Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

karolszymczak,

Tabela peklowania , a z ziemniaków placki sobie zrób :wink:

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-144137
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

witam

pierwszy raz wędziłam szynkę.

peklowałam na mokro szynkę wieprzową przez 9 dni w naczyniu glinianym. peklosól + przyprawy. nie nastrzykiwałam. 1,1 kg. stężenie wg tabeli ze strony na "8-10" dni. obracałam co dwa dni.

wędzenie ok 7 h. najpierw wysoka temp. (rozgrzana komora), potem ok 60 stopni.

następnie po ostygnięciu sparzona.

po przekrojeniu całość jest intensywnie różowa, jednak środek ma dziwny kolor, jakby hmm jasny brąz.

pytanie co się stało? szynka sie zepsuła? czy może nie dowędzona? albo ją ugotować? próbowałam kawałek i w smaku jest dobra.

nie wiem czy można ją jeść?

jak myślicie?

wkleiłam bym zdjęcie ale się nie da..ehh

szybka odpowiedź :)

 

[ Dodano: Nie 16 Gru, 2012 16:56 ]

nie dodałam że szynka podczas peklowania była w lodówce. 1,1 kg to waga szynki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-256789
Udostępnij na innych stronach

przez 9 dni w naczyniu glinianym. peklosól + przyprawy. nie nastrzykiwałam. 1,1 kg. stężenie wg tabeli ze strony na "8-10" dni. obracałam co dwa dni.

o ile nie nastąpiła pomyłka w stężeniu solanki (szynka byłaby mało słona) to przy takim stężeniu, czasie i wadze elementu powinno się przepeklować nawet bez nastrzyku - jednak jest jedno "ale"... temperatura w lodówce! - jeśli byłą za niska to peklowanie spowolniło...

po drugie objawem niedopelkowania jest kolor szary przechodzący w zielonkawy - tutaj mowa jest o brązie i może to być objaw niedoparzenia :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-256917
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie

U mnie wyszło to samo z tym kolorkiem wewnątrz – teraz już wiem czemu

Peklowałem wg programu (Peklowanie mokre wg Dziadka) – szynki 2 szt – 1-sza 1,7kg; 2-ga 1.2 kg – i kawałki boczku -- czas 7 dni.

Osuszałem całą noc w zimnej piwnicy (nieogrzewana) następnie osuszanie i wędzenie w temp. 60*C w porywach do 75*C

Zewnętrzna warstwa szynki różowa a środek taki dziwny – teraz wiem że to niedopeklowanie :cry: z początku wydawało mi się, że to za krótkie wędzenie ale raczej nie - 4 godz w dymie i później parzenie.

Kolorystycznie wyszły mi raczej wpadające w bardzo ciemny kolor spalenizny - czego to może być objaw – – czy to mój pospiech i złe osuszanie w wędzarni ??

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257125
Udostępnij na innych stronach

Kolorystycznie wyszły mi raczej wpadające w bardzo ciemny kolor spalenizny - czego to może być objaw – – czy to mój pospiech i złe osuszanie w wędzarni ??

Zbyt wysoka temperatura w którejś z faz; osuszanie lub wędzenie

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257127
Udostępnij na innych stronach

Na przyszłość !

Jeśli nie nastrzykujecie wystarczy ponakłówać mięso na wylot po włożeniu do solanki.

Jeśli mięsa jest więcej w naczyniu codziennie przekładać mięso z góry na dół.

Przy okazji przekładania mięso pomasować, ponaciskać jak ..... tego facetom nie napiszę. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257136
Udostępnij na innych stronach

Mięso przekładałem codziennie wieczorem - ale nie masowałem - poprawie się - było nakłute przed włożeniem do zalewy - ale może coś źle albo mało dokładnie .

Dostałem od znajomego laryngologa szczykawkę 200ml i igłe do tego więc będę naszczykiwał i masował :) żeby tylko było wewnątrz śliczniutkie.

 

Prawdopodobnie za wysoka temperatura osuszania - bo wędzenia pilnowałem cały czas- prawie - z przerwami na uzupełnienie destylatu

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257141
Udostępnij na innych stronach

było nakłute przed włożeniem do zalewy

Nie przed, ale w zalewie peklującej ..... taki mały szczegół.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257143
Udostępnij na innych stronach

i zaś dałem d...

ale nic to mam strzykawkę więc będzie teraz nastrzyk, żeby się upewnić jak to robić - to nastrzykuje się w najgłębsze (najgrubsze) części mięśnia czy wszędzie jak leci byle jak najwięcej ??

I jeszcze jedno czy pojedynczy otwór w igle (lekarska) wystarczy czy kupować specjalną igłę z otworami po bokach ??

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257147
Udostępnij na innych stronach

Ja wbijam igłę i podaję solankę w sposób ciągły, wycofując jednocześnie igłę.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257151
Udostępnij na innych stronach

Możesz się pobawić w "Piłę IV" .... taki żarcik.... ale wbijasz i nastrzykujesz jak leci.

Zobaczysz że mięso puchnie, a za chwilę wraca do swojego wymiaru przed nastrzykiem.

Do póki nie używamy chemii do "uzdatniania" mięsa to i tak to mięso odda nastrzyk do zalewy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257152
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedno czy pojedynczy otwór w igle (lekarska) wystarczy czy kupować specjalną igłę z otworami po bokach ??

wystarczy - przy produkcji do 5-10 sztuk , jak będziesz robił więcej to dla własnej wygody kupić ręczny opryskiwacz + igła z otworami bocznymi i mamy super nastrzykiwarkę.

pozdro

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257153
Udostępnij na innych stronach

i zaś dałem d...

No widzisz kolego.. na przyszły raz wciel się w rolę pielęgniarza- masażysty i dobrze pilnuj wędzarni a efekt będzie na pewno zadowalający.. powodzenia :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257155
Udostępnij na innych stronach

Nie chcąc zakładać nowego tematu spytam tutaj. Czy nie miał ktoś z Was przypadku że po nastrzyku, w środku mięska zostają dziury? Tak jak by się rozwarstwiło i nie powróciło do poprzedniego stanu. :rolleyes:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257240
Udostępnij na innych stronach

Teraz zapytam z innej bajki

czy rodzaj maszynki do mięsa ma coś wspólnego z jakością wędlin jakie się robi ( w moim wypadku jakie się chce zrobić :grin: ).

Jak mnie pamięć nie myli to wyczytałem coś takiego, że elektryczna maszynka do mięsa (np. zelmer) za szybko mieli i - jak dobrze zrozumiałem to miażdży w ślimaku mięso - czy to co piszę jest totalną brednia czy coś w tym jest.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-257632
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

abratek

o ile nie nastąpiła pomyłka w stężeniu solanki (szynka byłaby mało słona) to przy takim stężeniu, czasie i wadze elementu powinno się przepeklować nawet bez nastrzyku - jednak jest jedno "ale"... temperatura w lodówce! - jeśli byłą za niska to peklowanie spowolniło...

po drugie objawem niedopelkowania jest kolor szary przechodzący w zielonkawy - tutaj mowa jest o brązie i może to być objaw niedoparzenia

 

Szynka nie była za mało słona.. nawet powiedziałabym że troszke za słona, ale to chyba kwestia gustu. temperatura w lodówce 8 stopni.

Objaw niedoparzenia? czyli?

Koniec końców.. dogotowałam lekko szynkę i zjedliśmy :) nie pochorowaliśmy się więc raczej nie była zepsuta. po paru godzinach szynka zmieniła kolor, właśnie w szary.

obecnie pekluję kolejną porcję na tej samej zasadzie. tylko tym razem nastrzyknełam i zobacze co wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4503-przebarwienie/page/2/#findComment-259091
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.