Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Radek , sądzę że kawałek do środy zostanie , taki maleńki plasterek :thumbsup: :grin: :clap:

Zostanie :grin: . Nawet niemały :wink: .

Żałuję tylko , że mleczka nie zdobyłem. Ale chyba coś z zapasów na spróbowanie będzie :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-151670
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

 

Wczoraj Hania upiekła chlebek :grin: A ja zrobiłem coś do chlebka :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178812
Udostępnij na innych stronach

A ja zrobiłem coś do chlebka :wink:

To Radziu w końcu coś wydreptałeś, jak zwykle wygląd smaczny :thumbsup:

Dawno nic nie wstawiałeś :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178815
Udostępnij na innych stronach

Hania upiekła chlebek

Wielkie :clap: A 'TO' do chlebka... hmmm...poezja :clap: :thumbsup: :clap: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178816
Udostępnij na innych stronach

Dawno nic nie wstawiałeś :grin:

Zbójaszku :grin: . Cały lipiec od rana do nocy remont ( coś o tym wiesz :grin: ) Łapy mi odpadały :cool: W dodatku daaaleko od chałupy :devil:

To sobie potem zrobiłem dwumiesięczne wakacje , jakich jeszcze nigdy nie miałem :grin: . Ale teraz rozpędzam się :grin: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178818
Udostępnij na innych stronach

Ta prasowanka :clap: :clap: :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178823
Udostępnij na innych stronach

Ta prasowanka :clap: :brawo: :thumbsup:

Goloneczka troszkę z dziurkami :wink: . Ale w dziurkach galaretka :thumbsup: .

W przyszłym tygodniu " Nasza " :grin: . Salceson niestety musi czekać :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178824
Udostępnij na innych stronach

A ja zrobiłem coś do chlebka

Radek, rewelacyjne wyroby, zdradź rabka tajemnicy i napisz jak zrobiłeś tą "prasowankę"... ale pychota, to chyba golonka ? Pisz jak robiłeś koniecznie !!! No i czy da rady w okrągłym szynkowarze to to machnąć ? :thumbsup: :clap:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-178840
Udostępnij na innych stronach

Golonka prasowana. Trzy golonki wytrybowane ,peklowane na mokro 5 dni wg. tabeli Dziadka . Ja po 4 dniach wyjmuję z solanki i płuczę pod bieżącą wodą. Potem na noc do lodówki na kratkę do ociekania. Dzielę na poszczególne mięśnie i rozbijam tłuczkiem z obu stron. Układam mięso w prostokątnej prasce ( staram się równomiernie ) i posypuję żelatyną. Niedużo , w sumie może dwie płaskie łyżeczki. Można oczywiście zamiast żelatyny wykorzystać skórki. Praskę wstawiam do wrzącej wody na około 20 min. Potem obniżam temp do 83 - 85*C i po 5 godzinach wyjmuję. Praska stygnie na powietrzu , a potem wkładam ją do lodówki na 12 godzin .

 

I już można jeść :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-179144
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Jak to mówi nasz Andrzejek : na jutro do śniadanka :wink: . Teraz tylko zrobię proporcjonalnie do serków kiełbasę :grin: :grin:

 

Już można jeść :grin: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180574
Udostępnij na innych stronach

No, Radziu, ale przywędziłeś :thumbsup: :clap:

Czy to wszystko z "borniaka"?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180581
Udostępnij na innych stronach

na jutro do śniadanka :wink:

 

No właśnie :grin: , Radku zima Tobie i rodzince nie straszna . Sery pierwsza liga :clap: Jak to mówisz : nie ma złego coby na dobre nie wyszło . Teraz jesteś mistrzem serowarem . 150 litrów mleka przerobić w trzy dni to nie przelewki . Jeszcze raz :clap: :clap:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180587
Udostępnij na innych stronach

Teraz tylko zrobię proporcjonalnie do serków kiełbasę :grin: :grin:

Tak tak zdecydowanie w przyrodzie musi być równowaga ... ;) tyle samo mięcha co nabiału i w równej części warzyw ... ;)

 

Serki wyglądają ZZZZZZZZZZ..........e zresztą to i ślepy zobaczy ... :clap: :clap: :clap:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180588
Udostępnij na innych stronach

Czy to wszystko z "borniaka"?

Z " borniaka " i z przygodą... W niedzielę zabieram się do wędzenia , a tu grzałka od dymogeneratora zdefektowała :shock: . W poniedziałek rano , to chyba byłem pierwszym klientem w firmie "Borniak" :grin: . Sprawna wysyłka i wczoraj o 14 serki już bez przygód zacząłem wędzić :wink: .

Radku zima Tobie i rodzince nie straszna

Jutro kapusta :grin: :grin:

Tak tak zdecydowanie w przyrodzie musi być równowaga ... ;) tyle samo mięcha co nabiału i w równej części warzyw ... ;)

Ja to bym jeszcze dorzucił coś w szkiełku :wink: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180597
Udostępnij na innych stronach

Jutro kapusta :grin: :grin:

Radku dzisiaj kolejną porcję mleka ( 30 L ) już zapodałem podpuszczką tak żeby Tobie nie było przykro że sam się mozolisz z serkami :lol:

 

Jutro kapusta :grin: :grin:

 

Ja kapustę dopiero po 1 listopada . Jeszcze jest na polu :smile:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180599
Udostępnij na innych stronach

Teraz tylko zrobię proporcjonalnie do serków kiełbasę :grin: :grin:

 

Już można jeść

Super te sery Radku !!! :clap:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180603
Udostępnij na innych stronach

Radku dzisiaj kolejną porcję mleka ( 30 L ) już zapodałem podpuszczką tak żeby Tobie nie było przykro że sam się mozolisz z serkami :lol:

 

Andrzeju ja musiałbym chyba cysternę mleka przerobić , żeby Ci dorównać :grin:

Ja kapustę dopiero po 1 listopada . Jeszcze jest na polu :smile:

 

Tu u siebie po pierwszym listopada miałbym duży kłopot z kupnem poszatkowanej kapusty. Wiem że Ty sam szatkujesz :grin: . Ostatnio miałem fajną szatkownicę w rękach i już , już... :wink: Ale może w przyszłym roku :grin:

 

[ Dodano: Sro 19 Paź, 2011 20:08 ]

widzę, że intensywnie się rozwijasz - Gratulacje

Mirek :grin: Trenuję przed marcowym zlotem :grin: . Ale wolałbym inny zestaw ćwiczeń :grin:

 

Super te sery Radku !!! :clap:

Dzięki Pokemonku :grin: . Ja z twoimi wyrobami jestem na bieżąco i zachodzę w głowę , jak na to wszystko znajdujesz czas. Gratulacje :grin: :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-180606
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

Kapusta zrobiona :grin: . Jest 50 kg.

 

A to słonina wg. przepisu Dziadka . Około 14 wyjmuję z parzenia i jutro degustacja :grin:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1721&postdays=0&postorder=asc&start=15

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-182366
Udostępnij na innych stronach

 

I gotowe :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-182493
Udostępnij na innych stronach

I gotowe

Radku,

nie mogę się nasycić :thumbsup: - niestety - tylko patrzeniem :blush:

Szefowa ma się z Tobą dobrze :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-182494
Udostępnij na innych stronach

I gotowe :grin:

 

Radku , przy takim jedzonku zima Tobie nie groźna . :thumbsup: :clap:

 

 

Pozdrawiam gorąco

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-182499
Udostępnij na innych stronach

I gotowe :grin:

ja robię praktycznie tak samo z tą różnica , że

 

1. słoninę często zostawiam z przerostami.

2. czas peklowania 7-10dni ( solanka10%)

3. zamiast żelatyny przesypuję zmielonymi skórkami wieprzowymi,

4. nie wkładam do rękawa tylko owijam folią celulozową .

4. czas peklowania taki sam ale w temp. 75 stopni ( a to dlatego, że słoninę robię zawsze niejako przy okazji produkcji mielonki czy golonek prasowanych)

Piotrek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/10/#findComment-182512
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.