Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam nadzieje ze to sol...

a czy w 12 dniu ma byc mieso nadal miekkie,twarde jest na jakis 2cm ale w srodku miekkie.

Daj mu troszkę czasu i będzie dobrze.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79010
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

bezpanskie psy? :rolleyes: raczej niemozliwe,nawet kotow takowych nie widzialam;)

wszystko panskie;)

no ale za to dziki,lisy czy inne lesne to chyba bezpanskie? :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79336
Udostępnij na innych stronach

To w takim razie należy zasadzić się na dzika :) i wtedy.... kiełbasa z dzika, kabanosy z dzika, szynka z dzika wędzona i duszona, karkówka z dzika na dziko i na koniec kaszanka z dzika :)

 

[ Dodano: Pon Wrz 07, 2009 15:52 ]

A tak na poważnie - u mnie już etpa III (będę kończył w środę)

Pachnie mój schabik OK, spokojnie leży, nie rusza się i dochodzi.

Myślę, że z wołowinką też będzie OK, chociaż może sporo zależeć od grubości mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79338
Udostępnij na innych stronach

no daruje sobie dzika,pojade na swieto dzika do niemiec :grin:

ja mam maly ten kawalek wolowiny co sie suszy i powiem ze on miekki jest a w tym tygodniu juz do jedzenia byc powinien..teoretycznie..

moze by go podsuszyc jeszcze na wolnym powietrzu?

moze byl za grubo odziany w ubranko?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79350
Udostępnij na innych stronach

Mnie też się wydałao, że za "grubo ubrałem" - dwie paczki gazy wyjałowionej :)

I generalnie jest twardawy, ale nie jak skała, objętości od formy surowej schabik stracił ok połowy i tak raczej być powinno (wynika to z opisanej tu receptury). Mam jednak jedno ale: u mnie żadna sól nie wylazła a w smaku słone jest dość (nie mogłem się powstrzymać i napocząłem wczoraj :) i teraz walczę ze sobą :) bo wyszło pyszne), żadnej pleśni takoż nie mam - ani szlachetnej ani kolorowej innej. Plasterki kroiłem cienko, były przejrzyste, mięsko delikatnie dało się w palcach rozrywać.

MZ pozostaje tylko próba organoleptyczna :), chciaż przyznam, że ten biały nalot może być niepokojący. Aby mieć pewność, że to jednak nie jakaś pleśń pozostaje zetrzeć trochę palcami i sróbować czy to aby na pewno sól.

Postaram się jutro wrzucić fotki mojego schabu.

 

Dziś mam zamiar pójść dalej i zacząć "panierować" szynkę z tłuszczykiem (w przekroju wygląda to jak szwardzwaldzka czyli z jednej tylko strony ok 2 cm słoninki).

Do zasypki nacierajacej daruję sobie jednak większość ozdobników smakowych i pójdę w stronę tylko soli i pieprzu, no, może dam łyżeczkę soli wędzarniczej :)

 

Ku chwale

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79410
Udostępnij na innych stronach

mam problem

w tym tygodniu teoretycznie powinna byc gotowa moja wolowina

ale ona nadal jest miekka

na koncach twardawa

oprocz bialego nalotu z soli :question: ladnie pachnie

ale w pudelku w ktorym jest pzrechowywana na zamknieciu jest woda,tz ze mieso paryuje i nie ma gdzie uciekac wilgoc

co mam zrobic :question:

przechcowywac ja w lodowce bez pudelka?

suszyc na wolnym powietrzu jeszcze raz?

dodam ze kawalek jest maly...mial jakies 0.5kg przed suszeniem..

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79498
Udostępnij na innych stronach

ale w pudelku w ktorym jest pzrechowywana na zamknieciu jest woda

Jeszcze tego smakołyku nie robiłem, ale raczej nie trzyma się go w zamkniętym pojemniku.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79500
Udostępnij na innych stronach

Witam,

U mnie żadne z negatywnych objawów nie miały miejsca.

MZ nie powinno już nic wyciekać.

Co do nalotu to jednak sugerowałbym posmakowanie go, żeby sprawdzic czy to sól :).

Może problem zaczął sie od poczatku i jest związany z kształem mięsa - scah jest bardziej płaski, i w czasie etapu I jak się go przekłada to zapewne równomiernie się zasala i oddaje soki. Może wołowina była bardziej okrągła ?

Ja trzymam w lodówce ale raczej pod przykryciem a nie w zamknięciu.

Chyba trzeba przekroić tą wołowinę w połowie i zobaczyć jak to w środku wygląda ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79503
Udostępnij na innych stronach

schab plaski? :rolleyes:

wlasnie wyciagnelam do pieczenia i moja wolowina i schab maja ten sam ksztalt..

czyli przykryc nie zamykac w pudelku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79504
Udostępnij na innych stronach

oprocz bialego nalotu z soli ladnie pachnie

ale w pudelku w ktorym jest pzrechowywana na zamknieciu jest woda,tz ze mieso paryuje i nie ma gdzie uciekac wilgoc

co mam zrobic

Nie powinien suszyć się w pudełku w lodówce. Luzem na kratce. Równomiernie obsycha. Ale tak robi się z schabem wieprzowym!

W trzeciej fazie, jeśli wcześniej nic się nie działo ja wyjmuję z pończochy i kładę na półkę w lodówce i tam może leżeć długo. Nawet kilka tygodni. Jeśłi wcześniej nie zniknie :wink: Wtedy bardziej wyschnie. Ale tak robi się z schabem wieprzowym!

 

Ty robiłaś schab wołowy. Przepis na schab wołowy, czyli bastrumę podał BonAir:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1329&highlight=bastruma

 

Właśnie wczoraj zacząłem suszyć swój wg tego przepisu.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79512
Udostępnij na innych stronach

 

Oto wynik mojej pracy na bazie przepisu ze stronki wędlin.

Zamiast kolendry użyłem kminu rzymskiego

 

[ Dodano: Sro Wrz 09, 2009 20:48 ]

 

Mimo, że się odgrażałem w kwesti przypraw jednak dodałem co nieco :)

Baza to zakupiona w sklepie tzw. szynka pieczeniowa.

 

Po zakończeniu "produkcji" wrzuce fotkę i opis wrażeń organoleptycznych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79552
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich,

 

Skusiłam się i ja, i mimo przestudiowania już 2 razy wszystkich 39 stron tego wątku mam pytania. W pierwszym etapie nie było praktycznie żadnego wycieku (41g na 1kg mięsa).

 

 

Dzisiaj zaczęłam drugi etap. Owinęłam czterokrotnie w pończochę, ktora zrobiła się wilgotna i powiesiłam przy uchylonym oknie. Pada deszcz, więc przy oknie mam 76% wilgotności i 24 stopnie, bywa że jest cieplej (dobrze ocieplony bydynek). Czy to nie jest za wysoka temperatura? Nie chciałabym tak na samym początku popsuć mięska.

 

 

 

Czy pleśń jeśli się pokazuje widać na pończosze, czy dopiero po rozwinięciu w 3 etapie lodówkowym, czyli za 5 dni?

 

czekam cierpliwie dalej i patrze jak ładnie dynda przy oknie :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79801
Udostępnij na innych stronach

Owinęłam czterokrotnie w pończochę

I pięknie, równiutko zasznurowałam - ja bym dodał. Chyba to nie pierwsze sznurowanie.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-79807
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Szyneczka już napoczęta, muszę szybko zrobić foto :) wyszło ok., żona narzeka na przyprawy (że niby za ostre):) ale grunt, że przepis się sprawdził po raz wtóry.

Zabiorę się w najbliższym czasie albo za karkóweczkę, albo za wołowinę.

 

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-81907
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zrobiłem schabik.

Po zapakowaniu ważył 750g.

Po 7 dniach w lodówce ważył 728g.

Wisiał sobie na karniszu w kuchni. Temperatura 21C, wilgotność 40-45%. Po 7 dniach ważył 548g.

 

Rozpakowałem, spróbowałem. Dobre:)

 

 

 

Teraz będzie leżakował w lodówce.

pozdrawiam

Wojtek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-87637
Udostępnij na innych stronach

Też się nie doczytałem śledząc cały temat-2faza:zawinąłem mięsko w bandaż i zawiesić w np. w kuchni w temp.ok.21 stopni lub w otwatej werandzie na zewnątrz temperatura jak na zewnątrz?
Tomzo32
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-87958
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem schab i bastrumę. Wyszło pyszne, tylko wołowina trochę za słona. Następny schab już wisi.

 

http://fluffycoons.pl/pub/schab_bastruma_1s.jpg

 

http://fluffycoons.pl/pub/schab_bastruma_2s.jpg

 

Pozdrawiam,

Jarek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-88938
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

jeżeli chodzi o lekkie podwedzanie , czy ktos praktykowal ? jak to robic i kiedy ?

Wędzenie, możesz zrobić początku procesu, tuż po nasoleniu i przez posypaniem przyprawami. Oczywiście w trakcie kolejnych etapów, można potraktować "schab" zimnym dymem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/22/#findComment-90876
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.