Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem gdzie wkleić ten temat.?

 

http://tginfo.pl/wpisy-artykuly/pij-mleko-prosto-od-krowy-na-osiedlu-przyjazn/

http://biznes.onet.pl/za-3-zl-mozna-wydoic-automat,18572,3534191,1,fotoreportaze-detal-galeria

 

Czy ta cena 3 zł za 1 l. to nie jest trochę za dużo ? (może nie).

Czy z takiego mleka można coś zrobić np. ser.?

Co o tym sądzicie.?

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/
Udostępnij na innych stronach

Cena też nie wygórowana.

 

Tylko że rolnikowi płacą średnio 0,75 zł za litr . Ja płacę u rolnika 1,50 zł jeszcze cieplutkie :smile: .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-121105
Udostępnij na innych stronach

Podobne automaty widziałem na Zachodzie, mleko ma smak zbliżony do takiego "prosto od krowy", ale cenowo nieopłacalne do robienia serów.
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-121121
Udostępnij na innych stronach

No i twarożek zrobiony.

Dla porównania też z 1 l. zwykłego 3,2 % mleka UTH dodana łyżka kwaśnej śmietany.

Wynik zaskoczenie:

 

Mleko z automatu 1 l - 128 g twarożku.

Mleko UTH 1 l - 282 g twarożku.

 

Twaróg robiony identycznie. Czyżby mleko z automatu bylo oszukane? :question: :!:

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-121402
Udostępnij na innych stronach

Pomysł fajny z tym automatem, ale cena 3zł za litr to trochę przegięcie.

 

Na pomysł z automatami wpadli czescy rolnicy, aby ominąć koszty marży pośredników w sprzedaży mleka.

Mleko od rolnika skupowane jest ok 1zł (sam po tyle kupuje za litr) a w automacie 3zł toż to prawie podwójna marża :grin: :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-121407
Udostępnij na innych stronach

Twaróg robiony identycznie. Czyżby mleko z automatu bylo oszukane?

Płyn zwany mlekiem UHT na skutek obróbki wysokotemperaturowej ma zmienioną strukturę białek. Poza tym jest to mleko homogenizowane. Skutkiem tego jest nieprawidłowy skrzep, który się słabo obkurcza.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-121537
Udostępnij na innych stronach

Cena to trochę przegięcie. Poza tym jest ono z pewnością obrobione i tak jak pisze EAnna z takiego mleka ser będzie kiepski. Osobiście płacę za mleko 1,50zł litr. Wcześniej też płaciłem złotówkę ale podrożało. Ser z takiego mleka jest pycha nie mówiąc o innych produktach, do których sera dodajemy.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-121543
Udostępnij na innych stronach

Cena to trochę przegięcie. Poza tym jest ono z pewnością obrobione i tak jak pisze EAnna z takiego mleka ser będzie kiepski

Zibi, kochany, ta cena odnosi sie do mleka z automatu, które deklarowane jest jako surowe.

Moja wypowiedż to ustosunkowanie się do większej wagi sera zrobionego z UHT. Struktura sera zrobionego z mleka surowego jest ziarnista a ziarno, obkurczając się, wypycha serwatkę. Ser z UHT to zawiesina białek (zdegradowanych obróbką) i serwatki. Taka emulsja może zatrzymać więcej serwatki i jest to element zwiększonej masy serka.

Faktem jest również to, że w UHT jest znormalizowana, nieco podwyższona zawartość białek mlecznych (min. 3,3% a na skutek odparowania wody bywa więcej i UHT jest odczuwalnie bardziej gęste) w stosunku do mleka surowego. W przeciwieństwie do mleka surowego, w którym jest średnio 2,6% kazeiny oraz 0,7% albumin i globulin co oznacza, że może być białek więcej lub mniej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-121558
Udostępnij na innych stronach

EAnno wszystko rozumiem :smile:

cena odnosi się do mleka z automatu, które deklarowane jest jako surowe

tylko w tym miejscu mam wątpliwość. Reszta jest niepodważalna. No może jeszcze kubki smakowe mogą coś powiedzieć.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-121562
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Pomysł fajny z tym automatem, ale cena 3zł za litr to trochę przegięcie.

 

Na pomysł z automatami wpadli czescy rolnicy, aby ominąć koszty marży pośredników w sprzedaży mleka.

Mleko od rolnika skupowane jest ok 1zł (sam po tyle kupuje za litr) a w automacie 3zł toż to prawie podwójna marża :grin: :tongue:

Nie wiem skad ten cytat o czeskich rolnikach ale chyba mija sie z prawda .

W czechach nadal produkcja rolna zajmuja sie kolchozy ,dzis oczywiscie dzialaja jako prywatne spolki . Pojecie maly rolnik jest tu rzadkoscia by nie powiedzic sladowa iloscia .Zupelnie inna sytuacja niz w Polsce . Kolchozy te inaczej druzstwa Produkuja wszystko na chemii ze az milo i to duzo dluzej i intensywniej niz w polsce . Mleko sprzedawane w automatach w czechach jest wlasnie z tych kolchozow i jest nieprzegotowane. Jest troche "lepsze " od tego zwyklego z kartonu , ale do dobrego to mu brakuje .

BioFARMA
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-138777
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Mamy mlekomat w Krakowie :!:

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/krakow/krakow-pije-mleko-mamy-juz-dwa-mlekomaty,1,5173375,region-wiadomosc.html

 

W Radiu Kraków mówili, że w mlekomatach czasami brakuje mleka i tworzą się kolejki czekających na dostawę.

Kupienie mleka w okolicach Krakowa jest wielkim problemem. Rolnicy jeżeli już mają krowę to mleko sami wypijają a sprzedają małe ilości.

Na placach targowych można czasami kupić mleko i śmietanę ale są to niewielkie ilości. Kupienie 30 litrów mleka w sobotę jest prawie niemożliwe.

Instytut Zootechniki w Balicach ma stado w Rudawie ale nie są zainteresowani sprzedażą detaliczną.

tur100
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-225108
Udostępnij na innych stronach

Chyba najlepsze jednak mleko z krowiego "automatu".

Obecnie płacę 2,5 za litr, ale mam z niego śmietanę, trochę masła i sporo kwaśnego mleka.

Całkiem inaczej smakuje kawa z takim mlekiem, że o smaku samego mleka nie wspomnę.

Słyszałem nie raz od "miastowych", że nie da się takiego mleka pić bo śmierdzi, ale jakoś nie czuję dziwnego zapachu.

Bardziej w sklepowym czuję posmak jakby wapna. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-225112
Udostępnij na innych stronach

Słyszałem nie raz od "miastowych", że nie da się takiego mleka pić bo śmierdzi, ale jakoś nie czuję dziwnego zapachu.

Jak byłem mały (kiedy to było :rolleyes: ) i jeździłem na wakacje do babci, to jednym z przysmaków było świeże mleko zaraz po dojeniu + ciepła drożdżówka lub chleb z dżemem :thumbsup: .Teraz moje dzieci nie chcą pić mleka od krowy :sad:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-225118
Udostępnij na innych stronach

Mamy mlekomat w Krakowie

I bardzo dobrze.

Jest to świeżo udojone, przecedzone mleko najwyższej jakości i natychmiast schłodzone.

Aby mieć szybko i czysto zakwaszone należy (szczególnie w chłodnych okresach) dodać odpowiedniego zakwasu.

Mlekomaty to wspaniały pomysł i szansa dla "miastowych" aby spróbować żywego, nie przetworzonego mleka z całym bogactwem enzymów.

Mleko podchodzi śmietaną i ma nie normalizowany skład czyli taki, jaki krówki dały :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-225127
Udostępnij na innych stronach

Od paru diesięcioleci mieszkania w Szwecji piję mleko w każdej postaci bo uwielbiam mleko. Oryginalne Szwedzkie mleko, które się tu pije co dzień tak jak wodę, do wszystkiego, tylko z surowe i tylko z lodówki, do mięsa, ryby, i np kapusty i nikt nie wymyśla cudów, że nie pasuje z rybą czy kapustą, bo rozwolnienie gotowe itp. To po prostu bzdura. Wszystkie dzieci od żłobka piją codziennie surowe zimne mleko do wszystkich posiłków.

Obecnie powstało w mojej okolicy kilka marketów Lidla. Mają podobnie jak w Polsce wszystkie mleka, niemieckie mleko pasteryzowane, które na zimno smakuję tak samo ohydnie jak wszystkie do kupy razem wzięte pasteryzowane mleka w Polsce, których nie pijam ze względu na wstrętny smak. Piję tylko mleko kupione od sprawdzonych gospodarzy sprzedających na bazarku. Automatu nie ma niestety w okolicach Ciechocinka. Tylko to mleko smakuje mlekiem a nie czymś, nie wiadomo czym , bo prawdziwym mlekiem na pewno nie. Dzwoniłem nawet z pytaniem do np. Łowicz, Mlekowity i innych z pytaniem czy nie potrafią tak przygotować do sprzedaży mlek krótko terminowych nie pasteryzowanych, aby miały one smak mleka, a nie zimnych pomyj? Odpowiedź była wszędzie jednakowa, NIE. A Szwedzi jednak potrafią robić to na cały spory szwedzki rynek i można jednak, ale tylko jak się chce. Polskie zakłady w trosce o kasę uznały że mleka krótkoterminowe o smaku prawdziwego mleka nie dają gwarancji dużego zysku, bo się szybko psuja i dla tego jesteśmy zmuszani do picia wstrętnego smakowo napoju, przypominającego nazwą tylko prawdziwe mleko, od prawdziwej polskiej krowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-225149
Udostępnij na innych stronach

Hm. Wychowywałam się na podlaskiej wsi i piłam mleko niemal prosto od krowy tak, jak piszesz - absolutnie wszystko popijało sie w naszym domu mlekiem. Nie używaliśmy herbaty, kawy, kakao, mleko się piło do śniadania, do obiadu, do kolacji. Teraz jednak, kiedy bywam w rodzinnych stronach, nie smakuje mi takie surowe mleko i zanim go dodam do kawy, zawsze przegotowuję. Lubię smak mleka pasteryzowanego, choć niewiele marek robi mleko smaczne. Inna sprawa, to kwestia wartości odżywczych takiego mleka i jego przydatności do przetwórstwa, pod tym względem to porażka. Ale jeśli chodzi o smak mleka w polskich sklepach, nie zgodzę się, że każde mleko smakuje jak pomyje, choć być może większość.

 

 

Od paru diesięcioleci mieszkania w Szwecji piję mleko w każdej postaci bo uwielbiam mleko. Oryginalne Szwedzkie mleko, które się tu pije co dzień tak jak wodę, do wszystkiego, tylko z surowe i tylko z lodówki, do mięsa, ryby, i np kapusty i nikt nie wymyśla cudów, że nie pasuje z rybą czy kapustą, bo rozwolnienie gotowe itp. To po prostu bzdura. Wszystkie dzieci od żłobka piją codziennie surowe zimne mleko do wszystkich posiłków.

Obecnie powstało w mojej okolicy kilka marketów Lidla. Mają podobnie jak w Polsce wszystkie mleka, niemieckie mleko pasteryzowane, które na zimno smakuję tak samo ohydnie jak wszystkie do kupy razem wzięte pasteryzowane mleka w Polsce, których nie pijam ze względu na wstrętny smak. Piję tylko mleko kupione od sprawdzonych gospodarzy sprzedających na bazarku. Automatu nie ma niestety w okolicach Ciechocinka. Tylko to mleko smakuje mlekiem a nie czymś, nie wiadomo czym , bo prawdziwym mlekiem na pewno nie. Dzwoniłem nawet z pytaniem do np. Łowicz, Mlekowity i innych z pytaniem czy nie potrafią tak przygotować do sprzedaży mlek krótko terminowych nie pasteryzowanych, aby miały one smak mleka, a nie zimnych pomyj? Odpowiedź była wszędzie jednakowa, NIE. A Szwedzi jednak potrafią robić to na cały spory szwedzki rynek i można jednak, ale tylko jak się chce. Polskie zakłady w trosce o kasę uznały że mleka krótkoterminowe o smaku prawdziwego mleka nie dają gwarancji dużego zysku, bo się szybko psuja i dla tego jesteśmy zmuszani do picia wstrętnego smakowo napoju, przypominającego nazwą tylko prawdziwe mleko, od prawdziwej polskiej krowy.

"Masz lat blisko 40, wyglądasz na blisko 30, wyobrażasz sobie, że masz nieco ponad 20 a postępujesz jakbyś miał niecałe 10"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-225206
Udostępnij na innych stronach

Jami, przecież to oczywiste że słowo pomyje, użyte zostało w formie brzydkiej co prawda, ale tylko i wyłącznie przenośni, aby podkreślić ohydny smak mleka UHT, dla mnie np. na tyle zły, że go nie pijam, bo mając możliwość porównania go smakowo z mlekiem normalnym, nie kombinowanym przez zachłannych na kasę mleczarzy wynalazkiem UHT, jest dla mnie zjadliwe dopiero po przerobieniu go przy pomocy śmietany na zsiadłe, to UHT do picia na zimno się najzwyczajniej ze względu na wstrętny smak, nie nadaje. Nie przypomina nawet w smaku prawdziwego wiejskiego mleka. To właśnie mleko piję w Szwecji http://www.skanemejerier.se/sv/Vara-produkter/Produktkatalog/Mjolk/Asens-Lantmjolk-Gammaldags/ i jak widać Szwedzi potrafią to zrobić i to mleko właśnie, jest nie homogenizowane i ma śmietanę, i smakuje jak kiedyś w Polsce kochane przepyszne mleczko prosto od krowy. A po szwedzku "gammaldags", znaczy po prostu "Takie jak dawniej" i to jest całkowita prawda i "oczywista oczywistość".

 

PS.Za czasów PRLu mleko w butelkach szklanych 1l., mleczarz przynosił rano pod drzwi, i każdy chętny miał rano mleko na śniadanie i to było normalne pyszne mleko, było do wyboru, białe i żółte kapsle, czyli pełnotłuste i tzw. chude, a nie jak obecne, nie przypominające w smaku mleka jakieś białe ciecze i tp. wynalazki UHT, i co za komuny to można było ??? http://www.google.pl/imgres?q=mleko+w+butelce+w+PRL&um=1&hl=pl&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1280&bih=892&tbm=isch&tbnid=QHz9zcGdE2luRM:&imgrefurl=http://szajewski.com/portfolio_pl.html&docid=b2j3O4ClTVtUrM&imgurl=http://szajewski.com/images/portfolio/big/szajewski_prl_mleko.jpg&w=420&h=600&ei=rLPsT43HHYTQtAaa05GcBg&zoom=1&iact=hc&vpx=340&vpy=126&dur=378&hovh=268&hovw=188&tx=91&ty=89&sig=109554728465453851009&page=1&tbnh=161&tbnw=116&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:1,s:0,i:74

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-225220
Udostępnij na innych stronach

mleko w butelkach szklanych 1l., mleczarz przynosił rano pod drzwi, i każdy chętny miał rano mleko na śniadanie i to było normalne pyszne mleko

Nie wiem czy masz świadomość, że było to jednak mleko pasteryzowane. Jednak w niskiej temperaturze, która to pasteryzacja nie zmienia prawie jego smaku.

Po wojnie pasteryzacja mleka została prawnie zafiksowana i nierozerwalnie połączona z określeniem "mleko spożywcze". Przyczyną była gruźlica.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4437-mleko-z-automatu/#findComment-225247
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.