Henio Opublikowano 29 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 29 Września 2012 Na początek - nie wyrzucaj - możesz dodać do bigosu.Szara w środku , bo bez nastrzyku i solanka nie dotarła . Nie znam tej podlaskiej przyprawy , ale coś tam peklosoli w tym jest , bo obrzeża się wybarwiły.Mięsa na pieczyste nie peklujemy , a jedynie solimy . Pieczeni też nie parzymy .Tyle na szybko , jutro koledzy i koleżanki dadzą Ci obszerny wykład .Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Września 2012 ramach improwizacji mięso wrzuciłem do piekarnika na 6 godzin w samym termoobiegu bez grzałek (temp. 55 st. C) a następnie parzyłem w 80 st. C wg formuły 50 min/1 kg mięsa Improwizacja pełną gębą :grin: .Po co ociekać w lodówce i suszyć w piekarniku jeśli tą szynkę tylko parzysz a nie wędzisz.Wyroby tylko parzone nie wymagają wstępnego ociekania i obsuszania.Bezpośrednio z solanki do parzenia.Ewentualnie można przed parzeniem wymoczyć w zimnej wodzie jeśli jest za słone.Po drugie to musisz podać skład tej przyprawy .Moim zdaniem lepiej będzie jak będziesz robił solankę na soli/peksoli 50/50.Ja taka używam i nie mam kłopotu z niedopeklowanym mięsem.Po trzecie przy tak ekspresowym peklowaniu jednak zrobił bym nastrzyk mimo ,że kawałek nie był duży.Tak dla spokojności :grin: :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240612 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Września 2012 Nie był bym tak szybki w oferowaniu wyrobu do jedzenia. Z tego co znalazłem podlaska przyprawa do peklowania zawiera: Skład: (w różnych proporcjach:) majeranek, pieprz czarny, jałowiec, kolendra, ziele angielskie, hyzop, tymianek, czosnek, liść laurowy, cząber górski. Do tego skład solanki: postanowiłem peklowac w mieszance sól+cukier+podlaska przyprawa do peklowania mięsa. Nie widzę tu peklosoli i jeszcze ten dziwny zapaszek ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Września 2012 Nie widzę tu peklosoli i jeszcze ten dziwny zapaszek O ile to jest taki skład tej przyprawy to też bym dał pieskom Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Września 2012 Cos poszlo zle .Choc niewierze ze w lodowce przez 5 dni moze sie mieso zepsuc i to w solance :shock: Chyba ze nie bylo :rolleyes: Nastepnym razem uzyj jednak peklosoli 50 na 50 jak radzi arkadiusz albo nawet 30 %peklosoli.Niedodawaj przypraw i cukru ,koniecznie nastrzyk i masowanie,parzenie w osolonej wodzie jak chcesz z przyprawami.Pekluj wedlug tabeli plus 50 ml wody wiecej na 1 kg miesaPo peklowaniu powies w tem pokojowej zeby sie tem.wyrownala ja jeszcze wrzucam do piekarnika 50 st na 30 min.To moja parzona szynka.https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9096Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Września 2012 Kol. Sędziwój włożył mięso do piekarnika na 50 stopni, zamiast co najmniej 20 stopni wyżej ,w środku ,tam gdzie mięso było szare a temperatura była o wiele niższa niż 50 stopni były dobre warunki do namnażania bakterii.Dlatego też pózniejsze parzenie w temp. 80 stopni nie dało oczekiwanych efektów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 30 Września 2012 parzenie w osolonej wodzieA czemu w osolonej :shock: ?.Ja bym tego nie stosował ze względu na to ,że nie wiadomo ile tą wodę posolić.Trzeba dobrać solankę do swoich gustów smakowych i parzyć w czystej wodzie. [ Dodano: Nie 30 Wrz, 2012 14:08 ]Choc niewierze ze w lodowce przez 5 dni moze sie mieso zepsuc i to w solance. A ja tak bo ono popsuło się od środka gdzie ta solanka nie doszła( brak nastrzyku). :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Września 2012 wrzuciłem do piekarnika na 6 godzin w samym termoobiegu bez grzałek (temp. 55 st. C) aTeż tak uważam: Kol. Sędziwój włożył mięso do piekarnika na 50 stopni, zamiast co najmniej 20 stopni wyżej ,w środku ,tam gdzie mięso było szare a temperatura była o wiele niższa niż 50 stopni były dobre warunki do namnażania bakterii.Dlatego też pózniejsze parzenie w temp. 80 stopni nie dało oczekiwanych efektów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 30 Września 2012 Solankę zrobiłem wg kalkulatora, metoda bardziej słona ponieważ jako przeciwnik "chemii" postanowiłem peklowac w mieszance sól+cukier+podlaska przyprawa do peklowania mięsa. Peklowanie/solenie (bez nastrzyków) trwało 5 dni.Kolega nie odróżnia dwóch pojęć -co to jest peklowanie a co solenie . W dalszej części zdania połączył w jedno . Peklowanie/solenie (bez nastrzyków) trwało 5 dni. Kolega wybrał nie peklowanie a solenie metodą na mokro . Choc niewierze ze w lodowce przez 5 dni moze sie mieso zepsuc i to w solanceUwierz - skojarzenie z lodówką -nie znaczy że w niej są warunki wymagane do zachowania trwałości mięsa Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 30 Września 2012 parzenie w osolonej wodzieA czemu w osolonej :shock: ?.Ja bym tego nie stosował ze względu na to ,że nie wiadomo ile tą wodę posolić.Trzeba dobrać solankę do swoich gustów smakowych i parzyć w czystej wodzie. [ Dodano: Nie 30 Wrz, 2012 14:08 ]Choc niewierze ze w lodowce przez 5 dni moze sie mieso zepsuc i to w solance. A ja tak bo ono popsuło się od środka gdzie ta solanka nie doszła( brak nastrzyku). :grin:Wyroby bezoslonkowe parze zawsze w wodzie osolonej ,,do smaku"mojego.Woda wyciaga sol wiec jak sparzysz jeden kilo szynki w 20 l wody uzyskasz wymoczony bez smaku wyrob.Solenie przebiegalo w lodowce :rolleyes: wiec tem. wewnatrz miesa musiala byc niska.Arkadiusz niebede z toba polemizowac bo widze ze masz zawsze swoje racje i spoko .Ja robie tak jak robie bo inaczej mi niewychodzi .A wychodzi zawsze tak jak robie :grin: Pozdrowienia.Lodowka to u mnie 4-6 st .Moze trefne mieso ? Najlepiej jak sie wypowie Sedziwoj a wlasciwie co to za kawalek miesa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 30 Września 2012 Arkadiusz niebede z toba polemizowac bo widze ze masz zawsze swoje racje i spoko . To szkoda bo chyba jesteś jednym z niewielu który parzy w osolonej wodzie Woda wyciaga sol wiec jak sparzysz jeden kilo szynki w 20 l wody uzyskasz wymoczony bez smaku wyrob Wiesz co kolego.Może lepiej ,że nie podejmujesz dalszej dyskusji bo takich bzdur dawno nie czytałem Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 30 Września 2012 Mnie też się zdarzyło ,że dodałem sól do wody ,bo kosztowałem mięso i było ono mało słone po wyciągnięciu z solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 30 Września 2012 było ono mało słone po wyciągnięciu z solanki. To oznacza jedynie ,że zrobiłeś za słabą solankę.A teraz też solisz wodę do parzenia?.Jeśli tak to ile soli na litr wody?.Ile posolonej wody używasz do parzenia 1kg mięsa.W jaki sposób jesteś w stanie określić czy mięso jest za mało lub za słone Przecież to jest Twoja subiektywna ocena.Pokaż mi przepis gdzie się wodę soli do parzenia wędzonek. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 30 Września 2012 Sól dodałem dlatego,że mój kolega lubi słone wędliny.Ja nie robię duże ilości wędlin,więc przepisy nie zawsze mi są potrzebne,wystarczą moje sensory.Proszę nie zadawać mi więcej infantylnych pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 30 Września 2012 To szkoda bo chyba jesteś jednym z niewielu który parzy w osolonej wodzieZnam paru. Wiesz co kolego.Może lepiej ,że nie podejmujesz dalszej dyskusji bo takich bzdur dawno nie czytałemMozesz nieczytac - niezmuszam. Pokaż mi przepis gdzie się wodę soli do parzenia wędzonekWidze ze przepisy to dla Ciebie swietosc. Pozdrawiam Ja robie tak jak robie bo inaczej mi niewychodzi . A wychodzi zawsze tak jak robie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 30 Września 2012 Mozesz nieczytac - niezmuszam.Rozumiem ,że 1kg szynki parzysz w 20 l wody i dlatego solisz wodę do parzenia Widze ze przepisy to dla Ciebie swietosc.Wolę sprawdzone przepisy przez lata i przez lepszych ode mnie i od Ciebie niż Twoje wynalazki Ja robie tak jak robie bo inaczej mi niewychodzi .Możesz robić jak Ci się podoba tylko nie wprowadzaj innych w błąd.Solanka została zrobiona wg.forumowego kalkulatora a Ty koledze jeszcze piszesz żeby solił wodę do parzenia.Na pewno bedzie niezjadliwe. [ Dodano: Nie 30 Wrz, 2012 18:26 ]Proszę nie zadawać mi więcej infantylnych pytań.Jeśli mierzysz każdego Swoją miarką to przeżyję Twój brak odpowiedzi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Września 2012 Wzajemne walenie się po pysku raczej nic nowego na forum nie wprowadzi. Jeśli faktycznie parzenie w czystej wodzie wyciągałoby sól z wędzonek, byłoby to doskonałe rozwiązanie dla osób które przesadziły z ilością peklosoli.Nie wiem jednak jak długo trzeba by parzyć, aby odsolić wyrób. Z drugiej strony mamy obrobione termicznie mięso ze ściętym białkiem, stąd moje pytanie co wciąga sól przy osolonej wodzie przy takim parzeniu ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Września 2012 Nie wiem jednak jak długo trzeba by parzyć, aby odsolić wyrób. Woda wyciaga sol wiec jak sparzysz jeden kilo szynki w 20 l wody uzyskasz wymoczony bez smaku wyrob. Tu jest odpowiedź na Twoje pytanie.Moim zdaniem bez sensu pomijajac już inne aspekty bo nikt nie parzy 1kg szynki w 20l wody. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 30 Września 2012 nikt nie parzy 1kg szynki w 20l wodyA mi sie zdarza. :grin: Czasami robie udka kurczaka...do mocno osolonej wody wkladam udka i parze poczam osuszam i wedze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240699 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 30 Września 2012 marcus jeśli możesz wytłumacz po co parzysz uwędzone udka, płuczesz i znowu parzysz ?Trochę nie ogarniam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Września 2012 miro, "odsalanie" podczas parzenia występuje czy tego chcesz czy nie :tongue: oczywiście w pewnym stopniu więc to nie jest panaceum na niedoróby Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Września 2012 Niedodawaj przypraw i cukru ,koniecznie nastrzyk i masowanie,parzenie w osolonej wodzie jak chcesz z przyprawami. Szkoda,ze nie napisałeś ,że chodzi o udka i to przed wędzeniem , które nie wymagają peklowania. Czasami robie udka kurczaka...do mocno osolonej wody wkladam udka i parze poczam osuszam i wedze. Z innymi wędzonkami też tak robisz?.Nie peklujesz tylko parzysz w wodzie z peklosolą i wędzisz :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Września 2012 marcus jeśli możesz wytłumacz po co parzysz uwędzone udka, płuczesz i znowu parzysz ? Trochę nie ogarniam.Parze swieze nieuwedzone w ,,solance"co by slonosci nabraly -puzniej wedze i gotowe. PozdrawiamMarcus zdecyduj bo wprowadzasz zamieszanie. Albo piszemy o parzeniu wędzonek, albo surowego mięsa .... to dwa różne tematy. Abratku miro, "odsalanie" podczas parzenia występuje czy tego chcesz czy nie oczywiście w pewnym stopniu więc to nie jest panaceum na niedoróbynie musisz mi tego pisać, bo to rzecz oczywista. Skoro piszą, że uwędzone mięso można odsolić podczas parzenia i mam nadzieję piszą o całym przekroju wędzonki, to oczekuję porady ..... jak prawidłowo to zrobić. Druga rada to dosolenie mięsa przez parzenie w słonej wodzie, też oczekuję konkretnej rady. Jeśli tak jest będzie to ogromne ułatwienie poprawiania błędów peklowania. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 30 Września 2012 miro, ale problem jest taki ze o "wadzie" słoności dowiadujemy się podczas konsumpcji czyli "po ptokach" :lol: ale żeby pokazać jak to może wpłynąć to powiem że kiedyś na święta miałem sporo wędzonek i kiełbaski.... wędzonki parzyłem w tej samej wodzie, potem parzyłem w niej pierwsza porcję kiełbaski i jeszcze na ciepło degustacja.... okazała się za słona mimo prawidłowego peklowania.... następną porcję (ten sam farsz, razem wędzone) uparzyłem już w świeżej wodzie - i oczywiście tym razem już smak był prawidłowy innym razem natomiast wiedziałem że pomyliłem się z dawką soli, a dorobienie farszu nie wchodziło w grę.... tym razem parzyłem w bardzo dużej ilości wody i też przyniosło skutek oczywiście nie były to pomyłki bardzo duże Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 30 Września 2012 Z kiełbasą mogę się zgodzić.Jest stosunkowo mała w przekroju i przy parzeniu w czystej wodzie odebrałeś "słone" które czuje się na zewnątrz wyrobu przy wędzeniu.Dla sprawdzenia wystarczy ... polizać wędzonki z wierzchu ... słone jak cholera. Jednak przy parzeniu przesolonych wędzonek o dużo większym przekroju .... na zewnątrz będą ok, ale w środku .... sól. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4133-szynka-peklowana-gotowana-dziwny-smak/page/2/#findComment-240733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.