Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Spada z wagi prawidłowo

To się cieszę :thumbsup: ,a i powiem jeszcze że  nigdy jeszcze się nie spotkałem  aby zawartość pończochy tak smakowicie  pachniała :frantics::D:tongue:

• Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

No to chyba "złe" pończochy wybierałeś :(

;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

jeszcze się nie spotkałem  aby zawartość pończochy tak smakowicie  pachniała

Jak smakowity zapach :)  się zmieni  :(   (moje zaczynają pachnieć sianem, starą piwnicą) to czas na dojrzewanie :)

• 2 tygodnie później...

Witam,

Jest to mój pierwszy post na tym (fantastycznym) forum, dlatego chciałbym powitać wszystkich bardzo serdecznie. Jestem początkującym wędzarzem i dzięki stronie wedlinydomowe.pl znalazłem wiele wskazówek i rad, za co jestem wdzięczny. Mieszkam na południu Hiszpanii i tu wędliny dojrzewające goszczą na stołach tak często jak wędzonki w Polsce a wędzonki są tak rzadkie jak w Polsce wędliny dojrzewające.

Jeśli chodzi o temat wędlin dojrzewających na forum, to mam kilka uwag:

Większość polskich przepisów w internecie na schab dojrzewający zdaje się być kopią jednego przepisu i nie ma pomiędzy nimi wielu różnic. Prawie zawsze używa sie cukru, czosnku, podobnych ziół i pończochy. Różnorodność wśród tych wędlin jest tak bogata jak wśród wędzonek. Proponuję więc szukac przepisów w innych językach ( najwiecej w jęz. włoskim, hiszpańskim, angielskim). W razie potrzeby służę słownictwem (hiszpański i angielski, włoski od biedy ale dam radę). 

Nazewnictwo: polędwica jest polędwicą a schab to schab i to nie podlega dyskusji (PRL juz się skończył). W kolejnym poście zamieszczę przepis na polędwicę dojrzewającą, pewnie pierwszą w tym ogromnym temacie. Jeśli się mylę to przepraszam, nie miałem siły całości czytać.

http://es.globedia.com/imagenes/noticias/2010/4/29/solomillo-cerdo-curado_6_868072.jpg

Wędlina nie musi dojrzewać w pończochach, można używać snurka, jelit czy siatki wędliniarskiej.

Poniżej podaję link z przepisem na schab dojrzewający. Pod koniec filmu pokazany jest ciekawy sposób na przechowywanie mięsa w lodówce.

Przepraszam za błędy i pozdrawiam.

Edytowane przez orzechpit

Nie mogę zgodzić się z przedmówcą ponieważ isteniją przynajmniej 2 metody :) z cukrem (szybsza) i bez cukru (uwaga !!! - dłuższa :)

Co do "południowych" przepisów to już był temat poruszany, że w naszym klimacie raczej się nie uda. Ale proszę o przepisy, zawsze można spróbować :)

Pozdrawiam

Większość polskich przepisów w internecie na schab dojrzewający zdaje się być kopią jednego przepisu i nie ma pomiędzy nimi wielu różnic.

Bo są to wersje poledwicy szybko fermentującej . Bakterie kwasu mlekowego w temperaturze pokojowej, w ciągu paru dni czynią wędlinę zdatną do jedzenia. Oczywiście można je poddać suszyniu i dojrzewaniu :)

Te na filmie są wolno fermentujące , dojrzewające :)

Właśnie problemem jest klimat, flora bakteryjna, rodzaj mięsa etc.

W naszym klimacie ta pończocha zapobiega zbyt szybkiemu powierzchniowemu wysuszenie wyrobu i "zamknięciu" mięsa co uniemożliwia dojrzewanie w całej objętości ...

Gdybyśmy mieszkali we Wloszech czy Hiszpanii temat stałby się prostszy ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601

Tomek , aleś qur.a leń ,że coś , napiszę z dużej LEŃ i chu.ragan :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Dziękuję za zwrócenie uwagi. Już zauważyłem swoją nieuwagę, Proszę pokornie weterana o wybaczenie. Stary jestem, aczkolwiek młody stażem.

Tommyle Jumbo po prostunapisal, abys przeczytal caly temat , a zjadziesz i przepis i nazwe( poledwica).A jakby co na stronie glwonej tez jest podane ;)  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Tommyle Jumbo po prostunapisal, abys przeczytal caly temat , a zjadziesz i przepis i nazwe( poledwica).A jakby co na stronie glwonej tez jest podane ;)  :)

ANNAM chyba masz jakąś aborygeńską klawiaturę.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

ANNAM chyba masz jakąś aborygeńską klawiaturę. 

Dlaczego ? 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

ANNAM chyba masz jakąś aborygeńską klawiaturę. 

Dlaczego ? 

Bo jakieś dziwne wyrazy się wkradły, nie pierwszy raz. Trudno się czyta, to musi być po jakiemuś innemu.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Ja mam taka chorobe i dlatego tak pisze, Najgorzejm, ze nie potrafie zawsze wylapac owych bledow. Przepraszam za bledy.

Be you.

The world will adjust.

Ja mam taka chorobe i dlatego tak pisze, Najgorzejm, ze nie potrafie zawsze wylapac owych bledow. Przepraszam za bledy.

Nie wiedziałem. Nic nie szkodzi.  :)

Miłego dnia. 

Przepraszam za bledy

Nie nie u Nas w kraju mówi się i śpiewa "Wypijmy za błędy ..." ;)

Robert
601353601

Nie nie u Nas w kraju mówi się i śpiewa "Wypijmy za błędy ..."

mhhttp://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,09_bx_orig.gif Ale ja jeszcze pic nie moge  , chyba ze http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,15_vK_orig.gif

Be you.

The world will adjust.

Annam nie przejmuj sie bledami ,ja robie mase ortograficznych do tego zawsze mam problem ze spacja w zlym miejscu , i nie wspominajac o szyku zdania ,no

:facepalm: w polskim niedouczona jestem :D

w polskim niedouczona jestem
Lepiej tak niż miałabyś pisać po szwedzku, bo wtedy w ogóle bym nie zrozumiał :cool: (pewnie nie tylko ja)
Sent from my Nokia 1011

Po szwedzku napewno nie bede, i oczywiscie po polsku bede sie starac pisac jak najlepiej,w koncu podstawowke w PL skonczylam :cool:  :D

Zrobilam moja pierwsza poledwice dojrzewajaca z przepisu Jozefa, (nie pamietam z ktorej strony) swieze mieso wazylo 960gr,

dzisiaj jak wyjelam z ponczochy po zwazeniu miala670gr, wyglad ma bardzo ladny, kroi sie pieknie, ale niestety smak mi nie odpowiada bo jest za slodka i za duzo pachnie majerankiem, juz zeskrobalam ile tylko bylo mozna majeranek ale nadal jest go dosc duzo(mozna ja umyc?) Jestem zawiedziona :(

ale jeszcze sprobuje zima , bo teraz juz jest za goraco ,ale juz bez przypraw.

Tak wygladala po tygodniu w cukrzepost-60407-0-08429500-1400777958_thumb.jpgpost-60407-0-22584600-1400778197_thumb.jpg

w soli , przyprawach i ponczosze zapomnialam zrobic zdjec

Eli, robilam kiedys poledwice wg przepisu naszego kolegi z Kanady w pomaranczach. Zaraz , w krotkim czasie po jakby to powiedziec, koncowym etapie, miala niesamowity smak pomarancza, az nieprzyjemny. Po czasie, bo sostala polozona w lodowce i kazdy ja omijal, doszla do wlasciwego smaku.Zniknel te mocny smak pomarancza, a tylko lekka nutka jego zostala, i do tego kiedy namowilam reszte ,do kolejnego probowania, to zniknela na tym probowaniu. Poczekaj  ze swoja poledwica, niech odpocznie , a smak sam sie ulozy.

Be you.

The world will adjust.

JA swoja zawinelam w papier, nic wiecej. MIala swoje miejsce aby nikt jej nie przesuwal i tyle. Tylko ze moja ja oczyscilam z soku i resztek pomarancza obmylam ja i wysuszylam, ale to byl jeden z krokow w czasie robienia jej.

JA bym oczyscila z majeranku, bo jak dlugo on bedzie na zewnatzr dalej bedziesz miala jego smak.  

NApisz do Andrzeja BAgno, on Tobie odpisze czy mozesz umyc i osuszyc. BArdzojest pomocny i mi tez juz pomogl, jak mialam problem.

Be you.

The world will adjust.