Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moja polędwiczka nie została spróbowana  w święta [niestety -nie było amatorów] i w  związku z tym dojrzewa sobie w dalszym ciągu w rajtuzce [trzykrotnie owinięta].Jak długo mogę ją jeszcze przetrzymywać ? i czy mogę  zdjąć tą osłonkę rajtuzową  i przełożyć do jakiegoś pojemnika ?

beata
  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak długo mogę ją jeszcze przetrzymywać ? i czy mogę zdjąć tą osłonkę rajtuzową i przełożyć do jakiegoś pojemnika ?

Lepiej niech wisi.....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

19-12-przeniosłam ją do lodówki [zrobiona 09-12] gdzie mam 8 stopni i 65-70 wilgotności.Trochę się obawiam ,ze wyschnie na wiór...A może zamrozić??

beata

Po świętach zostało mi sporo wędlin  pasztetu ,śledzi ,które z braku miejsca w zamrażarce muszę spożyć w pierwszej kolejności,dlatego pytałam ,czy i jak długo ta polędwiczka może jeszcze poleżeć.W najbliższej przyszłości nie szykuje mi się żadna imprezka żeby spożytkować jednorazowo kilogram...Jeżeli bez skutków ubocznych mogłabym to faktycznie podzielić na pół i część zapakować próżniowo to byłoby ok [może taki kawałeczek udałoby mi się wcisnąć do zamrażarki ]

beata

z braku miejsca w zamrażarce

Jest spory mróz, który umożliwia przechowywanie produktów zamrożonych za oknem.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

U mnie -5 ,ale w dzień na pewno będzie cieplej.

Generalnie pytam,czy w ogóle taką wędlinę można zamrozić po 20 dniach od zrobienia ?,czy lepiej zapakować próżniowo i trzymać w lodówce? [  nie mam koncepcji na razie  na szybkie ,czy jednorazowe wykorzystanie jej...]

beata
Gość ArkoGdynia
Ja bym zapakował w próżnię i niech oczekuje odpowiedniego czasu na spożycie ;-) w lodówce może za bardzo podeschnąć! Moje 2 sztuki w święta zostały już prawie jedynie wspomnieniem.... :-))

Jeżeli bez skutków ubocznych mogłabym to faktycznie podzielić na pół i część zapakować próżniowo to byłoby ok [może taki kawałeczek udałoby mi się wcisnąć do zamrażarki ]

Zapakowana próżniowo u mnie lezy od miesiąca  na półce bez lodówki ani zamrażalki i jest ok

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Zapakowana próżniowo u mnie lezy od miesiąca na półce bez lodówki ani zamrażalki i jest ok

Naprawdę jest OK? Właśnie są to idealne warunki do wytworu laseczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum).

he he, botulina nie ma smaku ani zapachu, nawet wyglądu zbytnio też nie ma

jakby co, to podaję za wikipedią typowe objawy, oby nikt nie miał okazji ich diagnozować

W przebiegu zatrucia występują 2 grupy objawów:

• objawy ze strony przewodu pokarmowego:
    • nudności
    • wymioty
    • zaparcia
    • bóle brzucha
  • objawy toksycznego działania toksyny botulinowej:
    • osłabienie, bądź porażenie różnych grup mięśni
    • charakterystyczne i łatwo zauważalne jest opadanie powiek, nadające twarzy senny wyraz
    • podwójne widzenie

W ciężkich przypadkach zatruć może dojść do zatrucia śmiertelnego (10-25%) z powodu:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

osłabienie, bądź porażenie różnych grup mięśni charakterystyczne i łatwo zauważalne jest opadanie powiek, nadające twarzy senny wyraz podwójne widzenie

A już się bałem, że to wódka na imprezie mi zaszkodziła a to tylko botulina :devil:

Sent from my Nokia 1011

Właśnie są to idealne warunki do wytworu laseczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum).

Będę bogaty otwieram klinikę wstrzykiwania botoxu

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Właśnie są to idealne warunki do wytworu laseczek jadu kiełbasianego (Clostridium botulinum).

Panie straszysz , do idealnych warunków daleko....  :cool:  A skąd te laseczki się biorą....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Dziś rozpakowałam z rajstopy moją polędwiczkę i przepakowałam w dwa woreczki próżniowe.Po spróbowaniu [mimo ,że nie udało mi się ukroić cieniuńkiego plasterka naprawdę ostrym nożem] naprawdę fajny smaczek-była panierowana  głównie czosnkiem  i majerankiem.

Jakie macie propozycje podania tego specjału oprócz położenia na kromeczce chleba?

beata
Gość ArkoGdynia

Jakie macie propozycje podania tego specjału oprócz położenia na kromeczce chleba?

ZE ZMROŻONYM DESTYLATEM co najmniej 40%  :w00t:  :frantics:  :w00t:  .... nic więcej nie potrzeba

ZE ZMROŻONYM DESTYLATEM co najmniej 40% :w00t::frantics::w00t: .... nic więcej nie potrzeba

Polecam Shiraz Merlot,bomba;))

Z destylatem nie ma problemu,samo wino z takich odmian -niewątpliwie lepsze niż...polędwiczka

Jeszcze jakieś propozycje?.[zakładamy ,ze trunki już mamy]

beata

W takiej formie jak przeźroczysty plasterek na świeżym pieczywie z masełkiem jest najlepsza. Możesz też pokombinować ze szparagami i śliwką kalifornijska czyli owijasz jedno albo drugie spinasz wykałaczką i podpiekasz na grillu np ... Mnie też smakują takie niby sakieweczki z tym co lubisz w środku dobrze się komponują jako wypełnienie sery pleśniowe typu Lazur z podkarmelizowanymi na maśle bakaliami z brązowym cukrem lub miodem i czerwonym winem ... 

Kombinuj i smakuj ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Do tej pory wykorzystywałam taką wędlinę [kupioną] do robienia sałatki

poszarpane kawałeczki wędlinki

różyczki brokuła

ser żółty [pokrojony w kostkę]

uprażone ziarna słonecznika

zalane sosem [majonez + śmietana]

Robiłam jeszcze taką z suszonymi pomidorami

poszarpane kawałki wędliny

mix zielonych sałat

suszone pomidory

ser [błękitny lazur]

melon

winogrona [czerwone]

suszona żurawina

Do tego był sos -ja podawałam osobno do polania sałatki

oliwa z oliwek [ok100ml]

ocet balsamiczny[2 Łyzki]

miód[2Łyżki]

musztarda Dijon[2 Łyzki]

sok z cytryny[1/2]

sól,pieprz

Wędlinę wykorzystywałam w swojej naturalnej formie [surowej].Myślałam o jakimś przepisie z wykorzystaniem jej do pieczenia,smażenia itp

beata

@beatag,, koleżanko ja to Cię momentami nie rozumiem ... :( z jednej strony piszesz że wiele rzeczy robisz a czasem zadajesz pytanie elementarne ... czasem dzielisz dociekliwością i precyzją włos na czworo a czasem np ...

oliwa z oliwek [ok100ml] ocet balsamiczny[2 Łyzki]

Myślałam o jakimś przepisie z wykorzystaniem jej do pieczenia,smażenia itp

Napisałem Ci trzy takie "patenty" generalnie potraktuj tą wędlinę jak szynkę szwarcwaldzką albo chudy bekon  i tak ją wykorzystaj bo schabowego albo pieczeni ze śliwką już z tego nie zrobisz :( 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Jeżeli chodzi o łączenie oliwy z oliwek z octem balsamicznym ,to w wielu przepisach ono występuje [mogę podrzucić linki]

Za twoje przepisy -serdeczne dzięki-nie omieszkam wypróbować.,ale chodziło mi również o takie sprawdzone przez Was zawijanie ,czy owijanie ta wędliną kawałków np. polędwicy,czy cielęciny i smażenie ,czy zapiekanie w piekarniku no jednym słowem chciałam stworzyć jakieś pełne danie z udziałem mojej polędwiczki.

beata

Do omletu: wbijamy ruloniki-stożki polędwicy w powierzchnię wstępnie ściętego omletu.

Całość musi dojść pod przykrywką.

Ze względu na słoność wędliny redukujemy solenie jajek.

Idealny dodatek: zielony szczypiorek.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles