morfeusz300 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1951 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Bardzo dziękuję za dokładny opis;))pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-396114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1952 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Przyłączam się również do podziękowań.Czy w pierwszej fazie - lodówkowej - wydziela się z mięsa osocze?Jaka powinna być temperatura w lodówce na tym etapie?Jak polędwica dobrze uszczelniona w folii, to pozbywamy się ścieków dopiero po ty 10-ciu dniach. Jak peklujemy w pojemniku szklanym, odwracamy co dzień i wylewamy osocze. Temp. w lodówce normalna 3-4C. Gdy by wyżej, możemy skrócić czas tej fazy o kilka dni.rz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-396187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1953 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Jak polędwica dobrze uszczelniona w folii, to pozbywamy się ścieków dopiero po ty 10-ciu dniach. Jak peklujemy w pojemniku szklanym, odwracamy co dzień i wylewamy osocze. Czyli wg,Ciebie nie ma różnicy czy polędwica leży w osoczu, czy jest ono odlewane.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-396190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #1954 Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Oczywiście nie robimy tym sposobem większych kawałków mięsa np. szynki. Ale na mniejsze kawałki jak polędwice, nie wiem czy lepiej, ale znacznie wygodniej jest wykonanie tej pierwszej fazie w folii. Osocze pokażą się w pierwszych dwóch dniach i wracają do mięsa. W ten sposób przyprawy lepiej wchodzą w wewnątrz. Jak zapakujemy próżniowo, to polędwica zabiera mniej miejsca w lodowce, i łatwiej odwracamy. Suszenie zostawiamy do drugiej fazy. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-397436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1955 Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) Dziwne czasy. U nas można kupić cala polędwice taniej jak łopatkę! Kupiłem cztery polędwice ok 6-7 kg szt. Rozebrałem na kotlety, pieczeń, kiełbasę i dwa ładne kawałki na lonzino. Pomarańcze Sevilla są właśnie teraz do nabytku, (a szybko znikają) i przyprawilem jeden kawałek pomarańczem, czosnkiem is fenkułem. Drugi kawałek to w hiszpańskim stylu, czyli Lomo Embuchado, przyprawilem pieprzem, jałowcem, i słodką papryką. Natarłem mięso, zapakowałem próżniowo ale nie do samego końca bo zostawiłem trochę miejsca miedzy mięsem a folią Teraz do lodówki na 10 dni gdzie polędwice będą mieli przyjemność codziennego masażu. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130058_zpsteiqobqp.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130061_zpsnfbfjkh4.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130063_zpse5oi4hdw.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130065_zpscv9virgd.jpg Edytowane 1 Lutego 2015 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-401599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1956 Opublikowano 1 Lutego 2015 Redzed, w zeszlym roku zrobilam wg Twojego przepisu poledwice. Kiedy pierwszy raz sprobowalama, ( troche wczesnie) za bardzo pachnialo mi pomaranczem, ale juz po tygodniu zmienila smak i musze powiedziec, zniknela w takim tempie ze wspomnienie zostalo tylko, bo nawet zapach zniknal Dziwne czasy. U nas można kupić cala polędwice taniej jak łopatkę! U nas tez tak teraz jest, tez sie dziwilam i zamiast szynkowej robie poledwicowa Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-401621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 12 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1957 Opublikowano 12 Lutego 2015 A ja mam do Was takie pytanie. W kilku tematach odnośnie parmy, była informacja o szczepach które mogą nam pomóc chociaż w przybliżeniu na podobny proces fermentacji jak przy oryginalnych wyrobach. A gdyby tak kupić w sklepie, oryginalną szynkę z Parmy, powiedzmy kilka plastrów, i obłożyć nimi nasze wędliny w pierwszym lub 2 etapie, czy to nam coś da, czy tylko zmarnujemy kawal mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-404424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1958 Opublikowano 13 Lutego 2015 ...Draco orwellowski , bodajże Wuj Tom ma coś w tym temacie do powiedzenia... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-404626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Draco1984 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1959 Opublikowano 13 Lutego 2015 Ach... 1984. No tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-404665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #1960 Opublikowano 17 Lutego 2015 Dalszy ciąg co do tej hiszpanki i pomarańczówki. Po 12-stu dniach szybko spłukałem resztki soli i przypraw, wytarłem ręcznikiem papierowym, i na godzinkę zostawiłem w temperaturze otoczenia. Następnie lekko posypałem pomarańczówkę fenkułem mielonym, a hiszpankę papryką wedzoną, i nadziałem obie polędwice w kątnice. Obecnie odpoczywają w sanatorium św. salami. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130122_zps9thbyhdn.jpg http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130120_zpsbu1j6isv.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-405160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1961 Opublikowano 1 Marca 2015 Po dwóch tygodniach po peklowaniu polędwice zapleśniały. Dojrzewają po woli ponieważ mam komorę trochę przeładowaną świeżym towarem i jest nadmiar wilgotności. Już przeszło miesiąc od początku, a teraz jeszcze 4-6 tygodni. http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1130131-1_zpsgdagfquv.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-408372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 1 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1962 Opublikowano 1 Marca 2015 No jest się czym pochwalić Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-408389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1963 Opublikowano 5 Marca 2015 A la Parma według przepisu ze strony głównej. Pod powałą wisi w pończoszce sztuka mięsa - szósty dzień procesu.Na drugim zdjęciu drugi dzień procesu - etap lodówkowy - wersja z młotkowaną kolendrą i pieprzem oraz czerwoną ostrą papryką. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-409633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 12 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1964 Opublikowano 12 Marca 2015 Pierwsze mięso trafiło do lodówki na ostatni, pięciodniowy etap. Utrata wagi na tym etapie to 30 %. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-411584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1965 Opublikowano 16 Marca 2015 Gotowy wyrób.Smak jest wręcz idealny. Cieniutko pokrojone plasterki rozciągają się w palcach, wyczuwalna wyraźnie nuta czosnkowa oraz kolendry.Całość pachnie skarpetą,ale to ponoć nieunikniona przywara. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-413059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1966 Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) Całość pachnie skarpetą,ale to ponoć nieunikniona przywara Za dużo kolendry. Ja z kolendry w ogóle zrezygnowałem. Edytowane 16 Marca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-413063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 16 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1967 Opublikowano 16 Marca 2015 Następnym razem ograniczę ilość kolendry do niezbędnego minimum. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-413120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1968 Opublikowano 20 Marca 2015 WitajciePoniżej zdjęcia moje polędwicy Lonzino w trakcie peklowania oraz po dojrzewaniu Niezapomniany smak trochę za mała wilgotność i pleśń się nie zaszczepiła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-414485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1969 Opublikowano 20 Marca 2015 Ile trwał cały proces? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-414486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franta Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1970 Opublikowano 20 Marca 2015 Ile trwał cały proces?dokładnie nie pamiętam bo było to w zeszłym roku ale postępowałem zgodnie z wskazówkami redzeda https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page-5?do=findComment&comment=287020ale tak jak pisałem za mała wilgotność Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-414491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1971 Opublikowano 20 Marca 2015 Wygląd jest super. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-414492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1972 Opublikowano 20 Marca 2015 Ładnie wygląda Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-414493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1973 Opublikowano 21 Marca 2015 Franta, polędwica molto bello! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-414619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 21 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1974 Opublikowano 21 Marca 2015 Całość pachnie skarpetą,ale to ponoć nieunikniona przywara. Ten "aromat" po częsci jest spowodowany tak jak pisze arkadiusz , ale jest to też niechlubna zasługa "opakowania", robiłem w pończosze, i w takiej specjalnejhttp://archiwum.allegro.pl/oferta/wedliniarska-siatka-rekaw-do-wedzenia-pieczenia-i4551600633.html, w obu przypadkach jest zapaszek. Proponuje zakupić w aptece gazę nie niejałową 17 nitkową, i nie będzie takich sytuacji. Nawet jak dasz kolendrę ,oczywiście w niewielkiej ilości. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-414665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kudys11 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #1975 Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Pierwszy post i zaczynam od pytania.Temat przeczytałem od deski do deski, ale się trochę w głowie pomieszało.Chodzi mi o pierwszy etap. Zamierzam wstawić do pojemnika i odlewać "wydzieliny" i tu pytanie. Pojemnik powinien być otwarty, przykryty czy zamknięty? I drugie pytanie, polędwica ze sklepu powinna zostać umyta czy odrazu na pierwszy etap Edytowane 26 Marca 2015 przez kudys11 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/79/#findComment-415974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.