Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

SiB....

Nie to, że mi się nie chciało czytać ale brak czasu....

Kiedyś ten wątek tłukłem namiętnie ale nie pamiętam wszystkiego.... notatki mam, wykony 2 były wyszło ok :) , dzięki

Wynalazłem w czeluściach szafek kuchennych takie zwierzę:

pojemnik szklany "próżniowy" - na 220V...odsysający powietrze, do przechowywania żywności...

Właśnie robię nastawę na Alaparmeńską Polędwicę.... Świąteczna będzie... :grin:

Co się może złego stać jeżeli pierwszą fazę -nasolone mięso będzie spędzało w lodówce i w tym naczyniu z obniżonym ciśnieniem?

Czy tam mikrobiologia się nie zepsuje?

Czy taki system ma(będzie ewentualnie) negatywny wpływ na cykl Alaparmeńskiej?

Proszę o info :grin:

ziezielony, Spokojnie możesz zrobić I etap w pojemniku próżniowym, trochę obawiam o wycieki soku mięśniowego. Powodem będzie obniżone ciśnienie, które sprzyja wnikaniu soli do wnętrza mięśnia a jednocześnie hamuje wyciek.

ziezielony, Spokojnie możesz zrobić I etap w pojemniku próżniowym, trochę obawiam o wycieki soku mięśniowego. Powodem będzie obniżone ciśnienie, które sprzyja wnikaniu soli do wnętrza mięśnia a jednocześnie hamuje wyciek.

A nie jest tak że lekkie podciśnienie w takim pojemniku powoduje właśnie lepszy wypływ soków?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

A moja karkówka i schab stoją w lodówce już 3 dzień i soków wogóle nie puszczają. Mam w naczyniu niezamkniętym, codziennie przewracam.

 

 

http://img836.imageshack.us/img836/8315/dsc0326at.jpg

"Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali".

Aforyzm arabski

Bagno...

W takim razie dziś wieczorem obniżę ciśnienie.... :)

Tusiaczek....

Również skłaniam się ku temu, że soki "lepiej" wypłyną... W sumie to wstępny wyciek już był- od zakupu do zasolenia upłynęło mi kilka godzin...

Ciekawe jak zachowają się bakteryjki w tym obniżonym ciśnieniu- generalnie zobaczymy co z tego wyjdzie???

Dziękuję

Ciekawe jak zachowają się bakteryjki w tym obniżonym ciśnieniu

jeśli na powierzchni mięsa będą liczne bakterie, które rozwijają się bez tlenu to, stworzyłeś dla nich raj.

Dzisiejsze otwarcie - tzw klasyka - schab 30-35g peklosoli na kg, czosnek, kolendra

Tydzien lodowka (nie puscilo duzo soku), tydzien kuchnia, 3 dni lodowka. Schabik cienki,wiec byl w zasadzie gotowy po 2 tyg. Wyszedł super- nie za słony, nie za twardy

 

http://img163.imageshack.us/img163/9797/photo15032013212633.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl

Wyszedł super- nie za słony, nie za twardy

Ładnie wygląda,ale ta polędwica trochę karkówki;załapała;.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Na focie jest to schab zwany polędwicą, nie był okrajany do mięsa przed konserwacją
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko

:thumbsup: no i proszę:

Bardzo ładna, ale spróbuj pokroić jeszcze cieniej :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Możnaby ,ale jest tak kruchy ten schabik że gryzie się fenomenalnie! Może nie powinien być taki ale...
mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko

Możnaby ,ale jest tak kruchy ten schabik że gryzie się fenomenalnie! Może nie powinien być taki ale...

Wyglada super. :clap: :thumbsup:

A może opisz dokładnie, krok po kroku, jak wykonałeś ten swój wyrób. :grin: Ile i czego dałeś. :grin:

kawałek miał 0,7 kg , 2 łyżki soli kuchennej 1 łyżka soli peklowej i kilka ząbków czosnku(za mało) roztarłem razem. Wszystko wtarłem w mięsko! 2 dni leżało na siatce w lodówce i okapywało , po 2 dniach natarłem pieprzem kolorowym grubo mielonym! i jeszcze do lodówki na 3 dni i.... tak jak w przepisie oryginalnym;

http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie

I wyszło !!!

Teraz w lodówce leżakuje polędwica w słodkiej papryce czosnku i majranku!

mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko
Marcin Loren1, Spróbuj może pokroić jak najcieniej potrafisz (dla mnie taka jest najlepsza) :thumbsup: :clap:
Sent from my Nokia 1011

Marcin Loren1, Spróbuj może pokroić jak najcieniej potrafisz (dla mnie taka jest najlepsza) :thumbsup: :clap:

Nie rozumiem o co chodzi?! :rolleyes: plastry są ok! Polędwica a'la parmeńska bardzo smaczna! Może trochę zbyt pikantna , ale do pewnych trunków. .. ! Następna sie robi w slodkiej papryce i majranku!
mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko

Polędwica a'la parmeńska bardzo smaczna! Może trochę zbyt pikantna , ale do pewnych trunków. .. ! Następna sie robi w slodkiej papryce i majranku!

To i ja zrobię :) Dawno nie robiłem :) Marcin, smaka mi zrobiłeś ta polędwicą :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Nie rozumiem o co chodzi?!

Polędwica bardzo ładna, gratuluję :clap:

 

Ja natomiast osobiście takie dobrocie do jedzenia staram się ją kroić najcieniej, najlepiej mi wtedy smakują (i na trochę dłużej starcza :grin: )

np jak na fotce poniżej ... (prosciutto, niestety nie moje ... znalezione w necie :wink: )

http://theheritagecook.com/wp-content/uploads/2012/02/Prosciutto.jpg

Sent from my Nokia 1011
Niemożliwością jest takie pokrojenie mojego schabu normalnym nożem! A noże mam ostre! Ale za każdym razem będę próbował! Hehehe
mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko

Niemożliwością jest takie pokrojenie mojego schabu normalnym nożem! A noże mam ostre! Ale za każdym razem będę próbował! Hehehe

Tak jak pokazane na zdjęciu nożem nie pokroisz :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Niemożliwością jest ...

wiem :grin:

starałem się tylko spróbować wyrazić o co mi chodzi ... takie cieniutkie, że aż prześwitujące plastry są dla mnie najsmaczniejsze :thumbsup:

 

pozdro

Sent from my Nokia 1011

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.