michal278 Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 13 Lutego 2016 Wystarczy zakwasić podgrzaną do 75-92 stopni (zależy kto co podaje) serwatkę i czekać na wydzielenie się skrzepu. Zakwasić można octem, kwaskiem cytrynowym, sokiem z cytryny. Dawno temu kwaszono sokiem z niedojrzałych zielonych winogron. Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-475564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 13 Lutego 2016 Chyba dzisiaj był dzień Koryciński na forum. Ja również wykonałem dzisiaj swojego pierwszego Korycina. Ponieważ mleko (5 l) było z lodówki podgrzałem je do około 32 st. i dodałem 50 ml zsiadłego mleka (sklepowe), odczekałem 30 min. i dodałem 1 g chlorku wapnia, zamieszałem i dałem 12 kropli podpuszczki mikrobiologicznej, mieszałem 1 minutę.Po 40 minutach miałem taki skrzepSkrzep przełożyłem na sito i przewracam co godzinę.W tej chwili ser wygląda takJutro pójdzie do solanki.Pozostałą serwatkę podgrzałem do 93 st. i zakwasiłem 2 gr kwasku cytrynowego, teraz się chłodzi, jutro zobaczymy ile wyszło Rikotty. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-475615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 13 Lutego 2016 Jutro do solanki to za wcześnie nie będzie dziur, min. 2 dni w temp. pokojowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-475617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 13 Lutego 2016 Dzięki Tier, zaczekam z soleniem 2 - 3 dni. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-475621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 13 Lutego 2016 Kurcze -człowiek cały czas się uczy ...Ja do tej pory wieczorem robiłam ser i rano do solanki...i dziur jak na lekarstwo...W poniedziałek lecę na targ po mleko i próbuje odczekać z tym serkiem . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-475691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 13 Lutego 2016 To samo u mnie nie ma dziur bo jestem za szybki bill.Jeszcze jedna ciekawostka ; ja robie sery korzystajac z podpuszczki imam wydajnosc z 10 litrow 1-1,10 kg sera .Natomiast zona robi twarogtradycyjnie tzn czekajac az mleko samoczynnie skisnie i wydzieli sie skrzepa jej wydajnosc z 5 litrow 1,1-1,15 kg.Zaznaczam ze mleko kupujemy teo samego gatunku pasteryzowane wniskiej temperaturze.Pozdrawiam - i zycze duzych dziur w Korycinie.Waldek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-475700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 13 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 13 Lutego 2016 Tylko,ze to są dwa różne sery...W tym pierwszym można jeszcze zrobić ricottę . Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-475702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walka Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 14 Lutego 2016 Witaj beatagTak ale ile tej ricotty bedzie.A swoja droga to ciekawe czy z serwatki po twarogu mozna zrobic ricotta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-475703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 14 Lutego 2016 A swoja droga to ciekawe czy z serwatki po twarogu mozna zrobic ricotta. Tak można . Tylko musisz uważać z zakwaszaniem , bo serwatka po twarogu jest już zakwaszona Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-475712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 14 Lutego 2016 W korycinie chyba nie powinno być dziur, czy się mylę? Dziury to bakterie propionowe, a ich nie dodajemy do mleka przecież... Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-475719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 14 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 14 Lutego 2016 Cały urok tego sera to dziury A widzę Kolega z Biebrzy i nie wie? http://serkorycinski.com/img/gremza02.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-475728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 15 Lutego 2016 Gdzieś kiedyś czytałem na temat tych dziur niezbyt pochlebne informacje.. jakieś pałeczki.... Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-476034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 15 Lutego 2016 e COLI - ale one charakterystycznie wyglądają. I wtedy ser powinien być gorzki. U nas na Spółdzielczym spotkaniu powstała GOUDA 5 KG, która wyglądała na zarażoną. Po czym ją teraz spróbowaliśmy i fajny słodkawy smak jak ementaler. A dziurki ma jak gąbka.Oryginalnie Korycin ma dziurki - w lecie większe a w zimie mniejsze.A ja nie solankuję. Ser sobie obracam co 2 h i jak już nie puszcze za duzo serwatki (gdzieś po 12 -14 h) to go ważę. I potem solę na sucho ale dalej w ciepłym pomieszczeniu. I tak jedna strona 12-14 h a potem druga strona a potem dalej w ciepłym aż nieco obeschnie i przestanie puszczać resztki serwatki. Nie ma się co spieszyć. Ser się nie popsuje - to nie sklepowy syf Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-476059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 15 Lutego 2016 (edytowane) zona robi twarog tradycyjnie tzn czekajac az mleko samoczynnie skisnie i wydzieli sie skrzep a jej wydajnosc z 5 litrow 1,1-1,15 kg.Wydajność twarogu zależy od sposobu ogrzewania skrzepu.Generalnie twarogi zawierają o wiele więcej wody niż sery podpuszczkowe tzw. twarde.Twaróg zawiera ok. 70% wody zaś sery tzw. żółte - około 40% Edytowane 15 Lutego 2016 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-476212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Perszing dzięki za informacje. Jakbyś jeszcze mi wytłumaczył skąd tam są dziury? Jakie bakterie je powodują? To już pytania ciejawego ludka. Ja robiąc pierwszego korycina, za krótko trzymałem skrzep i jako że dodałem wpierw alfe zrobił mi się twaróg. Wydajność z 15 litrów mleka Piątnica ponad 2 kilo sera białego. Fajny wyszedł bo jak wiejski z małym ziarnem w środku. Problem był tylko z solanką bo się zaczął rozpadać. Ale smak mega pyszny. Edytowane 16 Lutego 2016 przez michal278 Cytuj Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-476391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) W sobotę robiony, trzeci dzień ścieka na sitku w kuchni, temp. ok.18 st. C.Jutro chyba dam do lodówki aha, teraz ma 1,25 kg - z 10 l mleka Edytowane 16 Lutego 2016 przez Tsosna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-476460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 18 Lutego 2016 Moj pierwszy, wlasnorecznie wykonany ser podpuszczowy wzorowany serem korycinskim rozczarowuje mnie "twarogowa" struktura i podobnym do serow twarogowym smakiem.Nie wiem jak prezentuje sie i smakuje swiezy oryginal takiego sera.Mysle, ze popelnilem blad.Nie znam przyczyny, gdyz stosowalem sie do przepisu z poczatku tego tematu..Prosze wiec o podpowiedzi. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-476851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 18 Lutego 2016 Ser wygląda jak by się kruszył, z jakiego mleka robiłeś i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-476883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) To opisz jak go robiłeś , czy były zachowane temperatury. Jakie mleko stosowałeś. Jeżeli sklepowe to czy dodałeś chlorku. Jaka podpuszczka i w jakiej ilości. Detale mają znaczenie. Wygląda jak twaróg. A korycin nie smakuje tak i nie wygląda tak. Edytowane 18 Lutego 2016 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-476896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 18 Lutego 2016 To opisz jak go robiłeś Mleko sklepowe, tzw "pastwiskowe" o zawartosci tluszczu 3.9 % pasteryzowane i minifiltrowane...Podpuszczka zakupiona w sklepie online z teminem waznosci, ktory minal z koncem roku ( lezala caly czas w chlodziarce).Osiem kropli/litr, rozprowadzonym w 100 ml. niechlorowanej wody.Skrzep po 30 minutach, i w temperaturze 38 °C., pociety w szesciany 1X1 cm.Odlowiony z serwatki i przelozony do cedzakowej formy...Chlorku wapnia nie zastosowalem. Z podpuszczka dodane zostaly 150 ml. kwasnego mleka. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-476923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 18 Lutego 2016 Chlorku wapnia nie zastosowalem. Z podpuszczka dodane zostaly 150 ml. kwasnego mleka. a trzeba było chlorek daćkefir na 30 minut przed podpuszczką Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-476970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 18 Lutego 2016 mój korycin po prawie 6 dniach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-477048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 18 Lutego 2016 robimhuk, złe mleko z takiego nie wyjdzie, ja nigdy tak nie robiłem, ale Perszing chyba robi z jakiegoś z GSu.Tsosna, jak dotykasz ser to czujesz w dotyku gąbkę? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-477051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 18 Lutego 2016 jak dotykasz ser to czujesz w dotyku gąbkę? czuje, nie wiem czy to dobrze czy źlezamierzam pięlęgnować go, czytałem, żeby przemywać roztworem soli, ale nie pamiętam jakie stężenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-477058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 18 Lutego 2016 robimhuk, złe mleko z takiego nie wyjdzie, ja nigdy tak nie robiłem, ale Perszing chyba robi z jakiegoś z GSu. Sprobuje z Chlorkiem Wapnia.Mleko jest pewnie wysokiej jakosci, ale czy jest dobre na taki ser, tego niestety´nie wiem. Mleko z GS jest poza moim zasiegiem. Cytuj Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4183-przepis-na-ser-typu-koryci%C5%84ski/page/29/#findComment-477066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.