkiem ze odetniesz kości :laugh: i usuniesz ścięgna

- to szlachetne mięso więc i do byle kiełbasy pchać nie trzeba ;)

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-313963
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy schab nadaje się jako mięso I KL do wyrobu kiełbasy?

Schab jako element półtuszy wieprzowej - nie. Oddzielone od schabu kości powodują uzyskanie polędwicy, którą  można po zdjęciu mizdry  rozdrobnić i przeznaczyć do wyrobu kiełbas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-313964
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy schab nadaje się jako mięso I KL do wyrobu kiełbasy?
Jak najbardziej :) oczywiście bez kości :tongue:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-313978
Udostępnij na innych stronach

Właśnie polędwica stanowiła główny składnik prawdziwej kiełbasy lisieckiej. Robiono ją podczas tzw. świniobicia jako rarytas. Raz, z uwagi na smak, a dwa z uwagi na ilość. Z jednej świnki uzyskiwało się jej jedynie ok. 4 kg.

Wiadomości te przekazał mi Kolega Ligawa i mam nadzieję, że napisze więcej w tym wątku o swoich wspomnieniach z młodości, gdyż mieszkał w okolicach Liszek i Tyńca. Prosimy Panie Jacku.

Edytowane przez EAnna

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-314088
Udostępnij na innych stronach

Taką lisiecką robię staram się by w niej była sama polędwica jest pyszna :tongue:

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-314109
Udostępnij na innych stronach

W sklepie gdzie kupuje mięsko jest zawsze dostępna świeża polędwica,karkówka i boczek, brak jest szynki i łopatki.(pewnie sami robią kiełbasę) Dlatego chciałem wykorzystać polędwice . Ma to być kiełbasa podpiekana w wędzarni nie parzona. Ale skoro głównym składnikiem Lisieckiej jest właśnie polędwica , to musze to przemyśleć ,bo jak dla mnie jest ona sucha i twarda.

Edytowane przez malajakat
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-314140
Udostępnij na innych stronach

 

 

musze to przemyśleć ,bo jak dla mnie jest ona sucha i twarda.

Co Ty piszesz? Przeciez prawdziwej lisieckiej na pewno jeszcze nie jadłeś. To co kupujesz pod tą nazwa, nijak się ma do oryginału mimo tego, że robi ją Pan Mądry. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-314142
Udostępnij na innych stronach

No umówmy się że jadłem kiedyś kiełbasę Lisiecką kupioną w jakimś tam sklepie. Była jasna w środku, sucha i twarda. Ogólnie nie przypadła mi do gustu.

Ale z tego wynika że była to Lisiecka tylko z nazwy? I wyrobiłem sobie niesłuszne zdanie. To żeby spróbować oryginału może wybiore się do Liszek. Nie mam daleko.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4106-cechy-mi%C4%99sa-pytania-do-technologa/page/2/#findComment-314145
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.