puszka Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 19 Września 2010 Witam Wczoraj skonstruowałem swoją pierwszą wędzarnie. Prosta wedzarnia. Beczka -rura-palenisko. Wedzarnie przepaliłem i wszystko jest ok czyli dym dociera do beczki.Teraz pora aby coś uwedzić. Co byście mi zaproponowali na pierwszy raz??Chodzi o to żebym sie nie zraził tylko bym chycił tak zwanego cuga.Coś prostego a zarazem dobrego.Mam materiał na wybudowanie wedzarni z prawdziwego zdażenia (cegły klinkierowe i kamień wapienny). Chcę jednak sprawdzić czy wedzenie mnie wciągnie. Jeżeli tak to wybuduje wedzarnie z grilem - jezeli nie to sam grill wyrośnie na mojej małej działce. A więc co polecacie na pierwsze wędzenie??? Pozdrawiam Puszka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 19 Września 2010 A więc co polecacie na pierwsze wędzenie??? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=685&highlight=uw%EAdzi%E6++pocz%B1tek Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-125078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 19 Września 2010 To zależy co lubisz jeść ...ale najłatwiej będzie : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=207 http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=84 Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-125079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Września 2010 A więc co polecacie na pierwsze wędzenie??? Może jeszcze kurczaka https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500&highlight=kurczak+w%EAdzony Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-125081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Września 2010 Też polecam kurczaka lub udka i boczek. :thumbsup: Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-125083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Września 2010 A więc co polecacie na pierwsze wędzenie??? O ile jesteś nowicjuszem w tej dziedzinie to ja bym raczej zadał pytanie jak uwędzić .A co - to to co lubisz jeść najbardziej.Bo czy będziesz wędził boczek ,szynkę ,baleron polędwice to procesy wędzenia są takie same wg. ogólnych zasad. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-125084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszczur Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Września 2010 Ja osobiście polecałbym kurczak aromatyczny wg dziadka sprawdzona receptura, szybkie wykonanie, i efekt jeżeli będziesz wędził wg wytycznych gwarantowanyTutaj są wytyczne:http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=899 Lub jeżeli jesteś leniwy to zakup kiełbasę białą surową w sklepie i uwędź! I zobaczysz co ci z tego wyjdzie. Cytuj Co nas nie zabije to nas wzmocni! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-125102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Września 2010 Prosty i czytelny przepis na kielbase dla poczatkujacego zadymiacza.http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1264Mozesz zrobic z polowy skladnilow.Pozdrawiam i zycze milego zadymiania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-125135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 19 Września 2010 Chcę jednak sprawdzić czy wedzenie mnie wciągnie.Mogę Ci już odpowiedzieć że tak. Na początek proponuję uwędzić boczek. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-125144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 22 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Września 2010 najprościej będzie schab i boczek Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-125392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Października 2010 Podepnę się, żeby nie zakładać kolejnego wątku. Z jakiego mięśnia zrobiona jest ta szynka http://allegro.pl/wies-polska-szynka-szlachecka-i1250441251.html ? Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-127553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Października 2010 Podepnę się, żeby nie zakładać kolejnego wątku. Z jakiego mięśnia zrobiona jest ta szynkamięsień dwugłowy (z szynki) zrazowa dolna mówią też legawa, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-127557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Października 2010 Moja wędzona ligawa wygląda tak :grin: :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-127582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Października 2010 Tak myślałem, dzięki. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-127585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Października 2010 Moja wędzona ligawa Edytuj i zmieniaj nazwę czym prędzej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-127590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Października 2010 Edytuj i zmieniaj nazwę czym prędzej.Masz rację kol. Pis67 to nie jest ligawa. :blush: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-127686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Października 2010 Darino, A może by tak jaśniej dlaczego ma zmieniać nazwę? Ligawa, zwana również "legawą" lub "fałszywą polędwicą", to gatunek mięsa wołowego, stanowiący mięsień utrzymujący kręgosłup w jego części krzyżowej, odpowiednik schabu wieprzowego. Używany do potraw pieczonych i duszonych. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-127691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Października 2010 Czy aby dobrze z tą ligawą . Ligawa mięsień z udżca woł.(zad woł.) W wieprzowinie mięsień półścięgnisty z podziału szynki wp. na mięśnie (fałszywa polędwiczka).Odpowodnikiem schabu wp. w woł. może być rostbef woł . rozbratel i antrykot. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4558-co-uw%C4%99dzi%C4%87-na-pocz%C4%85tek/#findComment-127705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.