jarkof Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 4 Września 2009 mam nadzieje ze to sol... a czy w 12 dniu ma byc mieso nadal miekkie,twarde jest na jakis 2cm ale w srodku miekkie.Daj mu troszkę czasu i będzie dobrze. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanka Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 4 Września 2009 myslicie ze moja wolowinka za 5 dni bedzie a la parmenska?no jak nie to koty z przyprawami nie tkna... :mellow: :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 7 Września 2009 Spokojnie, jak są w okolicy bezpańskie psy to nie zmarnuje się )) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanka Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 7 Września 2009 bezpanskie psy? :rolleyes: raczej niemozliwe,nawet kotow takowych nie widzialam;)wszystko panskie;)no ale za to dziki,lisy czy inne lesne to chyba bezpanskie? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 7 Września 2009 To w takim razie należy zasadzić się na dzika i wtedy.... kiełbasa z dzika, kabanosy z dzika, szynka z dzika wędzona i duszona, karkówka z dzika na dziko i na koniec kaszanka z dzika [ Dodano: Pon Wrz 07, 2009 15:52 ] A tak na poważnie - u mnie już etpa III (będę kończył w środę) Pachnie mój schabik OK, spokojnie leży, nie rusza się i dochodzi. Myślę, że z wołowinką też będzie OK, chociaż może sporo zależeć od grubości mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanka Opublikowano 7 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 7 Września 2009 no daruje sobie dzika,pojade na swieto dzika do niemiec :grin: ja mam maly ten kawalek wolowiny co sie suszy i powiem ze on miekki jest a w tym tygodniu juz do jedzenia byc powinien..teoretycznie..moze by go podsuszyc jeszcze na wolnym powietrzu?moze byl za grubo odziany w ubranko? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 8 Września 2009 Mnie też się wydałao, że za "grubo ubrałem" - dwie paczki gazy wyjałowionej I generalnie jest twardawy, ale nie jak skała, objętości od formy surowej schabik stracił ok połowy i tak raczej być powinno (wynika to z opisanej tu receptury). Mam jednak jedno ale: u mnie żadna sól nie wylazła a w smaku słone jest dość (nie mogłem się powstrzymać i napocząłem wczoraj i teraz walczę ze sobą bo wyszło pyszne), żadnej pleśni takoż nie mam - ani szlachetnej ani kolorowej innej. Plasterki kroiłem cienko, były przejrzyste, mięsko delikatnie dało się w palcach rozrywać. MZ pozostaje tylko próba organoleptyczna , chciaż przyznam, że ten biały nalot może być niepokojący. Aby mieć pewność, że to jednak nie jakaś pleśń pozostaje zetrzeć trochę palcami i sróbować czy to aby na pewno sól.Postaram się jutro wrzucić fotki mojego schabu. Dziś mam zamiar pójść dalej i zacząć "panierować" szynkę z tłuszczykiem (w przekroju wygląda to jak szwardzwaldzka czyli z jednej tylko strony ok 2 cm słoninki).Do zasypki nacierajacej daruję sobie jednak większość ozdobników smakowych i pójdę w stronę tylko soli i pieprzu, no, może dam łyżeczkę soli wędzarniczej Ku chwale Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanka Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 9 Września 2009 mam problemw tym tygodniu teoretycznie powinna byc gotowa moja wolowinaale ona nadal jest miekkana koncach twardawaoprocz bialego nalotu z soli :question: ladnie pachnieale w pudelku w ktorym jest pzrechowywana na zamknieciu jest woda,tz ze mieso paryuje i nie ma gdzie uciekac wilgocco mam zrobic :question: przechcowywac ja w lodowce bez pudelka?suszyc na wolnym powietrzu jeszcze raz?dodam ze kawalek jest maly...mial jakies 0.5kg przed suszeniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 9 Września 2009 ale w pudelku w ktorym jest pzrechowywana na zamknieciu jest wodaJeszcze tego smakołyku nie robiłem, ale raczej nie trzyma się go w zamkniętym pojemniku. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 9 Września 2009 Witam,U mnie żadne z negatywnych objawów nie miały miejsca.MZ nie powinno już nic wyciekać.Co do nalotu to jednak sugerowałbym posmakowanie go, żeby sprawdzic czy to sól .Może problem zaczął sie od poczatku i jest związany z kształem mięsa - scah jest bardziej płaski, i w czasie etapu I jak się go przekłada to zapewne równomiernie się zasala i oddaje soki. Może wołowina była bardziej okrągła ?Ja trzymam w lodówce ale raczej pod przykryciem a nie w zamknięciu.Chyba trzeba przekroić tą wołowinę w połowie i zobaczyć jak to w środku wygląda ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanka Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 9 Września 2009 schab plaski? :rolleyes: wlasnie wyciagnelam do pieczenia i moja wolowina i schab maja ten sam ksztalt..czyli przykryc nie zamykac w pudelku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 9 Września 2009 Obawiam się, że teraz to juz po zawodach trzeba przekroić i zobaczyć jak wygląda w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 9 Września 2009 oprocz bialego nalotu z soli ladnie pachnie ale w pudelku w ktorym jest pzrechowywana na zamknieciu jest woda,tz ze mieso paryuje i nie ma gdzie uciekac wilgoc co mam zrobicNie powinien suszyć się w pudełku w lodówce. Luzem na kratce. Równomiernie obsycha. Ale tak robi się z schabem wieprzowym! W trzeciej fazie, jeśli wcześniej nic się nie działo ja wyjmuję z pończochy i kładę na półkę w lodówce i tam może leżeć długo. Nawet kilka tygodni. Jeśłi wcześniej nie zniknie :wink: Wtedy bardziej wyschnie. Ale tak robi się z schabem wieprzowym! Ty robiłaś schab wołowy. Przepis na schab wołowy, czyli bastrumę podał BonAir: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1329&highlight=bastruma Właśnie wczoraj zacząłem suszyć swój wg tego przepisu. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 9 Września 2009 Oto wynik mojej pracy na bazie przepisu ze stronki wędlin. Zamiast kolendry użyłem kminu rzymskiego [ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 20:48 ] Mimo, że się odgrażałem w kwesti przypraw jednak dodałem co nieco Baza to zakupiona w sklepie tzw. szynka pieczeniowa. Po zakończeniu "produkcji" wrzuce fotkę i opis wrażeń organoleptycznych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gusia Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 12 Września 2009 Witam wszystkich, Skusiłam się i ja, i mimo przestudiowania już 2 razy wszystkich 39 stron tego wątku mam pytania. W pierwszym etapie nie było praktycznie żadnego wycieku (41g na 1kg mięsa). Dzisiaj zaczęłam drugi etap. Owinęłam czterokrotnie w pończochę, ktora zrobiła się wilgotna i powiesiłam przy uchylonym oknie. Pada deszcz, więc przy oknie mam 76% wilgotności i 24 stopnie, bywa że jest cieplej (dobrze ocieplony bydynek). Czy to nie jest za wysoka temperatura? Nie chciałabym tak na samym początku popsuć mięska. Czy pleśń jeśli się pokazuje widać na pończosze, czy dopiero po rozwinięciu w 3 etapie lodówkowym, czyli za 5 dni? czekam cierpliwie dalej i patrze jak ładnie dynda przy oknie :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 12 Września 2009 Owinęłam czterokrotnie w pończochę I pięknie, równiutko zasznurowałam - ja bym dodał. Chyba to nie pierwsze sznurowanie. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gusia Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 12 Września 2009 pierwsze... :blush: starałam się Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 14 Września 2009 U mnie pleśni wogólne nie było Wczoraj szyneczka poszła na etap II do piwniczki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-80039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 25 Września 2009 Szyneczka już napoczęta, muszę szybko zrobić foto wyszło ok., żona narzeka na przyprawy (że niby za ostre) ale grunt, że przepis się sprawdził po raz wtóry.Zabiorę się w najbliższym czasie albo za karkóweczkę, albo za wołowinę. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-81907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciechz Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 12 Listopada 2009 Zrobiłem schabik. Po zapakowaniu ważył 750g. Po 7 dniach w lodówce ważył 728g. Wisiał sobie na karniszu w kuchni. Temperatura 21C, wilgotność 40-45%. Po 7 dniach ważył 548g. Rozpakowałem, spróbowałem. Dobre:) Teraz będzie leżakował w lodówce. Cytuj pozdrawiam Wojtek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-87637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomzo32 Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 14 Listopada 2009 Też się nie doczytałem śledząc cały temat-2faza:zawinąłem mięsko w bandaż i zawiesić w np. w kuchni w temp.ok.21 stopni lub w otwatej werandzie na zewnątrz temperatura jak na zewnątrz? Cytuj Tomzo32 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-87958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
influx Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 21 Listopada 2009 Zrobiłem schab i bastrumę. Wyszło pyszne, tylko wołowina trochę za słona. Następny schab już wisi. http://fluffycoons.pl/pub/schab_bastruma_1s.jpg http://fluffycoons.pl/pub/schab_bastruma_2s.jpg Pozdrawiam, Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-88938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudos Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 6 Grudnia 2009 jeżeli chodzi o lekkie podwedzanie , czy ktos praktykowal ? jak to robic i kiedy ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-90868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 6 Grudnia 2009 jeżeli chodzi o lekkie podwedzanie , czy ktos praktykowal ? jak to robic i kiedy ? Wędzenie, możesz zrobić początku procesu, tuż po nasoleniu i przez posypaniem przyprawami. Oczywiście w trakcie kolejnych etapów, można potraktować "schab" zimnym dymem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-90876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudos Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 8 Grudnia 2009 a czy można to wędzić zapakowane w pończochę ? Siara//- kudos, kolego z Tych, proszę o stosowanie polskich znaków diakrytycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-91207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.