Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio z moim świeżo upieczonym teściem podczas wędzenia debatowaliśmy nad parzeniem kiełbasy. Ja osobiście nie wędzę, jestem pilnym obserwatorem i smakoszem od wielu lat :). U mnie w rodzinie parzono kiełbasę po wyjęciu z wędzarni, teść tego nie praktykuje. Każdy robi jak chce, w końcu to są często rodzinne tradycje przekazywane młodszym, więc nie namawiałem teścia do zmiany przyzwyczajeń. Teść wędzi kiełbasę lekko ponad 2 godziny. Jednak, w związku z naszym tematem mam pytanie odnoście parzenia kiełbasy po wędzeniu. Parzyć czy nie? oraz w jakiem celu się parzy kiełbasę? Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/
Udostępnij na innych stronach

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520 Proponuję na początek sympatyczny dział powitań zamiast:Skąd: Z nikąd
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-126582
Udostępnij na innych stronach

Teść wędzi kiełbasę lekko ponad 2 godziny.

Możesz sprecyzować to to znaczy "lekko".Kiełbasę parzymy lub przypiekamy po to ,żeby nie była surowa .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-126591
Udostępnij na innych stronach

Teść wędzi kiełbasę lekko ponad 2 godziny.

Możesz sprecyzować to to znaczy "lekko".Kiełbasę parzymy lub przypiekamy po to ,żeby nie była surowa .

Lekko ponad to tak do 30 minut, czyli wędzi max 2,5godziny. Przepraszam, że tak nie precyzyjnie określiłem. A czy są jeszcze jakieś inne powody przenia kiełbasy niż ten powód powyżej??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-126641
Udostępnij na innych stronach

Pytanie banalne .Parzyć czy nie parzyć kwestia upodobań smakowych i do tego jaką kiełbasę robimy. Są różne gatunki kiełbas i w zależności od rodzaju postępujemy tak by było dobrze . Spróbuj piec drobnorozdrobnione, parówkowa, mortadela itd. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-126651
Udostępnij na innych stronach

hultaj87, wszystko zależy od receptury i tego co chcesz uzyskać.

Są kiełbasy surowe, parzone i pieczone.

Poczytaj receptury poszczególnych wyrobów na stronie głównej.

Na zadane przez Ciebie pytanie, nie można jednoznacznie odpowiedzieć.

Dziadek był szybszy.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-126652
Udostępnij na innych stronach

Są kiełbasy surowe, parzone i pieczone.

Zrobiłabym troszke inny podział.

Są kiełbasy surowe i obrobione termicznie. Obróbkę termiczną można uzyskać drogą parzenia lub pieczenia. W każdym przypadku obróbki dążymy do uzyskania wewnątrz wyrobu 69st.C (dla drobiu 72st.C.).

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127281
Udostępnij na innych stronach

Obróbkę termiczną można uzyskać drogą parzenia lub pieczenia.

Lub jak to najprawdopodobniej robi teść hultaj87a, wędząc w zbyt wysokiej temperaturze. ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127302
Udostępnij na innych stronach

To nie wędzenie tylko pieczenie. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127307
Udostępnij na innych stronach

Jestem nowicjuszem, jeżeli chodzi o forum ... :wink: Ale dla wszystkich wędzących w mojej okolicy parzenie kiełbasy jest profanacją... , no chyba że robią na sprzedaż ... Wtedy lekko odymione sparzone i do klienta. Nikomu do głowy nie przychodzi żeby parzyć kiełbasę przeznaczoną na własny użytek :tongue:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127434
Udostępnij na innych stronach

Nikomu do głowy nie przychodzi żeby parzyć kiełbasę przeznaczoną na własny użytek

Bo na własny użytek kiełbasę pieką w wędzarni.

Gdyby wędzili w temp. ok. 50 st.C. to kiełbaska byłaby surową ciągutką.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127454
Udostępnij na innych stronach

Kochani, ja myślę że cała dyskusja sprowadza się do roztrząsania wyższości Świąt Wielkiej nocy nad Bożonarodzeniowymi.....

akurat kwestia parzyć czy nie, powinna pozostać w sferze własnych upodobań.... a juz na pewno nie można sobie pozwalać na słowa typu "profanacja" :???:

 

możemy natomiast wskazać "plusy i minusy" takiego postępowania....

wiadomo że kiełbasa dopiekana jest trwalsza i dla wielu smaczniejsza,

natomiast parzona to wyrób raczej krótkotrwały ale i bardziej wydajny (co może dla nas ma akurat mniejsze znaczenie), dla niektórych jednak ważne jest też to że parzona jest troszkę "mniej sucha"

 

jeszcze innym istotnym faktem mogą być warunki przygotowania i przechowywania

np. ja robiąc większą ilość część kiełbasy zamrażam po uwędzeniu i stopniowo sobie ją wyciągam i parzę....

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127470
Udostępnij na innych stronach

Po co parzymy ?

Po to, aby uzyskać inny wyrób od nie parzonego. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127480
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.