wujek_miedziak Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #951 Opublikowano 22 Grudnia 2010 Dzisiaj po godzinie 18 wylądowała już w lodówce ... z Karkówką celuje na swoje imieniny 19 stycznia ... Mam nadzieję że będzie pod co wypić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-138869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 22 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #952 Opublikowano 22 Grudnia 2010 U mnie trzecia faza z okrawkami niestety trwa już ponad 18 miesięcy i jest coraz lepsza degustacja, wciąż zyska na smaku.Ale to już tylko okrawki.Szkoda. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-138872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #953 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Po tym https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=167728#167728 zostało wspomnienie :grin: Przedwczoraj nastawiłem dwie sztuki Po wycięciu tego co trzeba i wyrównaniu boków, jeden kawałek waży jakieś 2kg, a drugi 2.2kg Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-140455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #954 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Przedwczoraj nastawiłem dwie sztuk Zbóju załóż nowy temat, ja tu o polędwicy chcę poczytać, której notabene nigdy nie robiłem, a na Zbójowym talerzu karkówki widzę. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-140467 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #955 Opublikowano 6 Stycznia 2011 ja tu o polędwicy chcę poczytać, O Jezu Dziadek mnie zabije ale nie mogę się powstrzymać ....... :grin: :rolleyes: Skoro schab po wytrybowaniu kości staje się polędwicą ..... to tzw.... schab karkowy bez kości można przecież nazwać polędwicą karkową ..... :grin: Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-140469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 6 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #956 Opublikowano 6 Stycznia 2011 schab karkowy bez kości roger, i tak się porobiło, że baleronem nazywają. :tongue: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-140470 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #957 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Po siedmiu dniach pierwszego etapu karkówka "poszła" na wieszak na jakiś miesiąc może więcej, tak jak poprzednio Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-141452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #958 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Ja robię w rajstopach (oczywiście nie używanych) wypranych - aby usunąć resztę chemii, i odcinam nogawki. Zawijam 5 do 6 razy i wychodzą super - polędwica i karkówka.Dwa lata temu sam się pytałem :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-141478 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #959 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zbóju, to w "skarpetach" te karkówki wisza?Karkówki, ale nie w skarpetach To są pończochy damskieNie, to są podkolanówki krzyżowo wiązaneNie, to jest gotowa kupna siatka Ja robię w rajstopach (oczywiście nie używanych) wypranychUżywam podkolanówek tylko nowych/kupnych i świeżych :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-141481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #960 Opublikowano 12 Stycznia 2011 Nie, to jest gotowa kupna siatkaA gdzie ona kupiona ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-141484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 12 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #961 Opublikowano 12 Stycznia 2011 A gdzie ona kupiona ?http://sklep-masarski.pl/product_info.php?cPath=21_7&products_id=782 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-141513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abiesogrod Opublikowano 18 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #962 Opublikowano 18 Stycznia 2011 witam, robiłem polędwicę a la parmeńską. I fazę przeszła, natomiast przy drugiej fazie, suszenia w chlodnym przewiewnym miejscu zaczeła nieładnie pachnąć. Zepsuła się chyba;/ czy mogę jeszcze jakos uratować mięso czy już do niczego się nie nadaje? myślałem wymoczyć ją w porzadnej solance. proszę o odpowiedzi i rady, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-142373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #963 Opublikowano 19 Stycznia 2011 I fazę przeszła, natomiast przy drugiej fazie, suszenia w chlodnym przewiewnym miejscu zaczeła nieładnie pachnąć. Zepsuła się chyba;Napisz jakiej barwy było mięso i czy lepiło się na świeżym przekroju. Jeśli jest zepsute to, zepsute i nie ma co ratować. Jaka była temp. w czasie suszenia? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-142486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #964 Opublikowano 19 Stycznia 2011 abiesogrod, napisz co w/g Ciebie znaczy "zaczeła nieładnie pachnąć" , czyżbyś juz zajrzał do środka ??? a jeżeli możesz to wklej fotki Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-142492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #965 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Jaką ilość soli użyłeś przy pierwszym etapie. ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-142501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abiesogrod Opublikowano 19 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #966 Opublikowano 19 Stycznia 2011 Co do zapachu to tak jak zepsute mięso, i już lepiła się, a kolor mięsa czerwony krwisty , miejscami ciemny już. ilość soli w sumie na oko, nie żałowalem, dodałem kolendry mielonej oraz obyspalem całą gorczycą. Suszyła się w piwnicy wilgotność umiakrowana, temperatura ok. 6 -7 stopni. Wcześniejsza suszyłem w piwnicy w sumie 1 dzien potem przerzuciłem do kuchni, aby szybciej wodę odparowała. wczesniej robilem również polędwiczkę z tym, że z świeżo zabitej świnki i robilem tak jak teraz wszystko według procedur i wyszła super , ta kupiłem na hali mięsnej na targowisku. Może nie ma żadnego znaczenia gdzie kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-142508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #967 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Dwa razy robiłam polędwicę a'la parmeńska i za każdym razem była smaczna. Mam jednak pewien niedosyt wiedzy, ponieważ nie wiem ile powinno być soli. Dawałam "na oko" i raz była bardziej słona, raz mniej. Czy jest jakaś konkretna receptura / na stronie głównej nie jest wyszczególniona ilość soli/?Dzisiaj znów będę robić , jeśli nie znajdę tej ilości soli to oczywiście zrobię tak jak poprzednio, wolałabym jednak wiedzieć. PePe, a może Ty podpowiesz, bo Twoja była pyszna.Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-142977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #968 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Czy jest jakaś konkretna receptura / na stronie głównej nie jest wyszczególniona ilość soli/ Przeważnie daje się 3% wagi mięsa. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-142980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #969 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Gonzo, Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-142981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #970 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Ja daję 50g soli na 1kg mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-142990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ted50 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #971 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Robiłem kilkanaście razy,daję35g/kg.Dla mnie jest ok.Pozdrawiam. Cytuj Ucz się pilnie jak Adam Mickiewicz w Wilnie,bo nauka i praca,narody wzbogaca. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-142996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #972 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Czy jest jakaś konkretna receptura / na stronie głównej nie jest wyszczególniona ilość soliJa daje 30g/kg i zawsze jest ok - przeważnie nie może doczekać końca trzeciej fazy Na pierwsza fazę tylko solenie: 5-7 dni. Druga faza: zioła i pończoszka (świeżo wyprana). Trzecia faza: lodówka - zależy ile wytrzyma Problemów nie miałem do tej pory żadnych, choć był jeden: rzadko udawało się dotrzymać do końca trzeciego etapu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-143001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #973 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Z tą solą to trzeba uważać bo jak dasz za mało to będzie kicha. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-143003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #974 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Z tą solą to trzeba uważać bo jak dasz za mało to będzie kicha.Tak jak już napisałem 30 - 35 gram to minimum. Inaczej otrzymasz coś, czego nawet pies nie ruszy. Druga sprawa: obsuszanie, czyli druga faza musi się odbywać w miejscu lekko przewiewnym - BARDZO WAŻNE. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-143004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij #975 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Dziękuję Wszystkim za odniesienie się do mojego pytania. Te 3%, o których pisał Gonzo jest zatem ok. Zresztą znalazłam także wypowiedż Kolegi Bagno, który też mówi o 3%. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/39/#findComment-143115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.