EAnna Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2801 Opublikowano 8 Lutego 2021 Aniu, przeczytaj jeszcze raz cale zdanie (ostatnie) z postu 2785 , a potem jeszcze raz cały/ ostatnie zdanie, wynika z pierwszego. Pojedynczy wyraz (2 wyrazy( wyrwane z w kontekstu ) maja inne znaczenie PS Zwróć uwagę, ze jest to zdanie (wypowiedz) "warunkowe" Przepraszam, że źle zinterpretowałam Twoją wypowiedź . Nawiasem mówiąc myślę, że wędliny w wyniku procesu dojrzewania trochę inaczej tracą wodę, niż świeże, suszone.Ta woda jest więziona IMO w strukturach zollu. To są oddziaływania na poziomie struktur białkowych, które utrudniają swobodną migrację wody.Chętnie poczytam cokolwiek na ten temat, ponieważ powyższa sugestia oparta jest wyłącznie na moich obserwacjach praktycznych i może być błędna. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-695796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2802 Opublikowano 8 Lutego 2021 (edytowane) to dopiero wtedy mrożęWędliny dojrzewające zrobione w prawidłowym procesie nie wymagają mrożenia. Wystarczy zamknąć próżniowo oczywiście bez pleśni na powierzchni i warunki chłodnicze. Z czasem nabiorą jeszcze lepszego smaku i aromatu. Edytowane 8 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-695797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2803 Opublikowano 8 Lutego 2021 Z tematu „Moje wyroby” redzed robi...„Po 45-ciu dni dojrzewania, spróbowałem suszoną poledwicę lonzino. Przyprawiona tylko peklosolą, czosnkiem i pomarańczem. Wspaniały, delikatny smak. Polędwica bez osłonki, fajnie obrosła dobra pleśnią, bez zaszczepiania. Wisiała w 13° temp. i 75-80% wilgotności. 50% wagi odeszło.”(post nr 92) To jest post redzeda, dotyczący polędwicy w pomarańczach i osłonki, a raczej jej braku.W takich miejscach ludzie piszą, że mieli się już nie odzywać. Ale nie ja. Muszę się odezwać choćby z tego powodu żeby uświadomić czytelnikom forum (i mojego skromnego kącika) że @arkadiusz, @EAnna, i @Sefan S, udają, bo nie sądzę żeby nie wiedzieli (chociaż kto wie...) co to jest „dobra” pleśń. Tego właśnie m in. dotyczył artykuł. Że o kiełbasie, to przecież widzę. Ale salami zdaje się jest z mięsa i czasem się je spożywa razem z osłonką. Trochę się zrobiło niezręcznie. Co ? Zapytam z ciekawości. Jecie serek Brie ? Z pleśnią ?! Nie wiem jak Państwo, ale ja swoje wyroby dojrzewam w specjalnie przystosowanej dojrzewalni, w której po zaszczepieniu (dobrą) pleśnią, (foto) dojrzewam w osłonkach, ale zdarza się, że i bez.Myślałem, że lata miną, zanim Wam dorównam, ale to poszło znacznie szybciej niż myślałem. Niczego już się od Was nie nauczę, ale byłbym świnią, gdybym nie podziękował za pierwsze informacje. Dziękuję !!!Co do Arkadiusza... Chwalisz się że już tyle lat robisz wędliny dojrzewające. Czy nauczyłeś się w końcu robić je tak, żeby nie śmierdziały starymi skarpetami ? Bo niektórzy pamiętają, że na forum była z tego niezła beka.Dotrzymuj słowa i nie zaśmiecaj mi tematu. Możesz liczyć na rewanż. Nigdzie nie pisałem jak przechowuję wędliny dojrzewające bez osłonki. Jak chcecie sobie Państwo podyskutować na ten temat, to są na forum inne miejsca. Znikam, ale nie całkiem. Znacznie ograniczę swoją bytność na forum, bo prawdę mówiąc jest tu już od dawna mało sympatycznie. Sporo Koleżanek i Kolegów już to zrobiło. Ja wiem, że dawne lata nie wrócą, ale trochę żal tej wzajemnej życzliwości, która ulotniła się, nie wiadomo gdzie... Dzisiejsze szynki w ziołach i polędwice. Taki „rozchodniaczek” . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-695838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2804 Opublikowano 9 Lutego 2021 Nie znikaj, lubię ten wątek. Co prawda nie udzielam się merytorycznie bo się po prostu nie znam. Niemniej może kiedyś, kto wie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-695927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2805 Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) Czy nauczyłeś się w końcu robić je tak, żeby nie śmierdziały starymi skarpetami ? Bo niektórzy pamiętają, że na forum była z tego niezła beka. Cały czas się uczę w przeciwieństwie do Ciebie. A co do smaku i zapachu to na Twoim miejscu bym się raczej w tej kwestii nie wypowiadał bo tego nie próbowałeś. Jak dla jednych może być skarpetą a dla drugich bo i tacy są co próbowali jest wyśmienite. Rzecz gustu a o gustach smakowo zapachowych jak wiesz się nie dyskutuje bo wpierw trzeba spróbować samemu i dlatego ja w tej kwestii na temat Twoich wędlin się nie wypowiadam. Mogę natomiast stwierdzić, że z obrazka ,który zmieściłeś to wyrób mistrzowski nie jest. Sucha obwódka świadczy o tym ,że jednak daleka droga jeszcze przed Tobą, ale przy takiej postawie jaką tu zaprezentowałeś to czarno to widzę. Dotrzymuj słowa i nie zaśmiecaj mi tematu Bardzo chętnie pod warunkiem ,że nie będziesz w swoich wpisach nawiązywał do mojej osoby. Z drugiej strony ciekawe czemu tej samej prośby nie zastosujesz do E'Anny, czy Stefana, którzy napisali Ci to samo co ja.? Możesz liczyć na rewanż. Ja natomiast nie mam nic przeciwko jeśli w moich tematach będziesz się merytorycznie wypowiadał. W przeciwieństwie do Ciebie nie uważam ,że już pozjadałem wszystkie rozumy i konstruktywną krytykę przyjmuję z pokorą i wyciągam wnioski. Edytowane 9 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-695954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2806 Opublikowano 9 Lutego 2021 Szanowne, Szanowni,i po co ten kwas.każdy z członków forum stanowi wartość dodatnią, i buduje naszą wiedzę... Radek prowadzisz temat lubiany i czytany, nie przestawaj... Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2807 Opublikowano 11 Lutego 2021 Widzę, że znowu muszę się odezwać i odpowiedzieć, choć już bardzo, bardzo niechętnie. Ale jak Super Spec się prosi...Parę dni minęło i zdaję sobie sprawę, że stać tak z opuszczonymi ..... na kolana, to chyba mało komfortowa sytuacja. W prawo, albo w lewo. Napiszcie proszę do redzeda (chyba że kwestionujecie Jego kompetencje...), autora artukułu https://informatormasarski.pl/maszyny-i-technologie/grzyby-plesniowe-w-produkcji-kielbas-surowych/, a także producentów serków pleśniowych, że robiąc wyroby bez osłonek, zaszczepionych „dobrą” pleśnią, trują siebie i innych. A może jednak nie trują ? Dla dobra nas wszystkich trzeba sprawę wyjaśnić raz na zawsze !Panią moderator, jako osobę bezpośrednio zainteresowaną, bardzo proszę o nieingerowanie w treść tego posta. Po prostu będziemy mieli równe szanse. Ciekawie jest też w post scriptum... Kolegom bardzo dziękuję za miłe słowa !Pozdrawiam.Radek. P.S. @Stefan S pisze :„Mialem w sumie nie zabierac wiecej glosu w powyzszej dyskusji ale... uwazam ze przedstawienie "nowej metody" dojrzewania wedlin przez Glownego Techologa i Super VIP-a naszego forum jest rownoznaczne ze zmiana podejscia do technologii i procesow propagowanych na WD. Jest ona sprzeczna z wszelkimi znanymi mi bezpiecznymi procesami i dobrymi tradycyjnymi praktykami tej produkcji. Zaprzecza wszelkim znanym mi procesom uzyskiwania produktow bezpiecznych dla zdrowia jak rowniez procesami ktore zapobiegaja stratom w postaci utylizacji produktow. W moim mniemaniu stawia teraz kwestie zarowno sporne w tej dziedzinie, jak i moje proby wnikania w glebie tych spornych zagadnien- jako poprostu - nie majace znaczenia. Z przykroscia musze stwierdzic ze moje ( przy pomocy EAnny redagowane) artykuly nie byly potrzebne. Nie tylko przedmowca z powyzej przedstawionego postu ma swiat swej wiedzy teraz postawiony do gory nogami. Swiat mojej wiedzy zostal rowniez zakwestionowany w dodatku stojac na glowie. NIe znam zadnych praktyk stosowania metody opisanej przez kol. Bagno. Nie znam zadnych badan ani opinii o takiej metodzie. Nie znam rowniez (przynajmniej narazie) zadnych przygotowan do stosowania takowej metody w przyszlosci. Z zalem musze stwierdzic ze swoj czas w przedstawianiu wiedzy (ktora chcailem podzielic sie z SiB-ami) uwazam w tej chwili za czas stracony poniewaz stoja one w sprzecznosci z "nowa metoda". Moje wpisy i tematy w tej dziedzinie, ktorych niestety nie moge cofnac, ale uwazam je za nieaktualne. A niestety, stoja one w znacznej rozbieznosci z "nowa metoda" zaproponowana powyzej. „ Podpowiem tylko, że tym Super VIP-em był nie kto inny, tylko... Tak. Zgadliście Państwo. Dlaczego już nim nie jest – nie wiem. My tu na forum, dbamy o bezpieczeństwo naszych czytelników. Jeżeli opisywana metoda zagraża zdrowiu i życiu, wnoszę o natychmiastowe usunięcie treści niezgodnych z dobrą praktyką !!!Brzmi znajomo ? To nie ja zacząłem stosować podobną formułkę. Podpowiem tylko, że był to... Tak, znowu Państwo zgadli. A tu temat.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15085-zmiany-w-mi%C4%99sie-w-czasie-dojrzewania-w%C4%99dlin-ca%C5%82o-mie%C5%9Bniowych/ Co można zrobić w takiej sytuacji ? Po prostu robić swoje. Zdobywać wiedzę o wędlinach dojrzewających, w innych miejscach. Osobom znającym jęz. angielski jest o niebo łatwiej. Mnie to kosztuje bardzo dużo pracy i zachodu, bo niestety inny język był kiedyś ważniejszy... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2808 Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) Widzę, że znowu muszę się odezwać i odpowiedzieć, choć już bardzo, bardzo niechętnieI jak wyżej .Rozważamy tu zagadnienie czy zapleśniać w osłonkach czy bez z ew. pakowaniem próżniowym gotowych wyrobów bo tak robisz ze wszystkimi swoimi wyrobami. Cytował nie będę ,ale można to bez problemu sprawdzić.Ty albo udajesz że nie wiesz co czytasz żeby Twoje było na wierzchu albo naprawdę nie rozumiesz co czytasz, ale pojedziemy z tym koksem jak krowie na miedzy to może wreszcie zrozumiesz.Powołujesz się na opracowanie https://informatorma...elbas-surowych/, No to kilka cytatów z powyższego. Już sam tytuł ukierunkowuje nas do czego ten artykuł się odnosi.cyt:GRZYBY PLEŚNIOWE W PRODUKCJI KIEŁBAS SUROWYCHa jak kiełbas to znaczy produkt jest w osłonce albo naturalnej albo sztucznej. I dalej w treści czytamy cyt: W sprzyjających warunkach na powierzchni kiełbas surowych rozwijać się może wiele gatunków grzybów strzępkowych, do których należą pleśnie. Pojawianie się charakterystycznych nalotów, które są grzybnią tych pleśni może następować już w krótkim czasie po nadzianiu masy wędlinowej w osłonki, jak i również później, a mianowicie w czasie poprodukcyjnego dojrzewania kiełbas surowych. Najczęściej naloty pleśniowe występują i są widoczne wtedy w miejscach przewiązania batonów, odkręcenia kiełbas lub klipsowania.Bez osłonki nie da się wykonać odkręcania , przewiązania batonów czy klipsowania. I dalej czytamy UWARUNKOWANIA PRODUKCYJNE KIEŁBAS Z POWŁOKĄ PLEŚNIOWĄNa skuteczność i efektywność kolonizowania batonów kiełbas wpływa w dużym stopniu rodzaj zastosowanej osłonki. i dalejW praktyce można stosować do produkcji tylko osłonki przepuszczalne, tj. osłonki celulozowe, kolagenowe i naturalne. Osłonki celulozowe nie są idealne dla wzrostu pleśni i należy je zawsze przed użyciem dobrze namoczyć. Zbyt wolny wzrost zaszczepionych na tych osłonkach pleśni szlachetnych może sprzyjać równocześnie niekorzystnemu rozwojowi pleśni dzikich, które prowadzą często do uszkodzenia osłonek, wskutek rozpuszczanie materiału osłonkowego. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest stosowanie do produkcji kiełbas pleśniowych osłonek kolagenowych a zdecydowanie najlepiej osłonek naturalnych, na których szybko następuje wytworzenie się pożądanej gęstej grzybni. Osłonki celulozowe w porównaniu z naturalnymi opóźniają powstawanie mocnego porostu pleśni o 6-8 dni, co jest istotne dla efektu całego procesu dojrzewania kiełbas. Niezależnie od rodzaju osłonki proces dojrzewania kiełbas pleśniowych powinien zawsze przebiegać przez pierwsze 2 doby przy wilgotności względnej otaczającego powietrza powyżej 80% i w temperaturze 24-30OC oraz przy szybkości przepływu powietrza w czasie całej fazy suszenia wynoszącej 0,1-0,2 m/s (maksymalnie 0,6 m/s). Nadmierna prędkość przepływu powietrza prowadzi do powstawania niekorzystnej suchej warstwy podosłonkowej a z kolei zbyt wolny przepływ powietrza wydłuża czas i efektywność samego suszenia.To tyle co do kiełbas ,na które raczyłeś się powołać w kontekście stosować osłonki czy nie do wyrobów zapleśniałychA co do serów pleśniowych. Ci co je wytwarzają dysponują labolatoriami i sprawdzają co jakiś czas te pleśnie pod względem ich bezpieczeństwa. A Ty czym dysponujesz. Ph metrem i co dalej.? Jaką masz gwarancję ,że Twoja pleśń jest całkowicie bezpieczna.? Osłonka w wyrobach domowych dojrzewających jest moim zdaniem konieczna tak do kiełbas co się rozumie samo przez się jak i wędlin całomięśniowych. Daje nam to gwarancję bezpieczeństwa ,że nawet jak pojawią się pleśnie szkodliwe w procesie dojrzewania to się nie zatrujemy.To tyle jeśli chodzi o merytoryczne zagadnienie tego problemu. Jak widać z zaprezentowanych cytatów z artykułu ,który tu prezentujesz wszystkie produkty są w osłonkach.Atakujesz mnie personalnie i próbujesz prowadzić ze mną (czemu tylko ze mną ?) jakąś swoją prywatną wojenkę bo brak Ci argumentów merytorycznych. Próbujesz przykryć swoją niekompetencję agresją, ale na mnie to nie działa.Co do Twoich wpisów ad persona nie mam zamiaru się do tego odnosić, ale zaspokoję Twoja ciekawość i odpowiem czemu nie jestem już Super Vipem.Nie jestem bo pisałem, piszę i będę pisał w zakresie mojej wiedzy zawsze to co myślę i nie wchodzę nikomu po palcu w tyłek. Niektórym się to może nie podobać ,ale ja ze swojego kursu nie zboczę. Wiedzy przez to ,że nie jestem Vipem mnie nie ubyło i dalej staram się ją uzupełniać. To czy jestem czarny ,czerwony ,niebieski ,czy różowy to mnie to lotto. Wiedzy ,którą tu zdobyłem nikt mi nie odbierze. Równie dobrze mogę się z nią dzielić czy jestem Vipem czy użytkownikiem. Ci którzy chcą skorzystać z moich porad wiedzą jak to zrobić i do tego nie potrzebne są mi jakieś tytuły.P.S Ale salami zdaje się jest z mięsa i czasem się je spożywa razem z osłonką. To pojechałeś po bandzie ,że aż nawet trudno się do tego odnieść. Poproszę moderatora ,żeby również nie ingerował w mój tekst. Edytowane 12 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2809 Opublikowano 12 Lutego 2021 Dużo tu jest wpisów w stylu nie chcę ale muszę Koledzy dajcie sobie po razie albo wypijcie z pół litra i wspólnie bez negatywnych emocji zapoczątkujcie dzieło "Wyroby długo dojrzewające w osłonkach i bez. Prawda i mity".W samym dziele Wam nie pomogę bom głupi jak but w tym temacie. Ale chętnie poczytam i gdy nadejdzie mój dzień coś będę wiedział. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2810 Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) Tu nie na co zakładać tematu. Materiału jest aż nadto choćby ten cytowany przez mojego szacownego kolegę. Jeśli oprzemy się na znanych nam materiałach technologicznych a nie na widzi mi się poszczególnych uczestników naszego forum to zawsze wyjdzie z osłonką. Jeśli nie mam racji to proszę. Może być po angielsku. Chętnie poczytam. Edytowane 12 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2811 Opublikowano 12 Lutego 2021 Pozytywna rola pleśni w produkcji żywnościRodzaj Penicillium stanowi główną część mikroflory fermentowanych kiełbas pleśniowych dojrzewających (jak salami), surowych produktów mięsnych suszonych lub wędzonych (np. szynka) oraz kilku rodzajów serów, takich jak Camembert czy Brie. Żródło: https://dietetycy.org.pl/plesnie/Warto przeczytać zarówno o pozytywnych jak i negatywnych skutkach oddziaływania pleśni na produkty spożywcze. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2812 Opublikowano 12 Lutego 2021 Prawdę mówiąc nie jestem amatorem "starych" wędlin - preferuję "świeże" wyroby.Osobiście uważam, że z pleśniami należy być ostrożnym i jak ze wszystkim należy mieć umiar.Żeby nie było, że podpieram się tylko "beletrystyką" - tutaj trochę bardziej "fachowych" źródeł co do "osłonkowości pleśniaków":PleśnieW przemyśle spożywczym najczęściej wykorzystywany jest rodzaj Penicillium, do którego należy około 140 gatunków. Mikroorganizmy te rozwijają się tylko w obecności tlenu i wymagają dla swojego wzrostu stałej, wysokiej wilgotnościwzględnej powietrza.Kultury starterowe, zawierające pleśnie takie jak Penicillium nagliovense i Penicillium candidum nanosi się napowierzchnię kiełbasy czy też szynki surowej, gdzie tworzą naloty o barwie białej, szarobiałej do żółtawo-zielonej. Żródło:http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPL2-0016-0026/c/PTPS_2_2009_Hac-Szymanczuk.pdf Charakterystyka mikroflory kultur startowych w przetwórstwie mięsa* kultury powierzchniowe (np. do wcierania razem z solą) są to głównie kultury pleśni i drożdży, wytwarzające substancje smakowo-zapachowe i nadające odpowiedni wygląd różnych wyrobów niefermentowanych, takich jak: szynka gotowana, mięsa krojone lub suszone. Startery takie opóźniają także wzrost niepożądanych bakterii zanieczyszczających i ograniczają wzrost mikroflory patogennej, Żródło:http://www.medycynawet.edu.pl/images/stories/pdf/pdf2008/092008/20080910781082.pdf Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2813 Opublikowano 14 Lutego 2021 Wirusie bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas Osobiście uważam, że z pleśniami należy być ostrożnym i jak ze wszystkim należy mieć umiar. Też tak uważam. Wiem, co chciałem wiedzieć. Nie wdaję się już w jakiekolwiek dalsze dyskusje, w tej „pasjonującej” dla 98% forumowiczów - sprawie. Przy okazji dowiedziałem się też przypadkowo, że tu baardzo bujnie kwitnie życie podskórne, o czym nie bardzo miałem pojęcie... Ja się podobno naraziłem temu, bo wyśmiałem „pandemię”, ten trzyma z tym, a ten z kolei mocno obraził tamtego, a tamten z kolei robi bez osłonek (co nie jest takie bez znaczenia dla tego), ci dwaj na chwilę zawarli rozejm, a Pani usiłuje (niebezstronnie) nad tym zapanować. Czego nie rozumiecie ??? Hahahahhhh Takie „Morderstwa w Midsomer”, tylko że fabuła bardziej skomplikowana . Kto oglądał ten wie o czym mówię.Reasumując. Robię swoje i od czasu do czasu wstawię jakąś fotkę. To będzie znak, że żyję .I na koniec „tradycyjna” pieśń wędliniarzy z Bukowiny . https://www.youtube.com/watch?v=CAyWN9ba9J8 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2814 Opublikowano 14 Lutego 2021 (edytowane) ci dwaj na chwilę zawarli rozejm, a Pani usiłuje (niebezstronnie) nad tym zapanować. Czego nie rozumiecie ???A Ty znowu ad persona zamiast na temat. Wirusie bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas Ja też tylko pokaż mi gdzie jest napisane ,że bez osłonek . Robię swoje i od czasu do czasu wstawię jakąś fotkę.A rób i wstawiaj tylko nie strzelaj focha jak ktoś będzie miał inne zdanie od Ciebie na temat tego co robisz. Powodzenia.P.SDalszą dyskusję z Tobą uważam za stratę czasu bo sam przyznałeś ,że z pleśniami trzeba ostrożnie. Widzę ,że nareszcie dotarło. .Właśnie o tym była ta dyskusja. Zabezpieczać się czy nie zabezpieczać. Wirus, dnia 12 Lut 2021 - 19:39, napisał: Osobiście uważam, że z pleśniami należy być ostrożnym i jak ze wszystkim należy mieć umiar. Też tak uważam. Edytowane 14 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2815 Opublikowano 14 Lutego 2021 pokaż mi gdzie jest napisane ,że bez osłonek . ........ ,a ty ze z oslonkami......... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2816 Opublikowano 14 Lutego 2021 (edytowane) ,a ty ze z oslonkami..Trudno pisać coś co jest oczywistością. Autorom pewnie do głowy by nie przyszło ,że koś będzie jadł pleśń, albo salami z osłonką . Lubisz bardzo YouTube to sobie zajrzyj jak się robi profesjonalnie culatello, coppę ,salami i inne pokryte pleśnią.Z resztą róbta jak chceta tylko żeby to się źle dla Was nie skończyło. EOT Edytowane 14 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2817 Opublikowano 14 Lutego 2021 jebdolić pleśnie i obsłonki...Dlaczemu tylko Ludzi ubywa..."Klimat się zmienia"... bo niezmienna zmienność....Może sentymentalny się czynię wraz z mym cieniem wydłużanym codziennie...Pozdrawiam SiBaski serde(l)cznie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #2818 Opublikowano 14 Lutego 2021 Radek a mnie Twoje wyroby bardzo sie podobaja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2819 Opublikowano 3 Marca 2021 (edytowane) Ziezielony Jak to w życiu..Eli, dziękuję. Bardzo mi miło Kiełbasa Myśliwska i Salami Myśliwskie prasowane. Rozkroiłem jeden kawałek wędzony na zimno, bo uznałem że już pora. Drugi jeszcze trochę powisi. Dalej salami Crespone i bardzo młode Felino. Jeden baton został w dojrzewalni.Lonza w pomarańczach. Rodzina domagała się powtórki, więc będzie powtórka. Tym razem zamiast pomarańczy, mandarynki. Reszta bez jakichkolwiek zmian.Jakiś czas temu zapeklowałem ligawę i dwa karczki. Będą trochę inne od tych, które do tej pory robiłem. Teraz są już w dojrzewalni. Ale o tym, to już kiedy indziej.W komorze na pierwszym planie Pancetta (boczek) w przyprawach. Fajnie obrosła pleśnią (bez osłonek), ale jeszcze musi trochę powisieć. Dobra pleśń na Panceccie bardzo podkręca smak. Wiedzą to prawdziwi smakosze i ci, co po prostu się znają...I półmisek rozmaitości. Wszystko już można jeść Dla zaglądających do mnie załączam widoczek i serdecznie pozdrawiam Do następnego Edytowane 3 Marca 2021 przez Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2820 Opublikowano 3 Marca 2021 Radku super fotki a wyroby zapewne smaczne jak zawsze.. Pozdrowionka Wam ślę...... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2821 Opublikowano 3 Marca 2021 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 3 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2822 Opublikowano 3 Marca 2021 Z tego co pisałeś wczesniej jedno salami jest podwędzone. Jak długo? Czuć różnicę? Które lepsze? One są w kątnicach wołowych? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2823 Opublikowano 4 Marca 2021 piekne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #2824 Opublikowano 4 Marca 2021 Myślę że słowa są zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Marca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2825 Opublikowano 5 Marca 2021 Andrzejek, Mirek, Eli, Woytas . Bardzo Wam dziękuję To dla mnie duża nagroda. Wędliny robię z sercem i cieszę się że to widać .Serdecznie pozdrawiam Z tego co pisałeś wczesniej jedno salami jest podwędzone. Jak długo? Czuć różnicę? Które lepsze? One są w kątnicach wołowych? Pięć godzin zimnym dymem. Nie wiem które lepsze, bo jedno jeszcze nie rozkrojone, ale to podwędzane jest bardzo dobre. Są w kątnicach wieprzowych. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.