Radek. Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2451 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Sądziłem ,że masz wlot i wylot powietrza a witryny bo w innym wypadku to powietrze w środku nie ma swobodnego przepływu. Otwórz drzwi - zamknij drzwi.Takie sterowanie... Specjalnie uciążliwe nie jest, ale jednak trzeba o tym pamiętać . Otwieram drzwi jak chodzi wentylator, to wydmucha stare powietrze. Kilka minut rano i wieczorem wystarcza. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #2452 Opublikowano 24 Kwietnia 2020 O to tak jak ja tylko bez wentylatora. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2453 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 O to tak jak ja tylko bez wentylatora. Czyli pełna automatyka . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2454 Opublikowano 2 Maja 2020 Dzisiaj młodziutkie, pięciotygodniowe salami z gorczycą i kminkiem. Jak na tak młode salami - smak super. Z czasem może być tylko lepiej. To również wchodzi do moich wyrobów. Straciło na wadze 35,50 %. W komorze wiszą jeszcze 3 szt i jeszcze trochę powiszą. Sopressata z goździkami, po prasowaniu bardzo ładnie pokryła się pleśnią. To salami chociaż młode, to już można... Po plasterku, albo nawet dwa . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-665562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2455 Opublikowano 2 Maja 2020 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-665642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2456 Opublikowano 6 Maja 2020 Piękne! :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-665979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2457 Opublikowano 6 Maja 2020 Dzisiaj młodziutkie, pięciotygodniowe salami Macie ludziska cierpliwość. Takie pyszne i jeszcze nie zjedzone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-665981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2458 Opublikowano 7 Maja 2020 Dzięki Mirek . Pozdrowienia dla Beatki . Piękne! Dziękuję . Macie ludziska cierpliwość. Takie pyszne i jeszcze nie zjedzone. Nie ma pośpiechu. Jest dużo . Dzisiaj salami, którego jeszcze nie robiłem. Wzorowałem się na Salami Krakowskim, ale tak nie do końca, bo różnice znaczne.Jest to dojrzewająca kiełbasa wędzona i pieczona, bez kultur bakterii. Po wędzeniu zaszczepię pleśnią, ale wiem że efekt niepewny. Powisi w komorze, aż utraci 35 / 38 % wagi początkowej. Skład : Szynka ISłonina 25 % wagi szynkiRozdrobnienie na ALFA 22 siatka 6 mm Przyprawy na 1 kg Peklosól - 20g/kgPieprz czarny – 1gCzosnek świeży wyciskany – 1g (wiem że kiełbasa długo nie poleży i dlatego świeży) Zrobiłem jeszcze jedno i tu popuściłem wodze fantazji . Miało być bardzo aromatyczne i chyba takie będzie . Przyprawy na 1 kg – skład i rozdrobnienie identyczne jak w pierwszym salami. Peklosól – 20 g/kgPieprz czarny – 2gCzosnek wyciskany – 2gKardamon – 0,5gGałka – 0,5gListek laurowy – 1 szt (rozgnieciony w moździerzu)Papryka słodka 2gGoździk 1 szt – również rozgnieciony w moździerzu Kiełbasa będzie nabita w kątnice baranie. Aż mnie w nosie zakręciło, jak wyrabiałem . Teraz oba farsze w lodówce, ale nie wiem czy zdecyduję się na takie długie peklowanie, jak w oryginale. https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes/cooked/polish/salami-krakowskie-bakedMiałem trochę przyhamować z robotą, ale niedługo zwolni mi się miejsce i trochę głupio żeby w komorze było pustawo . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 8 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2459 Opublikowano 8 Maja 2020 Radeeeeeeeeeeek! Inspiracja za inspiracja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2460 Opublikowano 9 Maja 2020 Radeeeeeeeeeeek! Inspiracja za inspiracja No to startuję . Lekko przymglony Turbacz z resztkami śniegu . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2461 Opublikowano 9 Maja 2020 Jutro idzie do komory, a za jakieś 5/6 tygodni jemy . Ja powiem kiedy . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 9 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2462 Opublikowano 9 Maja 2020 za jakieś 5/6 tygodni jemy oj,Macie wielką cierpliwość..... , Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mamona Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2463 Opublikowano 10 Maja 2020 Przeca nie zje wsycko na raz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2464 Opublikowano 10 Maja 2020 oj, Macie wielką cierpliwość..... , Cierpliwość to ja mam do Pancetty . Dojrzewa od października, a nawet plasterka jeszcze nie spróbowałem . Przeca nie zje wsycko na raz A to też prawda . Kiełbaski dostały metryczki i sobie dojrzewają . Dwie wiszą w chłodnym pomieszczeniu i... też sobie dojrzewają . Porównam smaki . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2465 Opublikowano 18 Maja 2020 W wędzarni polędwica zapakowana w folię celulozową i będzie Polędwica Na Okrągło . Jutro jemy .Salami Krakowskie, (to po bokach i w środku) po ośmiu dniach od zaszczepienia pleśnią. Przygotowany byłem, że ta pleśń nie powstanie, albo że będzie jej mało. Niepotrzebne obawy. Gdy się zapewni odpowiednią, czyli dużą wilgotność – nie ma różnicy wędzone, czy nie. Dwa batony, które pilnują młotków, wcale nie pokryły się pleśnią .W prasce mam szynkę, ale też jej dzisiaj nie jemy, bo ona potem na noc idzie do lodówki . Żeby nie było, że nic nie ma na spróbowanie . Cukiereczki Bukowiańske. Proszę się częstować, chociaż... też powinny jeszcze trochę powisieć na kiju . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 18 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2466 Opublikowano 18 Maja 2020 Radek, w jakim celu owijasz polędwice folią ? Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2467 Opublikowano 19 Maja 2020 Radek, w jakim celu owijasz polędwice folią ? Rodzina taką lubi, bo jak mówią jest bardziej soczysta. I ja też tak mówię . Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2468 Opublikowano 19 Maja 2020 Rodzina taką lubi, bo jak mówią jest bardziej soczysta. I ja też tak mówię . Ja też tak bym lubiła. Radku , u Ciebie jak zawsze na bogato... smacznie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2469 Opublikowano 24 Maja 2020 Radku , u Ciebie jak zawsze na bogato... smacznie Halinko bardzo dziękuję .Pozdrowienia !!! Kiełbasa robiona przy okazji Salami Krakowskiego. Smak jak „przed wojną” . Na pewno wchodzi do moich wyrobów . Wszystkie przyprawy zrównoważone i nic nie dominuje. Skład tej kiełbasy kilka postów wcześniej. Kiełbaska po lewej stronie, rzecz jasna była w komorze i jeszcze do niej wróciła. Ta po prawej (pilnowała młotków i narzędzi) . Była szczepiona pleśnią, ale za sucho w pomieszczeniu i pleśń się nie rozwinęła. Musiałem sobie spróbować jak to będzie .Hania upiekła precle krakowskie, no i mieliśmy śniadanie.Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2470 Opublikowano 24 Maja 2020 :clap: Przeprowadź się bliżej centrum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2471 Opublikowano 24 Maja 2020 :clap: Przeprowadź się bliżej centrum. Jeśli Góra nie przyjdzie do Mahometa, Mahomet musi przyjść do Góry. Jak tylko się ten świat znormalizuję, to wybieram się do Radka na degustacje tych wspaniałości w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2472 Opublikowano 25 Maja 2020 Jak tylko się ten świat znormalizuję, to wybieram się do Radka na degustacje tych wspaniałości w przyszłym roku. No to Radek będzie miał ruch ..... Ja też tak planuję . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2473 Opublikowano 25 Maja 2020 Przeprowadź się bliżej centrum. A w życiu !!! Dźwigiem mnie stąd nie ruszą :laugh: Jeśli Góra nie przyjdzie do Mahometa, Mahomet musi przyjść do Góry. Hahahahh Jak tylko się ten świat znormalizuję, to wybieram się do Radka na degustacje tych wspaniałości w przyszłym roku. Serdecznie zapraszam !!! No to Radek będzie miał ruch ..... Ja też tak planuję . Andrzejku - drzwi zawsze stoją otworem !!! Dzisiaj w wędzarni szyneczka. Pozdrowienia dla wszystkich, spod samiuśkich Tater . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667661 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #2474 Opublikowano 25 Maja 2020 (edytowane) Radku Dzięki . Radku .. pozdrowionka Wam ślę . Edytowane 25 Maja 2020 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2475 Opublikowano 26 Maja 2020 Andrzejku, ściskamy . Już można jeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.