jarkof Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Co prawda ja nie Andy, ale polecam wieszać na karniszu przy północnym oknie. Okno "rozszczelnione" nawet teraz przy tych temperaturach ??? dodam iż robiłem po raz pierwszy ponad 2 miesiące temu i wyszło rewelacyjnie. A że się końzczy to chciałbym jeszcze raz, tylko obawa o 2 etap. poprzednio wisiało na karniszu ale w pokoju było 18 - 20 stopni przy otwartym teraz chyba tego nie uzyskam Jaka maxymalnie jest dopuszczalna temp przy 2 etapie ??? Może piwnica ??? pozdrawiam Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Właśnie robię schab tą metodą pierwszy raz.Leży kilka godzin w lodówce i strasznie wodę puszcza. Zlałem to i ponownie położyłem w lodówce. Pewnie do rana będzie pełno wody. Czy to normalne i czy trzeba zlewać? Czy może mięso na jakiejś kratce położyć? PozdrawiamRobert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 24 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 24 Kwietnia 2009 beiot, tak ma być! Zlewaj wszystko, jutro pewnie juz nie będzie tak dużo wycieku. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Robiłem kilka razy i w moim przypadku - najmniej problemów z suszeniem mam gdy wisi przy kratce wentylacyjnej w spiżarce, a że drzwi otwiera się często (kilkadziesiąt) razy dziennie, a jest po co zaglądać, bo jest tam lodówka, zamrażarka, garnki, większość przypraw itp. to ruch powietrza też jest duży i nawet przy ujemnych temperaturach na zewnątrz z etapu suszenia jestem zadowolony. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 25 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 25 Kwietnia 2009 OlgaSmile, jeżeli nie ma popiołu i zapachów paliwa, to spróbowałbym w tej kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 WitamNo .... i ja swój schabik powiesilem Mam pytanie - schabik wisi na północnym balkonie (dzień i noc) - czy ta zmiana temperatur i to, że właśnie w takim miejscu wisi nie zaszkodzi mu ? Zaznaczam, że wiejące wiaterki ładnie go "omiatają" .... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 alehar, a ptaki się do niego nie dobiorą? Powieś lepiej w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Schabik jest bacznie obserwowany przez moja zone Bałem sie głównie o to, że sroki moga sie dobrac - ale jest tak powieszony, ze nie maja szans - zresztą chyba maja "wolne" - nie widac ich....Dziś pomacałem go - wyczuwa się twardość... :blush: czyli podsycha prawidłowo... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Witam. Dzisiaj dobrałam się do schabiku, który robiłam po raz drugi. Na święta mi wyszedł cudnie. Teraz nie bardzo. Jest zewnętrznie zbyt twardy. W efekcie trochę gumowaty. Mam podejrzenie, że to z powodu spadku wilgotności. Przy pierwszym schabiku wilgotność pomieszczenia wynosiła 70-80 , a obecnie tylko 60.Czy mogę prosić weteranów produkcji o opinię. Wasze doświadczenia są bezcenne, a ja biedny laik surowiec marnotrawię przez swoją niewiedzę Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 a-nutka, za szybko pewnie wysycha, zimą było zimniej i woda z niego wolniej odchodziła i wysuszał się równomierniej. Ja proponuję owiń go w tetrową pieluchę -(ja tak robię ) i co drugi dzień nawilżaj wodą ze spryskiwacza - tylko bez przesady :rolleyes: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 sorrki Sawcaale jaki jest sens suszyć i nawilżaćpytam poważnie bez ironiia pytam dlatego bo mialem zamiar zrobić po raz drugi dopieropierwszym razem zrobiłem 2-ce wcześniej i wyszło rewelacyjnieale wstrzymałem się dlatego bo zapytałem kilka postów wcześniej o temp.w drugim etapie w tym okresie wiosennym ale nikt nie odpisal.no tak już jest z nowicjuszami że z tą tolerancją jest na bakierdlatego pytam Ciebie konkretniebo mam doświadczenie jednorazowepozdrowionkajarek.f Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 jaki jest sens suszyć i nawilżać Chodzi o to, aby zewnętrzna warstwa nie wyschła zbyt szybko, bo jak zaschnie, to uniemożliwi odparowanie środka.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 aby zewnętrzna warstwa nie wyschła zbyt szybko Dokładnie tak Zewnętrzna warstwa wyschnie na wiór. Efekt będzie taki że otrzymasz "mięso w puszce" :grin: Ja zawijam schabik w całą dużą pieluchę tetrową i wilgoć szybko przez te warstwy nie ucieka co powoduje równomierne oddawanie wody ze środka. Dodatkowo jest to zabezpieczenie przed "fruwajkami obrzydliwymi" :grin: - ja tam w pończochę nie wierzę Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Witam i co drugi dzień nawilżaj wodą ze spryskiwacza - Może jednak lepiej znaleźć optymalną wilgotność w pomieszczeniu i wymianę powietrza niż nawilżać wodą . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 28 Kwietnia 2009 Może jednak lepiej znaleźć optymalną wilgotność w pomieszczeniu i wymianę powietrza niż nawilżać wodą . Sporo ludzi mieszka w blokach a tam o wilgotność to trudno, co innego domek tam zawsze jakieś pomieszczenie się znajdzie zapewniając optymalne warunki. Nawilżanie należy(moim zdaniem) przeprowadzać w ten sposób aby warstwa zewnetrzna była tylko lekko wilgotna nie mokra. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 No wlasnie - moj wisi 5 dzien i jak wczoraj go pomacalem to zewnetrzna warstwa wydaje sie byc twarda... czyli co ? pryskac wodą ??? Schabik zapakowany w pończochy... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a-nutka Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Dzięki za podpowiedź. Będę następnym razem pryskała wodą . Myśałam o tym wcześniej , ale bałm się że woda z zewnątrz może źle wpłnąć na cały proces . Zdam relację po takiej próbie wodno-wysuszającej Cytuj W dobrym towarzystwie, wszystko jest dwa razy lepsze. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66426 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Dzięki za podpowiedzi. aby zewnętrzna warstwa nie wyschła zbyt szybko Dokładnie tak Zewnętrzna warstwa wyschnie na wiór. Efekt będzie taki że otrzymasz "mięso w puszce" Wynika z tego że przypadkowo znalazłem dobre warunki, temp. była 18 - 20, wilgotnosc nie wiem ale miejsce przewiewne, firanką ruszało pozdrawiam Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 29 Kwietnia 2009 Będę następnym razem pryskała wodąHm... dosyć ryzykowne. Przy suszeniu kiełbas podstawiam pod nie szerokie rynienki z wodą, którą regularnie uzupełniam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 2 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 2 Maja 2009 Moja następna produkcja: schab po ok 3kg sztuka(jeden zabiorę na IV zlot :grin: ) http://img216.imageshack.us/img216/554/21042009441x.th.jpg Sól 50g/kg, kolendra, czosnek-sól i tak cała się nie wchłonie bo wypłynie z wodą. Leżakowanie w lodówce 7dni, w tym czasie ubyło na wadze ok 100g/szt. Jak wcześniej pisałem nie wierzę w pończochę i zawijam w pieluchę tetrową. Warstwa ta jest grubsza od pończochy i nie powoduje zbyt szybkiego wysychania warstwy wierzchniej. http://img216.imageshack.us/img216/368/30042009454x.th.jpg http://img216.imageshack.us/img216/5474/30042009459x.th.jpg Wieszam toto teraz na 4 miesiące i myślę że nikogo nie otruję :wink: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-66780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 5 Maja 2009 Powitac No... nie mogłem czekać jeszcze trzech dni :smile: Schabik został odwinięty i zaprezentowany... ubylo ok. 30 dkg z 80 dkg. Wygląd swietny, smak - "niebo w gębie". Mój pierwszy tego typu wyrób! Popatrzcie na fotki http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/thumbnails/TNP5050087.JPG http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/thumbnails/TNP5050090.JPG http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/thumbnails/TNP5050092.JPG http://www.alehar.aplus.pl/images/TATA/Schab%20parmenski/thumbnails/TNP5050094.JPG Dzięki tym co wymyślili takie wyroby... teraz przyjdzie czas na karkówkę - bardzo jestem ciekaw jak wypadnie mięsko z zawartością tłuszczyku Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-67061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 5 Maja 2009 Wygląd swietny, smak - "niebo w gębie".Nic dodać, nic ująć. Wspaniale wyszła Ci ta polędwiczka. Wzorcowa :!: :!: :!: Przekrój równomiernie wybarwiony, widać, że warunki suszenia były optymalne. Możesz nam przybliżyć w czym i gdzie suszyłeś to cudo? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-67070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 5 Maja 2009 Powitac No... nie mogłem czekać jeszcze trzech dni :smile: Schabik został odwinięty i zaprezentowany... ubylo ok. 30 dkg z 80 dkg. Wygląd swietny, smak - "niebo w gębie". Mój pierwszy tego typu wyrób! Popatrzcie na fotki Dzięki tym co wymyślili takie wyroby... teraz przyjdzie czas na karkówkę - bardzo jestem ciekaw jak wypadnie mięsko z zawartością tłuszczyku Jak dla mnie to cuś politycznie podejrznie wygląda - pierwszy wyrób i już taki udany? ale na poważnie, to super Ci to wyszło. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-67074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 5 Maja 2009 Możesz nam przybliżyć w czym i gdzie suszyłeś to cudoNo właśnie, sam się zastanawiam, jak obecne temperatury mogą wpłynąć na wiszącą polędwicę. Zastanawiam się też nad "opakowaniem". Na ostatnim turnusie SDM ktoś pokazywał Andrzejowi "Bagno" taką białą osłonkę i doleciało do mnie coś na temat opakowania schabu właśnie. Wtedy nie zwróciłem na to większej uwagi, a teraz żałuję, bo może byłoby to coś lepszego od pończochy. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-67077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 5 Maja 2009 Na ostatnim turnusie SDM ktoś pokazywał Andrzejowi "Bagno" taką białą osłonkę "Osłonka" jest rodzajem siatki do wędzonek. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/18/#findComment-67087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.