Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale mam stresa :) w sobotę będę z tym działać pierwszy raz.

Dodam kefir z kulturami.

Jeśli ser będzie dojrzewał 5-6 tygodni, to trzeba na nim hodować skórkę obracając codziennie i przemywając roztworem soli ? Jaki roztwór?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474863
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 984
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

eeeeee tam - masz tu linka i mój sprawdzony przepis :)

To ser dość wilgotny na początku więc przemywanie codzienne jest zbędne. Potem też nie codziennie. Tylko aby nie był śliski w dotyku i nie miał dzikiej pleśni na sobie.

I żeby nie pękał jak będzie w lodówce za sucho.

 

 

Ten film to nie ja hehehe ale spoko jest :)

SER A'la KORYCIŃSKI - Tomasz.pdf

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474864
Udostępnij na innych stronach

Na filmie:

1. Pasteryzował mleko - rozumiem że dlatego, iż jego świeże mleko było już chłodzone (ja będe miał mleko 1-2 godziny po udoju wiec chyba nie ma potrzeby pasteryzacji)

2. Odlewał litr serwatki i dolewał litr wody o temp. 60°C. Czy dolewanie wody ma wpływa na produkcję ricotty ?

3. Zamierzam dodać czosnek niedźwiedzi - w którym momencie to zrobić ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474887
Udostępnij na innych stronach

Nie pamiętam dokładnie filmiku. Ale mleko pasteryzujesz jak jest z niepewnego źródła i masz obawy co do czystości. Albo jak długo jest chłodzone po udoju - wtedy rozwijają się nie pożądane bakterie które mogą zdominować te dobre.

 

Nie wlewasz za dużo wody więc nie rozcieńczasz za dużo serwatki - to co odlewasz to potem i tak dodasz do całości. Ja nie zauważyłem wpływu.

 

Możesz posypywać warstwy skrzepu jak przenosisz go do formy. A możesz też odlać serwatki ile się da , odsłonić tym samym skrzep i dodać wtedy czosnek i delikatnie rączką wymieszać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474890
Udostępnij na innych stronach

nasze korycińskie mają szansę podojrzewać, 

nie ma mnie w domu, więc nie muszę walczyć z pokusą :D:D

 

troche martwią mnie te białawe zakamarki,

ale nie umiem ocenić czy to coś złego,

czy efekt wysuszenia skórki?

 

teraz wyglądają tak:

 

 
 
 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474892
Udostępnij na innych stronach

To nic złego-nie ma się czym przejmować.

Widzę po skórce, że przestają już być typowymi świeżymi korytkami a zaczynają zmieniać strukturę, smak i zapach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474893
Udostępnij na innych stronach

Moja lodówka jest No Frost. Czy ser przetrzymywać w jakimś pojemniku ? albo nakryty sitkiem i wilgotną gazą ? Nie mam pakowarki próżniowej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474894
Udostępnij na innych stronach

Proponuję to drugie rozwiązanie. I niech leży albo na desce albo na macie bambusowej żeby spód miał także "wietrzenie". No frost to porażka. Nowe lodówki tego nie mają. Mają nawet strefy z kontrolowaną wilgotnością. Robię wielki remont kuchni w czerwcu i właśnie taką mam zamiar kupić dla serów i wędlin. Cheesmart też jest spoko - ale ten duży jest drogi.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474895
Udostępnij na innych stronach

To nic złego-nie ma się czym przejmować.

Widzę po skórce, że przestają już być typowymi świeżymi korytkami a zaczynają zmieniać strukturę, smak i zapach.

 

 

super :):)

pod koniec lutego będzie testowanie - te dwa serki to nasz pierwszy wyrób.

Nie sądzę żeby trzeba było je pakować do pudełek bo wtedy wilgotność bardzo się zwiększa,

a im chyba tak nie trzeba,

dopiero niedawno przestały "moczyć"  ręcznik papierowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474901
Udostępnij na innych stronach

W pewnym momencie zaczynają być zwarte , twardsze etc. I wtedy może już zacząć skórka pękać. I dopiero można pakować próżniowo, zwiększać wilgotność etc.

W lecie dzieje się to szybciej a zimą wolniej - wiadomo wilgotność i temperatura.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474902
Udostępnij na innych stronach

o taka lodówka (w opisie jest no frost w zamrażalce a nie chłodziarce, ale może się mylę)

http://www.sharp.pl/cps/rde/xchg/pl/hs.xsl/-/html/szczegoly_produktu.htm?product=SJPT690RS&cat=220

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-474905
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jest w zamrażalniku to też jest w chlodziarce w większości firm- łatwo to zobaczyć po kratce z tyłu szuflad dolnych lodówki. Jest tam często wentylatorek.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475134
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jest w zamrażalniku to też jest w chlodziarce w większości firm- łatwo to zobaczyć po kratce z tyłu szuflad dolnych lodówki. Jest tam często wentylatorek.

tutaj jest tak:

post-46258-0-58460000-1455261070_thumb.jpg

 

 

ale może już lepiej nie zaśmiecajmy tematu serka moją lodówką :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475240
Udostępnij na innych stronach

Proszę o radę Robiłam wielokrotnie ser korycinski -wychodził dobrze.  Ostatnio już po nasoleniu i ocieknięciu po  paru dniach robi się różowy [tylko na zewnatrz].Zmieniłam mleko, wygotowałam wszystkie naczynia i serwetki, zmieniłam sposób  zakwaszaniaI- ciągle rożowieje.Nie zmieniłam tylko podpuszczki. Czyżby u mnie w mieszkanie zagościły jakieś niepotrzebne mikroby ?Prosze o opinie, co moę zrobić Ps. Smakuje normalnie.Pozdrawiam Lilka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475412
Udostępnij na innych stronach

Witam, jestem świeżakiem i jutro zabieram sie za robienie sera korycinskiego, i mam takie pytanie co do podpuszczki, jest ona z kroplomierzem i nie wiem czy mam ja rozpuszczać w 50 ml letniej wody czy mogę ja bezpośrednio podać do mleka w ilości opisanej na opakowaniu?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez KamilPe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475451
Udostępnij na innych stronach

A ja właśnie zrobiłem próbę. Wszystko obliczyłem wg wzoru.

Wyszło mi 2,4 ml podpuszczki na 10 l.

Teraz czekam na skrzep. Zobaczymy czy dobrze policzyłem.

To mój pierwszy ser.

Proszę trzymać kciuki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475507
Udostępnij na innych stronach

Krojenie skrzepu po 50 minutach.

Czekam dalej.

A gdzie zdjęcie skrzepu?  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475520
Udostępnij na innych stronach

Ja juz raz obróciłem i czekam 2 godziny na powtórkę ;D

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160213/fce5ef16e44c6adbafce813ee164f006.jpg

 

 

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Edytowane przez KamilPe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/28/#findComment-475543
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.