Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To moja pierwsza polędwica, na próbę bo nie wiem jak to z nią bedzie...

3 dzień I etapu...

Zastanawia mnie tylko wyciek a raczej jego brak... tzn po jednym dniu było trochę "soków", które odlałem, a teraz juz nic, czy to prawidłowy objaw?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Zastanawia mnie tylko wyciek a raczej jego brak... tzn po jednym dniu było trochę "soków", które odlałem, a teraz juz nic, czy to prawidłowy objaw?

Jak najbardziej prawidłowy :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Witajcie, moja poledwica przeszła I fazę "lodówkową" i musze ja wrzucic w skarpete :) I małe pytanie, bo robie pierwszy raz... czy ja po wyjeciu z garnka a przed zawijaniem jeszcze osuszyć papierowym recznikiem ???

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

czy ja po wyjeciu z garnka a przed zawijaniem jeszcze osuszyć papierowym recznikiem ???

Nie, wkładaj w podkolanówkę, sznuruj i na wieszak w przewiewne miejsce :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

sznuruj i na wieszak w przewiewne miejsce

Ja jak pokomen tzn.Pokemon, kupiłem dziś rajstopy damskie z elastilu z małym klinem, jaka temperatura osuszania, bo czytałem że w kuchni, nie skwaśnieje? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

jaka temperatura osuszania, bo czytałem że w kuchni, nie skwaśnieje?

Witam! Moja polędwiczka już wisi od wczoraj ! Ponoć ma być 15*C. pozdrawiam
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

jaka temperatura osuszania, bo czytałem że w kuchni, nie skwaśnieje? :cool:

Gdzieś na początku tematu, pierwsze kilka stron, Kempes pisał, że zalecana temp., jeżeli dobrze pamiętam, jest 5-15stC. Zależy też ile soli :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

I etap 2011-01-04

II etap 2011-01-12

 

III etapu nie było, spiżarnia,w której wisiały jest na tyle dobra, że nie było potrzeby dawać do lodówki, wyszło takie:

 

 

 

 

Jeden cały baleronik a'la... jedzie jutro do Wrocka, z drugiego pół dałem siostrze, 10 plasterków dziewczynom do mięsnego na spróbowanie i zostało mi jakieś 30-40 dag w lodówce :cool:

 

I "machnąłem" jeszcze kawałek 1.65kg, zamiast kolendry nakręciłem czarnego pieprzu, na Wielkanoc będzie :grin:

 

 

Na Wtorek zamówiłem dwie szyneczki z czterogłowego, też na parmeńskie :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

jakieś 30-40 dag w lodówce :cool:

 

:thumbsup:

Tak u nas też szybko się utlenia, ja sam kolendry do tego produktu nie używam.

Wyróby mistrzowski :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

ja sam kolendry do tego produktu nie używam.

Kolendrę dwa razy dawałem, capi skarpetą, ale tylko jak cały kawałek poniuchasz, po pokrojeniu w plasterki zapach jest taki jaki powinien :thumbsup: :cool:

Z dodatkiem czarnego pieprzu robię pierwszy raz :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

10 plasterków dziewczynom do mięsnego na spróbowanie

Nosisz drewno do lasu :wink: ale masz rację - niech spróbują coś dobrego :grin: to i przy następnym zakupie "ochłap" będzie ładniejszy, odłożony spod lady. :grin:

czarnego pieprzu

Z czarnym pieprzem trzeba dać pozur, bo jest fermentowany i co zatym idzie.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

III etapu nie było, spiżarnia,w której wisiały jest na tyle dobra, że nie było potrzeby dawać do lodówki, wyszło takie:

mmmmmmm karczunio pysio-miodzio,możesz zrobić z czosnkiem też super :clap: :clap: :thumbsup: :thumbsup:

możesz zrobić z czosnkiem też super

Czosnek daję zawsze :smile: Do wyciśniętego czosnku dodaję łyżeczkę może więcej p/sol, mieszam razem i rozsmarowuję na mięsie, następnie jakaś przyprawa i panieruję w soli gruboziarnistej morskiej :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Jeden cały baleronik a'la... jedzie jutro do Wrocka, z drugiego pół dałem siostrze, 10 plasterków dziewczynom do mięsnego na spróbowanie i zostało mi jakieś 30-40 dag w lodówce :cool:

Zbójaszku a dla mnie ta reszta... w końcu też jestem Twoją siostrą :grin:

Rarytas , którego jeszcze nie robiłam :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Zbójaszku a dla mnie ta reszta... w końcu też jestem Twoją siostrą :grin:

Mail'em coś może podeślę :lol:

Rarytas , którego jeszcze nie robiłam :thumbsup: :clap:

Warto zrobić, naprawdę :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Czy ktoś z Was robił może boczek a'la parmeński?? :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

boczek a'la parmeński??

czyli Panzetta

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Czy ktoś z Was robił może boczek a'la parmeński??

Robiłem - wszystkim smakował. Ale musi być dość chudy. :thumbsup:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Czy ktoś z Was robił może boczek a'la parmeński?? :grin:

Ja w trakcie jestem. Robię boczek Pancetta Naturale Rotolo. Drugi tydzień dojrzewa.

Relację zamieszczę po próbie smakowej.

 

a Twój karczek to Coppa Stagionata :clap:

ale narobiłem dymu 🙂

Robię boczek Pancetta Naturale Rotolo

Ja te robie takie podobne, ale kombinowane dojrzewanie i dowędzanie na zimno pdobnie jak u kindziuka.

 

Tu po obciekaniu i przepalaniu :cool:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=177773#177773

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Jutro kupuje boczek,Mam nowy pomysł :grin: zobaczymy co wyjdzie. :grin: zamówiłem z żebrami i bez :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.