redzed Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1476 Opublikowano 11 Marca 2013 Swemu kundlu nigdy bym nie dawał coś takiego na zagrychę, ale sąsiedzki pies "bon appetit!" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-274017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1477 Opublikowano 12 Marca 2013 SiB....Nie to, że mi się nie chciało czytać ale brak czasu....Kiedyś ten wątek tłukłem namiętnie ale nie pamiętam wszystkiego.... notatki mam, wykony 2 były wyszło ok , dziękiWynalazłem w czeluściach szafek kuchennych takie zwierzę:pojemnik szklany "próżniowy" - na 220V...odsysający powietrze, do przechowywania żywności...Właśnie robię nastawę na Alaparmeńską Polędwicę.... Świąteczna będzie... :grin: Co się może złego stać jeżeli pierwszą fazę -nasolone mięso będzie spędzało w lodówce i w tym naczyniu z obniżonym ciśnieniem?Czy tam mikrobiologia się nie zepsuje?Czy taki system ma(będzie ewentualnie) negatywny wpływ na cykl Alaparmeńskiej?Proszę o info :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-274401 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1478 Opublikowano 12 Marca 2013 ziezielony, Spokojnie możesz zrobić I etap w pojemniku próżniowym, trochę obawiam o wycieki soku mięśniowego. Powodem będzie obniżone ciśnienie, które sprzyja wnikaniu soli do wnętrza mięśnia a jednocześnie hamuje wyciek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-274415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1479 Opublikowano 13 Marca 2013 ziezielony, Spokojnie możesz zrobić I etap w pojemniku próżniowym, trochę obawiam o wycieki soku mięśniowego. Powodem będzie obniżone ciśnienie, które sprzyja wnikaniu soli do wnętrza mięśnia a jednocześnie hamuje wyciek.A nie jest tak że lekkie podciśnienie w takim pojemniku powoduje właśnie lepszy wypływ soków? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-274510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1480 Opublikowano 13 Marca 2013 A moja karkówka i schab stoją w lodówce już 3 dzień i soków wogóle nie puszczają. Mam w naczyniu niezamkniętym, codziennie przewracam. http://img836.imageshack.us/img836/8315/dsc0326at.jpg Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-274512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 13 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1481 Opublikowano 13 Marca 2013 Bagno...W takim razie dziś wieczorem obniżę ciśnienie.... Tusiaczek....Również skłaniam się ku temu, że soki "lepiej" wypłyną... W sumie to wstępny wyciek już był- od zakupu do zasolenia upłynęło mi kilka godzin...Ciekawe jak zachowają się bakteryjki w tym obniżonym ciśnieniu- generalnie zobaczymy co z tego wyjdzie???Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-274525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1482 Opublikowano 14 Marca 2013 Ciekawe jak zachowają się bakteryjki w tym obniżonym ciśnieniujeśli na powierzchni mięsa będą liczne bakterie, które rozwijają się bez tlenu to, stworzyłeś dla nich raj. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-274726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1483 Opublikowano 15 Marca 2013 Dzisiejsze otwarcie - tzw klasyka - schab 30-35g peklosoli na kg, czosnek, kolendra Tydzien lodowka (nie puscilo duzo soku), tydzien kuchnia, 3 dni lodowka. Schabik cienki,wiec byl w zasadzie gotowy po 2 tyg. Wyszedł super- nie za słony, nie za twardy http://img163.imageshack.us/img163/9797/photo15032013212633.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1484 Opublikowano 15 Marca 2013 Wyszedł super- nie za słony, nie za twardyŁadnie wygląda,ale ta polędwica trochę karkówki;załapała;. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1485 Opublikowano 15 Marca 2013 Na focie jest to schab zwany polędwicą, nie był okrajany do mięsa przed konserwacją Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1486 Opublikowano 16 Marca 2013 ...to schab - polędwica a'la parmeńska a'la ogonówka :wink: ładny i najważniejsze że smaczny Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1487 Opublikowano 17 Marca 2013 :thumbsup: no i proszę: http://img41.imageshack.us/img41/6452/20130317091045lls.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img248.imageshack.us/img248/3189/20130317091110lls.jpg Uploaded with ImageShack.us następna już "w produkcji" Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1488 Opublikowano 17 Marca 2013 :thumbsup: no i proszę: Bardzo ładna, ale spróbuj pokroić jeszcze cieniej :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1489 Opublikowano 17 Marca 2013 Możnaby ,ale jest tak kruchy ten schabik że gryzie się fenomenalnie! Może nie powinien być taki ale... Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1490 Opublikowano 17 Marca 2013 Możnaby ,ale jest tak kruchy ten schabik że gryzie się fenomenalnie! Może nie powinien być taki ale...Wyglada super. :clap: :thumbsup: A może opisz dokładnie, krok po kroku, jak wykonałeś ten swój wyrób. :grin: Ile i czego dałeś. :grin: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1491 Opublikowano 17 Marca 2013 kawałek miał 0,7 kg , 2 łyżki soli kuchennej 1 łyżka soli peklowej i kilka ząbków czosnku(za mało) roztarłem razem. Wszystko wtarłem w mięsko! 2 dni leżało na siatce w lodówce i okapywało , po 2 dniach natarłem pieprzem kolorowym grubo mielonym! i jeszcze do lodówki na 3 dni i.... tak jak w przepisie oryginalnym;http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskieI wyszło !!!Teraz w lodówce leżakuje polędwica w słodkiej papryce czosnku i majranku! Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1492 Opublikowano 17 Marca 2013 ładna wędlinka Marcinie, gratulacje :clap: Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1493 Opublikowano 17 Marca 2013 Marcin Loren1, Spróbuj może pokroić jak najcieniej potrafisz (dla mnie taka jest najlepsza) :thumbsup: :clap: Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1494 Opublikowano 17 Marca 2013 Marcin Loren1, Spróbuj może pokroić jak najcieniej potrafisz (dla mnie taka jest najlepsza) :thumbsup: :clap:Nie rozumiem o co chodzi?! :rolleyes: plastry są ok! Polędwica a'la parmeńska bardzo smaczna! Może trochę zbyt pikantna , ale do pewnych trunków. .. ! Następna sie robi w slodkiej papryce i majranku! Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romax Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1495 Opublikowano 17 Marca 2013 Może trochę zbyt pikantna, ale do pewnych trunków :clap: :thumbsup: Cytuj beckermanntravel.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1496 Opublikowano 17 Marca 2013 Polędwica a'la parmeńska bardzo smaczna! Może trochę zbyt pikantna , ale do pewnych trunków. .. ! Następna sie robi w slodkiej papryce i majranku!To i ja zrobię Dawno nie robiłem Marcin, smaka mi zrobiłeś ta polędwicą Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1497 Opublikowano 17 Marca 2013 Nie rozumiem o co chodzi?!Polędwica bardzo ładna, gratuluję :clap: Ja natomiast osobiście takie dobrocie do jedzenia staram się ją kroić najcieniej, najlepiej mi wtedy smakują (i na trochę dłużej starcza :grin: ) np jak na fotce poniżej ... (prosciutto, niestety nie moje ... znalezione w necie :wink: ) http://theheritagecook.com/wp-content/uploads/2012/02/Prosciutto.jpg Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Loren1 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1498 Opublikowano 17 Marca 2013 Niemożliwością jest takie pokrojenie mojego schabu normalnym nożem! A noże mam ostre! Ale za każdym razem będę próbował! Hehehe Cytuj mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1499 Opublikowano 17 Marca 2013 Niemożliwością jest takie pokrojenie mojego schabu normalnym nożem! A noże mam ostre! Ale za każdym razem będę próbował! HeheheTak jak pokazane na zdjęciu nożem nie pokroisz :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 17 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #1500 Opublikowano 17 Marca 2013 Niemożliwością jest ... wiem :grin: starałem się tylko spróbować wyrazić o co mi chodzi ... takie cieniutkie, że aż prześwitujące plastry są dla mnie najsmaczniejsze :thumbsup: pozdro Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/60/#findComment-275334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.