Romano82 Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1701 Opublikowano 5 Maja 2014 Spada z wagi prawidłowo To się cieszę ,a i powiem jeszcze że nigdy jeszcze się nie spotkałem aby zawartość pończochy tak smakowicie pachniała Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-350269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1702 Opublikowano 5 Maja 2014 No to chyba "złe" pończochy wybierałeś Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-350280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1703 Opublikowano 6 Maja 2014 jeszcze się nie spotkałem aby zawartość pończochy tak smakowicie pachniała Jak smakowity zapach się zmieni (moje zaczynają pachnieć sianem, starą piwnicą) to czas na dojrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-350350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orzechpit Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1704 Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) Witam, Jest to mój pierwszy post na tym (fantastycznym) forum, dlatego chciałbym powitać wszystkich bardzo serdecznie. Jestem początkującym wędzarzem i dzięki stronie wedlinydomowe.pl znalazłem wiele wskazówek i rad, za co jestem wdzięczny. Mieszkam na południu Hiszpanii i tu wędliny dojrzewające goszczą na stołach tak często jak wędzonki w Polsce a wędzonki są tak rzadkie jak w Polsce wędliny dojrzewające. Jeśli chodzi o temat wędlin dojrzewających na forum, to mam kilka uwag: Większość polskich przepisów w internecie na schab dojrzewający zdaje się być kopią jednego przepisu i nie ma pomiędzy nimi wielu różnic. Prawie zawsze używa sie cukru, czosnku, podobnych ziół i pończochy. Różnorodność wśród tych wędlin jest tak bogata jak wśród wędzonek. Proponuję więc szukac przepisów w innych językach ( najwiecej w jęz. włoskim, hiszpańskim, angielskim). W razie potrzeby służę słownictwem (hiszpański i angielski, włoski od biedy ale dam radę). Nazewnictwo: polędwica jest polędwicą a schab to schab i to nie podlega dyskusji (PRL juz się skończył). W kolejnym poście zamieszczę przepis na polędwicę dojrzewającą, pewnie pierwszą w tym ogromnym temacie. Jeśli się mylę to przepraszam, nie miałem siły całości czytać. http://es.globedia.com/imagenes/noticias/2010/4/29/solomillo-cerdo-curado_6_868072.jpg Wędlina nie musi dojrzewać w pończochach, można używać snurka, jelit czy siatki wędliniarskiej. Poniżej podaję link z przepisem na schab dojrzewający. Pod koniec filmu pokazany jest ciekawy sposób na przechowywanie mięsa w lodówce. Przepraszam za błędy i pozdrawiam. Edytowane 14 Maja 2014 przez orzechpit Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-352037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1705 Opublikowano 14 Maja 2014 Nie mogę zgodzić się z przedmówcą ponieważ isteniją przynajmniej 2 metody z cukrem (szybsza) i bez cukru (uwaga !!! - dłuższa Co do "południowych" przepisów to już był temat poruszany, że w naszym klimacie raczej się nie uda. Ale proszę o przepisy, zawsze można spróbować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-352049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1706 Opublikowano 14 Maja 2014 Większość polskich przepisów w internecie na schab dojrzewający zdaje się być kopią jednego przepisu i nie ma pomiędzy nimi wielu różnic. Bo są to wersje poledwicy szybko fermentującej . Bakterie kwasu mlekowego w temperaturze pokojowej, w ciągu paru dni czynią wędlinę zdatną do jedzenia. Oczywiście można je poddać suszyniu i dojrzewaniu Te na filmie są wolno fermentujące , dojrzewające Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-352052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1707 Opublikowano 14 Maja 2014 Właśnie problemem jest klimat, flora bakteryjna, rodzaj mięsa etc. W naszym klimacie ta pończocha zapobiega zbyt szybkiemu powierzchniowemu wysuszenie wyrobu i "zamknięciu" mięsa co uniemożliwia dojrzewanie w całej objętości ... Gdybyśmy mieszkali we Wloszech czy Hiszpanii temat stałby się prostszy Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-352076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommyle Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1708 Opublikowano 18 Maja 2014 Gdzie jet ten link na schab dojrzewający Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-352718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1709 Opublikowano 18 Maja 2014 Tomek , aleś qur.a leń ,że coś , napiszę z dużej LEŃ i chu.ragan Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-352725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommyle Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1710 Opublikowano 19 Maja 2014 Dziękuję za zwrócenie uwagi. Już zauważyłem swoją nieuwagę, Proszę pokornie weterana o wybaczenie. Stary jestem, aczkolwiek młody stażem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1711 Opublikowano 19 Maja 2014 Tommyle Jumbo po prostunapisal, abys przeczytal caly temat , a zjadziesz i przepis i nazwe( poledwica).A jakby co na stronie glwonej tez jest podane Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1712 Opublikowano 19 Maja 2014 Tommyle Jumbo po prostunapisal, abys przeczytal caly temat , a zjadziesz i przepis i nazwe( poledwica).A jakby co na stronie glwonej tez jest podane ANNAM chyba masz jakąś aborygeńską klawiaturę. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1713 Opublikowano 20 Maja 2014 ANNAM chyba masz jakąś aborygeńską klawiaturę. Dlaczego ? Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353093 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1714 Opublikowano 20 Maja 2014 ANNAM chyba masz jakąś aborygeńską klawiaturę. Dlaczego ? Bo jakieś dziwne wyrazy się wkradły, nie pierwszy raz. Trudno się czyta, to musi być po jakiemuś innemu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1715 Opublikowano 20 Maja 2014 Ja mam taka chorobe i dlatego tak pisze, Najgorzejm, ze nie potrafie zawsze wylapac owych bledow. Przepraszam za bledy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1716 Opublikowano 20 Maja 2014 Ja mam taka chorobe i dlatego tak pisze, Najgorzejm, ze nie potrafie zawsze wylapac owych bledow. Przepraszam za bledy.Nie wiedziałem. Nic nie szkodzi. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1717 Opublikowano 20 Maja 2014 Przepraszam za bledy Nie nie u Nas w kraju mówi się i śpiewa "Wypijmy za błędy ..." Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1718 Opublikowano 20 Maja 2014 Nie nie u Nas w kraju mówi się i śpiewa "Wypijmy za błędy ..." mhhttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,09_bx_orig.gif Ale ja jeszcze pic nie moge , chyba ze http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,15_vK_orig.gif Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1719 Opublikowano 20 Maja 2014 Annam nie przejmuj sie bledami ,ja robie mase ortograficznych do tego zawsze mam problem ze spacja w zlym miejscu , i nie wspominajac o szyku zdania ,no w polskim niedouczona jestem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1720 Opublikowano 20 Maja 2014 w polskim niedouczona jestem Lepiej tak niż miałabyś pisać po szwedzku, bo wtedy w ogóle bym nie zrozumiał (pewnie nie tylko ja) Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1721 Opublikowano 20 Maja 2014 Po szwedzku napewno nie bede, i oczywiscie po polsku bede sie starac pisac jak najlepiej,w koncu podstawowke w PL skonczylam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1722 Opublikowano 22 Maja 2014 Zrobilam moja pierwsza poledwice dojrzewajaca z przepisu Jozefa, (nie pamietam z ktorej strony) swieze mieso wazylo 960gr,dzisiaj jak wyjelam z ponczochy po zwazeniu miala670gr, wyglad ma bardzo ladny, kroi sie pieknie, ale niestety smak mi nie odpowiada bo jest za slodka i za duzo pachnie majerankiem, juz zeskrobalam ile tylko bylo mozna majeranek ale nadal jest go dosc duzo(mozna ja umyc?) Jestem zawiedziona ale jeszcze sprobuje zima , bo teraz juz jest za goraco ,ale juz bez przypraw. Tak wygladala po tygodniu w cukrzew soli , przyprawach i ponczosze zapomnialam zrobic zdjec Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1723 Opublikowano 22 Maja 2014 Eli, robilam kiedys poledwice wg przepisu naszego kolegi z Kanady w pomaranczach. Zaraz , w krotkim czasie po jakby to powiedziec, koncowym etapie, miala niesamowity smak pomarancza, az nieprzyjemny. Po czasie, bo sostala polozona w lodowce i kazdy ja omijal, doszla do wlasciwego smaku.Zniknel te mocny smak pomarancza, a tylko lekka nutka jego zostala, i do tego kiedy namowilam reszte ,do kolejnego probowania, to zniknela na tym probowaniu. Poczekaj ze swoja poledwica, niech odpocznie , a smak sam sie ulozy. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1724 Opublikowano 22 Maja 2014 Witaj Aniu, no to mnie pocieszylas,powiedz mi jeszcze jak ja mam przechowywac w lodowce, czy mam ja w cos zawinac? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1725 Opublikowano 22 Maja 2014 JA swoja zawinelam w papier, nic wiecej. MIala swoje miejsce aby nikt jej nie przesuwal i tyle. Tylko ze moja ja oczyscilam z soku i resztek pomarancza obmylam ja i wysuszylam, ale to byl jeden z krokow w czasie robienia jej. JA bym oczyscila z majeranku, bo jak dlugo on bedzie na zewnatzr dalej bedziesz miala jego smak. NApisz do Andrzeja BAgno, on Tobie odpisze czy mozesz umyc i osuszyc. BArdzojest pomocny i mi tez juz pomogl, jak mialam problem. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/69/#findComment-353584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.