Grzewlod Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3476 Opublikowano 9 Października 2024 3 godziny temu, Radek. napisał(a): A wystrugałem go w swoim warsztaciku, z tego co akurat było pod ręką Ja podobnie zrobiłem swój ubijak . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-959708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3477 Opublikowano 9 Października 2024 Hm... po przeczytaniu chyba wszystkiego w temacie i obejrzeniu dostępnych fotek ,,miszczem rolady" jest dla mnie kolega Radek. Większych problemów nie dostrzegłem ale ... zmielenie maszynką jak i uplastycznienie samym ślimakiem do mnie przemawia, mogę mieć kłopot z nadziewaniem i odpowietrzeniem mięsiwa no i najważniejsze nie posiadam prasy więc akcja prawdopodobnie z garami chyba że coś pokombinuje z deskami i ściskami . Jeżeli nie o tych problemach mowa to podpowiedz proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-959763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3478 Opublikowano 9 Października 2024 30 minut temu, szrekPL napisał(a): Jeżeli nie o tych problemach mowa to podpowiedz proszę. Jak oglądałeś fotki osób które robiły roladę to nie sposób zobaczyć rozpadającą się teksturę. Brak uplastycznienia i masy wiążącej powoduje rozwarstwienia i kieszonki powietrzne. Proponuję dodać minimum 10% masy wiążącej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-959770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 9 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3479 Opublikowano 9 Października 2024 Ha... czyli czytałem uważnie tak podejrzewałem że może być problem z kieszeniami powietrza w większym przekroju, widziałem też sitko fi18 oraz fi8 natomiast mnie nurtuje sposób nadziewania, czy ręcznie czy nadziewarką? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-959777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3480 Opublikowano 10 Października 2024 13 godzin temu, szrekPL napisał(a): widziałem też sitko fi18 oraz fi8 natomiast mnie nurtuje sposób nadziewania, czy ręcznie czy nadziewarką? Skóry napełniam ręcznie, stopniowo mocno ubijając mięso, tak żeby nie było pustych przestrzeni. Sprawdzi się łyżka. Wystarczy że użyjesz tylko sitka 18 mm i dobrze sprasujesz, Oczywiście mówię tu o mojej wersji rozdrobnienia. Efekt jak na fotkach. Warto zrobić. Nie bez powodu w rodzinie nazywana „Królową wędzarni” 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-959882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3481 Opublikowano 11 Października 2024 Na śniadanie puszka. Nie jakaś stara, tylko tegoroczna Tak wczoraj wyglądał Turbacz. 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-960144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3482 Opublikowano 17 Października 2024 Dzisiaj w wędzarni baleron w kątnicy wołowej i karczek w siatce. Albo inaczej – w siatce baleron bezosłonkowy Żeby było trochę więcej roboty, to ten w siatce będzie prasowany. Jutro będzie można jeść Widoczek sprzed chwili 2 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3483 Opublikowano 17 Października 2024 1 minutę temu, Radek. napisał(a): Widoczek sprzed chwili Nie wiem który widoczek ładniejszy, ten z wędzarni czy ten za oknem 1 Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3484 Opublikowano 17 Października 2024 Noooo.... ci z balonu mają najpiękniejsze widoki, tyle że nie widzą wędzarni 😉😁 1 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3485 Opublikowano 17 Października 2024 7 minut temu, MariuszB napisał(a): Noooo.... ci z balonu mają najpiękniejsze widoki, tyle że nie widzą wędzarni 😉😁 Albo Radek wędzi w takim miejscu że tylko balonem można się dostać 😉😁 Baleronu w kątnicy jeszcze nie robiłem, chyba najwyższa pora ☺️ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3486 Opublikowano 17 Października 2024 7 godzin temu, BazylWidzew napisał(a): Nie wiem który widoczek ładniejszy, ten z wędzarni czy ten za oknem Oba są fajne i chyba nigdy mi się nie znudzą 5 godzin temu, MariuszB napisał(a): Noooo.... ci z balonu mają najpiękniejsze widoki, tyle że nie widzą wędzarni 😉😁 Owszem widoki mają piękne... Ale ja też mam niekiepskie 5 godzin temu, szrekPL napisał(a): Albo Radek wędzi w takim miejscu że tylko balonem można się dostać 😉😁 Dwadzieścia pięć lat temu bym przytaknął, bo u nas był tzw. koniec świata Teraz cywilizacja się rozpycha 5 godzin temu, szrekPL napisał(a): Baleronu w kątnicy jeszcze nie robiłem, chyba najwyższa pora ☺️ Za niedługo będę parzył 1 1 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3487 Opublikowano 17 Października 2024 Bardzo ładne wyroby, czekam na efekt końcowy baleronu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3488 Opublikowano 17 Października 2024 8 godzin temu, szrekPL napisał(a): Baleronu w kątnicy jeszcze nie robiłem To robiłeś karczki 😁, ja też tak robię . Baleron to prawidłowo w kątnicy. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3489 Opublikowano 17 Października 2024 33 minuty temu, Muski napisał(a): To robiłeś karczki 😁, ja też tak robię . Baleron to prawidłowo w kątnicy. Słuszna uwaga, dziękuję 😁(kątnice już zamówione, poczytam co i jak bo świniobicie aby patrzeć) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3490 Opublikowano 17 Października 2024 (edytowane) 4 minuty temu, szrekPL napisał(a): poczytam co i jak bo świniobicie aby patrzeć) Poczytaj i dokonaj rozbioru zgodnie z atlasem rozbioru półtuszy a zobaczysz jak rożni się twoja dotychczasowa wiedza od tej z atlasu. Ponadto jeśli skorzystasz z atlasu poznasz anatomiczne nazywa mięśni itd., będziesz krok do przodu z wiedzą polecam👍. Edytowane 17 Października 2024 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3491 Opublikowano 17 Października 2024 (edytowane) 3 godziny temu, Muski napisał(a): . Baleron to prawidłowo w kątnicy. W kwestii formalnej. Są dwa rodzaje baleronów. Jeden wędzony i drugi wędzony gotowany i oba mogą być w różnych osłonkach i też będzie to baleron. Rodzaj osłonki nie generuje zmiany nazwy karkówki na baleron. Nazwę zmienia obróbka. Wędzenie lub wędzenie +obróbka termiczna czyli gotowanie. Podobnie jak to jest z biodrówką. Edytowane 17 Października 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 17 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3492 Opublikowano 17 Października 2024 No to ja się muszę wam przyznać ...widziałem u Halusi baleron w kątnicy i chciałem takowy zrobić ale zamówiłem pęcherze przez pomyłkę a mięso było już gotowe do wędzenia więc wrzuciłem to w osłonkę białkową, akurat miałem jakąś szeroką, uwędziłem i później parzenie, wyszło super ale chcę taki jak zrobiła Halusia a teraz Radek. ☺️ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3493 Opublikowano 18 Października 2024 Już można jeść 1 2 Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3494 Opublikowano 18 Października 2024 Już od samego patrzenia można się najeść👍Radku czy po napchnięciu mięsa w kątnicę poddajesz krótkotrwałej obróbce[ok 1 min] w gotującej wodzie celem obkurczenia osłonki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3495 Opublikowano 18 Października 2024 27 minut temu, gruby7074 napisał(a): Już od samego patrzenia można się najeść👍 I zapachu 28 minut temu, gruby7074 napisał(a): Radku czy po napchnięciu mięsa w kątnicę poddajesz krótkotrwałej obróbce[ok 1 min] w gotującej wodzie celem obkurczenia osłonki? Nie obkurczam kątnicy w ten sposób. Mam nakłuwacz który stosuję do wędlin dojrzewających i właśnie do baleronu. Całkowicie załatwia sprawę, a ja jestem kilka godzin do przodu – ociekanie po parzeniu. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3496 Opublikowano 18 Października 2024 Ot i jest lepszy sposób,opiszesz lub pokarzesz o co chodzi z tym nakłuwaniem?Ociekanie faktycznie trochę trwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3497 Opublikowano 18 Października 2024 No pięknie to wygląda i napewno smaczne, też bardzo chętnie zobaczę przeczytam o tym nakłuwaniu zwłaszcza że będę chciał powtórzyć Twój wyczyn 😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Października 2024 Autor Zgłoś Udostępnij #3498 Opublikowano 18 Października 2024 Kątnicę nakłuwam w kilku miejscach. Dół, góra i po obu stronach kilka nakłuć. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3499 Opublikowano 18 Października 2024 To jakieś średniowieczne narzędzie tortur Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #3500 Opublikowano 18 Października 2024 (edytowane) Mam podobne z browina z takim pierścieniem ze sprężynom...☺️ Czyli jak rozumiem, wkładam karczek w kątnicę(namoczoną, wypłukaną) sznuruje i nakłuwam od góry od dołu kilka razy po bokach a resztę załatwia za mnie temp w wędzarni (mam na myśli obkurczenie kątnicy) Edytowane 18 Października 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/140/#findComment-961735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.