Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Radku, momo '' żem dojrzała'' to przystało mi tylko podziwiać Twoje wyroby  :clap:  :clap:  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664419
Udostępnij na innych stronach

Ładnie żeś wytarzał w mące.

 

:laugh: Dzięki  ;) 

 

 

Radku, momo '' żem dojrzała'' to przystało mi tylko podziwiać Twoje wyroby

 

Halinko :D Bardzo dziękuję !  ;)

 

I następna polędwica. W komorze też od 14 marca (tego roku :D ).

 

Peklosól 25g/kg

Sól 5g/kg

Papryka ostra wędzona 5g/kg

 

Utrata wagi 33,45 %. Ta również wchodzi na listę stałych wyrobów. Chciałem zjeść z bułeczką, ale Hania postawiła szlaban na bułeczki... Nie, to nie - zjemy bez  :laugh:.  Już można :tongue:

post-42246-0-76305200-1587622214_thumb.jpg

post-42246-0-23101000-1587622289_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664469
Udostępnij na innych stronach

Radku , cudowne te Twoje wszystkie wyroby,które pokazałeś na zdjęciach :thumbsup::clap: . Za zdjęcie Turbacza również kłaniam się nisko :)

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664485
Udostępnij na innych stronach

Radek nie wiem ,czy to wina zdjęcia,ale z tego przekroju widać,że masz lekki pierścień.To może być powód zbyt szybkiego przepływu powietrza bo przypuszczam,że wilgotność masz prawidłową.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664577
Udostępnij na innych stronach

 

 

Radku , cudowne te Twoje wszystkie wyroby,które pokazałeś na zdjęciach

Małgoś dziękuję i jest mi baardzo miło :blush::D. Turbacza pilnuję, tylko że panoramę chcą nam zepsuć  ;)... http://24tp.pl/n/67580

Serdecznie pozdrawiam :D.

 

 

 

Pieknie wygladaja Twoje wyroby, jest co podziwiac

Bardzo dziękuję :);).

 

 

 

Radek nie wiem ,czy to wina zdjęcia,ale z tego przekroju widać,że masz lekki pierścień.To może być powód zbyt szybkiego przepływu powietrza bo przypuszczam,że wilgotność masz prawidłową.

Fotka na pewno podkreśliła ten fakt, „na żywca” wygląda to znacznie lepiej, ale nie idealnie. Polędwica – chude mięso, a oglądając fotki włoskich wytwórców, nie mam kompleksów ;). Wentylator na plecach Beko daje... :rolleyes: Nie żebym się tłumaczył, ale...  :laugh: 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664584
Udostępnij na innych stronach

Wentylator na plecach Beko daje... Nie żebym się tłumaczył, ale...   

Ja bym się stronami włoskimi za mocno nie podpierał. ;) Polacy mogą być lepsi :D  .Mam nadzieję ,że dążysz do doskonałości ?. Może spróbuj go wyłączyć , albo zainstaluj regulator do niego ,żeby stłumić nieco wydatek powietrza.To takie moje przemyślenia , ale stosować się nie ma obowiązku.  :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664588
Udostępnij na innych stronach

Ja bym się stronami włoskimi za mocno nie podpierał. ;) Polacy mogą być lepsi :D .Mam nadzieję ,że dążysz do doskonałości ?. Może spróbuj go wyłączyć , albo zainstaluj regulator do niego ,żeby stłumić nieco wydatek powietrza.To takie moje przemyślenia , ale stosować się nie ma obowiązku. :D

 

Arek 100 % racji :thumbsup:. No niektóre ich wyroby u nas by nie przeszły  :D. Oczywiście, że mam ambicję cały czas się uczyć i doskonalić swoje wyroby  :thumbsup:. Z tym wentylatorem nie zamierzam na razie nic robić, ale gdyby zamiast niego był sterowany wywiew powietrza, byłoby o niebo lepiej ! Użytkownicy tego sprzętu zapewne wiedzą o czym mowa ;)

 

W końcu namówiłem Hanię na bułeczki i talerzyk rozmaitości  :D. Następne wędliny muszą jeszcze pobyć w komorze i nie mam nic w planach z nowych wyrobów. Będę kroił w miarę dojrzewania, a latem wyłączam sprzęt, konserwuję i do jesieni przerwa. Teraz czeka na mnie ogródek i jeszcze może serki, no ale to nie wędliny ;).

post-42246-0-63272300-1587718643_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664593
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale gdyby zamiast niego był sterowany wywiew powietrza, byłoby o niebo lepiej ! Użytkownicy tego sprzętu zapewne wiedzą o czym mowa . 

Sądziłem ,że masz wlot i wylot powietrza a witryny bo w innym wypadku to powietrze w środku nie ma swobodnego przepływu. :(

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664596
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sądziłem ,że masz wlot i wylot powietrza a witryny bo w innym wypadku to powietrze w środku nie ma swobodnego przepływu.

Otwórz drzwi - zamknij drzwi.Takie sterowanie... Specjalnie uciążliwe nie jest, ale jednak trzeba o tym pamiętać  :). Otwieram drzwi jak chodzi wentylator, to wydmucha stare powietrze. Kilka minut rano i wieczorem wystarcza.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664598
Udostępnij na innych stronach

O to tak jak ja tylko bez wentylatora. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664602
Udostępnij na innych stronach

 

 

O to tak jak ja tylko bez wentylatora.

Czyli pełna automatyka  :D  ;).

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664965
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj młodziutkie, pięciotygodniowe salami z gorczycą i kminkiem. Jak na tak młode salami - smak super. Z czasem może być tylko lepiej. To również wchodzi do moich wyrobów. Straciło na wadze 35,50 %. W komorze wiszą jeszcze 3 szt i jeszcze trochę powiszą. Sopressata z goździkami, po prasowaniu bardzo ładnie pokryła się pleśnią. To salami chociaż młode, to już można... Po plasterku, albo nawet dwa :tongue::thumbsup:

 

 

post-42246-0-87661800-1588404899_thumb.jpg

post-42246-0-44717400-1588404912_thumb.jpg

post-42246-0-03522600-1588404928_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-665562
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Mirek ;). Pozdrowienia dla Beatki  :D

 

 

Piękne! :clap:

 

Dziękuję :);).

 

 

Macie ludziska cierpliwość. Takie pyszne i jeszcze nie zjedzone.

 

Nie ma pośpiechu. Jest dużo ;)

 

Dzisiaj salami, którego jeszcze nie robiłem. Wzorowałem się na Salami Krakowskim, ale tak nie do końca, bo różnice znaczne.

Jest to dojrzewająca kiełbasa wędzona i pieczona, bez kultur bakterii. Po wędzeniu zaszczepię pleśnią, ale wiem że efekt niepewny. Powisi w komorze, aż utraci 35 / 38 % wagi początkowej.

 

Skład :

 

Szynka I

Słonina 25 % wagi szynki

Rozdrobnienie na ALFA 22 siatka 6 mm

 

Przyprawy na 1 kg

 

Peklosól - 20g/kg

Pieprz czarny – 1g

Czosnek świeży wyciskany – 1g (wiem że kiełbasa długo nie poleży i dlatego świeży)

 

Zrobiłem jeszcze jedno i tu popuściłem wodze fantazji  :D. Miało być bardzo aromatyczne i chyba takie będzie ;).

 

Przyprawy na 1 kg – skład i rozdrobnienie identyczne jak w pierwszym salami.

 

Peklosól – 20 g/kg

Pieprz czarny – 2g

Czosnek wyciskany – 2g

Kardamon – 0,5g

Gałka – 0,5g

Listek laurowy – 1 szt (rozgnieciony w moździerzu)

Papryka słodka 2g

Goździk 1 szt – również rozgnieciony w moździerzu

 

Kiełbasa będzie nabita w kątnice baranie.

 

Aż mnie w nosie zakręciło, jak wyrabiałem  :tongue:. Teraz oba farsze w lodówce, ale nie wiem czy zdecyduję się na takie długie peklowanie, jak w oryginale. https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes/cooked/polish/salami-krakowskie-baked

Miałem trochę przyhamować z robotą, ale niedługo zwolni mi się miejsce i trochę głupio żeby w komorze było pustawo :).

 

 

 

 

 

 

post-42246-0-80902100-1588863240_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666079
Udostępnij na innych stronach

Radeeeeeeeeeeek! Inspiracja za inspiracja

 

:);)

 

No to startuję  :). Lekko przymglony Turbacz z resztkami śniegu  :)

post-42246-0-35830500-1589016626_thumb.jpg

post-42246-0-46953700-1589016638_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666215
Udostępnij na innych stronach

Jutro idzie do komory, a za jakieś 5/6 tygodni jemy :tongue:. Ja powiem kiedy :D;).

 

 

post-42246-0-64602500-1589031909_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666219
Udostępnij na innych stronach

oj, Macie wielką cierpliwość..... :D,

 

 

Cierpliwość to ja mam do Pancetty  :D. Dojrzewa od października, a nawet plasterka jeszcze nie spróbowałem  :D  ;)

 

 

Przeca nie zje wsycko na raz

 

A to też prawda ;)

 

Kiełbaski dostały metryczki i sobie dojrzewają :). Dwie wiszą w chłodnym pomieszczeniu i... też sobie dojrzewają ;). Porównam smaki :tongue:

post-42246-0-72587700-1589097737_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666270
Udostępnij na innych stronach

W wędzarni polędwica zapakowana w folię celulozową i będzie Polędwica Na Okrągło :). Jutro jemy ;).

Salami Krakowskie, (to po bokach i w środku) po ośmiu dniach od zaszczepienia pleśnią. Przygotowany byłem, że ta pleśń nie powstanie, albo że będzie jej mało. Niepotrzebne obawy. Gdy się zapewni odpowiednią, czyli dużą wilgotność – nie ma różnicy wędzone, czy nie. Dwa batony, które pilnują młotków, wcale nie pokryły się pleśnią :D.

W prasce mam szynkę, ale też jej dzisiaj nie jemy, bo ona potem na noc idzie do lodówki  :)

Żeby nie było, że nic nie ma na spróbowanie  :D. Cukiereczki Bukowiańske. Proszę się częstować, chociaż... też powinny jeszcze trochę powisieć na kiju  :laugh:.

 

 

post-42246-0-07863300-1589780803_thumb.jpg

post-42246-0-31262000-1589780816_thumb.jpg

post-42246-0-52596900-1589780833_thumb.jpg

post-42246-0-99087300-1589780845_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666981
Udostępnij na innych stronach

Radek, w jakim celu owijasz polędwice folią ?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666993
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.