Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj po godzinie 18 wylądowała już w lodówce :) ... z Karkówką celuje na swoje imieniny 19 stycznia :) ... Mam nadzieję że będzie pod co wypić :D
  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

U mnie trzecia faza z okrawkami niestety trwa już ponad 18 miesięcy i jest coraz lepsza degustacja, wciąż zyska na smaku.

Ale to już tylko okrawki.

Szkoda.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

• 2 tygodnie później...

Po tym https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=167728#167728 zostało wspomnienie :grin:

Przedwczoraj nastawiłem dwie sztuki :cool: Po wycięciu tego co trzeba i wyrównaniu boków, jeden kawałek waży jakieś 2kg, a drugi 2.2kg :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Przedwczoraj nastawiłem dwie sztuk

Zbóju załóż nowy temat, ja tu o polędwicy chcę poczytać, której notabene nigdy nie robiłem, a na Zbójowym talerzu karkówki widzę. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

ja tu o polędwicy chcę poczytać,

O Jezu Dziadek mnie zabije ale nie mogę się powstrzymać ....... :grin:

:rolleyes:

Skoro schab po wytrybowaniu kości staje się polędwicą ..... to tzw.... schab karkowy bez kości można przecież nazwać polędwicą karkową ..... ;) :grin: :cool:

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Po siedmiu dniach pierwszego etapu karkówka "poszła" na wieszak na jakiś miesiąc może więcej, tak jak poprzednio :cool:

Witajcie BiSwW

Ja robię w rajstopach (oczywiście nie używanych) wypranych - aby usunąć resztę chemii, i odcinam nogawki. Zawijam 5 do 6 razy i wychodzą super - polędwica i karkówka.

Dwa lata temu sam się pytałem :lol:

Zbóju, to w "skarpetach" te karkówki wisza?

Karkówki, ale nie w skarpetach :cool:

To są pończochy damskie

Nie, to są podkolanówki :cool:

krzyżowo wiązane

Nie, to jest gotowa kupna siatka :cool:

Ja robię w rajstopach (oczywiście nie używanych) wypranych

Używam podkolanówek tylko nowych/kupnych i świeżych :lol: :cool:

Witajcie BiSwW

Nie, to jest gotowa kupna siatka

A gdzie ona kupiona ?

pozdrawiam

jarek.f

Witajcie BiSwW

witam,

robiłem polędwicę a la parmeńską. I fazę przeszła, natomiast przy drugiej fazie, suszenia w chlodnym przewiewnym miejscu zaczeła nieładnie pachnąć. Zepsuła się chyba;/ czy mogę jeszcze jakos uratować mięso czy już do niczego się nie nadaje? myślałem wymoczyć ją w porzadnej solance.

proszę o odpowiedzi i rady,

pozdrawiam

I fazę przeszła, natomiast przy drugiej fazie, suszenia w chlodnym przewiewnym miejscu zaczeła nieładnie pachnąć. Zepsuła się chyba;

Napisz jakiej barwy było mięso i czy lepiło się na świeżym przekroju.

Jeśli jest zepsute to, zepsute i nie ma co ratować.

Jaka była temp. w czasie suszenia?

abiesogrod, napisz co w/g Ciebie znaczy "zaczeła nieładnie pachnąć" , czyżbyś juz zajrzał do środka ??? a jeżeli możesz to wklej fotki

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Jaką ilość soli użyłeś przy pierwszym etapie. ?

pozdrawiam

jarek.f

Co do zapachu to tak jak zepsute mięso, i już lepiła się, a kolor mięsa czerwony krwisty , miejscami ciemny już. ilość soli w sumie na oko, nie żałowalem, dodałem kolendry mielonej oraz obyspalem całą gorczycą. Suszyła się w piwnicy wilgotność umiakrowana, temperatura ok. 6 -7 stopni. Wcześniejsza suszyłem w piwnicy w sumie 1 dzien potem przerzuciłem do kuchni, aby szybciej wodę odparowała.

wczesniej robilem również polędwiczkę z tym, że z świeżo zabitej świnki i robilem tak jak teraz wszystko według procedur i wyszła super , ta kupiłem na hali mięsnej na targowisku. Może nie ma żadnego znaczenia gdzie kupiłem.

Dwa razy robiłam polędwicę a'la parmeńska i za każdym razem była smaczna. Mam jednak pewien niedosyt wiedzy, ponieważ nie wiem ile powinno być soli. Dawałam "na oko" i raz była bardziej słona, raz mniej. Czy jest jakaś konkretna receptura / na stronie głównej nie jest wyszczególniona ilość soli/?Dzisiaj znów będę robić , jeśli nie znajdę tej ilości soli to oczywiście zrobię tak jak poprzednio, wolałabym jednak wiedzieć. PePe, a może Ty podpowiesz, bo Twoja była pyszna.Pozdrawiam Wszystkich.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.

Czy jest jakaś konkretna receptura / na stronie głównej nie jest wyszczególniona ilość soli/

Przeważnie daje się 3% wagi mięsa.

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Ja daję 50g soli na 1kg mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Robiłem kilkanaście razy,daję35g/kg.Dla mnie jest ok.Pozdrawiam.
Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca.

Czy jest jakaś konkretna receptura / na stronie głównej nie jest wyszczególniona ilość soli

Ja daje 30g/kg i zawsze jest ok - przeważnie nie może doczekać końca trzeciej fazy ;)

Na pierwsza fazę tylko solenie: 5-7 dni. Druga faza: zioła i pończoszka (świeżo wyprana). Trzecia faza: lodówka - zależy ile wytrzyma ;)

Problemów nie miałem do tej pory żadnych, choć był jeden: rzadko udawało się dotrzymać do końca trzeciego etapu :)

Z tą solą to trzeba uważać bo jak dasz za mało to będzie kicha.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Z tą solą to trzeba uważać bo jak dasz za mało to będzie kicha.

Tak jak już napisałem 30 - 35 gram to minimum. Inaczej otrzymasz coś, czego nawet pies nie ruszy. Druga sprawa: obsuszanie, czyli druga faza musi się odbywać w miejscu lekko przewiewnym - BARDZO WAŻNE.
Dziękuję Wszystkim za odniesienie się do mojego pytania. Te 3%, o których pisał Gonzo jest zatem ok. Zresztą znalazłam także wypowiedż Kolegi Bagno, który też mówi o 3%. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.