Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Przepis zamieściłem w 'szynkach'. Pisałem o 2 dniach. Szkoda towaru i pracy... Nie dziwne, że wyszło słodkie. Przykro mi. Następna będzie pyszna, głowa do góry!

Jak spojrzalam na przepis ,to mi sie przypomnialo ze tak wlasnie zrobilam,

nie wiem skad wytrzaslam ten tydzien :facepalm: , mysle ze problem powstal u mnie z powodu zbyt grubej soli,

 nie mam zamiaru sie poddac,mam zamiar zrobic nastepna :D

  • 5 miesięcy temu...

Przeczytałem pierwsze 120 postów i się zmęczyłem :) został ponad 1500 aby wszystkiego się dowiedzieć!

 szkoda że ta wiedza jest tak rozłożona w 1 wątku. Dlatego pytanie. Czy jak wędlina sobie wisi lub już jest w 3 etapie czyli w lodówce to można ją podjadać ? 

 

 

Czy jak wędlina sobie wisi lub już jest w 3 etapie czyli w lodówce to można ją podjadać ? 

Podjadać zawsze możesz, bo to Twoja wędlina :D

Zauważ jednak proszę, że naruszając powierzchnię polędwicy pozbawiasz jej koniec naturalnej ochrony i zmieniasz warunki dojrzewania.

Otoczka z soli, cukru i przypraw nie pełni tylko roli przyprawy ale jest pożywką dla dobroczynnych  bakterii i chroni wnętrze przed wysuszaniem, działaniem tlenu i patogenów.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

EAnna dzięki za odpowiedz :) 

 

Ja swój schab robię według przepisu.

1 dzień w cukrze, 1 dzień w soli, 4 dni w wiszącej skarpecie + przyprawy bez soli.

 

I pytanie czy warto powyższy przepis upgradować o leżakowanie w gazetach w lodówce przez kolejne 4 dni?

Na Stronie Głównej jest przepis "17-dniowy", bardzo dobry.

Jeden dzień w cukrze poprawia warunki rozwoju kwasu mlekowego co korzystnie wpływa na dojrzewanie mięsa: 

 

http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Pod warunkiem że to będzie "Trybuna Ludu" ...

Ło matko ...

Po co pytasz jak czytac Ci się nue chce a i tak masz już swoje wizje i koncepcje :(

Jakoś tak ostatnio midne w opisach takivh wyrobów zrobiło sie wkładanie "schabu" w skarpetę ... :( na mily Bóg kasę do skarpy sie wklada albo stopy ... poza tym kości porwą skarpetę i d....a zbita...

A nie lepiej to czyli polędwicę zapakowac w pończochę ... nie apetyczniej brzmi ?

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Wiele się pisze aby kontrolować wędlinę w trakcie dojrzewania czy czasem niezaległa się pleść. Pytanie czy dokonujemy oceny pończoch, a może należy wyciągnąć wędlinę i obejrzeć ja bezpośrednio. Ta kwestia nie jest opisana wprost :) a nie wiem czy wskazane jest wyciąganie wędliny z pończochy w trakcie dojrzewania. 

  • 3 tygodnie później...

Minęły 2 dni i oto polędwiczka wisi i dojrzewa :D

 

http://vlep.pl/img/uwyz75.jpg

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

Się stało :D  wyszło rewelka :D  tylko czosnku za wiele dałem, tak sądzą moje niewiasty :cry:   mi tam pasuje :devil:

 

http://vlep.pl/img/ljd5fm.jpg

Moje dłubanki

 

http://mekeke1969.wordpress.com/

Kocham Was mordeczki Wy moje :)

 

Znaczki WB

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/

...a gdzie Ty tu widzisz suszenie....

Wędlina dojrzewa , a cukier jest pożywką dla bakterii mlekowych , które owo dojrzewanie czynią.

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

...a gdzie Ty tu widzisz suszenie....

Wędlina dojrzewa , a cukier jest pożywką dla bakterii mlekowych , które owo dojrzewanie czynią.

A bardziej po ludzku?

Jaki proces przyspiesza cukier i jaki ma wpływ na efekt końcowy?

 

Ja tydzień temu wrzuciłem 1,5kg schabu do cukru. Po jednym dniu wymyłem i przez kolejne 3 dni mięso moczyło się w soli.

Obecnie się suszy; tfu, dojrzewa w skarpecie  ;)

Dzisiaj mam kolejny kawałek schabu i przygotuję go wg przepisu "Polędwica suszona a'la wędliny parmeńskie"

http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=560&Itemid=4

(jutro jeszcze muszę kolendrę kupić, bo dzisiaj w 3 sklepach jej nie było)

 

PS

Jeżeli tak bardzo przeszkadza Wam słowo "suszenie", to dlaczego do tej pory nikt nie zmienił tematu wątku?

Edytowane przez soliera

Moja wyszła tak

post-43265-0-22358600-1417204143_thumb.jpg

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

soliera złóż wątek do admina o  tytuł wątku...

 

W kwestii użycia cukru już Ci odpowiedziałem , czytałeś chyba.

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Dziękuję :)

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

claudia_85 bardzo ladna szynka :tongue::thumbsup::clap: :clap:

...  Elus.. Co jest ladne.?!  ;) 

 

A Claudia postawila poprzecze bardzo wysoko..  :clap:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..

Claudia wspaniale wyglada  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.