beatag Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1901 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Moja polędwiczka nie została spróbowana w święta [niestety -nie było amatorów] i w związku z tym dojrzewa sobie w dalszym ciągu w rajtuzce [trzykrotnie owinięta].Jak długo mogę ją jeszcze przetrzymywać ? i czy mogę zdjąć tą osłonkę rajtuzową i przełożyć do jakiegoś pojemnika ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1902 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Jak długo mogę ją jeszcze przetrzymywać ? i czy mogę zdjąć tą osłonkę rajtuzową i przełożyć do jakiegoś pojemnika ? Lepiej niech wisi..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1903 Opublikowano 27 Grudnia 2014 19-12-przeniosłam ją do lodówki [zrobiona 09-12] gdzie mam 8 stopni i 65-70 wilgotności.Trochę się obawiam ,ze wyschnie na wiór...A może zamrozić?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1904 Opublikowano 27 Grudnia 2014 a może zapakować próżniowo... Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1905 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Po świętach zostało mi sporo wędlin pasztetu ,śledzi ,które z braku miejsca w zamrażarce muszę spożyć w pierwszej kolejności,dlatego pytałam ,czy i jak długo ta polędwiczka może jeszcze poleżeć.W najbliższej przyszłości nie szykuje mi się żadna imprezka żeby spożytkować jednorazowo kilogram...Jeżeli bez skutków ubocznych mogłabym to faktycznie podzielić na pół i część zapakować próżniowo to byłoby ok [może taki kawałeczek udałoby mi się wcisnąć do zamrażarki ] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1906 Opublikowano 27 Grudnia 2014 z braku miejsca w zamrażarce Jest spory mróz, który umożliwia przechowywanie produktów zamrożonych za oknem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 27 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1907 Opublikowano 27 Grudnia 2014 U mnie -5 ,ale w dzień na pewno będzie cieplej.Generalnie pytam,czy w ogóle taką wędlinę można zamrozić po 20 dniach od zrobienia ?,czy lepiej zapakować próżniowo i trzymać w lodówce? [ nie mam koncepcji na razie na szybkie ,czy jednorazowe wykorzystanie jej...] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1908 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Ja bym zapakował w próżnię i niech oczekuje odpowiedniego czasu na spożycie ;-) w lodówce może za bardzo podeschnąć! Moje 2 sztuki w święta zostały już prawie jedynie wspomnieniem.... :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1909 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Jeżeli bez skutków ubocznych mogłabym to faktycznie podzielić na pół i część zapakować próżniowo to byłoby ok [może taki kawałeczek udałoby mi się wcisnąć do zamrażarki ] Zapakowana próżniowo u mnie lezy od miesiąca na półce bez lodówki ani zamrażalki i jest ok Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1910 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zapakowana próżniowo u mnie lezy od miesiąca na półce bez lodówki ani zamrażalki i jest ok Naprawdę jest OK? Właśnie są to idealne warunki do wytworu laseczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1911 Opublikowano 28 Grudnia 2014 he he, botulina nie ma smaku ani zapachu, nawet wyglądu zbytnio też nie majakby co, to podaję za wikipedią typowe objawy, oby nikt nie miał okazji ich diagnozować W przebiegu zatrucia występują 2 grupy objawów:objawy ze strony przewodu pokarmowego:nudnościwymiotyzaparciabóle brzuchaobjawy toksycznego działania toksyny botulinowej:osłabienie, bądź porażenie różnych grup mięśnicharakterystyczne i łatwo zauważalne jest opadanie powiek, nadające twarzy senny wyrazpodwójne widzenieW ciężkich przypadkach zatruć może dojść do zatrucia śmiertelnego (10-25%) z powodu:niewydolności oddechowejzachłystowego zapalenia płuczatrzymania akcji serca. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1912 Opublikowano 28 Grudnia 2014 osłabienie, bądź porażenie różnych grup mięśni charakterystyczne i łatwo zauważalne jest opadanie powiek, nadające twarzy senny wyraz podwójne widzenie A już się bałem, że to wódka na imprezie mi zaszkodziła a to tylko botulina Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1913 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Właśnie są to idealne warunki do wytworu laseczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum). Będę bogaty otwieram klinikę wstrzykiwania botoxu Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1914 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Właśnie są to idealne warunki do wytworu laseczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum). Panie straszysz , do idealnych warunków daleko.... A skąd te laseczki się biorą.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1915 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Dziś rozpakowałam z rajstopy moją polędwiczkę i przepakowałam w dwa woreczki próżniowe.Po spróbowaniu [mimo ,że nie udało mi się ukroić cieniuńkiego plasterka naprawdę ostrym nożem] naprawdę fajny smaczek-była panierowana głównie czosnkiem i majerankiem.Jakie macie propozycje podania tego specjału oprócz położenia na kromeczce chleba? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1916 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Jakie macie propozycje podania tego specjału oprócz położenia na kromeczce chleba? ZE ZMROŻONYM DESTYLATEM co najmniej 40% .... nic więcej nie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1917 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Jakie macie propozycje podania tego specjału oprócz położenia na kromeczce chleba?ZE ZMROŻONYM DESTYLATEM co najmniej 40% .... nic więcej nie potrzebaPolecam Shiraz Merlot,bomba;)) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1918 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Z destylatem nie ma problemu,samo wino z takich odmian -niewątpliwie lepsze niż...polędwiczkaJeszcze jakieś propozycje?.[zakładamy ,ze trunki już mamy] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1919 Opublikowano 29 Grudnia 2014 W takiej formie jak przeźroczysty plasterek na świeżym pieczywie z masełkiem jest najlepsza. Możesz też pokombinować ze szparagami i śliwką kalifornijska czyli owijasz jedno albo drugie spinasz wykałaczką i podpiekasz na grillu np ... Mnie też smakują takie niby sakieweczki z tym co lubisz w środku dobrze się komponują jako wypełnienie sery pleśniowe typu Lazur z podkarmelizowanymi na maśle bakaliami z brązowym cukrem lub miodem i czerwonym winem ... Kombinuj i smakuj Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1920 Opublikowano 29 Grudnia 2014 mozna tez zawinac zamiast sliwki daktyle Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1921 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Do tej pory wykorzystywałam taką wędlinę [kupioną] do robienia sałatkiposzarpane kawałeczki wędlinkiróżyczki brokułaser żółty [pokrojony w kostkę]uprażone ziarna słonecznikazalane sosem [majonez + śmietana]Robiłam jeszcze taką z suszonymi pomidoramiposzarpane kawałki wędlinymix zielonych sałatsuszone pomidoryser [błękitny lazur]melonwinogrona [czerwone]suszona żurawinaDo tego był sos -ja podawałam osobno do polania sałatkioliwa z oliwek [ok100ml]ocet balsamiczny[2 Łyzki]miód[2Łyżki]musztarda Dijon[2 Łyzki]sok z cytryny[1/2]sól,pieprzWędlinę wykorzystywałam w swojej naturalnej formie [surowej].Myślałam o jakimś przepisie z wykorzystaniem jej do pieczenia,smażenia itp Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1922 Opublikowano 29 Grudnia 2014 @beatag,, koleżanko ja to Cię momentami nie rozumiem ... z jednej strony piszesz że wiele rzeczy robisz a czasem zadajesz pytanie elementarne ... czasem dzielisz dociekliwością i precyzją włos na czworo a czasem np ... oliwa z oliwek [ok100ml] ocet balsamiczny[2 Łyzki] Myślałam o jakimś przepisie z wykorzystaniem jej do pieczenia,smażenia itp Napisałem Ci trzy takie "patenty" generalnie potraktuj tą wędlinę jak szynkę szwarcwaldzką albo chudy bekon i tak ją wykorzystaj bo schabowego albo pieczeni ze śliwką już z tego nie zrobisz Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1923 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Jeżeli chodzi o łączenie oliwy z oliwek z octem balsamicznym ,to w wielu przepisach ono występuje [mogę podrzucić linki]Za twoje przepisy -serdeczne dzięki-nie omieszkam wypróbować.,ale chodziło mi również o takie sprawdzone przez Was zawijanie ,czy owijanie ta wędliną kawałków np. polędwicy,czy cielęciny i smażenie ,czy zapiekanie w piekarniku no jednym słowem chciałam stworzyć jakieś pełne danie z udziałem mojej polędwiczki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1924 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Jakie macie propozycje podania tego specjału oprócz położenia na kromeczce chleba? Do omletu: wbijamy ruloniki-stożki polędwicy w powierzchnię wstępnie ściętego omletu.Całość musi dojść pod przykrywką.Ze względu na słoność wędliny redukujemy solenie jajek.Idealny dodatek: zielony szczypiorek. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 29 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1925 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Bułka paryska, serek bocconcini, jakieś słodkie owoce i Cabernet Sauvignon z N. Zelandii, tylko to i nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/77/#findComment-393579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.