Skocz do zawartości

Zadyma RaV-a


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 2 lata później...

To będzie spory wykop ':) , Ale wiosna idzie i trzeba odśnieżyć ;)

 

Wielkanocne wędzonki

Boczek w 2 odsłonach, pierś indyka, baleron, polędwica, i 3 mięśnie z szynki.

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-278077
Udostępnij na innych stronach

Wielkanocne wędzonki

Wyroby jak się patrzy,baleron super.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-278083
Udostępnij na innych stronach

,

3 mięśnie z szynki

Dla mnie ten pierwszy :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-278105
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

No i coś na majowy łykend

 

Dołączona grafika

 

Mięso z obróbki mięśni na wędzonki (szynka, karczek, polędwica, indyk - IIa) - 4,8 kg

Słonina twarda - 0,5 kg

Mięso ścięgniste 0,2 kg

 

Sól peklowa -18g/kg

Pieprz 2 g/kg

Czosnek suszony 2 g/kg

Majeranek 1 g/kg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-283135
Udostępnij na innych stronach

Teraz musztard w takich szklankach już nie ma.... Szklanka po nutelce ;)

 

I jeszcze jedna majowa produkcja.

Jako że po kiełbasie zostało trochę słoniny, przetopiłem na smalec z cebulą, czosnkiem i majerankiem.

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-283138
Udostępnij na innych stronach

RaV22, :clap: :clap: :clap: wszystko super.. a dodam jeszcze, że zdjęcia boskie.. mają taki jakiś klimat danych lat :)

i jeszcze na gazecie czytamy "Wyruszyć w czasie.." :D ..do tych pięknych lat.. hehe

Teraz musztard w takich szklankach już nie ma....

ja ciągle kupuję musztardy w 'szklaneczkach' a ostatnio nawet kufelkach :) które później zostają za darmo i są świetne.. moda chyba wraca ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-283139
Udostępnij na innych stronach

Wyciągnąłem sprzęt z pawlacza i wracam do wyuczonego zawodu (fotograf) :)

 

Muszę poszukać w innych sklepach... w tych, w których się zaopatruję musztarda jest jedynie w słoikach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-283140
Udostępnij na innych stronach

Rafał w fajnych "musztardówkach" sprzedają Develey i Winarom ;)

A zdjęcie chłopie pełna profesja :clap:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-283141
Udostępnij na innych stronach

Wyciągnąłem sprzęt z pawlacza i wracam do wyuczonego zawodu (fotograf)

piękny "coming out" :clap:

i piękne zdjęcia :thumbsup: masz "reporterskie" oko i opanowanie warsztatu, o jakim mogę tylko pomarzyć :cry:

 

dasz się namówić na zwierzenia w naszym klubie? np. tematem może być: jak zrobiłem powyższe zdjęcia ;)

 

[ Dodano: Sro 01 Maj, 2013 18:06 ]

łał! nawet dobór gazet nie jest przypadkowy! tytuł artykułu, jeślii dobrze odczytuję: Grillowanie jest pierwotnym rytuałem kuchennym :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-283161
Udostępnij na innych stronach

Wyciągnąłem sprzęt z pawlacza i wracam do wyuczonego zawodu (fotograf)

piękny "coming out" :clap:

i piękne zdjęcia :thumbsup: masz "reporterskie" oko i opanowanie warsztatu, o jakim mogę tylko pomarzyć :cry:

 

dasz się namówić na zwierzenia w naszym klubie? np. tematem może być: jak zrobiłem powyższe zdjęcia ;)

 

[ Dodano: Sro 01 Maj, 2013 18:06 ]

łał! nawet dobór gazet nie jest przypadkowy! tytuł artykułu, jeślii dobrze odczytuję: Grillowanie jest pierwotnym rytuałem kuchennym :grin:

Masz rację dobór gazet nie jest przypadkowy :)

Przypatrz się jeszcze czyja czupryna wygląda z za kiełbasy ;)

Tu lepsze ujęcie

 

 

Dołączona grafika

 

 

 

Dla mnie zdjęcia są za jasne i brakuje ogórka :thumbsup: :lol:

Taka stylizacja. Ogórek był jeden i się nie komponował ;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-283163
Udostępnij na innych stronach

Przypatrz się jeszcze czyja czupryna wygląda z za kiełbasy

Olek?

 

[ Dodano: Sro 01 Maj, 2013 18:56 ]

Tu lepsze ujęcie

fakt, butelka przewrócona i pusta, a kiełbasa nie ruszona - jak masz jakiś problem to mogę podjechać i pomóc w konsumpcji :grin:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-283165
Udostępnij na innych stronach

Przypatrz się jeszcze czyja czupryna wygląda z za kiełbasy

Olek?

 

 

Rewolucyjna restauratorka

 

[ Dodano: Sro 01 Maj, 2013 18:56 ]

Tu lepsze ujęcie

fakt, butelka przewrócona i pusta, a kiełbasa nie ruszona - jak masz jakiś problem to mogę podjechać i pomóc w konsumpcji :grin:
W butelce jeszcze połowa księżycówki z nad Biebrzy. Zapraszam :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-283167
Udostępnij na innych stronach

kiełbaska na oko wydaje się taka krucha, pykająca przy łamaniu ;)

 

[ Dodano: Sro 01 Maj, 2013 19:10 ]

Rewolucyjna restauratorka

aaa jest małpiszon, tfu tfu :devil:

 

ja patrzyłem bardziej w prawo, koło chlebka

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-283170
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Wszyscy robią parówki, to i ja zrobiłem. Niestety okazało się że lejek jest za duży na osłonki celulozowe, zrobiłem więc w jelicie wieprzowym 26-30.

 

Z musztardą czy z keczupem?

 

łopatka wieprzowa - 2,8 kg

podgardle wieprzowe (po usunięciu gruczołów) - 2,4 kg

wołowina kl II - 0,6 kg

woda z lodem - 1,8 l

 

sól peklowa - 10 g/kg

sól - 9 g/kg

pieprz - 3 g/kg

papryka słodka - 2,5 g/kg

gałka muszkatołowa - 0,6 g/kg

czosnek granulowany - 1 g/kg

ziele angielskie - 0,4 g/kg

 

Kutrowałem, w robocie kuchennym, w porcjach po ok 1 kg dodając wodę z kruszonym lodem. Temperatura po kutrowaniu 9-11°C. Nie ma podcieków, konsystencja dość zwarta, ale nie twarda. Dobre zarówno na zimno, jak i po podgrzaniu.

 

Arek - dzięki za rady ;)

 

Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-285620
Udostępnij na innych stronach

Mogłeś trochę dać więcej ścięgnistego, ale jak piszesz ,że dobre to dobre. :grin: :clap:

I gdzie Ty takie "paróweczki" potem zrobisz ? :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-285623
Udostępnij na innych stronach

Skoro jest Jing-Jang to muszą być pyszne i zdrowotnościowe;)

 

Co do poprzednich zdjęć, to jadłem już tak dawno temu na gazetach u Rusków. Jeden talerz jajecznicy, jeden talerz z chlebem, jeden widelec, jeden kieliszek i.... mnóstwo butelek z gorzałką. Ruskie to potrafią.... ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-285634
Udostępnij na innych stronach

opatka wieprzowa - 2,8 kg

 

podgardle wieprzowe (po usunięciu gruczołów) - 2,4 kg

 

wołowina kl II - 0,6 kg

 

woda z lodem - 1,8 l

IMO za dużo wody dałeś (30%); widoczne jest to na przekroju . Szczególnie do powyższego składu, wystarczyło by 20%.

Prawidłowa parówka to emulsja, o strukturze przypominającej włókna.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4636-zadyma-rav-a/page/2/#findComment-285959
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.