hultaj87 Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Października 2010 Ostatnio z moim świeżo upieczonym teściem podczas wędzenia debatowaliśmy nad parzeniem kiełbasy. Ja osobiście nie wędzę, jestem pilnym obserwatorem i smakoszem od wielu lat . U mnie w rodzinie parzono kiełbasę po wyjęciu z wędzarni, teść tego nie praktykuje. Każdy robi jak chce, w końcu to są często rodzinne tradycje przekazywane młodszym, więc nie namawiałem teścia do zmiany przyzwyczajeń. Teść wędzi kiełbasę lekko ponad 2 godziny. Jednak, w związku z naszym tematem mam pytanie odnoście parzenia kiełbasy po wędzeniu. Parzyć czy nie? oraz w jakiem celu się parzy kiełbasę? Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Października 2010 http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520 Proponuję na początek sympatyczny dział powitań zamiast:Skąd: Z nikąd Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-126582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Października 2010 Teść wędzi kiełbasę lekko ponad 2 godziny. Możesz sprecyzować to to znaczy "lekko".Kiełbasę parzymy lub przypiekamy po to ,żeby nie była surowa . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-126591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hultaj87 Opublikowano 3 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Października 2010 Teść wędzi kiełbasę lekko ponad 2 godziny. Możesz sprecyzować to to znaczy "lekko".Kiełbasę parzymy lub przypiekamy po to ,żeby nie była surowa . Lekko ponad to tak do 30 minut, czyli wędzi max 2,5godziny. Przepraszam, że tak nie precyzyjnie określiłem. A czy są jeszcze jakieś inne powody przenia kiełbasy niż ten powód powyżej?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-126641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Października 2010 Pytanie banalne .Parzyć czy nie parzyć kwestia upodobań smakowych i do tego jaką kiełbasę robimy. Są różne gatunki kiełbas i w zależności od rodzaju postępujemy tak by było dobrze . Spróbuj piec drobnorozdrobnione, parówkowa, mortadela itd. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-126651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Października 2010 hultaj87, wszystko zależy od receptury i tego co chcesz uzyskać. Są kiełbasy surowe, parzone i pieczone. Poczytaj receptury poszczególnych wyrobów na stronie głównej. Na zadane przez Ciebie pytanie, nie można jednoznacznie odpowiedzieć. Dziadek był szybszy. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-126652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hultaj87 Opublikowano 3 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Października 2010 Wielkie dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-126657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Października 2010 Są kiełbasy surowe, parzone i pieczone.Zrobiłabym troszke inny podział. Są kiełbasy surowe i obrobione termicznie. Obróbkę termiczną można uzyskać drogą parzenia lub pieczenia. W każdym przypadku obróbki dążymy do uzyskania wewnątrz wyrobu 69st.C (dla drobiu 72st.C.). Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Października 2010 jeszcze prostszy:swoje i ze sklepu Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Października 2010 Obróbkę termiczną można uzyskać drogą parzenia lub pieczenia. Lub jak to najprawdopodobniej robi teść hultaj87a, wędząc w zbyt wysokiej temperaturze. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Października 2010 To nie wędzenie tylko pieczenie. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matys Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Października 2010 Jestem nowicjuszem, jeżeli chodzi o forum ... :wink: Ale dla wszystkich wędzących w mojej okolicy parzenie kiełbasy jest profanacją... , no chyba że robią na sprzedaż ... Wtedy lekko odymione sparzone i do klienta. Nikomu do głowy nie przychodzi żeby parzyć kiełbasę przeznaczoną na własny użytek :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 9 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Października 2010 Nikomu do głowy nie przychodzi żeby parzyć kiełbasę przeznaczoną na własny użytek :tongue:Wiedzy im potrzeba, wiedzy. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Października 2010 Nikomu do głowy nie przychodzi żeby parzyć kiełbasę przeznaczoną na własny użytekBo na własny użytek kiełbasę pieką w wędzarni. Gdyby wędzili w temp. ok. 50 st.C. to kiełbaska byłaby surową ciągutką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Października 2010 Kochani, ja myślę że cała dyskusja sprowadza się do roztrząsania wyższości Świąt Wielkiej nocy nad Bożonarodzeniowymi.....akurat kwestia parzyć czy nie, powinna pozostać w sferze własnych upodobań.... a juz na pewno nie można sobie pozwalać na słowa typu "profanacja" :???: możemy natomiast wskazać "plusy i minusy" takiego postępowania.... wiadomo że kiełbasa dopiekana jest trwalsza i dla wielu smaczniejsza,natomiast parzona to wyrób raczej krótkotrwały ale i bardziej wydajny (co może dla nas ma akurat mniejsze znaczenie), dla niektórych jednak ważne jest też to że parzona jest troszkę "mniej sucha" jeszcze innym istotnym faktem mogą być warunki przygotowania i przechowywanianp. ja robiąc większą ilość część kiełbasy zamrażam po uwędzeniu i stopniowo sobie ją wyciągam i parzę.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Października 2010 Po co parzymy ?Po to, aby uzyskać inny wyrób od nie parzonego. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4605-parzy%C4%87-kie%C5%82bas%C4%99-czy-nie/#findComment-127480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.