Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Aniu, przeczytaj jeszcze raz cale zdanie (ostatnie) z postu 2785  , a potem jeszcze raz cały/ ostatnie zdanie, wynika z pierwszego. Pojedynczy wyraz (2 wyrazy( wyrwane z w kontekstu ) maja inne znaczenie   PS Zwróć uwagę, ze jest to zdanie (wypowiedz) "warunkowe"

Przepraszam, że źle zinterpretowałam Twoją wypowiedź :facepalm: . 

Nawiasem mówiąc myślę, że wędliny w wyniku procesu dojrzewania trochę inaczej tracą wodę, niż świeże, suszone.

Ta woda jest więziona IMO w strukturach zollu. To są oddziaływania na poziomie struktur białkowych, które utrudniają swobodną migrację wody.

Chętnie poczytam cokolwiek na ten temat, ponieważ powyższa sugestia oparta jest wyłącznie na moich obserwacjach praktycznych i może być błędna.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-695796
Udostępnij na innych stronach

to dopiero wtedy mrożę

Wędliny dojrzewające zrobione w prawidłowym procesie nie wymagają mrożenia. Wystarczy zamknąć próżniowo oczywiście bez pleśni na powierzchni  i warunki chłodnicze. Z czasem nabiorą jeszcze lepszego smaku i aromatu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-695797
Udostępnij na innych stronach

Z tematu „Moje wyroby” redzed robi...

„Po 45-ciu dni dojrzewania, spróbowałem suszoną poledwicę lonzino. Przyprawiona tylko peklosolą, czosnkiem i pomarańczem. Wspaniały, delikatny smak. Polędwica bez osłonki, fajnie obrosła dobra pleśnią, bez zaszczepiania. Wisiała w 13° temp. i 75-80% wilgotności. 50% wagi odeszło.”

(post nr 92)

 

To jest post redzeda, dotyczący polędwicy w pomarańczach i osłonki, a raczej jej braku.

W takich miejscach ludzie piszą, że mieli się już nie odzywać. Ale nie ja. Muszę się odezwać choćby z tego powodu żeby uświadomić czytelnikom forum (i mojego skromnego kącika) że @arkadiusz, @EAnna, i @Sefan S, udają, bo nie sądzę żeby nie wiedzieli (chociaż kto wie...) co to jest „dobra” pleśń. Tego właśnie m in. dotyczył artykuł. Że o kiełbasie, to przecież widzę. Ale salami zdaje się jest z mięsa i czasem się je spożywa razem z osłonką. Trochę się zrobiło niezręcznie. Co ? Zapytam z ciekawości. Jecie serek Brie ? Z pleśnią ?! Nie wiem jak Państwo, ale ja swoje wyroby dojrzewam w specjalnie przystosowanej dojrzewalni, w której po zaszczepieniu (dobrą) pleśnią, (foto) dojrzewam w osłonkach, ale zdarza się, że i bez.

Myślałem, że lata miną, zanim Wam dorównam, ale to poszło znacznie szybciej niż myślałem. Niczego już się od Was nie nauczę, ale byłbym świnią, gdybym nie podziękował za pierwsze informacje. Dziękuję !!!

Co do Arkadiusza... Chwalisz się że już tyle lat robisz wędliny dojrzewające. Czy nauczyłeś się w końcu robić je tak, żeby nie śmierdziały starymi skarpetami ? Bo niektórzy pamiętają, że na forum była z tego niezła beka.

Dotrzymuj słowa i nie zaśmiecaj mi tematu. Możesz liczyć na rewanż.

 

Nigdzie nie pisałem jak przechowuję wędliny dojrzewające bez osłonki. Jak chcecie sobie Państwo podyskutować na ten temat, to są na forum inne miejsca.

 

Znikam, ale nie całkiem. Znacznie ograniczę swoją bytność na forum, bo prawdę mówiąc jest tu już od dawna mało sympatycznie. Sporo Koleżanek i Kolegów już to zrobiło. Ja wiem, że dawne lata nie wrócą, ale trochę żal tej wzajemnej życzliwości, która ulotniła się, nie wiadomo gdzie...

 

Dzisiejsze szynki w ziołach i polędwice. Taki „rozchodniaczek” :);)

 

 

 

post-42246-0-35793900-1612800187_thumb.jpg

post-42246-0-66328100-1612800197_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-695838
Udostępnij na innych stronach

Czy nauczyłeś się w końcu robić je tak, żeby nie śmierdziały starymi skarpetami ? Bo niektórzy pamiętają, że na forum była z tego niezła beka.

 

Cały czas się uczę w przeciwieństwie do Ciebie. A co do smaku i zapachu to na Twoim miejscu bym się raczej w tej kwestii nie wypowiadał bo tego nie próbowałeś. Jak dla jednych może być skarpetą a dla drugich bo i tacy są co próbowali jest wyśmienite. Rzecz gustu a o gustach smakowo zapachowych jak wiesz się nie dyskutuje bo wpierw trzeba spróbować samemu i dlatego ja w tej kwestii na temat Twoich wędlin się nie wypowiadam. Mogę natomiast stwierdzić, że z obrazka ,który zmieściłeś to wyrób mistrzowski nie jest. Sucha obwódka świadczy o tym ,że jednak daleka droga jeszcze przed Tobą, ale przy takiej postawie jaką tu zaprezentowałeś to czarno to widzę.

 

Dotrzymuj słowa i nie zaśmiecaj mi tematu

 

Bardzo chętnie pod warunkiem ,że nie będziesz w swoich wpisach nawiązywał do mojej osoby. Z drugiej strony ciekawe czemu tej samej prośby nie zastosujesz do E'Anny, czy Stefana, którzy napisali Ci to samo co ja.?

 

Możesz liczyć na rewanż.  

 

Ja natomiast nie mam nic przeciwko jeśli w moich tematach będziesz się merytorycznie wypowiadał. W przeciwieństwie do Ciebie nie uważam ,że już pozjadałem wszystkie rozumy i konstruktywną krytykę przyjmuję z pokorą  i wyciągam wnioski. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-695954
Udostępnij na innych stronach

Szanowne, Szanowni,

i po co ten kwas.

każdy z członków forum stanowi wartość dodatnią, i buduje naszą wiedzę...

 

Radek prowadzisz temat lubiany i czytany, nie przestawaj...

MIRKON
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696038
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że znowu muszę się odezwać i odpowiedzieć, choć już bardzo, bardzo niechętnie. Ale jak Super Spec się prosi...

Parę dni minęło i zdaję sobie sprawę, że stać tak z opuszczonymi ..... na kolana, to chyba mało komfortowa sytuacja. W prawo, albo w lewo. Napiszcie proszę do redzeda (chyba że kwestionujecie Jego kompetencje...), autora artukułu https://informatormasarski.pl/maszyny-i-technologie/grzyby-plesniowe-w-produkcji-kielbas-surowych/, a także producentów serków pleśniowych, że robiąc wyroby bez osłonek, zaszczepionych „dobrą” pleśnią, trują siebie i innych. A może jednak nie trują ? Dla dobra nas wszystkich trzeba sprawę wyjaśnić raz na zawsze !

Panią moderator, jako osobę bezpośrednio zainteresowaną, bardzo proszę o nieingerowanie w treść tego posta. Po prostu będziemy mieli równe szanse. Ciekawie jest też w post scriptum...

 

Kolegom bardzo dziękuję za miłe słowa !

Pozdrawiam.

Radek.

 

P.S.

 

@Stefan S pisze :

„Mialem w sumie nie zabierac wiecej glosu  w powyzszej dyskusji ale... uwazam ze przedstawienie "nowej metody" dojrzewania wedlin przez Glownego Techologa i Super VIP-a naszego forum jest rownoznaczne ze zmiana podejscia do technologii i procesow propagowanych na WD. Jest ona sprzeczna z wszelkimi znanymi mi bezpiecznymi procesami i dobrymi tradycyjnymi praktykami tej produkcji. Zaprzecza wszelkim znanym mi procesom uzyskiwania produktow bezpiecznych dla zdrowia jak rowniez procesami ktore zapobiegaja stratom w postaci utylizacji produktow. W moim mniemaniu stawia teraz kwestie zarowno sporne w tej dziedzinie, jak i moje proby wnikania w glebie tych spornych zagadnien- jako poprostu - nie majace znaczenia. Z przykroscia musze stwierdzic ze moje ( przy pomocy EAnny redagowane) artykuly nie byly potrzebne. Nie tylko przedmowca z powyzej przedstawionego postu  ma swiat swej wiedzy teraz postawiony do gory nogami. Swiat mojej wiedzy zostal rowniez zakwestionowany w dodatku stojac na glowie. NIe znam zadnych praktyk stosowania metody opisanej przez kol. Bagno. Nie znam zadnych badan ani opinii o takiej metodzie. Nie znam rowniez (przynajmniej narazie) zadnych przygotowan do stosowania takowej metody w przyszlosci. Z zalem musze stwierdzic ze swoj czas w przedstawianiu wiedzy (ktora chcailem podzielic sie z SiB-ami) uwazam w tej chwili za czas stracony poniewaz stoja one w sprzecznosci z "nowa metoda". Moje wpisy i tematy w tej dziedzinie, ktorych niestety nie moge cofnac, ale uwazam je za nieaktualne. A niestety, stoja one w znacznej rozbieznosci z "nowa metoda" zaproponowana powyzej. „

 

Podpowiem tylko, że tym Super VIP-em był nie kto inny, tylko... Tak. Zgadliście Państwo. Dlaczego już nim nie jest – nie wiem.

 

My tu na forum, dbamy o bezpieczeństwo naszych czytelników. Jeżeli opisywana metoda zagraża zdrowiu i życiu, wnoszę o natychmiastowe usunięcie treści niezgodnych z dobrą praktyką !!!

Brzmi znajomo ? To nie ja zacząłem stosować podobną formułkę. Podpowiem tylko, że był to... Tak, znowu Państwo zgadli.

 

A tu temat.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15085-zmiany-w-mi%C4%99sie-w-czasie-dojrzewania-w%C4%99dlin-ca%C5%82o-mie%C5%9Bniowych/

 

Co można zrobić w takiej sytuacji ? Po prostu robić swoje. Zdobywać wiedzę o wędlinach dojrzewających, w innych miejscach. Osobom znającym jęz. angielski jest o niebo łatwiej. Mnie to kosztuje bardzo dużo pracy i zachodu, bo niestety inny język był kiedyś ważniejszy...

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696260
Udostępnij na innych stronach

Widzę, że znowu muszę się odezwać i odpowiedzieć, choć już bardzo, bardzo niechętnie

I jak wyżej .Rozważamy tu zagadnienie czy zapleśniać w osłonkach czy bez z ew. pakowaniem próżniowym gotowych wyrobów bo tak robisz ze wszystkimi swoimi wyrobami. Cytował nie będę ,ale można to bez problemu sprawdzić.

Ty albo udajesz że nie wiesz co czytasz żeby Twoje było na wierzchu albo naprawdę nie rozumiesz co czytasz, ale pojedziemy z tym koksem jak krowie na miedzy to może wreszcie zrozumiesz.

Powołujesz się na opracowanie 

 

 

 

No to kilka cytatów z powyższego. Już sam tytuł ukierunkowuje nas do czego ten artykuł się odnosi.cyt:

GRZYBY PLEŚNIOWE W PRODUKCJI KIEŁBAS SUROWYCH

a jak kiełbas to znaczy produkt jest w osłonce albo naturalnej albo sztucznej.

 

I dalej w treści czytamy cyt:

 

W sprzyjających warunkach na powierzchni kiełbas surowych rozwijać się może wiele gatunków grzybów strzępkowych, do których należą pleśnie. Pojawianie się charakterystycznych nalotów, które są grzybnią tych pleśni może następować już w krótkim czasie po nadzianiu masy wędlinowej w osłonki, jak i również później, a mianowicie w czasie poprodukcyjnego dojrzewania kiełbas surowych. Najczęściej naloty pleśniowe występują i są widoczne wtedy w miejscach przewiązania batonów, odkręcenia kiełbas lub klipsowania.

Bez osłonki nie da się wykonać odkręcania , przewiązania batonów czy klipsowania.

 

I dalej czytamy

 

UWARUNKOWANIA PRODUKCYJNE KIEŁBAS Z POWŁOKĄ PLEŚNIOWĄ

Na skuteczność i efektywność kolonizowania batonów kiełbas wpływa w dużym stopniu rodzaj zastosowanej osłonki.

i dalej

W praktyce można stosować do produkcji tylko osłonki przepuszczalne, tj. osłonki celulozowe, kolagenowe i naturalne. Osłonki celulozowe nie są idealne dla wzrostu pleśni i należy je zawsze przed użyciem dobrze namoczyć. Zbyt wolny wzrost zaszczepionych na tych osłonkach pleśni szlachetnych może sprzyjać równocześnie niekorzystnemu rozwojowi pleśni dzikich, które prowadzą często do uszkodzenia osłonek, wskutek rozpuszczanie materiału osłonkowego. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest stosowanie do produkcji kiełbas pleśniowych osłonek kolagenowych a zdecydowanie najlepiej osłonek naturalnych, na których szybko następuje wytworzenie się pożądanej gęstej grzybni. Osłonki celulozowe w porównaniu z naturalnymi opóźniają powstawanie mocnego porostu pleśni o 6-8 dni, co jest istotne dla efektu całego procesu dojrzewania kiełbas. Niezależnie od rodzaju osłonki proces dojrzewania kiełbas pleśniowych powinien zawsze przebiegać przez pierwsze 2 doby przy wilgotności względnej otaczającego powietrza powyżej 80% i w temperaturze 24-30OC oraz przy szybkości przepływu powietrza w czasie całej fazy suszenia wynoszącej 0,1-0,2 m/s (maksymalnie 0,6 m/s). Nadmierna prędkość przepływu powietrza prowadzi do powstawania niekorzystnej suchej warstwy podosłonkowej a z kolei zbyt wolny przepływ powietrza wydłuża czas i efektywność samego suszenia.

To tyle co do kiełbas ,na które raczyłeś się powołać w kontekście stosować osłonki czy nie do wyrobów zapleśniałych

A co do serów pleśniowych. Ci co je wytwarzają dysponują labolatoriami i sprawdzają co jakiś czas te pleśnie pod względem ich bezpieczeństwa. A Ty czym dysponujesz. Ph metrem i co dalej.? Jaką masz gwarancję ,że Twoja pleśń jest całkowicie bezpieczna.? Osłonka w wyrobach domowych dojrzewających jest moim zdaniem konieczna tak do kiełbas co się rozumie samo przez się jak i wędlin całomięśniowych. Daje nam to gwarancję bezpieczeństwa ,że nawet jak pojawią się pleśnie szkodliwe w procesie dojrzewania to się nie zatrujemy.

To tyle jeśli chodzi o merytoryczne zagadnienie tego problemu. Jak widać z zaprezentowanych cytatów z artykułu ,który tu prezentujesz  wszystkie produkty są w osłonkach.

Atakujesz mnie personalnie i próbujesz prowadzić ze mną (czemu tylko ze mną ?) jakąś swoją prywatną wojenkę bo brak Ci argumentów merytorycznych. Próbujesz przykryć swoją niekompetencję agresją, ale na mnie to nie działa.

Co do Twoich wpisów ad persona nie mam zamiaru się do tego odnosić, ale zaspokoję Twoja ciekawość i odpowiem czemu nie jestem już Super Vipem.

Nie jestem bo pisałem, piszę i będę pisał w zakresie mojej wiedzy zawsze to co myślę i nie wchodzę nikomu po palcu w tyłek. Niektórym się to może nie podobać ,ale ja ze swojego kursu nie zboczę. Wiedzy przez to ,że nie jestem Vipem mnie nie ubyło i dalej staram się ją uzupełniać. To czy jestem czarny ,czerwony ,niebieski ,czy różowy to mnie to lotto. Wiedzy ,którą tu zdobyłem nikt mi nie odbierze. Równie dobrze mogę się z nią dzielić czy jestem Vipem czy użytkownikiem. Ci którzy chcą skorzystać z moich  porad  wiedzą jak to zrobić i do tego nie potrzebne są mi jakieś tytuły.

P.S

 

Ale salami zdaje się jest z mięsa i czasem się je spożywa razem z osłonką.

 

To pojechałeś po bandzie  :facepalm:  ,że aż nawet trudno się do tego odnieść. 

Poproszę moderatora ,żeby również nie ingerował w mój tekst.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696373
Udostępnij na innych stronach

Dużo tu jest wpisów w stylu nie chcę ale muszę :D

Koledzy dajcie sobie po razie albo wypijcie z pół litra i wspólnie bez negatywnych emocji zapoczątkujcie dzieło  "Wyroby długo dojrzewające w osłonkach i bez. Prawda i mity".

W samym dziele Wam nie pomogę bom głupi jak but w tym temacie. Ale chętnie poczytam i gdy nadejdzie mój dzień coś będę wiedział.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696376
Udostępnij na innych stronach

Tu nie na co zakładać tematu. Materiału jest aż nadto choćby ten cytowany przez mojego szacownego kolegę. Jeśli oprzemy się na znanych nam materiałach technologicznych a nie na widzi mi się poszczególnych uczestników naszego forum to zawsze wyjdzie z osłonką. Jeśli nie mam racji to proszę. Może być po angielsku. ;) Chętnie poczytam.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696387
Udostępnij na innych stronach

Pozytywna rola pleśni w produkcji żywności
Rodzaj Penicillium stanowi główną część mikroflory fermentowanych kiełbas pleśniowych dojrzewających (jak salami), surowych produktów mięsnych suszonych lub wędzonych (np. szynka) oraz kilku rodzajów serów, takich jak Camembert czy Brie.

 

 

Warto przeczytać zarówno o pozytywnych jak i negatywnych skutkach oddziaływania pleśni na produkty spożywcze.
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696393
Udostępnij na innych stronach

Prawdę mówiąc nie jestem amatorem  :tongue:  "starych" wędlin - preferuję "świeże"  :cool:   wyroby.

Osobiście uważam, że z pleśniami należy być ostrożnym i jak ze wszystkim należy  :rolleyes:  mieć umiar.

Żeby nie było, że podpieram się tylko  :rolleyes:  "beletrystyką" - tutaj trochę bardziej "fachowych" źródeł co do  ;)  "osłonkowości pleśniaków":

Pleśnie
W przemyśle spożywczym najczęściej wykorzystywany jest rodzaj Penicillium, do którego należy około 140 gatunków. Mikroorganizmy te rozwijają się tylko w obecności tlenu i wymagają dla swojego wzrostu stałej, wysokiej wilgotności
względnej powietrza.
Kultury starterowe, zawierające pleśnie takie jak Penicillium nagliovense i Penicillium candidum nanosi się na
powierzchnię kiełbasy czy też szynki surowej, gdzie tworzą naloty o barwie białej, szarobiałej do żółtawo-zielonej. 

 

 

Żródło:
 
Charakterystyka mikroflory kultur startowych w przetwórstwie mięsa
* kultury powierzchniowe (np. do wcierania razem z solą)  są to głównie kultury pleśni i drożdży, wytwarzające substancje smakowo-zapachowe i nadające odpowiedni wygląd różnych wyrobów niefermentowanych, takich jak: szynka gotowana, mięsa krojone lub suszone. Startery takie opóźniają także wzrost niepożądanych bakterii  zanieczyszczających i ograniczają wzrost mikroflory patogennej,

 

 

Żródło:
 
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696403
Udostępnij na innych stronach

Wirusie bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas  :thumbsup: 

 

 

Osobiście uważam, że z pleśniami należy być ostrożnym i jak ze wszystkim należy :rolleyes: mieć umiar.

Też tak uważam. Wiem, co chciałem wiedzieć. Nie wdaję się już w jakiekolwiek dalsze dyskusje, w tej „pasjonującej” dla 98% forumowiczów - sprawie. Przy okazji dowiedziałem się też przypadkowo, że tu baardzo bujnie kwitnie życie podskórne, o czym nie bardzo miałem pojęcie... Ja się podobno naraziłem temu, bo wyśmiałem „pandemię”, ten trzyma z tym, a ten z kolei mocno obraził tamtego, a tamten z kolei robi bez osłonek (co nie jest takie bez znaczenia dla tego), ci dwaj na chwilę zawarli rozejm, a Pani usiłuje (niebezstronnie) nad tym zapanować. Czego nie rozumiecie ??? Hahahahhhh :laugh:

Takie „Morderstwa w Midsomer”, tylko że fabuła bardziej skomplikowana  :D. Kto oglądał ten wie o czym mówię.

Reasumując. Robię swoje i od czasu do czasu wstawię jakąś fotkę. To będzie znak, że żyję ;).

I na koniec „tradycyjna” pieśń wędliniarzy z Bukowiny :D.

 

https://www.youtube.com/watch?v=CAyWN9ba9J8

 

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696587
Udostępnij na innych stronach

ci dwaj na chwilę zawarli rozejm, a Pani usiłuje (niebezstronnie) nad tym zapanować. Czego nie rozumiecie ???

A Ty znowu ad persona zamiast na temat. :facepalm:  :facepalm:

 

Wirusie bardzo Ci dziękuję za poświęcony czas   

Ja też tylko pokaż mi gdzie jest napisane ,że bez osłonek . :tongue:

 

Robię swoje i od czasu do czasu wstawię jakąś fotkę.

A rób i wstawiaj tylko nie strzelaj focha jak ktoś będzie miał inne zdanie od Ciebie na temat tego co robisz. Powodzenia.

P.S

Dalszą dyskusję z Tobą uważam za stratę czasu bo sam przyznałeś ,że z pleśniami trzeba ostrożnie. Widzę ,że  nareszcie dotarło. .Właśnie o tym była ta dyskusja. Zabezpieczać się czy nie zabezpieczać.

 

Wirus, dnia 12 Lut 2021 - 19:39, napisał: Osobiście uważam, że z pleśniami należy być ostrożnym i jak ze wszystkim należy mieć umiar. 

 Też tak uważam.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696591
Udostępnij na innych stronach

,a ty ze z oslonkami..

Trudno pisać coś co jest oczywistością. Autorom pewnie do głowy by nie przyszło ,że koś będzie jadł pleśń, albo salami z osłonką :facepalm: . Lubisz bardzo YouTube to sobie zajrzyj jak się robi profesjonalnie  culatello, coppę ,salami  i inne pokryte pleśnią.Z resztą róbta jak chceta tylko żeby to się źle dla Was nie skończyło. EOT

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696618
Udostępnij na innych stronach

:) jebdolić pleśnie i obsłonki...

Dlaczemu tylko Ludzi ubywa...

"Klimat się zmienia"... bo niezmienna zmienność....

Może sentymentalny się czynię wraz z mym cieniem wydłużanym codziennie...

Pozdrawiam SiBaski serde(l)cznie...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-696640
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ziezielony  :)  Jak to w życiu..

Eli, dziękuję. Bardzo mi miło :)

 

Kiełbasa Myśliwska i Salami Myśliwskie prasowane. Rozkroiłem jeden kawałek wędzony na zimno, bo uznałem że już pora. Drugi jeszcze trochę powisi. Dalej salami Crespone i bardzo młode Felino. Jeden baton został w dojrzewalni.

Lonza w pomarańczach. Rodzina domagała się powtórki, więc będzie powtórka. Tym razem zamiast pomarańczy, mandarynki. Reszta bez jakichkolwiek zmian.

Jakiś czas temu zapeklowałem ligawę i dwa karczki. Będą trochę inne od tych, które do tej pory robiłem. Teraz są już w dojrzewalni. Ale o tym, to już kiedy indziej.

W komorze na pierwszym planie Pancetta (boczek) w przyprawach. Fajnie obrosła pleśnią (bez osłonek), ale jeszcze musi trochę powisieć. Dobra pleśń na Panceccie bardzo podkręca smak. Wiedzą to prawdziwi smakosze i ci, co po prostu się znają...

I półmisek rozmaitości. Wszystko już można jeść :thumbsup:

Dla zaglądających do mnie załączam widoczek i serdecznie pozdrawiam :thumbsup:

Do następnego :thumbsup:

post-42246-0-96956200-1614772862_thumb.jpg

post-42246-0-21611100-1614772906_thumb.jpg

post-42246-0-89195100-1614772949_thumb.jpg

post-42246-0-97982600-1614773016_thumb.jpg

post-42246-0-99681500-1614773066_thumb.jpg

post-42246-0-90944100-1614773175_thumb.jpg

post-42246-0-27178600-1614773219_thumb.jpg

post-42246-0-78099600-1614773271_thumb.jpg

post-42246-0-27726900-1614773333_thumb.jpg

post-42246-0-20261600-1614773364_thumb.jpg

post-42246-0-57052000-1614773462_thumb.jpg

post-42246-0-00068200-1614773603_thumb.jpg

Edytowane przez Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698709
Udostępnij na innych stronach

Andrzejek, Mirek, Eli, Woytas :D. Bardzo Wam dziękuję :D To dla mnie duża nagroda. Wędliny robię z sercem i cieszę się że to widać :).

Serdecznie pozdrawiam :D:thumbsup: 

 

 

 

 

Z tego co pisałeś wczesniej jedno salami jest podwędzone. Jak długo? Czuć różnicę? Które lepsze? One są w kątnicach wołowych?

 

Pięć godzin zimnym dymem. Nie wiem które lepsze, bo jedno jeszcze nie rozkrojone, ale to podwędzane jest bardzo dobre. Są w kątnicach wieprzowych.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/113/#findComment-698892
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.