Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Sądziłem ,że masz wlot i wylot powietrza a witryny bo w innym wypadku to powietrze w środku nie ma swobodnego przepływu.

Otwórz drzwi - zamknij drzwi.Takie sterowanie... Specjalnie uciążliwe nie jest, ale jednak trzeba o tym pamiętać  :). Otwieram drzwi jak chodzi wentylator, to wydmucha stare powietrze. Kilka minut rano i wieczorem wystarcza.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664598
Udostępnij na innych stronach

O to tak jak ja tylko bez wentylatora. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664602
Udostępnij na innych stronach

 

 

O to tak jak ja tylko bez wentylatora.

Czyli pełna automatyka  :D  ;).

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-664965
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj młodziutkie, pięciotygodniowe salami z gorczycą i kminkiem. Jak na tak młode salami - smak super. Z czasem może być tylko lepiej. To również wchodzi do moich wyrobów. Straciło na wadze 35,50 %. W komorze wiszą jeszcze 3 szt i jeszcze trochę powiszą. Sopressata z goździkami, po prasowaniu bardzo ładnie pokryła się pleśnią. To salami chociaż młode, to już można... Po plasterku, albo nawet dwa :tongue::thumbsup:

 

 

post-42246-0-87661800-1588404899_thumb.jpg

post-42246-0-44717400-1588404912_thumb.jpg

post-42246-0-03522600-1588404928_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-665562
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Mirek ;). Pozdrowienia dla Beatki  :D

 

 

Piękne! :clap:

 

Dziękuję :);).

 

 

Macie ludziska cierpliwość. Takie pyszne i jeszcze nie zjedzone.

 

Nie ma pośpiechu. Jest dużo ;)

 

Dzisiaj salami, którego jeszcze nie robiłem. Wzorowałem się na Salami Krakowskim, ale tak nie do końca, bo różnice znaczne.

Jest to dojrzewająca kiełbasa wędzona i pieczona, bez kultur bakterii. Po wędzeniu zaszczepię pleśnią, ale wiem że efekt niepewny. Powisi w komorze, aż utraci 35 / 38 % wagi początkowej.

 

Skład :

 

Szynka I

Słonina 25 % wagi szynki

Rozdrobnienie na ALFA 22 siatka 6 mm

 

Przyprawy na 1 kg

 

Peklosól - 20g/kg

Pieprz czarny – 1g

Czosnek świeży wyciskany – 1g (wiem że kiełbasa długo nie poleży i dlatego świeży)

 

Zrobiłem jeszcze jedno i tu popuściłem wodze fantazji  :D. Miało być bardzo aromatyczne i chyba takie będzie ;).

 

Przyprawy na 1 kg – skład i rozdrobnienie identyczne jak w pierwszym salami.

 

Peklosól – 20 g/kg

Pieprz czarny – 2g

Czosnek wyciskany – 2g

Kardamon – 0,5g

Gałka – 0,5g

Listek laurowy – 1 szt (rozgnieciony w moździerzu)

Papryka słodka 2g

Goździk 1 szt – również rozgnieciony w moździerzu

 

Kiełbasa będzie nabita w kątnice baranie.

 

Aż mnie w nosie zakręciło, jak wyrabiałem  :tongue:. Teraz oba farsze w lodówce, ale nie wiem czy zdecyduję się na takie długie peklowanie, jak w oryginale. https://www.meatsandsausages.com/sausage-recipes/cooked/polish/salami-krakowskie-baked

Miałem trochę przyhamować z robotą, ale niedługo zwolni mi się miejsce i trochę głupio żeby w komorze było pustawo :).

 

 

 

 

 

 

post-42246-0-80902100-1588863240_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666079
Udostępnij na innych stronach

Radeeeeeeeeeeek! Inspiracja za inspiracja

 

:);)

 

No to startuję  :). Lekko przymglony Turbacz z resztkami śniegu  :)

post-42246-0-35830500-1589016626_thumb.jpg

post-42246-0-46953700-1589016638_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666215
Udostępnij na innych stronach

Jutro idzie do komory, a za jakieś 5/6 tygodni jemy :tongue:. Ja powiem kiedy :D;).

 

 

post-42246-0-64602500-1589031909_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666219
Udostępnij na innych stronach

oj, Macie wielką cierpliwość..... :D,

 

 

Cierpliwość to ja mam do Pancetty  :D. Dojrzewa od października, a nawet plasterka jeszcze nie spróbowałem  :D  ;)

 

 

Przeca nie zje wsycko na raz

 

A to też prawda ;)

 

Kiełbaski dostały metryczki i sobie dojrzewają :). Dwie wiszą w chłodnym pomieszczeniu i... też sobie dojrzewają ;). Porównam smaki :tongue:

post-42246-0-72587700-1589097737_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666270
Udostępnij na innych stronach

W wędzarni polędwica zapakowana w folię celulozową i będzie Polędwica Na Okrągło :). Jutro jemy ;).

Salami Krakowskie, (to po bokach i w środku) po ośmiu dniach od zaszczepienia pleśnią. Przygotowany byłem, że ta pleśń nie powstanie, albo że będzie jej mało. Niepotrzebne obawy. Gdy się zapewni odpowiednią, czyli dużą wilgotność – nie ma różnicy wędzone, czy nie. Dwa batony, które pilnują młotków, wcale nie pokryły się pleśnią :D.

W prasce mam szynkę, ale też jej dzisiaj nie jemy, bo ona potem na noc idzie do lodówki  :)

Żeby nie było, że nic nie ma na spróbowanie  :D. Cukiereczki Bukowiańske. Proszę się częstować, chociaż... też powinny jeszcze trochę powisieć na kiju  :laugh:.

 

 

post-42246-0-07863300-1589780803_thumb.jpg

post-42246-0-31262000-1589780816_thumb.jpg

post-42246-0-52596900-1589780833_thumb.jpg

post-42246-0-99087300-1589780845_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666981
Udostępnij na innych stronach

Radek, w jakim celu owijasz polędwice folią ?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-666993
Udostępnij na innych stronach

Radek, w jakim celu owijasz polędwice folią ?

 

Rodzina taką lubi, bo jak mówią jest bardziej soczysta. I ja też tak mówię :).

 

Już można jeść :)

post-42246-0-64452100-1589868758_thumb.jpg

post-42246-0-17544500-1589868772_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667065
Udostępnij na innych stronach

 

 

Rodzina taką lubi, bo jak mówią jest bardziej soczysta. I ja też tak mówię .

 

Ja też tak bym lubiła.  :D

Radku , u Ciebie jak zawsze na bogato... smacznie  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667071
Udostępnij na innych stronach

Radku , u Ciebie jak zawsze na bogato... smacznie

 

Halinko bardzo dziękuję :D;).

Pozdrowienia !!!

 

 

Kiełbasa robiona przy okazji Salami Krakowskiego. Smak jak „przed wojną” :thumbsup: . Na pewno wchodzi do moich wyrobów  :thumbsup:. Wszystkie przyprawy zrównoważone i nic nie dominuje. Skład tej kiełbasy kilka postów wcześniej. Kiełbaska po lewej stronie, rzecz jasna była w komorze i jeszcze do niej wróciła. Ta po prawej (pilnowała młotków i narzędzi) ;). Była szczepiona pleśnią, ale za sucho w pomieszczeniu i pleśń się nie rozwinęła. Musiałem sobie spróbować jak to będzie :).

Hania upiekła precle krakowskie, no i mieliśmy śniadanie.

Już można jeść ;)

post-42246-0-26299500-1590312411_thumb.jpg

post-42246-0-26431100-1590312428_thumb.jpg

post-42246-0-98394200-1590312454_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667552
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap: Przeprowadź się bliżej centrum. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667553
Udostępnij na innych stronach

:clap: :clap: :clap: Przeprowadź się bliżej centrum. :D

Jeśli Góra nie przyjdzie do Mahometa, Mahomet musi przyjść do Góry. :D

 

Jak tylko się ten świat znormalizuję, to wybieram się do Radka na degustacje tych wspaniałości w przyszłym roku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667615
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak tylko się ten świat znormalizuję, to wybieram się do Radka na degustacje tych wspaniałości w przyszłym roku.

 

 

 

No to  Radek będzie miał ruch ..... :)    Ja też tak planuję  . :)

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667642
Udostępnij na innych stronach

Przeprowadź się bliżej centrum.

 

A w życiu !!! Dźwigiem mnie stąd nie ruszą :laugh: :laugh:

 

 

Jeśli Góra nie przyjdzie do Mahometa, Mahomet musi przyjść do Góry.

 

Hahahahh :D:thumbsup:

 

Jak tylko się ten świat znormalizuję, to wybieram się do Radka na degustacje tych wspaniałości w przyszłym roku.

 

Serdecznie zapraszam !!!  :D:thumbsup:

 

 

No to Radek będzie miał ruch ..... :) Ja też tak planuję .

 

Andrzejku - drzwi zawsze stoją otworem !!! :D

 

Dzisiaj w wędzarni szyneczka.

 

Pozdrowienia dla wszystkich, spod samiuśkich Tater  :D

post-42246-0-08903300-1590398548_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667661
Udostępnij na innych stronach

 Radku Dzięki :heart: .

 

Radku .. pozdrowionka Wam ślę . :hug::)

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667676
Udostępnij na innych stronach

Andrzejku, ściskamy :D.

 

Już można jeść ;).

 

 

post-42246-0-93639100-1590480633_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/99/#findComment-667745
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.