bolexx1313 Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Września 2010 Witam wszystkich. Robiłem już któryś raz wędzonki (szynka, baleron) sposobem tradycyjnym - mięso nastrzykiwałem i peklowałem według receptur i proporcji ze strony wędlinydomowe.pl., sól, saletra, bez żadnych przypraw. Przestrzegałem higieny, temperatur przy peklowaniu i stężeń solanki. Wędziłem na drewnie olchowym, parzyłem do osiągnięcia wewnątrz wędzonki 70 st. I za każdym razem wędzonka ma po przekrojeniu lekko zielonkawe przebarwienie wewnątrz. Możecie mi powiedzieć co jest tego powodem i co mam robić lub robić inaczej żeby tego nie było? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Września 2010 Takie przebarwienie zwykle świadczy o niedopeklowaniu . Napisz dokładnie o jakim stężeniu była solanka , ile dni peklowaleś , jakiej wielkości były peklowane kawałki.Ja używam nie saletry tylko peklosoli , pekluję elementy ok 1-1,5 kg bez nastrzyku ok 10dni i nie pamiętam bym miała takie "objawy". Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 5 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2010 Kawałki dobieram zwykle 1-1,5 kg. A co do czasu peklownia to różnie, raz 8 dni, a raz 14 dni, zależy ile mam czasu. Oczywiście im krócej pekluję, tym stężenie solanki większe. Korzystam z tabeli peklowania ze strony. Może z tym nastrzykiem coś nie tak robię i to jest przyczyna? W każdym razie nastrzyk wykonuję tą solanką w której pekluję w ilośc 6-7% wagi mięsa. Wodę przegotowuję, rozpuszczam sól i saletrę i po schłodzeniu do odpowiedniej temperatury nastrzykuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2010 Spróbuj używać peklosoli , robię tak samo jak chudziak i nie mam takiego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 5 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Września 2010 Spróbuj używać peklosoli , robię tak samo jak chudziak i nie mam takiego problemuA czy nastrzyukejsz mięso, czy tylko peklujesz zalewowo? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Września 2010 Logicznie biorąc skoro jacekn napisał, że robi tak jak ja to znaczy , że robi bez nastrzyku .pekluję elementy ok 1-1,5 kg bez nastrzyku ok 10dni Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Września 2010 Nie nastrzykuje mięsa ,pekluje tylko zalewowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 5 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Września 2010 W takim razie zrobię jak radzicie, następnym razem jak będę peklował mięso nie będę stosował nastrzyku, a zamiast soli i saletry użyję peklosoli. Dzięki za pomoc :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Września 2010 W Częstochowie kupisz peklosól bez problemu w korzystnej cenie 1zł/kg. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Września 2010 bolexx1313, Chudziak dobrze radzi. Efektem tego koloru jest użycie saletry. Saletra, saletrze nie jest równa. Rób wędzonki używając peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Września 2010 bolexx1313, Aby saletra zadziałała muszą rozwinąć się bakterie denitryfikujące. Może być u Ciebie krucho z tymi bakteriami. Dlatego też przy użyciu saletry powinno się dodawać do zalewy cukru. Dawniej dolewano starej solanki do nowej albo - jeszcze lepiej - peklowano w tych samych, drewnianych cebrzykach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Września 2010 Peklosól, nastrzyk i będzie ok.bolexx1313 jak długo masz tą saletrę i jak była przechowywana ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 5 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Września 2010 Saletra ma 10 miesięcy (od kupna), przechowywana w zamkniętej torebce w temp. pokojowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Września 2010 za każdym razem wędzonka ma po przekrojeniu lekko zielonkawe przebarwienie wewnątrz.Szkoda, że nie masz zdjęcia feralnego przekroju. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 6 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Września 2010 Oto fotki: Baleron http://img37.imagefra.me/img/img37/7/9/6/bolexx1313/t_fg38lb1m_bd39460.jpg Szynka http://img37.imagefra.me/img/img37/7/9/6/bolexx1313/t_fg38lbwm_dd5a656.jpg Troszkę podbiłem kolory, ponieważ te przebarwienia na żywo są bardzie widoczne niż na zdjęciach. Dlatego kolor mięsa wyszedł bardzo czerwony, w rzeczywistości jest różowy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Września 2010 Niedopeklowane kawałki. Następnym razem rób dokładniej nastrzyk i stosuj peklosól zamiast soli i saletry. Jeśli nie zależy mi na czasie, bardzo długie peklowanie używam sól + saletra. Ale dla szybkiego (do 7 dni) tylko peklosól. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Września 2010 Niedopeklowane kawałki. Następnym razem rób dokładniej nastrzyk i stosuj peklosól zamiast soli i saletry. Jeśli nie zależy mi na czasie, bardzo długie peklowanie używam sól + saletra. Ale dla szybkiego (do 7 dni) tylko peklosól. Tak jak napisał Wnuczek, saletra i sól, pekluję minimum 14 dni, krócej lepiej zastosować peklosól, lub przy soli i saletrze zwiększyć temperaturę peklowania. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bolexx1313 Opublikowano 6 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Września 2010 Racja koledzy, już wszystko sobie poukładałem i przypomniałem. Te kilka razy kiedy szynki wyszły zielonkawe, peklowanie trwało 7-9 dni i zawsze używałem saletry. A dawno temu peklowałem minimum 14 dni i tego nie było. Wszystko jasne - używać peklosoli i po temacie. Dzięki wszystkim za pomoc :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Września 2010 pis67 wyprowadziłeś się do Mongolii? Będzie wędził w jurcie :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Września 2010 Będzie wędził w jurciei pisał z Ułan Bator.pl :lol: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Września 2010 Ja tu nowy i swieży jestem ale podzielam zdanie przedmówców to mięso jest ewidentnie niedopeklowane ... wychodziło mi tak jak robiłem solankę na oko albo na jajko ... . Po obejrzeniu Dziadkowego kursu zatapiania jaj ....wiem dlaczego Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Września 2010 Dzięki za pokazanie przekroju. Zastosuj peklosól, jak radzili poprzednicy.Przestrzegaj czasu i temp. peklowania wówczas będzie dobrze. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Września 2010 Po obejrzeniu Dziadkowego kursu zatapiania jaj Nie bardzo rozumiem Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Września 2010 Dziadek wstawił fotoreportaż z robienia solanki "na jajko" i w zależności od świeżości jaj jedne pływały drugie szły na dno w solance o tym samym stężeniu dlatego napisałem ,że kiedys wierzyłem w ta metodę i ja stosowałem (z różnym szczęściem) a teraz przestałem .... PShmmm tak czytam sam fragment mojego postu który zacytowałes i faktycznie troszke niefortunnie to brzmi :rolleyes: ....sory Dziadek .... :blush: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Września 2010 Jak ktoś nie widział, to bardzo proszę, Dziadkowy kurs topienia jaj: :grin: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1329 Dziadek udowodnił ile wart jest taki sposób. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.