karolszymczak Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #2876 Opublikowano 30 Października 2021 Radku superj Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #2877 Opublikowano 30 Października 2021 obiłem też szynkę prasowaną, Jej ale przepysznie wyglada , ja nigdynie bylam za taka zwykla szynka , zawsze wolalam baleron , ale taka prasowana to lubulam i do tego swierzy ogorek polany miodem! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #2878 Opublikowano 30 Października 2021 Ostatnio wędziłem szynki i polędwice, a dzisiaj boczki i karkówkę. Polędwice zapakowane w folię celulozową. Wszystkie wyroby były parzone. Zrobiłem też szynkę prasowaną, a Szefowa kiszoną kapustę Piękne wyroby :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 30 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #2879 Opublikowano 30 Października 2021 Oj Radku, wędlinki jak wędlinki.... NO ALE TA KAPUSTA .... słów brak Serdeczne pozdrowienia dla SZEFOWEJ Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 31 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2880 Opublikowano 31 Października 2021 (edytowane) Radku super Jej ale przepysznie wyglada Piękne wyroby Serdeczne pozdrowienia dla SZEFOWEJ Wszystkim dzięki za dobre słowo Szefowa serdecznie pozdrawia Mirka Na fotce boczek i karkówka, wczoraj wędzone.Już można jeść Edytowane 31 Października 2021 przez Radek. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2881 Opublikowano 8 Listopada 2021 Dzisiaj już jesienny Turbacz i Litwinka - po prawej z krzyżem. Troszkę późno zajrzałam ale jakiś czas nie było mnie na Forum. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2882 Opublikowano 19 Listopada 2021 Małgoś W dojrzewalni mam polędwice, boczki, kiełbasę Żywiecką w jelitach wołowych prostych i kiełbasę mocno aromatyczną w kątnicach baranich. Przyprawy to pieprz czarny, biały, czosnek, kolendra i gałka muszkatołowa.Polędwice peklowane z pomarańczami, płatkami świeżego czosnku i prażonym koprem włoskim. Jedna w siatce, druga sznurowana. Boczki jak zwykle peklowane z różną kombinacją przypraw i każdy inny. Na ostro z chili i płatkami Jalapeno. ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem, majerankiem, listkami laurowymi i zielem angielskim.Boczki były wędzone na zimno, a jedna polędwica muśnięta dymem. Część kiełbas była wędzona i parzona, a część wędzona i podpiekana.Będą wisieć w dojrzewalni, aż ... będą dobre Pozdrawiam wszystkich odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2883 Opublikowano 19 Listopada 2021 Radek, ja nie wedze, nic nie robie. W lodowce mam warzywa. Wedlin na pewno nie ma, a tutaj takie cuda pokazujesz. Cudownosci Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toke Opublikowano 19 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2884 Opublikowano 19 Listopada 2021 Piękny widok ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2885 Opublikowano 21 Listopada 2021 Radek, ja nie wedze, nic nie robie. W lodowce mam warzywa. Wedlin na pewno nie ma, a tutaj takie cuda pokazujesz. Aniu Jestem częstym gościem w twoim kąciku. Tam to dopiero są cudowności Piękny widok ! Toke dzięki Widzę, że wystartowałeś Kilka dni temu zrobiłem golonki faszerowane, a wczoraj powtórzyłem szynkę prasowaną. Była kilka tygodni temu, ale „wyszła” razem z młodzieżą Kiełbasa wisiała dziesięć dni w spiżarni i starczy. W powietrzu czuć zimę... Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2886 Opublikowano 21 Listopada 2021 U Radka zawsze zajefajne klimaty. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2887 Opublikowano 21 Listopada 2021 @Radek., A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2888 Opublikowano 23 Listopada 2021 U Radka zawsze zajefajne klimaty. Karolu pozdrawiam A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznie To jest kiełbasa, inspirowana kiełbasą ze strony głównej https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawyRzeczywiście jest bardzo smaczna Salceson z golonek i nóżek W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2889 Opublikowano 23 Listopada 2021 @Radek., dziekuje .bede musiala kiedy zrobic Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2890 Opublikowano 23 Listopada 2021 W powietrzu czuć zimę.. U mnie bardziej jesiennie.. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2891 Opublikowano 23 Listopada 2021 Salceson z golonek i nóżek W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest W powietrzu czuć zimę.. U mnie bardziej jesiennie.. A u mnie lato, lato lato Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2892 Opublikowano 23 Listopada 2021 U Radka zawsze zajefajne klimaty.Karolu pozdrawiam A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznieTo jest kiełbasa, inspirowana kiełbasą ze strony głównej https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawyRzeczywiście jest bardzo smaczna Salceson z golonek i nóżek W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżek Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 26 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2893 Opublikowano 26 Listopada 2021 U mnie bardziej jesiennie.. Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest A u mnie lato, lato lato Każda pora roku jest fajna, aby tylko zdrowie było Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżek Salceson z golonek i nóżek 3 golonki i 3 nóżki. Tak mi pasuje ze względu na sprzęt i cierpliwość. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.Dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskieDoprowadzamy do wrzenia i obniżamy temp. Tak, żeby pyrkało. Zdejmujemy „szumy”.Gotujemy około 5 h i wyjmujemy do ostygnięcia. Rosół jeszcze będzie potrzebny.Obieramy mięso ze skóry i kości. Większe kawałki mięsa kroimy nożem.Przekładamy do miski, dodajemy zmielone skórki i rosół z gotowania. Przyprawy... Ponieważ nie jest to salceson z „16”, podam jakie i ile przypraw ja dodaję.Ilości na 1/kg. Po kilkukrotnym zrobieniu salcesonu, każdy będzie wiedział ile i jakich przypraw dodać, na swój smak. Sól – 18 g do 20g. W zależności w jakich osłonkach. Do poliamidu mniej, do kątnicy więcej.Pieprz cz. - 3gCzosnek - 7gKminek lekko zmiażdżony w moździerzu – 5gSkórki - około 35% wagi mięsa obranegoRosół - około 35% wagi mięsa i skórek Mieszamy i lekko rozgniatamy do połączenia składników.Napełniamy osłonki. Ja miałem tylko jedną kątnicę wp i dlatego użyłem też poliamidu.Wkładamy do wody temp 80*C i parzymy około 1,5 h.Wyjmujemy do ostudzenia. Potem wkładamy między dwie deseczki i obciążamy z góry. U mnie to są dwa 3 kg ciężarki z hantli.Odstawiamy na noc, a rano... jemy Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #2894 Opublikowano 29 Listopada 2021 Po prawie trzech tygodniach rozkroiłem Żywiecką i kiełbasę w kątnicy baraniej. Już kiedyś pisałem, że dojrzewająca Żywiecka jest super i tak jak jak przypuszczałem, ta druga kiełbasa też jest bardzo dobra. Za niedługo rozkroję następne, ale już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #2895 Opublikowano 29 Listopada 2021 U mnie bardziej jesiennie.. Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest A u mnie lato, lato latoKażda pora roku jest fajna, aby tylko zdrowie było Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżekSalceson z golonek i nóżek 3 golonki i 3 nóżki. Tak mi pasuje ze względu na sprzęt i cierpliwość. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.Dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskieDoprowadzamy do wrzenia i obniżamy temp. Tak, żeby pyrkało. Zdejmujemy „szumy”.Gotujemy około 5 h i wyjmujemy do ostygnięcia. Rosół jeszcze będzie potrzebny.Obieramy mięso ze skóry i kości. Większe kawałki mięsa kroimy nożem.Przekładamy do miski, dodajemy zmielone skórki i rosół z gotowania. Przyprawy... Ponieważ nie jest to salceson z „16”, podam jakie i ile przypraw ja dodaję.Ilości na 1/kg. Po kilkukrotnym zrobieniu salcesonu, każdy będzie wiedział ile i jakich przypraw dodać, na swój smak. Sól – 18 g do 20g. W zależności w jakich osłonkach. Do poliamidu mniej, do kątnicy więcej.Pieprz cz. - 3gCzosnek - 7gKminek lekko zmiażdżony w moździerzu – 5gSkórki - około 35% wagi mięsa obranegoRosół - około 35% wagi mięsa i skórek Mieszamy i lekko rozgniatamy do połączenia składników.Napełniamy osłonki. Ja miałem tylko jedną kątnicę wp i dlatego użyłem też poliamidu.Wkładamy do wody temp 80*C i parzymy około 1,5 h.Wyjmujemy do ostudzenia. Potem wkładamy między dwie deseczki i obciążamy z góry. U mnie to są dwa 3 kg ciężarki z hantli.Odstawiamy na noc, a rano... jemy Dzięki Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #2896 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Kiełbasy jakiś czas temu zniknęły z dojrzewalni. Te dojrzewały półtora miesiąca, więc prawie dwa razy dłużej od poprzednio rozkrojonych. Smak i zapach Polędwice peklowane w pomarańczach. Jedną rozkroiłem po pięciu tygodniach i 36 % utracie wagi. Jak zwykle bardzo dobra Ta w siatce była wędzona zimnym dymem i celowo przetrzymałem ją do utraty 45 % początkowej wagi. Kawałek odwiesiłem i potrzymam jeszcze trochę dłużej. Już teraz bardzo dobry i udany wyrób. Można się delektować każdym (cieniutko ukrojonym) plasterkiem Widoczek z połowy grudnia, bo teraz w górach trochę wiosennie. Ale to ma się wkrótce zmienić. Pozdrawiam odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2897 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Ładne wyroby i krajobrazy. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2898 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2899 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Wyroby prima sort , zresztą jak zawsze. Dziękuję za uroczy widoczek .Mam nadzieję,że kiedyś znów będzie mi dane oglądać Turbacz nie tylko ze zdjęć. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 4 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #2900 Opublikowano 4 Stycznia 2022 Super wyroby Radku.. Radku, masz gdzieś przepis na Twoją szynkę prasowaną?Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.