Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Robiłem już któryś raz wędzonki (szynka, baleron) sposobem tradycyjnym - mięso nastrzykiwałem i peklowałem według receptur i proporcji ze strony wędlinydomowe.pl., sól, saletra, bez żadnych przypraw. Przestrzegałem higieny, temperatur przy peklowaniu i stężeń solanki. Wędziłem na drewnie olchowym, parzyłem do osiągnięcia wewnątrz wędzonki 70 st. I za każdym razem wędzonka ma po przekrojeniu lekko zielonkawe przebarwienie wewnątrz. Możecie mi powiedzieć co jest tego powodem i co mam robić lub robić inaczej żeby tego nie było?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/
Udostępnij na innych stronach

Takie przebarwienie zwykle świadczy o niedopeklowaniu . Napisz dokładnie o jakim stężeniu była solanka , ile dni peklowaleś , jakiej wielkości były peklowane kawałki.Ja używam nie saletry tylko peklosoli , pekluję elementy ok 1-1,5 kg bez nastrzyku ok 10dni i nie pamiętam bym miała takie "objawy".

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123014
Udostępnij na innych stronach

Kawałki dobieram zwykle 1-1,5 kg. A co do czasu peklownia to różnie, raz 8 dni, a raz 14 dni, zależy ile mam czasu. Oczywiście im krócej pekluję, tym stężenie solanki większe. Korzystam z tabeli peklowania ze strony. Może z tym nastrzykiem coś nie tak robię i to jest przyczyna? W każdym razie nastrzyk wykonuję tą solanką w której pekluję w ilośc 6-7% wagi mięsa. Wodę przegotowuję, rozpuszczam sól i saletrę i po schłodzeniu do odpowiedniej temperatury nastrzykuję.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123038
Udostępnij na innych stronach

Logicznie biorąc skoro jacekn napisał, że robi tak jak ja to znaczy , że robi bez nastrzyku .

pekluję elementy ok 1-1,5 kg bez nastrzyku ok 10dni

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123050
Udostępnij na innych stronach

W takim razie zrobię jak radzicie, następnym razem jak będę peklował mięso nie będę stosował nastrzyku, a zamiast soli i saletry użyję peklosoli. Dzięki za pomoc :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123052
Udostępnij na innych stronach

W Częstochowie kupisz peklosól bez problemu w korzystnej cenie 1zł/kg.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123055
Udostępnij na innych stronach

bolexx1313,

Aby saletra zadziałała muszą rozwinąć się bakterie denitryfikujące.

Może być u Ciebie krucho z tymi bakteriami. Dlatego też przy użyciu saletry powinno się dodawać do zalewy cukru.

Dawniej dolewano starej solanki do nowej albo - jeszcze lepiej - peklowano w tych samych, drewnianych cebrzykach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123059
Udostępnij na innych stronach

Peklosól, nastrzyk i będzie ok.

bolexx1313 jak długo masz tą saletrę i jak była przechowywana ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123065
Udostępnij na innych stronach

za każdym razem wędzonka ma po przekrojeniu lekko zielonkawe przebarwienie wewnątrz.

Szkoda, że nie masz zdjęcia feralnego przekroju.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123093
Udostępnij na innych stronach

Oto fotki:

 

Baleron

http://img37.imagefra.me/img/img37/7/9/6/bolexx1313/t_fg38lb1m_bd39460.jpg

 

Szynka

http://img37.imagefra.me/img/img37/7/9/6/bolexx1313/t_fg38lbwm_dd5a656.jpg

 

Troszkę podbiłem kolory, ponieważ te przebarwienia na żywo są bardzie widoczne niż na zdjęciach. Dlatego kolor mięsa wyszedł bardzo czerwony, w rzeczywistości jest różowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123177
Udostępnij na innych stronach

Niedopeklowane kawałki. Następnym razem rób dokładniej nastrzyk i stosuj peklosól zamiast soli i saletry.

Jeśli nie zależy mi na czasie, bardzo długie peklowanie używam sól + saletra. Ale dla szybkiego (do 7 dni) tylko peklosól.

Pzdr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123186
Udostępnij na innych stronach

Niedopeklowane kawałki. Następnym razem rób dokładniej nastrzyk i stosuj peklosól zamiast soli i saletry.

Jeśli nie zależy mi na czasie, bardzo długie peklowanie używam sól + saletra. Ale dla szybkiego (do 7 dni) tylko peklosól.

Tak jak napisał Wnuczek, saletra i sól, pekluję minimum 14 dni, krócej lepiej zastosować peklosól, lub przy soli i saletrze zwiększyć temperaturę peklowania. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123187
Udostępnij na innych stronach

Racja koledzy, już wszystko sobie poukładałem i przypomniałem. Te kilka razy kiedy szynki wyszły zielonkawe, peklowanie trwało 7-9 dni i zawsze używałem saletry. A dawno temu peklowałem minimum 14 dni i tego nie było. Wszystko jasne - używać peklosoli i po temacie. Dzięki wszystkim za pomoc :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123192
Udostępnij na innych stronach

pis67 wyprowadziłeś się do Mongolii?

Będzie wędził w jurcie :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123197
Udostępnij na innych stronach

Będzie wędził w jurcie

i pisał z Ułan Bator.pl :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123264
Udostępnij na innych stronach

Ja tu nowy i swieży jestem ale podzielam zdanie przedmówców to mięso jest ewidentnie niedopeklowane ... wychodziło mi tak jak robiłem solankę na oko albo na jajko ... ;). Po obejrzeniu Dziadkowego kursu zatapiania jaj ....wiem dlaczego ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123309
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pokazanie przekroju. Zastosuj peklosól, jak radzili poprzednicy.

Przestrzegaj czasu i temp. peklowania wówczas będzie dobrze.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123395
Udostępnij na innych stronach

Po obejrzeniu Dziadkowego kursu zatapiania jaj

Nie bardzo rozumiem :(

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123397
Udostępnij na innych stronach

Dziadek wstawił fotoreportaż z robienia solanki "na jajko" i w zależności od świeżości jaj jedne pływały drugie szły na dno w solance o tym samym stężeniu dlatego napisałem ,że kiedys wierzyłem w ta metodę i ja stosowałem (z różnym szczęściem) a teraz przestałem .... ;)

 

PS

hmmm tak czytam sam fragment mojego postu który zacytowałes i faktycznie troszke niefortunnie to brzmi :rolleyes: ....sory Dziadek .... :blush: ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123398
Udostępnij na innych stronach

Jak ktoś nie widział, to bardzo proszę, Dziadkowy kurs topienia jaj: :grin:

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1329

 

Dziadek udowodnił ile wart jest taki sposób.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/#findComment-123415
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.