arkadiusz Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2801 Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) Tu nie na co zakładać tematu. Materiału jest aż nadto choćby ten cytowany przez mojego szacownego kolegę. Jeśli oprzemy się na znanych nam materiałach technologicznych a nie na widzi mi się poszczególnych uczestników naszego forum to zawsze wyjdzie z osłonką. Jeśli nie mam racji to proszę. Może być po angielsku. Chętnie poczytam. Edytowane 12 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2802 Opublikowano 12 Lutego 2021 Pozytywna rola pleśni w produkcji żywnościRodzaj Penicillium stanowi główną część mikroflory fermentowanych kiełbas pleśniowych dojrzewających (jak salami), surowych produktów mięsnych suszonych lub wędzonych (np. szynka) oraz kilku rodzajów serów, takich jak Camembert czy Brie. Żródło: https://dietetycy.org.pl/plesnie/Warto przeczytać zarówno o pozytywnych jak i negatywnych skutkach oddziaływania pleśni na produkty spożywcze. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2803 Opublikowano 12 Lutego 2021 Prawdę mówiąc nie jestem amatorem "starych" wędlin - preferuję "świeże" wyroby.Osobiście uważam, że z pleśniami należy być ostrożnym i jak ze wszystkim należy mieć umiar.Żeby nie było, że podpieram się tylko "beletrystyką" - tutaj trochę bardziej "fachowych" źródeł co do "osłonkowości pleśniaków":PleśnieW przemyśle spożywczym najczęściej wykorzystywany jest rodzaj Penicillium, do którego należy około 140 gatunków. Mikroorganizmy te rozwijają się tylko w obecności tlenu i wymagają dla swojego wzrostu stałej, wysokiej wilgotnościwzględnej powietrza.Kultury starterowe, zawierające pleśnie takie jak Penicillium nagliovense i Penicillium candidum nanosi się napowierzchnię kiełbasy czy też szynki surowej, gdzie tworzą naloty o barwie białej, szarobiałej do żółtawo-zielonej. Żródło:http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPL2-0016-0026/c/PTPS_2_2009_Hac-Szymanczuk.pdf Charakterystyka mikroflory kultur startowych w przetwórstwie mięsa* kultury powierzchniowe (np. do wcierania razem z solą) są to głównie kultury pleśni i drożdży, wytwarzające substancje smakowo-zapachowe i nadające odpowiedni wygląd różnych wyrobów niefermentowanych, takich jak: szynka gotowana, mięsa krojone lub suszone. Startery takie opóźniają także wzrost niepożądanych bakterii zanieczyszczających i ograniczają wzrost mikroflory patogennej, Żródło:http://www.medycynawet.edu.pl/images/stories/pdf/pdf2008/092008/20080910781082.pdf Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2804 Opublikowano 14 Lutego 2021 Wirusie bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas Osobiście uważam, że z pleśniami należy być ostrożnym i jak ze wszystkim należy mieć umiar. Też tak uważam. Wiem, co chciałem wiedzieć. Nie wdaję się już w jakiekolwiek dalsze dyskusje, w tej „pasjonującej” dla 98% forumowiczów - sprawie. Przy okazji dowiedziałem się też przypadkowo, że tu baardzo bujnie kwitnie życie podskórne, o czym nie bardzo miałem pojęcie... Ja się podobno naraziłem temu, bo wyśmiałem „pandemię”, ten trzyma z tym, a ten z kolei mocno obraził tamtego, a tamten z kolei robi bez osłonek (co nie jest takie bez znaczenia dla tego), ci dwaj na chwilę zawarli rozejm, a Pani usiłuje (niebezstronnie) nad tym zapanować. Czego nie rozumiecie ??? Hahahahhhh Takie „Morderstwa w Midsomer”, tylko że fabuła bardziej skomplikowana . Kto oglądał ten wie o czym mówię.Reasumując. Robię swoje i od czasu do czasu wstawię jakąś fotkę. To będzie znak, że żyję .I na koniec „tradycyjna” pieśń wędliniarzy z Bukowiny . https://www.youtube.com/watch?v=CAyWN9ba9J8 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2805 Opublikowano 14 Lutego 2021 (edytowane) ci dwaj na chwilę zawarli rozejm, a Pani usiłuje (niebezstronnie) nad tym zapanować. Czego nie rozumiecie ???A Ty znowu ad persona zamiast na temat. Wirusie bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas Ja też tylko pokaż mi gdzie jest napisane ,że bez osłonek . Robię swoje i od czasu do czasu wstawię jakąś fotkę.A rób i wstawiaj tylko nie strzelaj focha jak ktoś będzie miał inne zdanie od Ciebie na temat tego co robisz. Powodzenia.P.SDalszą dyskusję z Tobą uważam za stratę czasu bo sam przyznałeś ,że z pleśniami trzeba ostrożnie. Widzę ,że nareszcie dotarło. .Właśnie o tym była ta dyskusja. Zabezpieczać się czy nie zabezpieczać. Wirus, dnia 12 Lut 2021 - 19:39, napisał: Osobiście uważam, że z pleśniami należy być ostrożnym i jak ze wszystkim należy mieć umiar. Też tak uważam. Edytowane 14 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2806 Opublikowano 14 Lutego 2021 pokaż mi gdzie jest napisane ,że bez osłonek . ........ ,a ty ze z oslonkami......... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2807 Opublikowano 14 Lutego 2021 (edytowane) ,a ty ze z oslonkami..Trudno pisać coś co jest oczywistością. Autorom pewnie do głowy by nie przyszło ,że koś będzie jadł pleśń, albo salami z osłonką . Lubisz bardzo YouTube to sobie zajrzyj jak się robi profesjonalnie culatello, coppę ,salami i inne pokryte pleśnią.Z resztą róbta jak chceta tylko żeby to się źle dla Was nie skończyło. EOT Edytowane 14 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2808 Opublikowano 14 Lutego 2021 jebdolić pleśnie i obsłonki...Dlaczemu tylko Ludzi ubywa..."Klimat się zmienia"... bo niezmienna zmienność....Może sentymentalny się czynię wraz z mym cieniem wydłużanym codziennie...Pozdrawiam SiBaski serde(l)cznie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2809 Opublikowano 14 Lutego 2021 Radek a mnie Twoje wyroby bardzo sie podobaja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2810 Opublikowano 3 Marca 2021 (edytowane) Ziezielony Jak to w życiu..Eli, dziękuję. Bardzo mi miło Kiełbasa Myśliwska i Salami Myśliwskie prasowane. Rozkroiłem jeden kawałek wędzony na zimno, bo uznałem że już pora. Drugi jeszcze trochę powisi. Dalej salami Crespone i bardzo młode Felino. Jeden baton został w dojrzewalni.Lonza w pomarańczach. Rodzina domagała się powtórki, więc będzie powtórka. Tym razem zamiast pomarańczy, mandarynki. Reszta bez jakichkolwiek zmian.Jakiś czas temu zapeklowałem ligawę i dwa karczki. Będą trochę inne od tych, które do tej pory robiłem. Teraz są już w dojrzewalni. Ale o tym, to już kiedy indziej.W komorze na pierwszym planie Pancetta (boczek) w przyprawach. Fajnie obrosła pleśnią (bez osłonek), ale jeszcze musi trochę powisieć. Dobra pleśń na Panceccie bardzo podkręca smak. Wiedzą to prawdziwi smakosze i ci, co po prostu się znają...I półmisek rozmaitości. Wszystko już można jeść Dla zaglądających do mnie załączam widoczek i serdecznie pozdrawiam Do następnego Edytowane 3 Marca 2021 przez Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2811 Opublikowano 3 Marca 2021 Radku super fotki a wyroby zapewne smaczne jak zawsze.. Pozdrowionka Wam ślę...... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2812 Opublikowano 3 Marca 2021 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2813 Opublikowano 3 Marca 2021 Z tego co pisałeś wczesniej jedno salami jest podwędzone. Jak długo? Czuć różnicę? Które lepsze? One są w kątnicach wołowych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2814 Opublikowano 4 Marca 2021 piekne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2815 Opublikowano 4 Marca 2021 Myślę że słowa są zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2816 Opublikowano 5 Marca 2021 Andrzejek, Mirek, Eli, Woytas . Bardzo Wam dziękuję To dla mnie duża nagroda. Wędliny robię z sercem i cieszę się że to widać .Serdecznie pozdrawiam Z tego co pisałeś wczesniej jedno salami jest podwędzone. Jak długo? Czuć różnicę? Które lepsze? One są w kątnicach wołowych? Pięć godzin zimnym dymem. Nie wiem które lepsze, bo jedno jeszcze nie rozkrojone, ale to podwędzane jest bardzo dobre. Są w kątnicach wieprzowych. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazu Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2817 Opublikowano 5 Marca 2021 (edytowane) Sorki pomyłka Edytowane 5 Marca 2021 przez kazu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2818 Opublikowano 5 Marca 2021 Wędliny robię z sercem i cieszę się że to widać . Oj widać, widać Radku :clap: :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2819 Opublikowano 25 Marca 2021 Dzięki wróbel W tym miesiącu :Rolady Lazdijajskie - golonki faszerowane.Kiełbasa Żywiecka w kątnicach baranich. Wędzona i pieczona. Dojrzewa w komorze (foto).I kiełbasa całkiem podobna do Lisieckiej. Dzisiaj wędzona i trochę powisi na kijach w spiżarni. Wspominałem już o ligawie i karczkach. Przepis na Bunderfleisch https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-136 post nr 2705. Trochę poszperałem i co nieco uzupełniłem wiadomości.Coppy (karczki) były peklowane z tym samym składem przypraw. Bunderfleisch jest w prasie metalowej. Jedna Coppa (karczek) spłaszczona w prasie drewnianej (druga wisi w siatce). Jak przyjdzie czas, to je wyjmę i będę dalej dojrzewał bez nacisku. Wędliny dojrzewające, tak zwane „karniszówki”, prasowałem pięć lat temu. Kilka fotek z tamtego czasu.Rozkroiłem Salami Myśliwskie, które nie było wędzone. Tak samo dobre, jak wędzone. Było ponad trzy miesiące w dojrzewalni.Polędwica peklowana w mandarynkach i zaszczepiona pleśnią, jest już w dojrzewalni. Mandarynki po 2,99/kg, z Biedronki w Białce Tatrzańskiej. Była promocja Coś czuję, że stałem się autorem przepisu na polędwicę w mandarynkach z Białki Tatrzańskiej Tu znowu zainteresowani będą wiedzieć o co chodzi, bo tego już nie przeczytamy .Na koniec „półmisek rozmaitości”. Taki trochę w nieładzie. Już można jeść Zaglądających do mnie, serdecznie pozdrawiam i do następnego Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-701423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2820 Opublikowano 25 Marca 2021 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-701424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2821 Opublikowano 25 Marca 2021 Pozdrowienia z Bukowiny Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-701432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2822 Opublikowano 25 Marca 2021 No i język mimo zjedzonej kolacji uciekł mi do.... -o właśnie tam gdzie pomyślałeś Smacznie wyglądają te Twoje półmiski. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-701435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2823 Opublikowano 25 Marca 2021 Pozdrowienia z Bukowiny Pozdrowienia z Atlantyku, jeszcze jest co do dzioba włożyćKarkówka i szynka już pożarte, oczywiście z domowej dojrzewalni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-701459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2824 Opublikowano 26 Marca 2021 Radku to się zapowiadają bogate Swięta.Pozdrowienia z Poznania Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-701465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2825 Opublikowano 26 Marca 2021 Wszystko wyglada przepieknie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-701472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.