monisia012 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Dziękuję za wskazówkę A co z karczkiem , w nim również jest tłuszcz ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-95870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 18 Stycznia 2010 A co z karczkiem , w nim również jest tłuszcz ?Pozdrawiam Coś tutaj znajdziesz http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=50778#50778 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-95888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 18 Stycznia 2010 W karczku głównie występuje tłuszcz śródmięśniowy, czyli taki, który podczas procesu nie ma kontaktu z powietrzem i światłem. W przypadku boczku jest trochę inaczej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-95918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudos Opublikowano 20 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 20 Stycznia 2010 ja właśnie jestem w trakcie podsuszania boczku , z lekką modyfikacją gdyż go wcześniej wędziłem na zimno 4 godziny , w tej chwili wisi w kuchni zawiniety w pończoche . Zrobiłem również szynke wg. przepisu + wędzenie , dzisiaj była pierwsza degustacja i okazało sie , że z jednej strony szynka jest za bardzo wyschnięta , co mogło być przyczyną takiego stanu ? dodam , że suszyłem przy otwartym oknie w kuchni , czy za duży cug może być powodem takiego obsuszenia ? czy mięsko też ma coś do rzczy ? bo przy ostatniej karkówce ala parmeńska nie miałem tego problemu była idealnie miekka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Po karczku przyszedł czas na polędwicę.Karczek nieco twardawy ,ale polędwica rozpływa się w ustach.Solenie 50g /kg plus 1g/kg pieprzu i 1g/kg majeranku plus jeden dużu ząbek czosnku 7g.Polędwica z jednej strony pokryła się białawym nalotem.Nie wiem czy to dobrze czy źle,ale czytając ten post wydaje się ,że dobrze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Witaj arkadiusz! Strasznie smakowicie ta polędwica wygląda, mam pytanie.Czy słoność aby nie za duża?Czy w smaku wyczuwa się przyprawy , czy smak wędlinki jest zharmonizowany? Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Słonośc w sam raz .Użyłem soli kamiennej kłodowskiej.Wyczuwalny majeranek trochę mniej jakby w tle czosnek.Pieprz słabo. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Arkadiuszu - Bracie napisz mi jeszcze ile dodajesz soli do kiełbasy wędzonej i pieczonej w wędzarni, wtedy poznam Twoje odczucie słoności.Ja daję 18g na kilo, i wtedy słoność jest OKDziękuję serdecznie za wyjaśnienia. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 23 Stycznia 2010 20g /kg do wędzonej , parzonej i pieczonej.Ale to chyba nie będzie dobre odniesienie.Mnie też się wydawało ,że dużo ,ale jednak nie bo chyba dużo soli odlewa się z płynem przez pierwsze pięć dni. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Jeżeli dajesz 20g/kg do kiełbasy pieczonej i parzonej to dla mnie stanowczo za dużo.Spróbuję dać 40g/kg polędwicy i zobaczę co wyjdzie.My nadciśnieniowcy musimy uważać z solą. Dziękuję. POzdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Ja jak robiłem schab to soli dałem 3%wagi schabu Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 23 Stycznia 2010 I co nie miał za mało? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudos Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 23 Stycznia 2010 oto rezultaty boczku , miał jeszcze poleżeć w lodówce ale nie dało rady popełniony wg. przepisu ala parmeńskie + wedzenie zimnym dymem 4 godz. http://img403.imageshack.us/img403/9620/boczek3.jpg http://img222.imageshack.us/img222/7290/boczek7.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 23 Stycznia 2010 I co nie miał za mało?Dla mnie było akurat, zawiozłem też teściom i stwierdzili że "lekko słonawe"ale dobre Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Jeżeli dajesz 20g/kg do kiełbasy pieczonej i parzonej to dla mnie stanowczo za dużo. Spróbuję dać 40g/kg polędwicy i zobaczę co wyjdzie. My nadciśnieniowcy musimy uważać z solą. Dziękuję. POzdrawiam. Próbuj.Tylko pamiętaj ,że jak dasz za mało soli to może nie wyjść.To jest wyrób tylko solony i długo przebywa poza chłodnią i tylko sól go konserwuje.Myślę ,że jak dasz 40g/kg to też będzie dobrze. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 23 Stycznia 2010 Z tego co zaobserwowałam w TV to szyneczkę parmeńską kroją za pomocą wiązki lasera ,nie żadnym nożem. Zawsze suszona wędlinka krojona nożem będzie zbyt słona..ale taki jej urok :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 23 Stycznia 2010 to nie jest do końca tak z tym krojeniem ,jeżli będzie za grubo krojone to zmienia się smak ,mój przyjaciel Włoch zawsze powtarzał "im cieniej tym smaczniej "wędliny typu parmeńskie ,im cieniej tym lepiej i bez dodatków z pieczywem przennym :lol: można kroić na krajalnicy ,ale cieniutko Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 23 Stycznia 2010 im cieniej tym lepiej i bez dodatków z pieczywem przennym A ja polecam z szuszonymi pomidorami :tongue: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 24 Stycznia 2010 W temacie masz rację oczywiście.Ja o nazwach, że rożnie to ludzie nazywają.I to nie takie łatwe się przestawić.Prawie u mnie nie było problemu, bo byłem na bieżąco, ale wiem że jest problem. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 24 Stycznia 2010 A może zamiast dzielić na kilka tematów zmienić tytuł na : "Wędliny a`la parmeńskie". Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-96576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 5 Marca 2010 Czy ktoś próbował ten wyrób mrozić i czy po odmrożeniu z polędwicą jest wszystko w porządku? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-102786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 5 Marca 2010 Czy ktoś próbował ten wyrób mrozić i czy po odmrożeniu z polendwicą jest wszystko w porządku?Tylko po co ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-102790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 5 Marca 2010 Tak,JA polędwicę dzielę na kawałki i mrożę,teraz MAM zamrożoną,kumpiaka też mrozę,wczesniej wykrawam kość i dzielę,smiało arkadiusz zamrażaj, :lol: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-102793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 24 Marca 2010 Właśnie część zamroziłem a reszta mniam :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-106392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 24 Marca 2010 Tak,JA polędwicę dzielę na kawałki i mrożę,teraz MAM zamrożoną,kumpiaka też mrozę,wczesniej wykrawam kość i dzielę,smiało arkadiusz zamrażaj, :lol: Ponawiam pytanie. W jakim celu mrozić taką wędlinę ? Po co ? A może jak długo masz zamiar ją przechowywać ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/25/#findComment-106396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.