Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Zwrot akcji ;).

 

 

Taka mała odmiana Grzegorzu, "droga trochę wyboista, ważne że kierunek słuszny" :D.

Edytowane przez sverige2

Nie mogąc się doczekać smaku wykonania leżakujących wędlin, na prośbę lepszej połowy, komisyjnie zostały one otworzone. Zapach niepowtarzalny, brak porównania z czymkolwiek, brak punktu odniesienia. Na wspomnienie ślinka mi już cieknie  :tongue: . Mięciutkie, zwarte, smaczniutkie. jednym słowem- pychotka.

 

Żona upiekła chlebek na zakwasie z siemieniem i słonecznikiem. Zestaw wędlin i pieczywka doborowy.

post-58196-0-50117300-1668962720_thumb.jpg

wszystkiego smacznego

 

 

Mięciutkie, zwarte, smaczniutkie. jednym słowem- pychotka.

 

A jakbyś miał wybrać, to która wędlina z tych trzech według ciebie wyszła najlepiej .

A jakbyś miał wybrać, to która wędlina z tych trzech według ciebie wyszła najlepiej .

 

Według mnie, a smaki są przecież różne, karkówka leży mi najbardziej.

Żonie smakuje polędwica, natomiast mama preferuje boczek

Edytowane przez Romeciarz
wszystkiego smacznego

Romeciarz dobrze mówi :D karkówka a,la "COPPA" z chlebkiem własnego wypieku, i masełkiem własnej roboty ze śmietanki 40%, to prawdziwa uczta dla podniebienia i wzroku :D:thumbsup:.

post-49725-0-16615800-1669470430_thumb.jpg

post-49725-0-65825300-1669470446_thumb.jpg

Wędliny dojrzewające z Bałkanów mają specyficzny smak, gdyż proces dojrzewania odbywa się w temp. około 20 C ( nie wszystkie fazy).

 

 

Wędliny dojrzewające z Bałkanów mają specyficzny smak

Nazwałabym to smakiem "leko podjełczałego tłuszczu"  :laugh:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ta z "Bałkanów" jeszcze leży w lodówce i dojrzewa w otoczce z przypraw do "Basturmy", a ta na fotce w poprzednim poście, to jest mój własny wyrób o którym pisałem wcześniej, i jest tak jak pisał "Mistrz Grzegorz", czym dłużej leży, tym lepiej smakuje :D . Plasterki krojone cieniuśko niczym bibułka, co widać na fotce, obecny smak jest naprawdę wspaniały. Po niedzieli będę robił degustację tej "Bałkańskiej" z LIDL-a, ale w otoczce przypraw do "Basturmy"  :D  :thumbsup: .

 

Wędliny dojrzewające z Bałkanów mają specyficzny smak

 

Nazwałabym to smakiem "lekko podjełczałego tłuszczu"  :laugh:  

 

 

Tak jak pisze EAnna, tak to dokładnie smakowało. Dla tego właśnie "dziadostwo" wymoczyłem, osuszyłem, i "okleiłem" masą wykonaną z przypraw wg. przepisu kol. Blackbulla i receptury "Dziadka Erwanda z Armenii" którą przedstawił nam na Forum :D:thumbsup:. Degustacja będzie po niedzieli :thumbsup:.

  • 8 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.