sverige2 Opublikowano 13 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2201 Opublikowano 13 Października 2022 Dobowe ubytki wagi wyraźnie wyhamowały. Wyroby od wczoraj straciły : 1. Karkówka 20g.2. Polędwica 10g. (zgodnie z teorią EAnny ).3. Boczek 20g. Mięsiwka wyglądają i pachną bardzo apetycznie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2202 Opublikowano 14 Października 2022 (edytowane) Dziś minęło 7 dni eksperymentu przygotowania wędlin w spożywczej oddychającej folii celulozowej. Pytaniem było czy folia będzie odpowiednim materiałem zastępczym w miejsce damskiej rajstopy czy pończochy ? Mięsiwaka użyte do eksperymentu tym razem zostały owinięte podwójną warstwą folii i umieszczone w siatce wędzarniczej. Wygląd ogólny wędlin, jak też ich zapach jest bardzo ładny i apetyczny, a ubytki wagi po 7 dniach suszenia w "kanciapie" są następujące : 1. Karkówka waga początkowa 1135g. waga obecna po 7 dniach 910g. całkowity ubytek wagi 225g. dobowy ubytek wagi ok. 32g. 2. Polędwica waga początkowa 1305g. waga obecna po 7 dniach 1120g. całkowity ubytek wagi 185g. dobowy ubytek wagi 26g. 3. Boczek waga początkowa 1020g. waga obecna po 7 dniach 790g. całkowity ubytek wagi 230g. dobowy ubytek wagi 32g. Jak więc widzimy dobowe ubytki wagi w przypadku karkówki i boczku, w obydwu przypadkach wynoszą 32 gramy/dobaNatomiast polędwica ze słoniną ze względu na (teoria EAnny ) jak widać słuszna, tylko 26 gramów na dobę Zgodnie z zaleceniami i radą Grzegorza pozostawiam mięsiwka w kanciapie na kolejne 7 dni, tj. do dnia 21-go października i wtedy dopiero poznamy rezultat końcowy 14 dniowego eksperymentu suszenia mięsiwka w folii celulozowej . Edytowane 14 Października 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2203 Opublikowano 14 Października 2022 (edytowane) i wtedyWłożysz do lodówki na kolejne 14 dni Edytowane 14 Października 2022 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2204 Opublikowano 14 Października 2022 (edytowane) Włożysz do lodówki na kolejne 14 dniZapakowane próżniowo . Edytowane 14 Października 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2205 Opublikowano 14 Października 2022 Tak to właśnie dokładnie będzie zrobione Waldku i Grzegorzu, 14 dni w próżniowym woreczku i lodówce, a następnie degustacja i konsumpcja. Krojenie mięsiwka będzie się już odbywać przy pomocy tej nowej krajalnicy Graef SKS 850, którą to tak bardzo Wróbelek, oraz parę innych osób chciało oglądać w akcji , a która jest właśnie w drodze z Ciechocinka do Lund w Szwecji, i lada dzień powinna wylądować u mnie na kuchennym blacie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romeciarz Opublikowano 14 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2206 Opublikowano 14 Października 2022 I już narobiłeś smaka, chyba podejmę próbę wykonania takich smakołyków Cytuj wszystkiego smacznego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2207 Opublikowano 15 Października 2022 Mój przypadek:!,1 kg polędwicy zapeklowałem w 45g peklosoli + przyprawy w woreczku próżniowym. Po 7 dniach owinąłem gazą, podkolanówką , siatką i powiesiłem . Po ośmiu dniach ubytek wagi wynosi 16% , ale zauważyłem na opakowaniu biały nalot. Moje pytanie-co dalej. Rozpakować ,obmyć, zapakować i dalej suszyć do 30-40 %, czy przemyć i wsadzić do lodówki na III etap ,czy wyrzucić? Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2208 Opublikowano 15 Października 2022 Z tego co piszą specjaliści, to biały nalot jest Ok. i nie należy się tym przejmować, ale było by fajnie aby któryś z kolegów wypowiedział i Cię ew. uspokoił . Jestem cały w skowronkach bo krajalnica dziś rano dotarła, jest super, a kroi jak marzenia, plasterki wędliny o grubości kartki papieru to żaden problem . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2209 Opublikowano 15 Października 2022 Z dedykacją dla naszej Drogiej EAnny, focie ostatnich plasterków "polędwicy tej której nie ma", pokrojone na nowej krajalnicy. Myślę że grubość plasterków jest dosyć dobrze widoczna na tle talerzyka, można przez nie dostrzec wzorek znajdujący się na talerzyku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2210 Opublikowano 15 Października 2022 Mój przypadek: Dziękuję, już otrzymałem pomoc. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2211 Opublikowano 15 Października 2022 (edytowane) Mój przypadek:Dziękuję, już otrzymałem pomoc. Hej. To smaruj tu jak się sprawa rozwinęła. Chętnie się dowiem . Myślę że nie tylko ja. Tak się tu uczymy.Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Edytowane 15 Października 2022 przez Bossky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-791980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2212 Opublikowano 15 Października 2022 (edytowane) Jarek dzięki że pokazałeś polędwicę lecz co się stało z ostrością zdjęć? Edytowane 15 Października 2022 przez MariuszB Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2213 Opublikowano 15 Października 2022 Jarek dzięki że pokazałeś polędwicę lecz co się stało z ostrością zdjęć? Nie wiem sam Mariuszu co za cholerstwo, aparat niby niezły, Kodak EasyShar C813, mam go już wiele lat, ale zdjęcia robi jak chce. Raz są ostre i ładne a kiedy indziej jak widać. Fotograf ze mnie żaden, więc jest jak jest, ale ważne że polędwica wyszła ładnie i była smakowita, a krajalnica, hmmm, tylko cmokać, mała zgrabna i poręczna, pięknie mieści się na kuchennym blacie, a tnie dokładnie dokładnie tak jak mówili Waldek i Grzegorz. Będzie z niej pociecha . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2214 Opublikowano 15 Października 2022 (edytowane) Raz są ostre i ładne a kiedy indziej jak widaćJarek zacznij od wytarcia soczewki w obiektywie tak jak mówili Waldek i Grzegorz. Edytowane 15 Października 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2215 Opublikowano 15 Października 2022 To smaruj tu jak się sprawa rozwinęła. Chętnie się dowiem . Myślę że nie tylko ja. Miałem umyć mięso wodą z octem ,wytrzeć do sucha , wsadzić (z braku innych materiałów) w pończochę i powiesić w przewiewnym miejscu na kolejne 7 dni. Następnie zapakować próżniowo i na 14 dni do lodówki. Obserwować.Pomoc nadeszła od kol. Grzewloda. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emka24 Opublikowano 15 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2216 Opublikowano 15 Października 2022 wodą z octem , Powinno być octem. Cytuj emka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2217 Opublikowano 17 Października 2022 jestem bardzo zadowolony ze smaku mięsiwka Kolego sverige2, jako pionier tej metody na forum, mógłbyś podać ile peklosoli na 1 kg. dajeszjak w pierwszym etapie polędwica jest przechowywana w woreczku próżniowym?Jakie i ile przyprawy dajesz , czy czosnek granulowany czy świeży? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2218 Opublikowano 17 Października 2022 Nie jestem na Forum pionierem "Uchowaj Boże", są tu naprawdę wspaniali specjaliści od tego typu wyrobów. Choćby EAnna, Grzegorz czy Waldemar, od nich należy się uczyć .Nie mniej kiedyś soli dawałem całkiem sporo na tzw. "oko", teraz jednak zgodnie z zaleceniami daję 35 - 40g peklosoli na 1 kg mięsiwka, plus dowolne przyprawy, takie które najbardziej lubisz. Ja daję paprykę słodką i ostrą, wędzoną, majeranek, pieprz, czosnek, kolendrę. Czosnek jaki używam to krojony i suszony polski "Harnaś", kupiony w Polsce, który to mielę niezbyt drobno w młynku do przypraw. Jest znacznie lepszy od różnych czosnków świeżych jakie można w Szwecji nabyć. Przyprawy następnie mieszam z peklosolą, nacieram mięsiwko i umieszczam je w lodówce zamknięte w woreczku próżniowym zamkniętym zgrzewem, i żadnej wody nie odlewam. Tak mięsiwko odwracane codziennie, leżakuje sobie w lodówce 14 dni . Następnie bez jakiegokolwiek płukania, po wyjęciu osuszam tylko lekko ręcznikiem papierowym i zawijam dwukrotnie w spożywczą folię celulozową i wkładam to niczym szynkę do wędzenia do siatki wędzarniczej, wiąże sznurek i wieszam w "kanciapie", resztę znasz . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2219 Opublikowano 17 Października 2022 (edytowane) Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Nie jestem na Forum pionierem Jesteś , czytam forum od dawna i nie spotkałem na forum żeby ktoś polędwice suszone a/la parmeńskie w drugim etapie, pakował w folie celulozową Edytowane 17 Października 2022 przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792362 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2220 Opublikowano 17 Października 2022 Jesteś , czytam forum od dawna i nie spotkałem na forum żeby ktoś polędwice suszone a/la parmeńskie w drugim etapie, pakował w folie celulozową Nooo, pod tym kątem to być może tak, bo już znudziły mi się te skarpety i owijki tekstylne maści wszelakiej, a że wykoncypowałem sobie że skoro folia jest oddychająca, i dedykowana do wędzenia, to warto spróbować, bo to i bardziej estetycznie, wygodnie a i higienicznie przy okazji wydawało mi się, no i wychodzi na to że eksperyment się udał, przynajmniej jak dla mnie, i ja na pewno już do wersji pończoszano-skarpetkowej nie wrócę, choć ci którym tekstylna forma bardziej odpowiada, czemu nie, mamy przecież demokrację . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2221 Opublikowano 17 Października 2022 35-40 g/kg to ile będzie tej soli w wyrobie gotowym? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2222 Opublikowano 17 Października 2022 Nooo, ta polędwica która była na fotkach, a jest już tylko wspomnieniem, była że tak powiem "w punkt", ale czemu w wyrobach tego typu należy stosować taką właśnie, a nie inną dawkę peklosoli, to musisz pomówić z fachowcami, których przecież na Forum jest kilku, na pewno wyjaśnią, choć między prawdą a Bogiem już to nie jeden raz robili, trzeba by te "techniczne" informacje po prostu odszukać . Wszystkie wyroby suszone i dojrzewające solimy znacznie więcej niż normalne wędliny wędzone czy parzone, tyle wiem, i tak mówią receptury, ale ............... . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2223 Opublikowano 18 Października 2022 Tak wyglądają mięsiwka po 11 dniach wysychania w "kanciapie", na trzy dni przed 14 dniowym etapem końcowym. Począwszy od strony lewej 1.Karkówka 2.Polędwica ze słoniną 3.Boczek. Całkowite ubytki wagi po 11 dniach suszenia są następujące : 1. Karkówka 275g.2. Polędwica 235g.3. Boczek 285g. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2224 Opublikowano 18 Października 2022 Pytam w trosce o twoje ciśnienie. Tyle soli w krótkim czasie. -) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 18 Października 2022 Zgłoś Udostępnij #2225 Opublikowano 18 Października 2022 No cóż Quadro, nad moim ciśnieniem pieczę trzyma lekarz rodzinny , a nad prawidłowością wyrobów, jak też przestrzeganiem receptur mamy tu wybitnych fachowców na opinii i zdaniu których powinniśmy polegać, tak myślę ja, ale przecież jeżeli masz taką ochotę, baczysz na skoki ciśnienia i stan kubków smakowych, zawsze możesz dawać soli jak też innych ingrediencji według własnego uznania, to przecież Ty decydujesz jakie wyroby chcesz konsumować ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/89/#findComment-792515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.