karolszymczak Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Stycznia 2011 jeśli ktoś nie ma zaufania do jajka to jeszcze jest metoda na ziemniaka Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-144109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 30 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Stycznia 2011 karolszymczak, Tabela peklowania , a z ziemniaków placki sobie zrób :wink: http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-144137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoe Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Grudnia 2012 witampierwszy raz wędziłam szynkę.peklowałam na mokro szynkę wieprzową przez 9 dni w naczyniu glinianym. peklosól + przyprawy. nie nastrzykiwałam. 1,1 kg. stężenie wg tabeli ze strony na "8-10" dni. obracałam co dwa dni.wędzenie ok 7 h. najpierw wysoka temp. (rozgrzana komora), potem ok 60 stopni. następnie po ostygnięciu sparzona. po przekrojeniu całość jest intensywnie różowa, jednak środek ma dziwny kolor, jakby hmm jasny brąz.pytanie co się stało? szynka sie zepsuła? czy może nie dowędzona? albo ją ugotować? próbowałam kawałek i w smaku jest dobra.nie wiem czy można ją jeść?jak myślicie?wkleiłam bym zdjęcie ale się nie da..ehhszybka odpowiedź [ Dodano: Nie 16 Gru, 2012 16:56 ]nie dodałam że szynka podczas peklowania była w lodówce. 1,1 kg to waga szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-256789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Grudnia 2012 nie nastrzykiwałamI masz odpowiedź - po prostu nie "przepeklowana" w środku - spokojnie jeśli ją sparzyłaś możesz jeść. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-256795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Grudnia 2012 przez 9 dni w naczyniu glinianym. peklosól + przyprawy. nie nastrzykiwałam. 1,1 kg. stężenie wg tabeli ze strony na "8-10" dni. obracałam co dwa dni.o ile nie nastąpiła pomyłka w stężeniu solanki (szynka byłaby mało słona) to przy takim stężeniu, czasie i wadze elementu powinno się przepeklować nawet bez nastrzyku - jednak jest jedno "ale"... temperatura w lodówce! - jeśli byłą za niska to peklowanie spowolniło... po drugie objawem niedopelkowania jest kolor szary przechodzący w zielonkawy - tutaj mowa jest o brązie i może to być objaw niedoparzenia :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-256917 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Witam serdecznie U mnie wyszło to samo z tym kolorkiem wewnątrz – teraz już wiem czemu Peklowałem wg programu (Peklowanie mokre wg Dziadka) – szynki 2 szt – 1-sza 1,7kg; 2-ga 1.2 kg – i kawałki boczku -- czas 7 dni.Osuszałem całą noc w zimnej piwnicy (nieogrzewana) następnie osuszanie i wędzenie w temp. 60*C w porywach do 75*C Zewnętrzna warstwa szynki różowa a środek taki dziwny – teraz wiem że to niedopeklowanie z początku wydawało mi się, że to za krótkie wędzenie ale raczej nie - 4 godz w dymie i później parzenie.Kolorystycznie wyszły mi raczej wpadające w bardzo ciemny kolor spalenizny - czego to może być objaw – – czy to mój pospiech i złe osuszanie w wędzarni ?? Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Kolorystycznie wyszły mi raczej wpadające w bardzo ciemny kolor spalenizny - czego to może być objaw – – czy to mój pospiech i złe osuszanie w wędzarni ??Zbyt wysoka temperatura w którejś z faz; osuszanie lub wędzenie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Na przyszłość !Jeśli nie nastrzykujecie wystarczy ponakłówać mięso na wylot po włożeniu do solanki.Jeśli mięsa jest więcej w naczyniu codziennie przekładać mięso z góry na dół.Przy okazji przekładania mięso pomasować, ponaciskać jak ..... tego facetom nie napiszę. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Mięso przekładałem codziennie wieczorem - ale nie masowałem - poprawie się - było nakłute przed włożeniem do zalewy - ale może coś źle albo mało dokładnie .Dostałem od znajomego laryngologa szczykawkę 200ml i igłe do tego więc będę naszczykiwał i masował żeby tylko było wewnątrz śliczniutkie. Prawdopodobnie za wysoka temperatura osuszania - bo wędzenia pilnowałem cały czas- prawie - z przerwami na uzupełnienie destylatu Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 17 Grudnia 2012 było nakłute przed włożeniem do zalewyNie przed, ale w zalewie peklującej ..... taki mały szczegół. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 17 Grudnia 2012 i zaś dałem d...ale nic to mam strzykawkę więc będzie teraz nastrzyk, żeby się upewnić jak to robić - to nastrzykuje się w najgłębsze (najgrubsze) części mięśnia czy wszędzie jak leci byle jak najwięcej ??I jeszcze jedno czy pojedynczy otwór w igle (lekarska) wystarczy czy kupować specjalną igłę z otworami po bokach ?? Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zacznij od tego co już masz. Inwestycje później. Nastrzyk - ideał, to w każde miejsce po trochu. Ale to nierealne. Jak masz czas nastrzykuj gęsto. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Ja wbijam igłę i podaję solankę w sposób ciągły, wycofując jednocześnie igłę. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Możesz się pobawić w "Piłę IV" .... taki żarcik.... ale wbijasz i nastrzykujesz jak leci.Zobaczysz że mięso puchnie, a za chwilę wraca do swojego wymiaru przed nastrzykiem.Do póki nie używamy chemii do "uzdatniania" mięsa to i tak to mięso odda nastrzyk do zalewy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 17 Grudnia 2012 I jeszcze jedno czy pojedynczy otwór w igle (lekarska) wystarczy czy kupować specjalną igłę z otworami po bokach ??wystarczy - przy produkcji do 5-10 sztuk , jak będziesz robił więcej to dla własnej wygody kupić ręczny opryskiwacz + igła z otworami bocznymi i mamy super nastrzykiwarkę. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 17 Grudnia 2012 i zaś dałem d...No widzisz kolego.. na przyszły raz wciel się w rolę pielęgniarza- masażysty i dobrze pilnuj wędzarni a efekt będzie na pewno zadowalający.. powodzenia :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Na przyszłość ! Jeśli nie nastrzykujecie wystarczy ponakłówać mięso na wylot po włożeniu do solanki.A czym jesli wolno spytac ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Grudnia 2012 marcus, można patyczkiem od szaszłyka Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARUNIO Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Nie chcąc zakładać nowego tematu spytam tutaj. Czy nie miał ktoś z Was przypadku że po nastrzyku, w środku mięska zostają dziury? Tak jak by się rozwarstwiło i nie powróciło do poprzedniego stanu. :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Teraz zapytam z innej bajkiczy rodzaj maszynki do mięsa ma coś wspólnego z jakością wędlin jakie się robi ( w moim wypadku jakie się chce zrobić :grin: ).Jak mnie pamięć nie myli to wyczytałem coś takiego, że elektryczna maszynka do mięsa (np. zelmer) za szybko mieli i - jak dobrze zrozumiałem to miażdży w ślimaku mięso - czy to co piszę jest totalną brednia czy coś w tym jest. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoe Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Grudnia 2012 abrateko ile nie nastąpiła pomyłka w stężeniu solanki (szynka byłaby mało słona) to przy takim stężeniu, czasie i wadze elementu powinno się przepeklować nawet bez nastrzyku - jednak jest jedno "ale"... temperatura w lodówce! - jeśli byłą za niska to peklowanie spowolniło...po drugie objawem niedopelkowania jest kolor szary przechodzący w zielonkawy - tutaj mowa jest o brązie i może to być objaw niedoparzenia Szynka nie była za mało słona.. nawet powiedziałabym że troszke za słona, ale to chyba kwestia gustu. temperatura w lodówce 8 stopni. Objaw niedoparzenia? czyli?Koniec końców.. dogotowałam lekko szynkę i zjedliśmy nie pochorowaliśmy się więc raczej nie była zepsuta. po paru godzinach szynka zmieniła kolor, właśnie w szary. obecnie pekluję kolejną porcję na tej samej zasadzie. tylko tym razem nastrzyknełam i zobacze co wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-259091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoe Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 19 Stycznia 2013 witam, tym razem nastrzykiwałam i środek nie był innego koloru, ale za to inne miejsca. trzeba to dopracować ważne że po podgotowaniu idzie jeść Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-262674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.