Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Radku, a w jakim kalibrze jelit robisz cukierki ?

Używam dokładnie tych https://swojskiwyrob.pl/jelita-baranie/384-jelita-baranie-naturalne-kal24-26-extra-91m.html 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-970611
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za informacje 😊.

Ja mam rozmiar mniejszy u siebie (JELITA BARANIE NATURALNE 22-24 (18/20mm) EXTRA 91m) to przy okazji wędzenia w takich zrobię, to chyba nie będzie przestępstwo?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-970625
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Ja mam rozmiar mniejszy u siebie (JELITA BARANIE NATURALNE 22-24 (18/20mm) EXTRA 91m) to przy okazji wędzenia w takich zrobię, to chyba nie będzie przestępstwo?

Absolutnie nie będzie :thumbsup:  Dość luźno nadziewaj, żeby nie pękały przy wiązaniu ;)

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-970677
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, mamuśka napisał(a):

Trochę praktyki mam z kabanosami, to wiem jaka będzie zabawa.😜

No to już wiesz, że tylko spokój może nas uratować :D ;)

  • Upvote 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-970686
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Mnie lekko trafia, jak nie mogę w baranich otworzyć dla pilota początku jelita 😜, a jak coś liczyć do 10 i do roboty.

Mnie szlag trafił jak namoczyłem jelita po ich rozplataniu, to te wredoty się w wodzie samoistnie poplątały.😁

Samo założenie na lejek to dla mnie pikuś pomimo tego, że nie mam palców jak pianista.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-970754
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, quadro555 napisał(a):

namoczyłem jelita po ich rozplataniu, to te wredoty się w wodzie samoistnie poplątały.

Jak ja je rozplącze to nawijam jelitko na czterech palcach, pilnuję początku. W takim stanie nawiniętym trafiają do wody, a początek na brzeg miseczki czy głębokiego talerza.

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-970780
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj kiełbasa w kątnicy baraniej. Po uwędzeniu będzie podsuszana. Myślę, że na Święta będzie dobra :thumbsup: 

 

110_2007 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-971313
Udostępnij na innych stronach

Już uwędzona :thumbsup: 

 

110_2010 (Copy).jpg

  • Like 1
  • Upvote 3

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-971380
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo ładna, muszę się przekonać do tych kątnic...:clap:

Dzięki ;) 

Taka ciekawostka. Kątnice były przechowywane w lodówce 4,5 roku i tylko jedna z nich nie nadawała się do użytku. Miała dziurę jak 2 zł ;) 

 

110_2016 (Copy).jpg

  • Like 2

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-971514
Udostępnij na innych stronach

46 minut temu, szrekPL napisał(a):

Dobra podpowiedź z oznaczeniem:thumbsup: , dzięki wykorzystam to przy swoich  :clap::D

;) 

 

27 minut temu, mamuśka napisał(a):

Radku, a kątnice baranie skąd masz? Swojskie wyroby?

Tak. Wszystkie zakupy wędzarnicze, robię w https://swojskiwyrob.pl/. Rzetelna FIRMA ! 

27 minut temu, mamuśka napisał(a):

Kolejny twój wyrób cud, miód, palce lizać. 😄:clap::frantics:

Bardzo miło czytać ;)  Dziękuję :D 

  • Like 1

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-971534
Udostępnij na innych stronach

35 minut temu, mamuśka napisał(a):

Mi jest jeszcze milej, bo kogo podglądać. 😄

:D ;) 

 

Remanent w zamrażarce zrobiony... Remanent w osłonkach też. Białe i czerwone wytrawne mam. Kiełbasę muszę suszyć. Więc dlaczego nie w kontrolowanych warunkach :cool: 

Uruchomiłem dojrzewalnię, a dalej zobaczę :D 

 

110_2018 (Copy).jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-971579
Udostępnij na innych stronach

Jak już napisałem, po kilku latach uruchomiłem dojrzewalnię.

Nie lubię zostawiać niedokończonych w pełni spraw, bo nikt nie zna dnia...

Średnio mnie interesuje, czy już wiecie Państwo, że salami np. Fuet, można jeść ze skórką i pleśnią, bo generalnie mam to w dupie. Ale podpowiem. Można. Serek Brie i Camembert też można.

Jak jest w Ameryce, to nie wiem.

Pokazałem Wam wtedy dobrą pleśń, którą zaszczepiam swoje wyroby i takiej używajcie. Nic jest szkodliwa, a poprawicie walory smakowe.

Wtedy byliście w amoku nagonki, to może nie zwróciliście na to uwagi.

Szkoda tylko, że na lata załatwiliście temat wędlin dojrzewających. Na szczęście nie całkiem skutecznie.

Począwszy od postu 2748, u mnie nic się nie zmieniło i ani ja Państwu, ani Wy mnie – nie powiecie nic nowego.

 

Życzę udanych wyrobów.

 

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-972342
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Radek. napisał(a):

Jak już napisałem, po kilku latach uruchomiłem dojrzewalnię.

Zastanawiałem się czemu nie publikujesz swoich wyrobów dojrzewajacych, zrozumiałem to po przeczytaniu wcześniejszych postów. Cieszę się, że wracasz do wyrobu dojrzewek 👍ponieważ w produkcji tych właśnie wędlin leży bardzo duży potencjał rozwoju intelektualnego wykonawcy. Robiąc od wielu lat z przyjacielem wędliny dojrzewające ciągle odkrywamy coś nowego ciągle zgłębiam wiedzę związana z mikrobiologią mięsa, bakteriami, enzymami itd.... "endless road". 

Godzinę temu, Radek. napisał(a):

Średnio mnie interesuje, czy już wiecie Państwo, że salami np. Fuet, można jeść ze skórką i pleśnią

Jestem ciekawy czy osoby które kupują Fuet w sklepie ściągają z niego skórę pokrytą bielą pn. Obecnie prowadzimy experyment w trzech warjacjach smakowych wzorowany na Fuecie. Po zakończeniu opublikujemy efekty.

Godzinę temu, Radek. napisał(a):

Pokazałem Wam wtedy dobrą pleśń, którą zaszczepiam swoje wyroby i takiej używajcie. Nic jest szkodliwa, a poprawicie walory smakowe.

Walory smakowe to jeden z aspektów poza innymi.

Nie będę się rozpisywał nt. pleśni co i jak tylko ogólnie nawiązując podpowiem, że można robić mieszanki pleśni celem poprawy walorów smakowych.

Godzinę temu, Radek. napisał(a):

Szkoda tylko, że na lata załatwiliście temat wędlin dojrzewających. Na szczęście nie całkiem skutecznie.

Czas zakopać topory nikomu nic nie musisz udowadniać. Bardzo duża jakość Twoich wyrobów mówi sama za siebie, na jakim poziomie je robisz, wielu może się od Ciebie uczyć👏. Jak sam zapewne zauważyłeś temat wędlin dojrzewających na forum "umiera". Wracasz do produkcji a my cierpliwie czekamy na wyniki, publikacje oraz na Twoje przemyślenia i wnioski👍. Fajnie się zapowiada powodzenia i udanych produkcji życzę.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-972358
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Radek. napisał(a):

Średnio mnie interesuje, czy już wiecie Państwo, że salami np. Fuet, można jeść ze skórką i pleśnią, bo generalnie mam to w dupie

 

Godzinę temu, Radek. napisał(a):

ani ja Państwu, ani Wy mnie – nie powiecie nic nowego.

No konkretnie :frantics:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-972360
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem w temacie toporów itd ale bardzo chętnie popatrzę na Twoje wyroby bo jak pisał Grzewlod jakość ich jest na wysokim poziomi i godna naśladowania, dobra koniec cukrowania bierę się za dalsze studiowanie forum może kiedyś do was dołączę...☺️

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-972361
Udostępnij na innych stronach

Radku, przelała się czara goryczy. Nie wiem o co chodzi.

Proszę Cię, działaj dalej 😚:clap::frantics:

Podziwiam Twoje dokonania.

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-972371
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Radek. napisał(a):

Średnio mnie interesuje, czy już wiecie Państwo, że salami np. Fuet, można jeść ze skórką i pleśnią, bo generalnie mam to w dupie.

Nie uważasz ze trochę przesadziłeś, a może za dużo "poczytałeś"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/145/#findComment-972372
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.