Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

GAriwaldi, ja czasem boczki robie na sposob Pokemona, chyba sie nazywalu na szybko. Teraz nie wiem, gdzie przepis jest na forum,po prostu  biore taka ilosc peklosoli , jak do miesa na kielbasy ( u mnie to 16 g /kg) nacieram/wmasowuje ja w mieso i do woreczka. Zostawiam 2 dni ,a pozniej wedze. Wychodza ok. 

Pokemon w swoim przepisie mieszal rowniez jakies przyprawy , jak pamietam, ale ja tylko peklosol daje.

Dzięki ANNAM, zrobię wg Twojej rady.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-580147
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 263
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pis - to jak w końcu z tą temp.przy podpiekaniu w piekarniku????

 

beatag, dnia 16 Gru 2017 - 22:40, napisał: zapeklowany uwędzić w temp. 55 stopni ,następnie podpiec w piekarniku [90 stopni do 70 w środku]   
    Też dobrze... piec nastawić do 150 stopni :cool: wiesz dlaczego....

[Dodano: 17 gru 2017 - 14:54]

 

Piec nastawić na wyższa temp ? myślę ,że po to by skrócic cza podpiekania??

 

Peklowane mięso, nitrozaminy - nie podwyższaj temperatury, dłużej piec i niżej jeśli chodzi o temperaturę,  dlaczego tak lepiej? :cool:

 

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-580197
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Obojetne,ale boczki przeważnie że skórą

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591374
Udostępnij na innych stronach

Bo taki przeważnie sprzedają i nikomu nie chcę się jej ściągać.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591379
Udostępnij na innych stronach

O ! a ja wlasnie  moje co zakupilam ostatnio oskorowalam , bo wszyscy oprocz mnie narzekaja ze skora ..twarda , ze ciezej kroic ..marudna rodzina mi sie zrobila  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591381
Udostępnij na innych stronach

 

 

O ! a ja wlasnie  moje co zakupilam ostatnio oskorowalam , bo wszyscy oprocz mnie narzekaja ze skora ..twarda , ze ciezej kroic ..marudna rodzina mi sie zrobila 
 

 

Electra, aja swoich nauczylam kroic,ze skora zostaje,pozniej pies ma zabawe bo ciamka taki kawal skory. :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591411
Udostępnij na innych stronach

A ja robię tak.

Boczek ze skórą wędzę, parzę ( bo taki wolimy), ściągam skórę i później dorzucam ją do bigosu, fasolki po bretońsku czy grochówki oczywiście oprócz wędzonych kości schabowych albo wędzonej pachwiny czy boczku.Daje to dodatkowy smak wędzonki mimo ,że skóra wcześniej  była sparzona i ogólnie poprawia smak tych potraw.Skóra staje się mięciutka i taką sobie zjadam.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591430
Udostępnij na innych stronach

Anno moj Max to nie zje , ja wieszam kielbasy normalnie na balkonie jak robie i on wogole nie zainteresowany.Takiego dziwnego bialaslka mam , moze i dobrze bo to jest alergik i bym chyba poszla z torbami jak bym miala latac co i roz do weta...

A skorka to ja sie zajmuje ..u nas boczek malo popularny robie od czasu do czasu , a teraz trafila sie okazja do kupienia to wiecej kupilam i oskorowalam od razu ,bede wedzila i zapakuje prozniowo male kawalki zeby miec tak jak sie zachce  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591433
Udostępnij na innych stronach

elektra, że marudzi, to normalne. Moja córka jak zacząłem wędzić, tez nie chciała jeść, mówiła że jest " za dużo mięsa w mięsie". Dopiero jak koledzy przychodzili i pytali, czy jest ojca wędlina, zmieniła zdanie.

Pozdrawiam

Waldek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591448
Udostępnij na innych stronach

@waro58, Bo im sie juz w tylkach pomieszalo , za dobrze maja...juz zapowiedzialam ze przestane robic i beda jesc sklepowe :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591456
Udostępnij na innych stronach

@waro58, wiem wiem , Ja zanim trafilam na to forum , praktycznie nie lubialam siedziec w kuchni , nie mowiac zebym piekla chleb czy robila jakies wyroby ,( jedynie moj tata robil biala kielbase na swieta) no pieklismy rozne miesa czy pasztet .cokolwiek peklowane nie bylo nigdy robione ...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591459
Udostępnij na innych stronach

Boczek wędzony przeznaczamy w znacznej mierze do smażenia, grillowania, a przy tych czynnościach ostro przekraczamy temperaturę 170 oC .Jak by na to nie patrzyć, jest to powód do zmartwienia - no może zastanowienia się, czy musimy się truć?

Może podczas peklowania boczku  przeznaczonego do tych zabiegów kulinarnych, lepiej pominąć pektosól i zastosować czystą sól niejodowaną. Przecież produkuje się kiełbasy bez azotynów, przeznaczone do grillowania. Słoninę też tylko solimy i wędzimy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592359
Udostępnij na innych stronach

Może podczas peklowania boczku przeznaczonego do tych zabiegów kulinarnych, lepiej pominąć pektosól i zastosować czystą sól niejodowaną

Jak peklowanie to peklosolą, solą to solenie... :cool:

 

Przecież produkuje się kiełbasy bez azotynów, przeznaczone do grillowania.

Tak - dziś się produkuje, najpóźniej jutro lub pojutrze zjada, te na soli. :cool:

 

Słoninę też tylko solimy i wędzimy?

Tak słonina to tłuszczyk, brak mioglobiny, no chyba że jakiś split się trafi, dlatego do słoniny wystarczy sól. :cool:

Boczek wędzony przeznaczamy w znacznej mierze do smażenia, grillowania, a przy tych czynnościach ostro przekraczamy temperaturę 170 oC .Jak by na to nie patrzyć, jest to powód do zmartwienia - no może zastanowienia się, czy musimy się truć?

Jeśli chodzi o mnie - będę się truł tym boczkiem peklowanym.... :cool: Wolę to niż patrzeć jak zielenieje po kilku dniach...

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592417
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli chodzi o mnie - będę się truł tym boczkiem peklowanym.... :cool: Wolę to niż patrzeć jak zielenieje po kilku dniach...

A co zrobisz jeżeli UE zabroni używania azotanów i azotynów? Chyba są przymiarki do ustalenia stosownych zarządzeń? Myślę jednak, że szybko to nie nastąpi, bo brak jest alternatywy. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592421
Udostępnij na innych stronach

A co zrobisz jeżeli UE zabroni używania azotanów i azotynów?

I co wtedy z tymi roślinami czyli zielskiem - sałata i inne nowalijki - ile tam tego dobra, pewnie też zakaz będzie... uprawy tegoż.

 

Cały świat używa azotanu i azotynu do zabezpieczania mięsa, to i UE będzie.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592429
Udostępnij na innych stronach

 

 

Cały świat używa azotanu i azotynu do zabezpieczania mięsa, to i UE będzie...

Pewnie tak, ale z zieleniną to już jest trochę inaczej. Nie chcę tutaj zaśmiecać tak pięknego i pożytecznego wątku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592433
Udostępnij na innych stronach

Halusia powiedz mi czy boczek na sucho mogę peklować 8 dni jest ciasno ułożony w pojemniku i wstawiony do lodówy 4 stopnie .Bo dzisiaj przyszedł mi piękny boczek a będę wędził w środę 20g na kg  peklo .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592622
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia powiedz mi czy boczek na sucho mogę peklować 8 dni jest ciasno ułożony w pojemniku i wstawiony do lodówy 4 stopnie .Bo dzisiaj przyszedł mi piękny boczek a będę wędził w środę 20g na kg peklo .

 

Spokojnie tak możesz peklować , ale nie mogą być zbyt ciasno. 

W połowie czasu peklowania przełóż boczek ten z dna na wierzch  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592633
Udostępnij na innych stronach

Spokojnie tak możesz peklować , ale nie mogą być zbyt ciasno. W połowie czasu peklowania przełóż boczek ten z dna na wierzch

Im ciaśniej, tym lepiej, a przekładanie to zbędna operacja... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592636
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 19 Marz 2018 - 21:20, napisał: Spokojnie tak możesz peklować , ale nie mogą być zbyt ciasno. W połowie czasu peklowania przełóż boczek ten z dna na wierzchIm ciaśniej, tym lepiej, a przekładanie to zbędna operacja...

 

Zbyt ciasno miałam na myśli nie ubijać Piotrze  :D 

Co do przekładania to ja raczej też nie grzebie w zapeklowanym mięsie, ale wydawało mi się że przy takim okresie peklowania przełożenie dobrze zrobi. 

No coż , jesteś  lepszym fachowcem , a ja się wciąż uczę  :)  :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592701
Udostępnij na innych stronach

 

Halusia powiedz mi czy boczek na sucho mogę peklować 8 dni jest ciasno ułożony w pojemniku i wstawiony do lodówy 4 stopnie .Bo dzisiaj przyszedł mi piękny boczek a będę wędził w środę 20g na kg peklo .

 

Spokojnie tak możesz peklować , ale nie mogą być zbyt ciasno. 

W połowie czasu peklowania przełóż boczek ten z dna na wierzch  :)

 

 

 

 

Spokojnie tak możesz peklować , ale nie mogą być zbyt ciasno. W połowie czasu peklowania przełóż boczek ten z dna na wierzch

Im ciaśniej, tym lepiej, a przekładanie to zbędna operacja... :cool:

 

 

 

 

@halusia@, dnia 19 Marz 2018 - 21:20, napisał: Spokojnie tak możesz peklować , ale nie mogą być zbyt ciasno. W połowie czasu peklowania przełóż boczek ten z dna na wierzchIm ciaśniej, tym lepiej, a przekładanie to zbędna operacja...

 

Zbyt ciasno miałam na myśli nie ubijać Piotrze  :D

Co do przekładania to ja raczej też nie grzebie w zapeklowanym mięsie, ale wydawało mi się że przy takim okresie peklowania przełożenie dobrze zrobi. 

No coż , jesteś  lepszym fachowcem , a ja się wciąż uczę  :)  :facepalm:

 

Dzęki za info jak u pekluje i uwędzę to pośle fotki .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592717
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.