Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Spada z wagi prawidłowo

To się cieszę :thumbsup: ,a i powiem jeszcze że  nigdy jeszcze się nie spotkałem  aby zawartość pończochy tak smakowicie  pachniała :frantics::D:tongue:

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No to chyba "złe" pończochy wybierałeś :(

;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

 

 

jeszcze się nie spotkałem  aby zawartość pończochy tak smakowicie  pachniała

 

Jak smakowity zapach :)  się zmieni  :(   (moje zaczynają pachnieć sianem, starą piwnicą) to czas na dojrzewanie :)

  • 2 tygodnie później...

Witam,

 

Jest to mój pierwszy post na tym (fantastycznym) forum, dlatego chciałbym powitać wszystkich bardzo serdecznie. Jestem początkującym wędzarzem i dzięki stronie wedlinydomowe.pl znalazłem wiele wskazówek i rad, za co jestem wdzięczny. Mieszkam na południu Hiszpanii i tu wędliny dojrzewające goszczą na stołach tak często jak wędzonki w Polsce a wędzonki są tak rzadkie jak w Polsce wędliny dojrzewające.

 

Jeśli chodzi o temat wędlin dojrzewających na forum, to mam kilka uwag:

 

Większość polskich przepisów w internecie na schab dojrzewający zdaje się być kopią jednego przepisu i nie ma pomiędzy nimi wielu różnic. Prawie zawsze używa sie cukru, czosnku, podobnych ziół i pończochy. Różnorodność wśród tych wędlin jest tak bogata jak wśród wędzonek. Proponuję więc szukac przepisów w innych językach ( najwiecej w jęz. włoskim, hiszpańskim, angielskim). W razie potrzeby służę słownictwem (hiszpański i angielski, włoski od biedy ale dam radę). 

 

Nazewnictwo: polędwica jest polędwicą a schab to schab i to nie podlega dyskusji (PRL juz się skończył). W kolejnym poście zamieszczę przepis na polędwicę dojrzewającą, pewnie pierwszą w tym ogromnym temacie. Jeśli się mylę to przepraszam, nie miałem siły całości czytać.

 

 

http://es.globedia.com/imagenes/noticias/2010/4/29/solomillo-cerdo-curado_6_868072.jpg

 

Wędlina nie musi dojrzewać w pończochach, można używać snurka, jelit czy siatki wędliniarskiej.

 

 

Poniżej podaję link z przepisem na schab dojrzewający. Pod koniec filmu pokazany jest ciekawy sposób na przechowywanie mięsa w lodówce.

 

 

Przepraszam za błędy i pozdrawiam.

Edytowane przez orzechpit

Nie mogę zgodzić się z przedmówcą ponieważ isteniją przynajmniej 2 metody :) z cukrem (szybsza) i bez cukru (uwaga !!! - dłuższa :)

Co do "południowych" przepisów to już był temat poruszany, że w naszym klimacie raczej się nie uda. Ale proszę o przepisy, zawsze można spróbować :)

 

Pozdrawiam

 

 

Większość polskich przepisów w internecie na schab dojrzewający zdaje się być kopią jednego przepisu i nie ma pomiędzy nimi wielu różnic.

 

Bo są to wersje poledwicy szybko fermentującej . Bakterie kwasu mlekowego w temperaturze pokojowej, w ciągu paru dni czynią wędlinę zdatną do jedzenia. Oczywiście można je poddać suszyniu i dojrzewaniu :)

 

Te na filmie są wolno fermentujące , dojrzewające :)

Właśnie problemem jest klimat, flora bakteryjna, rodzaj mięsa etc.

W naszym klimacie ta pończocha zapobiega zbyt szybkiemu powierzchniowemu wysuszenie wyrobu i "zamknięciu" mięsa co uniemożliwia dojrzewanie w całej objętości ...

Gdybyśmy mieszkali we Wloszech czy Hiszpanii temat stałby się prostszy ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

 

 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Tomek , aleś qur.a leń ,że coś , napiszę z dużej LEŃ i chu.ragan :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Dziękuję za zwrócenie uwagi. Już zauważyłem swoją nieuwagę, Proszę pokornie weterana o wybaczenie. Stary jestem, aczkolwiek młody stażem.

Tommyle Jumbo po prostunapisal, abys przeczytal caly temat , a zjadziesz i przepis i nazwe( poledwica).A jakby co na stronie glwonej tez jest podane ;)  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Tommyle Jumbo po prostunapisal, abys przeczytal caly temat , a zjadziesz i przepis i nazwe( poledwica).A jakby co na stronie glwonej tez jest podane ;)  :)

ANNAM chyba masz jakąś aborygeńską klawiaturę.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

ANNAM chyba masz jakąś aborygeńską klawiaturę. 

 Dlaczego ? 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

 

ANNAM chyba masz jakąś aborygeńską klawiaturę. 

 Dlaczego ? 

Bo jakieś dziwne wyrazy się wkradły, nie pierwszy raz. Trudno się czyta, to musi być po jakiemuś innemu.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Ja mam taka chorobe i dlatego tak pisze, Najgorzejm, ze nie potrafie zawsze wylapac owych bledow. Przepraszam za bledy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Ja mam taka chorobe i dlatego tak pisze, Najgorzejm, ze nie potrafie zawsze wylapac owych bledow. Przepraszam za bledy.

Nie wiedziałem. Nic nie szkodzi.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

Przepraszam za bledy

 

Nie nie u Nas w kraju mówi się i śpiewa "Wypijmy za błędy ..." ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

 

 

Nie nie u Nas w kraju mówi się i śpiewa "Wypijmy za błędy ..."

mhhttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,09_bx_orig.gif Ale ja jeszcze pic nie moge  , chyba ze http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,15_vK_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Annam nie przejmuj sie bledami ,ja robie mase ortograficznych do tego zawsze mam problem ze spacja w zlym miejscu , i nie wspominajac o szyku zdania ,no

:facepalm: w polskim niedouczona jestem :D

 

 

w polskim niedouczona jestem
Lepiej tak niż miałabyś pisać po szwedzku, bo wtedy w ogóle bym nie zrozumiał :cool: (pewnie nie tylko ja)
Sent from my Nokia 1011

Po szwedzku napewno nie bede, i oczywiscie po polsku bede sie starac pisac jak najlepiej,w koncu podstawowke w PL skonczylam :cool:  :D

Zrobilam moja pierwsza poledwice dojrzewajaca z przepisu Jozefa, (nie pamietam z ktorej strony) swieze mieso wazylo 960gr,

dzisiaj jak wyjelam z ponczochy po zwazeniu miala670gr, wyglad ma bardzo ladny, kroi sie pieknie, ale niestety smak mi nie odpowiada bo jest za slodka i za duzo pachnie majerankiem, juz zeskrobalam ile tylko bylo mozna majeranek ale nadal jest go dosc duzo(mozna ja umyc?) Jestem zawiedziona :(

ale jeszcze sprobuje zima , bo teraz juz jest za goraco ,ale juz bez przypraw.

 

Tak wygladala po tygodniu w cukrzepost-60407-0-08429500-1400777958_thumb.jpgpost-60407-0-22584600-1400778197_thumb.jpg

w soli , przyprawach i ponczosze zapomnialam zrobic zdjec

Eli, robilam kiedys poledwice wg przepisu naszego kolegi z Kanady w pomaranczach. Zaraz , w krotkim czasie po jakby to powiedziec, koncowym etapie, miala niesamowity smak pomarancza, az nieprzyjemny. Po czasie, bo sostala polozona w lodowce i kazdy ja omijal, doszla do wlasciwego smaku.Zniknel te mocny smak pomarancza, a tylko lekka nutka jego zostala, i do tego kiedy namowilam reszte ,do kolejnego probowania, to zniknela na tym probowaniu. Poczekaj  ze swoja poledwica, niech odpocznie , a smak sam sie ulozy.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

JA swoja zawinelam w papier, nic wiecej. MIala swoje miejsce aby nikt jej nie przesuwal i tyle. Tylko ze moja ja oczyscilam z soku i resztek pomarancza obmylam ja i wysuszylam, ale to byl jeden z krokow w czasie robienia jej.

 JA bym oczyscila z majeranku, bo jak dlugo on bedzie na zewnatzr dalej bedziesz miala jego smak.  

NApisz do Andrzeja BAgno, on Tobie odpisze czy mozesz umyc i osuszyc. BArdzojest pomocny i mi tez juz pomogl, jak mialam problem.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.