gariwaldi Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 17 Grudnia 2017 GAriwaldi, ja czasem boczki robie na sposob Pokemona, chyba sie nazywalu na szybko. Teraz nie wiem, gdzie przepis jest na forum,po prostu biore taka ilosc peklosoli , jak do miesa na kielbasy ( u mnie to 16 g /kg) nacieram/wmasowuje ja w mieso i do woreczka. Zostawiam 2 dni ,a pozniej wedze. Wychodza ok. Pokemon w swoim przepisie mieszal rowniez jakies przyprawy , jak pamietam, ale ja tylko peklosol daje.Dzięki ANNAM, zrobię wg Twojej rady. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-580147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 17 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 17 Grudnia 2017 (edytowane) Pis - to jak w końcu z tą temp.przy podpiekaniu w piekarniku???? beatag, dnia 16 Gru 2017 - 22:40, napisał: zapeklowany uwędzić w temp. 55 stopni ,następnie podpiec w piekarniku [90 stopni do 70 w środku] Też dobrze... piec nastawić do 150 stopni wiesz dlaczego....[Dodano: 17 gru 2017 - 14:54] Piec nastawić na wyższa temp ? myślę ,że po to by skrócic cza podpiekania?? Peklowane mięso, nitrozaminy - nie podwyższaj temperatury, dłużej piec i niżej jeśli chodzi o temperaturę, dlaczego tak lepiej? Edytowane 17 Grudnia 2017 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-580197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 8 Marca 2018 Ułożyć w naczyniu i peklować co najmniej 5 dni. Peklować ze skórą czy bez ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 8 Marca 2018 Obojetne,ale boczki przeważnie że skórą Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rarytasik Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 8 Marca 2018 Dobrze, a dlaczego przeważnie ze skórą ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 8 Marca 2018 (edytowane) Bo taki przeważnie sprzedają i nikomu nie chcę się jej ściągać. Edytowane 8 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 8 Marca 2018 O ! a ja wlasnie moje co zakupilam ostatnio oskorowalam , bo wszyscy oprocz mnie narzekaja ze skora ..twarda , ze ciezej kroic ..marudna rodzina mi sie zrobila Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 8 Marca 2018 O ! a ja wlasnie moje co zakupilam ostatnio oskorowalam , bo wszyscy oprocz mnie narzekaja ze skora ..twarda , ze ciezej kroic ..marudna rodzina mi sie zrobila Electra, aja swoich nauczylam kroic,ze skora zostaje,pozniej pies ma zabawe bo ciamka taki kawal skory. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 9 Marca 2018 (edytowane) A ja robię tak.Boczek ze skórą wędzę, parzę ( bo taki wolimy), ściągam skórę i później dorzucam ją do bigosu, fasolki po bretońsku czy grochówki oczywiście oprócz wędzonych kości schabowych albo wędzonej pachwiny czy boczku.Daje to dodatkowy smak wędzonki mimo ,że skóra wcześniej była sparzona i ogólnie poprawia smak tych potraw.Skóra staje się mięciutka i taką sobie zjadam. Edytowane 9 Marca 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 9 Marca 2018 Ostatnio kupiłem boczek bez skóry zapeklowałem owędziłem sparzyłem i powiem tak że to już był inny smak niż boczek wędzony ze skórą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 9 Marca 2018 Anno moj Max to nie zje , ja wieszam kielbasy normalnie na balkonie jak robie i on wogole nie zainteresowany.Takiego dziwnego bialaslka mam , moze i dobrze bo to jest alergik i bym chyba poszla z torbami jak bym miala latac co i roz do weta...A skorka to ja sie zajmuje ..u nas boczek malo popularny robie od czasu do czasu , a teraz trafila sie okazja do kupienia to wiecej kupilam i oskorowalam od razu ,bede wedzila i zapakuje prozniowo male kawalki zeby miec tak jak sie zachce Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 9 Marca 2018 elektra, że marudzi, to normalne. Moja córka jak zacząłem wędzić, tez nie chciała jeść, mówiła że jest " za dużo mięsa w mięsie". Dopiero jak koledzy przychodzili i pytali, czy jest ojca wędlina, zmieniła zdanie. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 9 Marca 2018 @waro58, Bo im sie juz w tylkach pomieszalo , za dobrze maja...juz zapowiedzialam ze przestane robic i beda jesc sklepowe Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 9 Marca 2018 Nie wytrzymasz, wędzenie to jak nieuleczalna choroba, tylko nie jestem pewien, jaką drogą przenoszona, czy ustami, czy jak napisałeś tyłkiem Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 9 Marca 2018 @waro58, wiem wiem , Ja zanim trafilam na to forum , praktycznie nie lubialam siedziec w kuchni , nie mowiac zebym piekla chleb czy robila jakies wyroby ,( jedynie moj tata robil biala kielbase na swieta) no pieklismy rozne miesa czy pasztet .cokolwiek peklowane nie bylo nigdy robione ... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-591459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 17 Marca 2018 Boczek wędzony przeznaczamy w znacznej mierze do smażenia, grillowania, a przy tych czynnościach ostro przekraczamy temperaturę 170 oC .Jak by na to nie patrzyć, jest to powód do zmartwienia - no może zastanowienia się, czy musimy się truć?Może podczas peklowania boczku przeznaczonego do tych zabiegów kulinarnych, lepiej pominąć pektosól i zastosować czystą sól niejodowaną. Przecież produkuje się kiełbasy bez azotynów, przeznaczone do grillowania. Słoninę też tylko solimy i wędzimy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 17 Marca 2018 Może podczas peklowania boczku przeznaczonego do tych zabiegów kulinarnych, lepiej pominąć pektosól i zastosować czystą sól niejodowaną Jak peklowanie to peklosolą, solą to solenie... Przecież produkuje się kiełbasy bez azotynów, przeznaczone do grillowania. Tak - dziś się produkuje, najpóźniej jutro lub pojutrze zjada, te na soli. Słoninę też tylko solimy i wędzimy? Tak słonina to tłuszczyk, brak mioglobiny, no chyba że jakiś split się trafi, dlatego do słoniny wystarczy sól. Boczek wędzony przeznaczamy w znacznej mierze do smażenia, grillowania, a przy tych czynnościach ostro przekraczamy temperaturę 170 oC .Jak by na to nie patrzyć, jest to powód do zmartwienia - no może zastanowienia się, czy musimy się truć? Jeśli chodzi o mnie - będę się truł tym boczkiem peklowanym.... Wolę to niż patrzeć jak zielenieje po kilku dniach... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 17 Marca 2018 Jeśli chodzi o mnie - będę się truł tym boczkiem peklowanym.... Wolę to niż patrzeć jak zielenieje po kilku dniach... A co zrobisz jeżeli UE zabroni używania azotanów i azotynów? Chyba są przymiarki do ustalenia stosownych zarządzeń? Myślę jednak, że szybko to nie nastąpi, bo brak jest alternatywy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 17 Marca 2018 A co zrobisz jeżeli UE zabroni używania azotanów i azotynów? I co wtedy z tymi roślinami czyli zielskiem - sałata i inne nowalijki - ile tam tego dobra, pewnie też zakaz będzie... uprawy tegoż. Cały świat używa azotanu i azotynu do zabezpieczania mięsa, to i UE będzie.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592429 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 17 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 17 Marca 2018 Cały świat używa azotanu i azotynu do zabezpieczania mięsa, to i UE będzie... Pewnie tak, ale z zieleniną to już jest trochę inaczej. Nie chcę tutaj zaśmiecać tak pięknego i pożytecznego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 19 Marca 2018 Halusia powiedz mi czy boczek na sucho mogę peklować 8 dni jest ciasno ułożony w pojemniku i wstawiony do lodówy 4 stopnie .Bo dzisiaj przyszedł mi piękny boczek a będę wędził w środę 20g na kg peklo . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 19 Marca 2018 Halusia powiedz mi czy boczek na sucho mogę peklować 8 dni jest ciasno ułożony w pojemniku i wstawiony do lodówy 4 stopnie .Bo dzisiaj przyszedł mi piękny boczek a będę wędził w środę 20g na kg peklo . Spokojnie tak możesz peklować , ale nie mogą być zbyt ciasno. W połowie czasu peklowania przełóż boczek ten z dna na wierzch Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 19 Marca 2018 Spokojnie tak możesz peklować , ale nie mogą być zbyt ciasno. W połowie czasu peklowania przełóż boczek ten z dna na wierzch Im ciaśniej, tym lepiej, a przekładanie to zbędna operacja... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 20 Marca 2018 @halusia@, dnia 19 Marz 2018 - 21:20, napisał: Spokojnie tak możesz peklować , ale nie mogą być zbyt ciasno. W połowie czasu peklowania przełóż boczek ten z dna na wierzchIm ciaśniej, tym lepiej, a przekładanie to zbędna operacja... Zbyt ciasno miałam na myśli nie ubijać Piotrze Co do przekładania to ja raczej też nie grzebie w zapeklowanym mięsie, ale wydawało mi się że przy takim okresie peklowania przełożenie dobrze zrobi. No coż , jesteś lepszym fachowcem , a ja się wciąż uczę Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon0609 Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 20 Marca 2018 Halusia powiedz mi czy boczek na sucho mogę peklować 8 dni jest ciasno ułożony w pojemniku i wstawiony do lodówy 4 stopnie .Bo dzisiaj przyszedł mi piękny boczek a będę wędził w środę 20g na kg peklo . Spokojnie tak możesz peklować , ale nie mogą być zbyt ciasno. W połowie czasu peklowania przełóż boczek ten z dna na wierzch Spokojnie tak możesz peklować , ale nie mogą być zbyt ciasno. W połowie czasu peklowania przełóż boczek ten z dna na wierzchIm ciaśniej, tym lepiej, a przekładanie to zbędna operacja... @halusia@, dnia 19 Marz 2018 - 21:20, napisał: Spokojnie tak możesz peklować , ale nie mogą być zbyt ciasno. W połowie czasu peklowania przełóż boczek ten z dna na wierzchIm ciaśniej, tym lepiej, a przekładanie to zbędna operacja... Zbyt ciasno miałam na myśli nie ubijać Piotrze Co do przekładania to ja raczej też nie grzebie w zapeklowanym mięsie, ale wydawało mi się że przy takim okresie peklowania przełożenie dobrze zrobi. No coż , jesteś lepszym fachowcem , a ja się wciąż uczę Dzęki za info jak u pekluje i uwędzę to pośle fotki . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/8/#findComment-592717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.