Olek.P Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 19 Października 2010 Hallo!!!! Ja mam cos takiego.Palenisko z rusztem ze starggo pieca kaflowego i jestem zadowolony,szczegulnie zima. Moim zdaniem jest to dodatkowa opcia czy mozliwosc, a wiadomo czym wiecej mozliwosci tym lepiej.(moim zdaniem) Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 19 Października 2010 Możesz mi to przetłumaczyć?Z holenderskiego W nocy was to obchodzi, że nie było zimno i w moim życiu, że zabiorę cię do innego Jesteś jak anioł z boskim diabełka tej nocy, która zadba o mnie No prawie dobrze ale nie zawsze do końca da sie doslownie przetłumaczyć, powinno byc tak : Nocą dbasz o to by nie było mi zimno i w życiu nie zamienie cię na inną jesteś jak boski anioł z odrobiną diabła który dzisiejszej nocy o mnie zadba Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 19 Października 2010 Malinowy Bzyk, Jako doświadczony i uczony pomóż na stronie - forum, osiągnąć korzyści dla innych użytkowników. Do pomocy zalicza się konkrety i szereg aspektów mogących ułatwić ciężki los amatorów dobrego jedzenia. Jak na forum przystało są udzielane praktyczne porady i na pewno w miarę zdrowe. Gwałt na wiedzy i o zgrozo oburzenie wykluczam na wszelkie sposoby, bo język wykorzystujemy do porozumienia i wymiany doświadczeń, nie do "polityki" I bez polityki niech zostanie bo niebezpieczna. Wracając do tematu wyroby są wartością, smakiem i sentencją starych tradycji. Wykonanie, wędzenie i efekty - niezależnie od regionu są dziedzictwem masarskiej sztuki. To właśnie cieszy i pociąga. A sztuka uprawiana na tej stronie, z głową chociaż "zacofaną i oporną na nowoczesność " robi pyszne zdrowe wyroby, nie spotykane w obecnej nowoczesnej cywilizacji. Może jesteśmy nie oświeceni i na zdrowie, że nie znamy wszyscy E 612. PS. Co do modyfikowanej żywności mam tylko przekonanie o szkodliwości genetycznej, czy takie same jak złe spalanie opału do wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Października 2010 . Co do modyfikowanej żywności mam tylko przekonanie o szkodliwości genetycznej, czy takie same jak złe spalanie opału do wędzenia. GMO nie musi być szkodliwe a wręcz przeciwnie ale to inna bajka. Czy zastosowanie rusztu ma wpływ na złe spalanie i czy ono występuje??(Proszę o przykład ,na jakiej podstawie a może własnoręcznie mierzyłeś toksyczność?) bez rusztu może występować złe spalanie?? Ps. mogę wydawać sie troszeczkę przemądrzały ale w rzeczywistości jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 19 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 19 Października 2010 Malinowy Bzyk, Drewno w każdej postaci jest paliwem węglo-wodorowym i ilość powietrza ( tlenu ) jest decydującym czynnikiem o temperaturze spalania - utleniania. Temperatura i proces schładzania spalin jest ogromna fabryką substancji chemicznych. Ruszt dostarcza dodatkowej ilości tlenu do opału powodując całkowite spalenie opału do popiołu. ( powinien pozostać węgiel drzewny) Spalanie opału w nadmiarze tlenu towarzyszy wydzielanie dużej ilości ciepła i małą ilość dymu. W skład dymu wchodzą między innymi resztki zasadowe, które po schłodzeniu z parą wodna tworzą ciężkie pary zasadowe. I nie tylko bo kwasy również. Bardzo trudno jest wyregulować temperaturę w komorze i odpowiednią temperaturę spalania w małym palenisku np z rusztem. Coś za coś. Wysoka wydajność paleniska = duży zysk energetyczny przy małym palenisku. To właśnie są ruszta i chwała im za taką sprawność lecz w kotłowni. Opalanie drewnem - wędzenie polega na utlenianiu opału w jak najniższej temperaturze i spalanie w żarze jest już ostatecznością. Podgrzewanie wiórów na grzałce elektrycznej czy gazowej w dymo-generatorze jest najlepszym rozwiązaniem. Pozostaje tylko ogrzanie jeszcze wędzonek w komorze. Małe palenisko o dużych możliwościach z wykorzystaniem rusztu jest ekonomiczne w pozyskaniu energii cieplnej. Do wędzenia wykorzystujemy inne temperatury spalania opału ze względów na zawartość substancji nie pożądanych, których zawartość wzrasta wraz z temperatura spalania - nie mylić z temperatura komory wędzarniczej. To tak w prostych słowach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 20 Października 2010 Spalanie opału w nadmiarze tlenu towarzyszy wydzielanie dużej ilości ciepła i małą ilość dymu.i o to chodzi do wygrzania wędzarni aby zimą nie było kabaretu z wygrzaniem, a jak przychodzi moment wędzenia drzwiczkami popielnika tłumi się spalanie otrzymując sporą ilość dymu. Andyandy znam jednego Pana (z moich stron) który w zimie nie może piec w swojej wędzarni i musi wszystko parzyć. nie wiem jak Brać Wędzarnicza,ale ja jestem za stworzeniem rankingu wędzarni ładnych i funkcjonalnych (bez niespodzianek podczas wędzenia) ponieważ zauważyłem że wielu kieruje się wyglądem a potem jest mina. ciekaw jestem komentarzy na tak i nie,może to by rozwiązało problem w jakims stopniu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 20 Października 2010 Marek z Bielska, Dobrze by było zrobić taką wędzarnię uniwersalną do wszystkiego i można zrobić, ale tylko w systemie łączonym. To znaczy połączenie dymogeneratora, klasycznego paleniska i dodatkowych grzałek elektrycznych. W zależności od potrzeb mogły by wszystkie urządzenia razem współpracować. Nie jest problem zrobić sterownik i zastosować podajnik wiórów do paleniska, dogrzewanie elektryczne z zaprogramowaną temperaturą i czasem pracy. Ilość dymu można również kontrolować. Tylko PO CO jeżeli dobrze zrobiona wędzarnia klasyczna bez problemu spełnia wszystkie warunki i bez problemu każda dobra wędzarnia będzie współpracować z dymogeneratorem. Sama przyjemność z wędzenia i czar zniknie i skończy się na włączniku. Taki kombajn jest dobry tylko dla zawodowców kiedy czas, kasa ściga w pracy. Oczywiście jak się lubi powtarzalność wędzenia również można zastosować sterownik. Moja wędzarnia nie zależnie od pory roku spełnia wszystkie parametry, które chce osiągnąć i nie muszę wcale kontrolować. Regulacje przeprowadzam przez stosowanie odpowiedniego opału. Do zimnego wędzenia używam samych wiór drobnych. do ciepłego mieszam z kawałkami drewna lub po uzyskaniu żaru wkładam odpowiednie kawałki drewna do dalszego żarzenia. Gorące wędzenie rozgarniam żar w palenisku i dodaję drewna tylko do podtrzymania temperatury. Dopiekanie wyrobów, otwieram tylko kanał krótki i bez problemu mam temperaturę do 110 st. Oczywiście drewno tylko się delikatnie tli i rzadko płomienie swobodnie się palą. Palenisko mam bezpośrednio pod komorą kanał dymny spiralny oddaje ciepło do komory i jest podzielony na krótki i długi stale otwarty. Same palenisko ma wymiary 40 cm X 40 cm X 120 cm. Całego paleniska nie używam tylko tyle ile potrzebuje. Mogę żar rozsunąć lub spalać paliwo dalej bliżej wylotu kanału możliwości mam dużo. Tak więc mam każdą temperaturę jaką chcę osiągnąć dość stabilną nie tracę energii, więc mało spalam pomimo dużej wędzarni. Ciąg mam wymuszony tylko grawitacyjnie i bez żadnych skosów bo przy wymiarach komory 120 X 110 X 140 wystarczy w każdą pogodę na podtrzymanie paleniska i temperatury. Niestety tak jak piszesz wędzarnie robione są pod wygląd z małymi ciasnymi komorami i chłodzącymi grubymi murami. Potem się wymyśla udoskonalenia co w efekcie jest już wytwórnia toksycznych wędzonek. Kto raz wędził w drewnianych dobrych wędzarniach z dużą komorą już nie będzie się wygłupiał z betonami, cegłami i innymi ozdobnymi budowlami. Smak wędzonek , kolor i wygoda, a przede wszystkim zdrowie w całej zabawie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 20 Października 2010 A ja może się powtarzam, ale jeszcze raz proponuje podział na wędzarnie = komora wędzarniczą i obudowę dekoracyjną komory wędzarnicze = „opakowanie”.Co komu szkodzi omurowanie/obłożenie prawidłowo wykonanej komory wędzarnicze klinkierem, cegłą, kamieniem, kafelkami itd. czyli kto co chce.Warunkiem jest tylko to żeby „opakowanie” nie było toksyczne (i to w różnych temperaturach) i nie przepuszczało wody Np. deszczowej, gruntowej.O kanale dymnym nawet nie wspominam, bo mało kto ma go wyeksponowany więc tu liczy się przede wszystkim z czego jest zrobiony i jak.Kwestia paleniska była już tyle razy wyjaśniana że też nie będę klepał powtórek.Pozostaje tylko decyzja o ruszcie, ale przy prawidlowo wykonanej komorze wędzarniczej i kanale dymnym nie ma potrzeby rozważać tej kwestii. Czyli jeden podstawowy problem: podział na komorę wędzarniczą i jej „opakowanie” I tego nie należy mieszać. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 20 Października 2010 Malinowy Bzyk, Ruszt dostarcza dodatkowej ilości tlenu do opału powodując całkowite spalenie opału do popiołu. Nawet jeśli popielnik jest szczelny i drzwiczki sa zamknięte?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 20 Października 2010 Malinowy Bzyk, Ruszt dostarcza dodatkowej ilości tlenu do opału powodując całkowite spalenie opału do popiołu. Nawet jeśli popielnik jest szczelny i drzwiczki sa zamknięte?? Ale jakiż to problem? Do rozgrzania palisz na ruszcie, a do wędzenia w popielniku Wydaje mi się, ze wędzenie z paleniska na ruszcie, to nieco poroniony pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128719 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 20 Października 2010 Do rozgrzania palisz na ruszcie, a do wędzenia w popielnikuNo super kol. Kowo tu takie wykłady a ty jedno zdanie i git :clap: Kłaniam się Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 20 Października 2010 Do rozgrzania palisz na ruszcie, a do wędzenia w popielnikutu takie wykłady a ty jedno zdanie i git Kłaniam sięPoza jednym „małym” szczegółem, popielnik wtedy musi być wielkości paleniska. :grin: :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 20 Października 2010 No super kol. Kowo tu takie wykłady a ty jedno zdanie i git :clap: Kłaniam sięNo wiesz, Ja to tak na chłopski rozum. Potrzebujemy grzać: ruszt - lepsze wykorzystanie energii. Do wędzenia: Zamykamy szczelnie palenisko, palimy w popielniku - ruszt nam nie przeszkadza - dym przeleci. Chyba logiczne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 20 Października 2010 A czy nie prostszym sposobem jest wyeliminować potrzebę wygrzewania i osuszania komory ocieplając ją i wykładając blachą?Lub bardzo mocno zredukować wygrzewanie i dla bardzie ‘tradycyjnych” ocieplić i wyłożyć cienkim drewnem? Oszczędność drewna = energii, mniejsze zanieczyszczenie środowiska i oszczędność czasu + nie trzeba kupować i montować ruszta :grin: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 20 Października 2010 Kowo proszę Cie- nie wtrącaj sie(bo głupoty wychodzą) Pytanie było do ANDYANDY a poza tym to w popielniku sie nie pali.(sama nazwa wskazuje od czego jest popielnik ale to tylko na ,,chłopski rozum", co niektórym to Trzeba tłumaczyć ,,łopatologicznie" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 20 Października 2010 Kowo proszę Cie- nie wtrącaj sie(bo głupoty wychodzą)Przepraszam najmocniej :rolleyes: Juz się nie będę wtrącał :devil: Ty wiesz lepiej Próbuje ANDYANDYego przekonać ze sie myli zadajac mu pytania zeby on sam w koncu doszedł do słusznego wniosku. A przez Twój komentarz wyszło ze w popielniku sie pali i głupoty z tego wychodzą. Mam racje?? ZROZUMCIE ZE W POPIELNIKU SIE NIE PALI I nie kombinujcie bo widzę ze cyrk wychodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 20 Października 2010 Palenisko bez rusztu . Ruszt - lasy to się robi w kuchni by się mocniej paliło.DZIADEK Liczyłem na Ciebie . Gdzieś mi się przewinęła Twoja opinia /tak mi się zdaje/, że bez rusztu Pozdrawiam Każda wędzarka ma swego rodzaju "ruszt", Dziadka też, ta rura doprowadzająca powietrze do paleniska. :rolleyes: Ja w swojej kozie gdy wędzę to przez cały czas mam uchylone, ba całkiem otwarte wszystkie drzwiczki i na dodatek fajerka zdjęta. Temperaturę reguluję dodaniem drewna, zamknięciem szybra, otwarciem dachu Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 20 Października 2010 Gonzo ruszt w moim regionie Podlaskim to lasy instalowane w kuchniach domowych na torf ,drewno i wegiel do kompletu potrzebny jest kulas dziś pogrzebacz . Dla ciekawości moja Babcia zawsze mówił podaj mi garnek z angielki nigdy z kuchni. Odbiegłem od tematu ale ruszt a mój kanał doprowadzający powietrze to trochę co innego . Popieram wypowiedzi Andyandiego, to są rzeczowe i konkretne wypowiedzi . Ruszt w cale nie przeszkadza, a jak ktoś dobrze pomyśli i prawidłowo wykorzysta prawa fizyki i procesy chemiczne to mu ułatwi życie.Czy miał ktoś do czynienia z Dymogeneratorem ?Tam sa ruszta i wcale nie ma wysokiej temp no chyba ze sie uchyli popielnik. Jeżeli wszystko jest szczelne to można ułatwić sobie życie,tylko trzeba wiedzieć jak i co.Oczywiście są na forum osoby które nie sa za postępem i trzymają sie tradycji, sa troszeczkę zacofani.Odtego to się zaczęło Ja nic nie wyciełem zacytowałem tylko wypowiedż osoby która myśli że inaczej postrzegający proces wedzenia niż na ruszcie to wiadomo jacy są i skomentowałem jak to zrozumiałem . Narzucanie czegoś nowoczesnego jak stary ruszt w wedzarniach uważam za nieporozumienie. Nie pisał bym tego gdybym nie miał doczynienia z takim paleniskiem w wedzarni . Pozdrawiam. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 20 Października 2010 Każda wędzarka ma swego rodzaju "ruszt"Odbiegłem od tematu ale ruszt a mój kanał doprowadzający powietrze to trochę co innego No i Dziadek nie poniał. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 20 Października 2010 Podobno i nawet jest tak w praktyce, że wędzić można na wszystkim. Jak się pragnie ruszt zamontować to montować, jak popielnik, to montować, kominy montować, z granitu stawiać? stawiać - wybór należy do użytkownika. Jakie wyroby będą, a będą różne, to też dotyczy użytkownika. Każdy niech robi co uważa i jak pasuje. Każdy ma prawo do eksperymentowania nawet na swoim zdrowiu, a nóż coś się nowego pięknego narodzi. :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 20 Października 2010 Oj chłopcy, aleście pojechali :shock: Być może Andyandy słusznie zakończył dyskusję,jednak ja popieram teorję Kowo. Dlaczego niby nie palić w 'popielniku'? Skoro raczej całe palenisko jest wymurowane z szamotki...no chyba,że ktoś ma inaczej :rolleyes: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 20 Października 2010 To i ja się wtrącę. Mam palenisko z rusztem. U mnie wygląda to tak, najniższa cegła szamotowa jest wypuszczona w stronę paleniska o połowę, z obu stron paleniska. Na tej połówce opiera się ruszt. W każdej chwili można go zdjąć. Całe palenisko jest przykryte betonową płytą, do której dorobiłem uchwyty i też w każdej chwili można ją zdjąć (nie jest w 100% szczelne). Dotychczas zawsze wędziłem korzystając z rusztu. Czasem mnie irytowało, że mimo pozamykanych wszystkich drzwiczek ognia było sporo a dymu dość mizernie. Skutkowało to tym, że wędzenie zawsze trwało dość długo (składałem to na karb mocno wysuszonego drzewa). Czytając ten wątek, doszedłem do wniosku, że może to być wina owego rusztu. Przy najbliższym wędzeniu (niestety, dopiero w weekend za dwa tygodnie) zamierzam wyrzucić ruszt i wędzić bez niego. Jeżeli wątek będzie aktualny, podzielę się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 20 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 20 Października 2010 PoolsJeżeli wątek będzie aktualny, podzielę się spostrzeżeniami. Napisz koniecznie jaki efekt uzyskałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 20 Października 2010 Dlaczego niby nie palić w 'popielniku'? Skoro raczej całe palenisko jest wymurowane z szamotki...no chyba,że ktoś ma inaczej :rolleyes:I o to właśnie mi chodziło. Przecież ruszt nie jest żadną przeszkodą dla dymu. Jedyny warunek, jak pisał TOSHIBA, "popielnik" musi być odpowiednio duży Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 20 Października 2010 Dlaczego niby nie palić w 'popielniku'? Skoro raczej całe palenisko jest wymurowane z szamotki...no chyba,że ktoś ma inaczej :rolleyes:I o to właśnie mi chodziło. Przecież ruszt nie jest żadną przeszkodą dla dymu. Jedyny warunek, jak pisał TOSHIBA, "popielnik" musi być odpowiednio duży Dodatkowo w ten sposób wydłużymy o te kilkanaście cm kanał dymowy, a przy krótkim kanale te centymetry nie są do pogardzenia :tongue: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/3/#findComment-128788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.