eli55 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1726 Opublikowano 22 Maja 2014 OK dzieki ,napisze do Bagno. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-353585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1727 Opublikowano 23 Maja 2014 Eli, czy dobrze zrozumiałem Twój post, trzymałaś tydzień w cukrze?2 dni to max! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-353819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1728 Opublikowano 23 Maja 2014 Tak , bo cos mi sie wydaje ze tyle wyczytalam w przepisie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-353823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1729 Opublikowano 23 Maja 2014 Przepis zamieściłem w 'szynkach'. Pisałem o 2 dniach. Szkoda towaru i pracy... Nie dziwne, że wyszło słodkie. Przykro mi. Następna będzie pyszna, głowa do góry! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-353833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1730 Opublikowano 23 Maja 2014 Gdzie jest dokladnie ten przepis , bo nie moge go odnalezc? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-353838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef01 Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1731 Opublikowano 23 Maja 2014 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2431-szynki-surowe-dojrzewaj%C4%85ce/page-5drugi post od góry Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-353868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1732 Opublikowano 24 Maja 2014 Jak spojrzalam na przepis ,to mi sie przypomnialo ze tak wlasnie zrobilam,nie wiem skad wytrzaslam ten tydzien , mysle ze problem powstal u mnie z powodu zbyt grubej soli, nie mam zamiaru sie poddac,mam zamiar zrobic nastepna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-353898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubaff Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1733 Opublikowano 26 Października 2014 Przeczytałem pierwsze 120 postów i się zmęczyłem został ponad 1500 aby wszystkiego się dowiedzieć! szkoda że ta wiedza jest tak rozłożona w 1 wątku. Dlatego pytanie. Czy jak wędlina sobie wisi lub już jest w 3 etapie czyli w lodówce to można ją podjadać ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-379392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1734 Opublikowano 26 Października 2014 Czy jak wędlina sobie wisi lub już jest w 3 etapie czyli w lodówce to można ją podjadać ? Podjadać zawsze możesz, bo to Twoja wędlina Zauważ jednak proszę, że naruszając powierzchnię polędwicy pozbawiasz jej koniec naturalnej ochrony i zmieniasz warunki dojrzewania.Otoczka z soli, cukru i przypraw nie pełni tylko roli przyprawy ale jest pożywką dla dobroczynnych bakterii i chroni wnętrze przed wysuszaniem, działaniem tlenu i patogenów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-379393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubaff Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1735 Opublikowano 26 Października 2014 EAnna dzięki za odpowiedz Ja swój schab robię według przepisu.1 dzień w cukrze, 1 dzień w soli, 4 dni w wiszącej skarpecie + przyprawy bez soli. I pytanie czy warto powyższy przepis upgradować o leżakowanie w gazetach w lodówce przez kolejne 4 dni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-379395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1736 Opublikowano 26 Października 2014 Na Stronie Głównej jest przepis "17-dniowy", bardzo dobry.Jeden dzień w cukrze poprawia warunki rozwoju kwasu mlekowego co korzystnie wpływa na dojrzewanie mięsa: http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-379397 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1737 Opublikowano 26 Października 2014 Pod warunkiem że to będzie "Trybuna Ludu" ...Ło matko ... Po co pytasz jak czytac Ci się nue chce a i tak masz już swoje wizje i koncepcje Jakoś tak ostatnio midne w opisach takivh wyrobów zrobiło sie wkładanie "schabu" w skarpetę ... na mily Bóg kasę do skarpy sie wklada albo stopy ... poza tym kości porwą skarpetę i d....a zbita...A nie lepiej to czyli polędwicę zapakowac w pończochę ... nie apetyczniej brzmi ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-379398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ubaff Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1738 Opublikowano 27 Października 2014 Wiele się pisze aby kontrolować wędlinę w trakcie dojrzewania czy czasem niezaległa się pleść. Pytanie czy dokonujemy oceny pończoch, a może należy wyciągnąć wędlinę i obejrzeć ja bezpośrednio. Ta kwestia nie jest opisana wprost a nie wiem czy wskazane jest wyciąganie wędliny z pończochy w trakcie dojrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-379616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1739 Opublikowano 16 Listopada 2014 Minęły 2 dni i oto polędwiczka wisi i dojrzewa http://vlep.pl/img/uwyz75.jpg Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-383709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1740 Opublikowano 23 Listopada 2014 Się stało wyszło rewelka tylko czosnku za wiele dałem, tak sądzą moje niewiasty mi tam pasuje http://vlep.pl/img/ljd5fm.jpg Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-385294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 23 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1741 Opublikowano 23 Listopada 2014 Super wygląda;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-385311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1742 Opublikowano 28 Listopada 2014 Czytam, czytam, czytam...Co daje nacierania cukrem wędliny jako pierwszy etap jej suszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-386642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1743 Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) ...a gdzie Ty tu widzisz suszenie....Wędlina dojrzewa , a cukier jest pożywką dla bakterii mlekowych , które owo dojrzewanie czynią. Edytowane 28 Listopada 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-386645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1744 Opublikowano 28 Listopada 2014 (edytowane) ...a gdzie Ty tu widzisz suszenie....Wędlina dojrzewa , a cukier jest pożywką dla bakterii mlekowych , które owo dojrzewanie czynią.A bardziej po ludzku?Jaki proces przyspiesza cukier i jaki ma wpływ na efekt końcowy? Ja tydzień temu wrzuciłem 1,5kg schabu do cukru. Po jednym dniu wymyłem i przez kolejne 3 dni mięso moczyło się w soli.Obecnie się suszy; tfu, dojrzewa w skarpecie Dzisiaj mam kolejny kawałek schabu i przygotuję go wg przepisu "Polędwica suszona a'la wędliny parmeńskie"http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=560&Itemid=4(jutro jeszcze muszę kolendrę kupić, bo dzisiaj w 3 sklepach jej nie było) PSJeżeli tak bardzo przeszkadza Wam słowo "suszenie", to dlaczego do tej pory nikt nie zmienił tematu wątku? Edytowane 28 Listopada 2014 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-386656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1745 Opublikowano 28 Listopada 2014 Moja wyszła tak Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-386671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1746 Opublikowano 28 Listopada 2014 soliera złóż wątek do admina o tytuł wątku... W kwestii użycia cukru już Ci odpowiedziałem , czytałeś chyba. Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-386673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1747 Opublikowano 28 Listopada 2014 claudia_85 bardzo ladna szynka :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-386678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
claudia_85 Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1748 Opublikowano 28 Listopada 2014 Dziękuję Cytuj "Niereformowalna, zmienna, niestabilna,W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimnaMomentalna przemiana totalna, w chwilę innaChwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-386681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1749 Opublikowano 28 Listopada 2014 claudia_85 bardzo ladna szynka :clap:... Elus.. Co jest ladne.?! A Claudia postawila poprzecze bardzo wysoko.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-386682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1750 Opublikowano 28 Listopada 2014 Claudia wspaniale wyglada Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/70/#findComment-386696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.