Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może ta dawka byłaby odpowiednia ,ale nie przy tych upałach,może zimą.Jak masz morską to jeszcze lepiej,ale nie dawaj peksoli bo jest niepotrzebna.Robię tą polędwicę na bieżąco i dopracowałem sie tej dawki/50g/kg/ metodą prób i błędow i nie mam problemów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Potwierdzam to co Andy pisze. Ja te mięsa zasypuję solą, i to nie tylko schab a i karczek oraz to co mam pod ręką i na co mam ochotę. Taki wyrób jest baardzo słony i twardy jak kamień (jak długo leży). W zasadzie to jak czipsy trzeba kroić. Taki kawalątek żuję z wielką przyjemnością, a inni z moich nie ruszą! i to jest dobre! tylko dla mnie ta przyjemność, nie zniknie bez mojej wiedzy z lodówki :) Zawsze chciałem wiedzieć jak takie coś się robi? Lat temu dużo do tyłu jak byłem w armii, kolega z okolic Białegostoku dostał od rodziców kawał takiego mięsa tak twardego, że mieliśmy problem z podzieleniem. Było jak liofilizowane, żuło się kawałek z przyjemnością bardzo długo a było też słone. Nie mylić tego schabu z mięsem suszonym, to dwa inne wyroby.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

 

Podejście nr. 2 :devil:

 

Na zdjęciu może tego nie widać, ale soli morskiej jest mnóstwo, obtoczyłem z każdej strony tak jakby panierowanie, w soli morskiej, mielonej kolendrze i czosnku i troszkę ugniotłem :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Powodzenie.Trzymaj się przepisu i będzie ok.Trzymam kciuki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Trzymam kciuki.

Dzięki bardzo :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

No, jeszcze nie słyszałam o składaniu jajek przez sterylne steki

Jajka przed opuszczeniem fermy są dezynfekowane, niezależnie czy to konsumpcyjne czy zarodowe. :wink:
  • 2 tygodnie później...
Dziś wieczorem kończę drugi etap schabu a'la... i do lodówki :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Może wysyłkową firmę otworzysz !!!

Pomysł wart pomyślunku :cool::cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Dziś wieczorem kończę drugi etap schabu a'la... i do lodówki

Rozumiem ,że wszystko w porządku pieski nie pojedzą :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Rozumiem ,że wszystko w porządku pieski nie pojedzą :grin:

Qrcze, tym razem mam nadzieję, że będą głodne :grin:

 

Pleśni na razie niet.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

W lodówce może pojawić się biały nalot,ale to normalne.Nie odwijaj z pończochy czekaj do końca.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

W lodówce może pojawić się biały nalot,ale to normalne.Nie odwijaj z pończochy czekaj do końca.

Tym razem tak zrobię :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Tym razem tak zrobię :smile:

Odczekaj bo warto.

Im dłużej tym lepszy smak, ale dla wybranych.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Fakt, im dłużej poleży tym smaczniejsza, teraz robię na przemian jedna się kończy druga zaczyna :) Do piwka rewelacja, lepsze niż chipsy.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Im dłużej tym lepszy smak, ale dla wybranych.

Fakt, im dłużej poleży tym smaczniejsza,

Najdalej w przyszłą Sobotę trzeba będzie już kroić(jak znowu co się nie przydarzy) bo będą goście :smile:

 

 

Na forum wyczytałem, że oprócz schabu jeszcze suszycie karkówkę, czy jeszcze jakieś inne pojedyncze elementy z półblondynki nadają się do suszenia?? :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Właściwie,to wydaje mi się, że polędwica :shock:

Polędwica a'la parmeńska jest właśnie ze schabu :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Można szynkę można i karczek jak ktoś lubi tłuściejsze.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Polędwica a'la parmeńska jest właśnie ze schabu

ze schabu b/k :grin:

Dokładnie rzecz biorąc mięska się nie suszy lecz dojrzewa.

Suszone mięso to już jest inna kategoria, nie mniej ciekawa :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Można szynkę można i karczek jak ktoś lubi tłuściejsze.

Dzięki :smile:

ze schabu b/k :grin:

Dokładnie rzecz biorąc mięska się nie suszy lecz dojrzewa.

Suszone mięso to już jest inna kategoria, nie mniej ciekawa :grin:

:blush: Sorki mój błąd :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Witam !

 

Polędwiczka suszona ala'parmeńska po 2 miesiącach dojrzewania w lodówce - zaznaczam że jeszcze nie ''chipsy'' :grin:

 

 

Pozdrawiam

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:

Chyba z solą przesadziłem, ale ogólnie jestem zadowolony :smile:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.