Skocz do zawartości

Radek robi.....


Radek.

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

obiłem też szynkę prasowaną,
Jej ale przepysznie wyglada , ja nigdynie bylam za taka zwykla szynka , zawsze wolalam baleron , ale taka prasowana to lubulam i do tego swierzy ogorek polany miodem! 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ostatnio wędziłem szynki i polędwice, a dzisiaj boczki i karkówkę. Polędwice zapakowane w folię celulozową. Wszystkie wyroby były parzone. Zrobiłem też szynkę prasowaną, a Szefowa kiszoną kapustę :)

Piękne wyroby :clap: :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Radku super

 

 

Jej ale przepysznie wyglada

 

 

Piękne wyroby

 

 

Serdeczne pozdrowienia dla SZEFOWEJ

 

 

Wszystkim dzięki za dobre słowo  :thumbsup:  Szefowa serdecznie pozdrawia Mirka :D

 

Na fotce boczek i karkówka, wczoraj wędzone.

Już można jeść ;)

 

 

 

post-42246-0-03846700-1635683446_thumb.jpg

Edytowane przez Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Małgoś ;)

 

W dojrzewalni mam polędwice, boczki, kiełbasę Żywiecką w jelitach wołowych prostych i kiełbasę mocno aromatyczną w kątnicach baranich. Przyprawy to pieprz czarny, biały, czosnek, kolendra i gałka muszkatołowa.

Polędwice peklowane z pomarańczami, płatkami świeżego czosnku i prażonym koprem włoskim. Jedna w siatce, druga sznurowana. Boczki jak zwykle peklowane z różną kombinacją przypraw i każdy inny. Na ostro z chili i płatkami Jalapeno. ziołami prowansalskimi, czarnym pieprzem, majerankiem, listkami laurowymi i zielem angielskim.

Boczki były wędzone na zimno, a jedna polędwica muśnięta dymem. Część kiełbas była wędzona i parzona, a część wędzona i podpiekana.

Będą wisieć w dojrzewalni, aż ... będą dobre :)

 

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających :thumbsup:

 

post-42246-0-16567700-1637319482_thumb.jpg

post-42246-0-97024500-1637319530_thumb.jpg

post-42246-0-08869200-1637319559_thumb.jpg

post-42246-0-60998900-1637319612_thumb.jpg

post-42246-0-47829300-1637319644_thumb.jpg

post-42246-0-19178000-1637319676_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Radek, ja nie wedze, nic nie robie. W lodowce mam warzywa. Wedlin na pewno nie ma, a tutaj takie cuda pokazujesz.

 

Aniu  :D  Jestem częstym gościem w twoim kąciku. Tam to dopiero są cudowności :clap::thumbsup:

 

 

Piękny widok !

 

Toke dzięki  :)  Widzę, że wystartowałeś :thumbsup:

 

Kilka dni temu zrobiłem golonki faszerowane, a wczoraj powtórzyłem szynkę prasowaną. Była kilka tygodni temu, ale „wyszła” razem z młodzieżą  :laugh:  Kiełbasa wisiała dziesięć dni w spiżarni i starczy.

 

W powietrzu czuć zimę...

 

 

 

post-42246-0-34377700-1637481855_thumb.jpg

post-42246-0-16994900-1637481880_thumb.jpg

post-42246-0-56349800-1637481902_thumb.jpg

post-42246-0-33244700-1637481927_thumb.jpg

post-42246-0-35451900-1637481956_thumb.jpg

post-42246-0-27169500-1637481986_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Radek., A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U Radka zawsze zajefajne klimaty.

 

Karolu pozdrawiam :thumbsup:

 

 

A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznie

 

To jest kiełbasa, inspirowana kiełbasą ze strony głównej https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawy

Rzeczywiście jest bardzo smaczna :)

Salceson z golonek i nóżek :) W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka  ;)

 

 

 

 

post-42246-0-70384800-1637654365_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Radek., dziekuje .bede musiala kiedy zrobic :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salceson z golonek i nóżek W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka 

 Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest   :D  :clap:

 

 

 

W powietrzu czuć zimę..

 

U mnie bardziej jesiennie.. :hmm:

 

A u mnie lato, lato lato  :D  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

U Radka zawsze zajefajne klimaty.

Karolu pozdrawiam

 

A co to za smakowitosci na przedostatniej fotce , to w siatce`? wyglada bardzo smacznie

To jest kiełbasa, inspirowana kiełbasą ze strony głównej https://www.wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1082-kielbasa-tyniecka-przepis-autorski-ligawy

Rzeczywiście jest bardzo smaczna :)

Salceson z golonek i nóżek :) W zamrażarce widzę dno, więc chyba w tym roku końcówka ;)

Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżek

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie bardziej jesiennie..

 

 

 

Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest :D

 

:D;)

 

A u mnie lato, lato lato

 

Każda pora roku jest fajna, aby tylko zdrowie było :thumbsup:

 

 

Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżek

 

Salceson z golonek i nóżek

 

3 golonki i 3 nóżki. Tak mi pasuje ze względu na sprzęt i cierpliwość.

 

Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.

Dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskie

Doprowadzamy do wrzenia i obniżamy temp. Tak, żeby pyrkało. Zdejmujemy „szumy”.

Gotujemy około 5 h i wyjmujemy do ostygnięcia. Rosół jeszcze będzie potrzebny.

Obieramy mięso ze skóry i kości. Większe kawałki mięsa kroimy nożem.

Przekładamy do miski, dodajemy zmielone skórki i rosół z gotowania.

 

Przyprawy... Ponieważ nie jest to salceson z „16”, podam jakie i ile przypraw ja dodaję.

Ilości na 1/kg. Po kilkukrotnym zrobieniu salcesonu, każdy będzie wiedział ile i jakich przypraw dodać, na swój smak.

 

Sól – 18 g do 20g. W zależności w jakich osłonkach. Do poliamidu mniej, do kątnicy więcej.

Pieprz cz. - 3g

Czosnek - 7g

Kminek lekko zmiażdżony w moździerzu – 5g

Skórki - około 35% wagi mięsa obranego

Rosół - około 35% wagi mięsa i skórek

 

Mieszamy i lekko rozgniatamy do połączenia składników.

Napełniamy osłonki. Ja miałem tylko jedną kątnicę wp i dlatego użyłem też poliamidu.

Wkładamy do wody temp 80*C i parzymy około 1,5 h.

Wyjmujemy do ostudzenia. Potem wkładamy między dwie deseczki i obciążamy z góry. U mnie to są dwa 3 kg ciężarki z hantli.

Odstawiamy na noc, a rano... jemy ;)

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po prawie trzech tygodniach rozkroiłem Żywiecką i kiełbasę w kątnicy baraniej. Już kiedyś pisałem, że dojrzewająca Żywiecka jest super i tak jak jak przypuszczałem, ta druga kiełbasa też jest bardzo dobra. Za niedługo rozkroję następne, ale już można jeść  :thumbsup:  :)

 

post-42246-0-79812000-1638190930_thumb.jpg

post-42246-0-63895700-1638190947_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

U mnie bardziej jesiennie..

 

Gdzie sie czlowieknie obroci to wszedzie cwaniak jest :D

:D;)

A u mnie lato, lato lato

Każda pora roku jest fajna, aby tylko zdrowie było

 

Gdzie znajdę przepis na ów salceson z golonek i nóżek

Salceson z golonek i nóżek

 

3 golonki i 3 nóżki. Tak mi pasuje ze względu na sprzęt i cierpliwość.

 

Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.

Dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskie

Doprowadzamy do wrzenia i obniżamy temp. Tak, żeby pyrkało. Zdejmujemy „szumy”.

Gotujemy około 5 h i wyjmujemy do ostygnięcia. Rosół jeszcze będzie potrzebny.

Obieramy mięso ze skóry i kości. Większe kawałki mięsa kroimy nożem.

Przekładamy do miski, dodajemy zmielone skórki i rosół z gotowania.

 

Przyprawy... Ponieważ nie jest to salceson z „16”, podam jakie i ile przypraw ja dodaję.

Ilości na 1/kg. Po kilkukrotnym zrobieniu salcesonu, każdy będzie wiedział ile i jakich przypraw dodać, na swój smak.

 

Sól – 18 g do 20g. W zależności w jakich osłonkach. Do poliamidu mniej, do kątnicy więcej.

Pieprz cz. - 3g

Czosnek - 7g

Kminek lekko zmiażdżony w moździerzu – 5g

Skórki - około 35% wagi mięsa obranego

Rosół - około 35% wagi mięsa i skórek

 

Mieszamy i lekko rozgniatamy do połączenia składników.

Napełniamy osłonki. Ja miałem tylko jedną kątnicę wp i dlatego użyłem też poliamidu.

Wkładamy do wody temp 80*C i parzymy około 1,5 h.

Wyjmujemy do ostudzenia. Potem wkładamy między dwie deseczki i obciążamy z góry. U mnie to są dwa 3 kg ciężarki z hantli.

Odstawiamy na noc, a rano... jemy ;)

Dzięki

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiełbasy jakiś czas temu zniknęły z dojrzewalni. Te dojrzewały półtora miesiąca, więc prawie dwa razy dłużej od poprzednio rozkrojonych. Smak i zapach :thumbsup:

Polędwice peklowane w pomarańczach. Jedną rozkroiłem po pięciu tygodniach i 36 % utracie wagi. Jak zwykle bardzo dobra  :)

Ta w siatce była wędzona zimnym dymem i celowo przetrzymałem ją do utraty 45 % początkowej wagi. Kawałek odwiesiłem i potrzymam jeszcze trochę dłużej. Już teraz bardzo dobry i udany wyrób. Można się delektować każdym (cieniutko ukrojonym) plasterkiem :)

Widoczek z połowy grudnia, bo teraz w górach trochę wiosennie. Ale to ma się wkrótce zmienić.

 

Pozdrawiam odwiedzających :thumbsup:

 

post-42246-0-10072900-1641289135_thumb.jpg

post-42246-0-96993500-1641289172_thumb.jpg

post-42246-0-17782200-1641289206_thumb.jpg

post-42246-0-84076800-1641289242_thumb.jpg

post-42246-0-44242800-1641289477_thumb.jpg

post-42246-0-97196400-1641289600_thumb.jpg

post-42246-0-46295800-1641289642_thumb.jpg

post-42246-0-91617600-1641289668_thumb.jpg

post-42246-0-92072400-1641289705_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.