Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hallo!!!!

 

Ja mam cos takiego.Palenisko z rusztem ze starggo pieca kaflowego i jestem zadowolony,szczegulnie zima.

Moim zdaniem jest to dodatkowa opcia czy mozliwosc, a wiadomo czym wiecej mozliwosci tym lepiej.(moim zdaniem)

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128648
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Możesz mi to przetłumaczyć?

Z holenderskiego

 

W nocy was to obchodzi, że nie było zimno

i w moim życiu, że zabiorę cię do innego

Jesteś jak anioł z boskim diabełka

tej nocy, która zadba o mnie

No prawie dobrze ale nie zawsze do końca da sie doslownie przetłumaczyć, powinno byc tak :

 

Nocą dbasz o to by nie było mi zimno

i w życiu nie zamienie cię na inną

jesteś jak boski anioł z odrobiną diabła

który dzisiejszej nocy o mnie zadba

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128660
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk, Jako doświadczony i uczony pomóż na stronie - forum, osiągnąć korzyści dla innych użytkowników. Do pomocy zalicza się konkrety i szereg aspektów mogących ułatwić ciężki los amatorów dobrego jedzenia. Jak na forum przystało są udzielane praktyczne porady i na pewno w miarę zdrowe. Gwałt na wiedzy i o zgrozo oburzenie wykluczam na wszelkie sposoby, bo język wykorzystujemy do porozumienia i wymiany doświadczeń, nie do "polityki" I bez polityki niech zostanie bo niebezpieczna. Wracając do tematu wyroby są wartością, smakiem i sentencją starych tradycji. Wykonanie, wędzenie i efekty - niezależnie od regionu są dziedzictwem masarskiej sztuki. To właśnie cieszy i pociąga. A sztuka uprawiana na tej stronie, z głową chociaż "zacofaną i oporną na nowoczesność " robi pyszne zdrowe wyroby, nie spotykane w obecnej nowoczesnej cywilizacji. Może jesteśmy nie oświeceni i na zdrowie, że nie znamy wszyscy E 612.

PS. Co do modyfikowanej żywności mam tylko przekonanie o szkodliwości genetycznej, czy takie same jak złe spalanie opału do wędzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128667
Udostępnij na innych stronach

. Co do modyfikowanej żywności mam tylko przekonanie o szkodliwości genetycznej, czy takie same jak złe spalanie opału do wędzenia.

GMO nie musi być szkodliwe a wręcz przeciwnie ale to inna bajka. Czy zastosowanie rusztu ma wpływ na złe spalanie i czy ono występuje??(Proszę o przykład ,na jakiej podstawie a może własnoręcznie mierzyłeś toksyczność?) bez rusztu może występować złe spalanie?? Ps. mogę wydawać sie troszeczkę przemądrzały ale w rzeczywistości jest inaczej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128671
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk, Drewno w każdej postaci jest paliwem węglo-wodorowym i ilość powietrza ( tlenu ) jest decydującym czynnikiem o temperaturze spalania - utleniania. Temperatura i proces schładzania spalin jest ogromna fabryką substancji chemicznych. Ruszt dostarcza dodatkowej ilości tlenu do opału powodując całkowite spalenie opału do popiołu. ( powinien pozostać węgiel drzewny) Spalanie opału w nadmiarze tlenu towarzyszy wydzielanie dużej ilości ciepła i małą ilość dymu. W skład dymu wchodzą między innymi resztki zasadowe, które po schłodzeniu z parą wodna tworzą ciężkie pary zasadowe. I nie tylko bo kwasy również. Bardzo trudno jest wyregulować temperaturę w komorze i odpowiednią temperaturę spalania w małym palenisku np z rusztem. Coś za coś. Wysoka wydajność paleniska = duży zysk energetyczny przy małym palenisku. To właśnie są ruszta i chwała im za taką sprawność lecz w kotłowni. Opalanie drewnem - wędzenie polega na utlenianiu opału w jak najniższej temperaturze i spalanie w żarze jest już ostatecznością. Podgrzewanie wiórów na grzałce elektrycznej czy gazowej w dymo-generatorze jest najlepszym rozwiązaniem. Pozostaje tylko ogrzanie jeszcze wędzonek w komorze. Małe palenisko o dużych możliwościach z wykorzystaniem rusztu jest ekonomiczne w pozyskaniu energii cieplnej. Do wędzenia wykorzystujemy inne temperatury spalania opału ze względów na zawartość substancji nie pożądanych, których zawartość wzrasta wraz z temperatura spalania - nie mylić z temperatura komory wędzarniczej. To tak w prostych słowach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128675
Udostępnij na innych stronach

Spalanie opału w nadmiarze tlenu towarzyszy wydzielanie dużej ilości ciepła i małą ilość dymu.

i o to chodzi do wygrzania wędzarni aby zimą nie było kabaretu z wygrzaniem,

a jak przychodzi moment wędzenia drzwiczkami popielnika tłumi się spalanie

otrzymując sporą ilość dymu.

Andyandy znam jednego Pana (z moich stron) który w zimie nie może piec w

swojej wędzarni i musi wszystko parzyć.

nie wiem jak Brać Wędzarnicza,ale ja jestem za stworzeniem rankingu

wędzarni ładnych i funkcjonalnych (bez niespodzianek podczas wędzenia)

ponieważ zauważyłem że wielu kieruje się wyglądem a potem jest mina.

ciekaw jestem komentarzy na tak i nie,może to by rozwiązało problem

w jakims stopniu

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128695
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska, Dobrze by było zrobić taką wędzarnię uniwersalną do wszystkiego i można zrobić, ale tylko w systemie łączonym. To znaczy połączenie dymogeneratora, klasycznego paleniska i dodatkowych grzałek elektrycznych. W zależności od potrzeb mogły by wszystkie urządzenia razem współpracować. Nie jest problem zrobić sterownik i zastosować podajnik wiórów do paleniska, dogrzewanie elektryczne z zaprogramowaną temperaturą i czasem pracy. Ilość dymu można również kontrolować. Tylko PO CO jeżeli dobrze zrobiona wędzarnia klasyczna bez problemu spełnia wszystkie warunki i bez problemu każda dobra wędzarnia będzie współpracować z dymogeneratorem. Sama przyjemność z wędzenia i czar zniknie i skończy się na włączniku. Taki kombajn jest dobry tylko dla zawodowców kiedy czas, kasa ściga w pracy. Oczywiście jak się lubi powtarzalność wędzenia również można zastosować sterownik. Moja wędzarnia nie zależnie od pory roku spełnia wszystkie parametry, które chce osiągnąć i nie muszę wcale kontrolować. Regulacje przeprowadzam przez stosowanie odpowiedniego opału. Do zimnego wędzenia używam samych wiór drobnych. do ciepłego mieszam z kawałkami drewna lub po uzyskaniu żaru wkładam odpowiednie kawałki drewna do dalszego żarzenia. Gorące wędzenie rozgarniam żar w palenisku i dodaję drewna tylko do podtrzymania temperatury. Dopiekanie wyrobów, otwieram tylko kanał krótki i bez problemu mam temperaturę do 110 st. Oczywiście drewno tylko się delikatnie tli i rzadko płomienie swobodnie się palą. Palenisko mam bezpośrednio pod komorą kanał dymny spiralny oddaje ciepło do komory i jest podzielony na krótki i długi stale otwarty. Same palenisko ma wymiary 40 cm X 40 cm X 120 cm. Całego paleniska nie używam tylko tyle ile potrzebuje. Mogę żar rozsunąć lub spalać paliwo dalej bliżej wylotu kanału możliwości mam dużo. Tak więc mam każdą temperaturę jaką chcę osiągnąć dość stabilną nie tracę energii, więc mało spalam pomimo dużej wędzarni. Ciąg mam wymuszony tylko grawitacyjnie i bez żadnych skosów bo przy wymiarach komory 120 X 110 X 140 wystarczy w każdą pogodę na podtrzymanie paleniska i temperatury. Niestety tak jak piszesz wędzarnie robione są pod wygląd z małymi ciasnymi komorami i chłodzącymi grubymi murami. Potem się wymyśla udoskonalenia co w efekcie jest już wytwórnia toksycznych wędzonek. Kto raz wędził w drewnianych dobrych wędzarniach z dużą komorą już nie będzie się wygłupiał z betonami, cegłami i innymi ozdobnymi budowlami. Smak wędzonek , kolor i wygoda, a przede wszystkim zdrowie w całej zabawie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128700
Udostępnij na innych stronach

A ja może się powtarzam, ale jeszcze raz proponuje podział na wędzarnie = komora wędzarniczą i obudowę dekoracyjną komory wędzarnicze = „opakowanie”.

Co komu szkodzi omurowanie/obłożenie prawidłowo wykonanej komory wędzarnicze klinkierem, cegłą, kamieniem, kafelkami itd. czyli kto co chce.

Warunkiem jest tylko to żeby „opakowanie” nie było toksyczne (i to w różnych temperaturach) i nie przepuszczało wody Np. deszczowej, gruntowej.

O kanale dymnym nawet nie wspominam, bo mało kto ma go wyeksponowany więc tu liczy się przede wszystkim z czego jest zrobiony i jak.

Kwestia paleniska była już tyle razy wyjaśniana że też nie będę klepał powtórek.

Pozostaje tylko decyzja o ruszcie, ale przy prawidlowo wykonanej komorze wędzarniczej i kanale dymnym nie ma potrzeby rozważać tej kwestii.

 

Czyli jeden podstawowy problem: podział na komorę wędzarniczą i jej „opakowanie” I tego nie należy mieszać.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128714
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk, Ruszt dostarcza dodatkowej ilości tlenu do opału powodując całkowite spalenie opału do popiołu.

 

Nawet jeśli popielnik jest szczelny i drzwiczki sa zamknięte??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128717
Udostępnij na innych stronach

Malinowy Bzyk, Ruszt dostarcza dodatkowej ilości tlenu do opału powodując całkowite spalenie opału do popiołu.

 

Nawet jeśli popielnik jest szczelny i drzwiczki sa zamknięte??

Ale jakiż to problem?

Do rozgrzania palisz na ruszcie, a do wędzenia w popielniku ;)

 

Wydaje mi się, ze wędzenie z paleniska na ruszcie, to nieco poroniony pomysł :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128719
Udostępnij na innych stronach

Do rozgrzania palisz na ruszcie, a do wędzenia w popielniku

No super kol. Kowo

tu takie wykłady a ty jedno zdanie i git :clap:

Kłaniam się

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128721
Udostępnij na innych stronach

Do rozgrzania palisz na ruszcie, a do wędzenia w popielniku

tu takie wykłady a ty jedno zdanie i git

Kłaniam się

Poza jednym „małym” szczegółem, popielnik wtedy musi być wielkości paleniska. :grin: :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128722
Udostępnij na innych stronach

No super kol. Kowo

tu takie wykłady a ty jedno zdanie i git :clap:

Kłaniam się

No wiesz, Ja to tak na chłopski rozum.

Potrzebujemy grzać: ruszt - lepsze wykorzystanie energii.

Do wędzenia: Zamykamy szczelnie palenisko, palimy w popielniku - ruszt nam nie przeszkadza - dym przeleci. Chyba logiczne ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128723
Udostępnij na innych stronach

A czy nie prostszym sposobem jest wyeliminować potrzebę wygrzewania i osuszania komory ocieplając ją i wykładając blachą?

Lub bardzo mocno zredukować wygrzewanie i dla bardzie ‘tradycyjnych” ocieplić i wyłożyć cienkim drewnem?

Oszczędność drewna = energii, mniejsze zanieczyszczenie środowiska i oszczędność czasu + nie trzeba kupować i montować ruszta :grin:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128724
Udostępnij na innych stronach

Kowo proszę Cie- nie wtrącaj sie(bo głupoty wychodzą) Pytanie było do ANDYANDY a poza tym to w popielniku sie nie pali.(sama nazwa wskazuje od czego jest popielnik ale to tylko na ,,chłopski rozum", co niektórym to Trzeba tłumaczyć ,,łopatologicznie"
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128727
Udostępnij na innych stronach

Kowo proszę Cie- nie wtrącaj sie(bo głupoty wychodzą)

Przepraszam najmocniej :rolleyes: Juz się nie będę wtrącał :devil: Ty wiesz lepiej ;)

Próbuje ANDYANDYego przekonać ze sie myli zadajac mu pytania zeby on sam w koncu doszedł do słusznego wniosku. A przez Twój komentarz wyszło ze w popielniku sie pali i głupoty z tego wychodzą. Mam racje?? ZROZUMCIE ZE W POPIELNIKU SIE NIE PALI I nie kombinujcie bo widzę ze cyrk wychodzi .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128729
Udostępnij na innych stronach

Palenisko bez rusztu . Ruszt - lasy to się robi w kuchni by się mocniej paliło.

DZIADEK

Liczyłem na Ciebie . Gdzieś mi się przewinęła Twoja opinia /tak mi się zdaje/, że bez rusztu

Pozdrawiam

Każda wędzarka ma swego rodzaju "ruszt", Dziadka też, ta rura doprowadzająca powietrze do paleniska. :rolleyes:

Ja w swojej kozie gdy wędzę to przez cały czas mam uchylone, ba całkiem otwarte wszystkie drzwiczki i na dodatek fajerka zdjęta. Temperaturę reguluję dodaniem drewna, zamknięciem szybra, otwarciem dachu

 

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128732
Udostępnij na innych stronach

Gonzo ruszt w moim regionie Podlaskim to lasy instalowane w kuchniach domowych na torf ,drewno i wegiel do kompletu potrzebny jest kulas dziś pogrzebacz . Dla ciekawości moja Babcia zawsze mówił podaj mi garnek z angielki nigdy z kuchni. Odbiegłem od tematu ale ruszt a mój kanał doprowadzający powietrze to trochę co innego . Popieram wypowiedzi Andyandiego, to są rzeczowe i konkretne wypowiedzi .

Ruszt w cale nie przeszkadza, a jak ktoś dobrze pomyśli i prawidłowo wykorzysta prawa fizyki i procesy chemiczne to mu ułatwi życie.Czy miał ktoś do czynienia z Dymogeneratorem ?Tam sa ruszta i wcale nie ma wysokiej temp no chyba ze sie uchyli popielnik. Jeżeli wszystko jest szczelne to można ułatwić sobie życie,tylko trzeba wiedzieć jak i co.Oczywiście są na forum osoby które nie sa za postępem i trzymają sie tradycji, sa troszeczkę zacofani.

Odtego to się zaczęło Ja nic nie wyciełem zacytowałem tylko wypowiedż osoby która myśli że inaczej postrzegający proces wedzenia niż na ruszcie to wiadomo jacy są i skomentowałem jak to zrozumiałem . Narzucanie czegoś nowoczesnego jak stary ruszt w wedzarniach uważam za nieporozumienie. Nie pisał bym tego gdybym nie miał doczynienia z takim paleniskiem w wedzarni .

Pozdrawiam.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128734
Udostępnij na innych stronach

Każda wędzarka ma swego rodzaju "ruszt"

Odbiegłem od tematu ale ruszt a mój kanał doprowadzający powietrze to trochę co innego

No i Dziadek nie poniał.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128749
Udostępnij na innych stronach

Podobno i nawet jest tak w praktyce, że wędzić można na wszystkim. Jak się pragnie ruszt zamontować to montować, jak popielnik, to montować, kominy montować, z granitu stawiać? stawiać - wybór należy do użytkownika. Jakie wyroby będą, a będą różne, to też dotyczy użytkownika. Każdy niech robi co uważa i jak pasuje. Każdy ma prawo do eksperymentowania nawet na swoim zdrowiu, a nóż coś się nowego pięknego narodzi. :idea:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128753
Udostępnij na innych stronach

Oj chłopcy, aleście pojechali :shock: Być może Andyandy słusznie zakończył dyskusję,jednak ja popieram teorję Kowo. Dlaczego niby nie palić w 'popielniku'? Skoro raczej całe palenisko jest wymurowane z szamotki...no chyba,że ktoś ma inaczej :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128762
Udostępnij na innych stronach

To i ja się wtrącę. Mam palenisko z rusztem. U mnie wygląda to tak, najniższa cegła szamotowa jest wypuszczona w stronę paleniska o połowę, z obu stron paleniska. Na tej połówce opiera się ruszt. W każdej chwili można go zdjąć. Całe palenisko jest przykryte betonową płytą, do której dorobiłem uchwyty i też w każdej chwili można ją zdjąć (nie jest w 100% szczelne). Dotychczas zawsze wędziłem korzystając z rusztu. Czasem mnie irytowało, że mimo pozamykanych wszystkich drzwiczek ognia było sporo a dymu dość mizernie. Skutkowało to tym, że wędzenie zawsze trwało dość długo (składałem to na karb mocno wysuszonego drzewa). Czytając ten wątek, doszedłem do wniosku, że może to być wina owego rusztu. Przy najbliższym wędzeniu (niestety, dopiero w weekend za dwa tygodnie) zamierzam wyrzucić ruszt i wędzić bez niego. Jeżeli wątek będzie aktualny, podzielę się spostrzeżeniami.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128768
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego niby nie palić w 'popielniku'? Skoro raczej całe palenisko jest wymurowane z szamotki...no chyba,że ktoś ma inaczej :rolleyes:

I o to właśnie mi chodziło. Przecież ruszt nie jest żadną przeszkodą dla dymu.

Jedyny warunek, jak pisał TOSHIBA, "popielnik" musi być odpowiednio duży ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128787
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego niby nie palić w 'popielniku'? Skoro raczej całe palenisko jest wymurowane z szamotki...no chyba,że ktoś ma inaczej :rolleyes:

I o to właśnie mi chodziło. Przecież ruszt nie jest żadną przeszkodą dla dymu.

Jedyny warunek, jak pisał TOSHIBA, "popielnik" musi być odpowiednio duży ;)

Dodatkowo w ten sposób wydłużymy o te kilkanaście cm kanał dymowy, a przy krótkim kanale te centymetry nie są do pogardzenia :tongue:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128788
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.