Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A co z karczkiem , w nim również jest tłuszcz ?Pozdrawiam

 

 

Coś tutaj znajdziesz

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=50778#50778

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-95888
Udostępnij na innych stronach

W karczku głównie występuje tłuszcz śródmięśniowy, czyli taki, który podczas procesu nie ma kontaktu z powietrzem i światłem. W przypadku boczku jest trochę inaczej.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-95918
Udostępnij na innych stronach

ja właśnie jestem w trakcie podsuszania boczku , z lekką modyfikacją gdyż go wcześniej wędziłem na zimno 4 godziny , w tej chwili wisi w kuchni zawiniety w pończoche . Zrobiłem również szynke wg. przepisu + wędzenie , dzisiaj była pierwsza degustacja i okazało sie , że z jednej strony szynka jest za bardzo wyschnięta , co mogło być przyczyną takiego stanu ? dodam , że suszyłem przy otwartym oknie w kuchni , czy za duży cug może być powodem takiego obsuszenia ? czy mięsko też ma coś do rzczy ? bo przy ostatniej karkówce ala parmeńska nie miałem tego problemu była idealnie miekka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96065
Udostępnij na innych stronach

Po karczku przyszedł czas na polędwicę.Karczek nieco twardawy ,ale polędwica rozpływa się w ustach.Solenie 50g /kg plus 1g/kg pieprzu i 1g/kg majeranku plus jeden dużu ząbek czosnku 7g.Polędwica z jednej strony pokryła się białawym nalotem.Nie wiem czy to dobrze czy źle,ale czytając ten post wydaje się ,że dobrze.

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96416
Udostępnij na innych stronach

Witaj arkadiusz!

 

Strasznie smakowicie ta polędwica wygląda, mam pytanie.

Czy słoność aby nie za duża?

Czy w smaku wyczuwa się przyprawy , czy smak wędlinki jest zharmonizowany?

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96420
Udostępnij na innych stronach

Słonośc w sam raz .Użyłem soli kamiennej kłodowskiej.Wyczuwalny majeranek trochę mniej jakby w tle czosnek.Pieprz słabo.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96445
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu - Bracie napisz mi jeszcze ile dodajesz soli do kiełbasy wędzonej i pieczonej w wędzarni, wtedy poznam Twoje odczucie słoności.

Ja daję 18g na kilo, i wtedy słoność jest OK

Dziękuję serdecznie za wyjaśnienia.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96450
Udostępnij na innych stronach

20g /kg do wędzonej , parzonej i pieczonej.Ale to chyba nie będzie dobre odniesienie.Mnie też się wydawało ,że dużo ,ale jednak nie bo chyba dużo soli odlewa się z płynem przez pierwsze pięć dni.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96454
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli dajesz 20g/kg do kiełbasy pieczonej i parzonej to dla mnie stanowczo za dużo.

Spróbuję dać 40g/kg polędwicy i zobaczę co wyjdzie.

My nadciśnieniowcy musimy uważać z solą. Dziękuję.

 

POzdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96459
Udostępnij na innych stronach

oto rezultaty boczku , miał jeszcze poleżeć w lodówce ale nie dało rady ;) popełniony wg. przepisu ala parmeńskie + wedzenie zimnym dymem 4 godz.

 

http://img403.imageshack.us/img403/9620/boczek3.jpg

 

http://img222.imageshack.us/img222/7290/boczek7.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96473
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli dajesz 20g/kg do kiełbasy pieczonej i parzonej to dla mnie stanowczo za dużo.

Spróbuję dać 40g/kg polędwicy i zobaczę co wyjdzie.

My nadciśnieniowcy musimy uważać z solą. Dziękuję.

 

POzdrawiam.

Próbuj.Tylko pamiętaj ,że jak dasz za mało soli to może nie wyjść.To jest wyrób tylko solony i długo przebywa poza chłodnią i tylko sól go konserwuje.Myślę ,że jak dasz 40g/kg to też będzie dobrze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96477
Udostępnij na innych stronach

Z tego co zaobserwowałam w TV to szyneczkę parmeńską kroją za pomocą wiązki lasera ,nie żadnym nożem. Zawsze suszona wędlinka krojona nożem będzie zbyt słona..ale taki jej urok :grin:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96478
Udostępnij na innych stronach

to nie jest do końca tak z tym krojeniem ,jeżli będzie za grubo krojone to zmienia się smak ,mój przyjaciel Włoch zawsze powtarzał "im cieniej tym smaczniej "wędliny typu parmeńskie ,im cieniej tym lepiej i bez dodatków z pieczywem przennym :lol: można kroić na krajalnicy ,ale cieniutko

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96487
Udostępnij na innych stronach

W temacie masz rację oczywiście.

Ja o nazwach, że rożnie to ludzie nazywają.

I to nie takie łatwe się przestawić.

Prawie u mnie nie było problemu, bo byłem na bieżąco, ale wiem że jest problem.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96569
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Czy ktoś próbował ten wyrób mrozić i czy po odmrożeniu z polędwicą jest wszystko w porządku?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Czy ktoś próbował ten wyrób mrozić i czy po odmrożeniu z polendwicą jest wszystko w porządku?

Tylko po co ?

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Tak,JA polędwicę dzielę na kawałki i mrożę,teraz MAM zamrożoną,kumpiaka też mrozę,wczesniej wykrawam kość i dzielę,smiało arkadiusz zamrażaj, :lol:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
  • 3 tygodnie później...

Właśnie część zamroziłem a reszta mniam :thumbsup:

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Tak,JA polędwicę dzielę na kawałki i mrożę,teraz MAM zamrożoną,kumpiaka też mrozę,wczesniej wykrawam kość i dzielę,smiało arkadiusz zamrażaj, :lol:

Ponawiam pytanie.

W jakim celu mrozić taką wędlinę ?

Po co ?

A może jak długo masz zamiar ją przechowywać ?

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.