Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

chciał bym przygotować dwie wersje jedną według Halusi peklowanie na mokro 5 dni 80g/1 kg peklosoli

A może powinno to brzmieć: ..."na mokro 5 dni, 80 g peklosoli / 1 kg boczku"?  ;)

ad. 3: co do "zwartości" boczku, to pewnie najwięcej zależy od struktury mięsa, a nie od receptury peklowania.

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781865
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 263
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

"na mokro 5 dni, 80 g peklosoli / 1 kg boczku"? 

A co to za formuła jest?  :facepalm: 

Jakaś nowa szkoła peklowania, czy cuś  :rolleyes:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781866
Udostępnij na innych stronach

 

 

A może powinno to brzmieć: ..."na mokro 5 dni, 80 g peklosoli / 1 kg boczku"? ;)

Co Wy tutaj za bzdury wypisujecie? Takie wpisy robią jedynie bałagan na forum, nie mówiąc już o wprowadzaniu w błąd początkujących forowiczów. Proszę poczytać o peklowaniu mokrym oraz suchym  i dopiero wtedy się tutaj wypowiadać.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781867
Udostępnij na innych stronach

 

A może powinno to brzmieć: ..."na mokro 5 dni, 80 g peklosoli / 1 kg boczku"? ;)

Co Wy tutaj za bzdury wypisujecie? Takie wpisy robią jedynie bałagan na forum, nie mówiąc już o wprowadzaniu w błąd początkujących forowiczów. Proszę poczytać o peklowaniu mokrym oraz suchym  i dopiero wtedy się tutaj wypowiadać.

 

To był taki mój żart  :D Przecież "recepta" podana przez @Switala18 też chyba poprawną nie jest: "1 kg peklosoli:facepalm:

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781869
Udostępnij na innych stronach

Widzę że powstało małe zamieszanie.

Peklowanie mięsa na mokro między innymi boczek.

Przygotuj zalewę czyli 80 g peklosoli i litr wody po czym z tego przeznaczasz 0,5 litra na każdy kg mięsa. Pekluje 8-10 dni w temp 4-6 stopni.

Duże mięśnie oczywiscie wymagają nastrzyku .

Jeśli chodzi o peklowanie boczku na sucho to odmierzam 22- 25 g na każdy kg boczku i do tego możesz dodać mieszankę przypraw jakie lubisz.

Tutaj podobnie pekluje 8- 10 dni .

Osobiście usuwam skórę z boczku , ale sam o tym zdecydujesz.

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781883
Udostępnij na innych stronach

Która wersja -wykonanie da boczek zwarty taki jak na poniższym

 

Struktura nie zależy od metody peklowania tylko od czasu i temp. obróbki termicznej.

 

 

a nie taki

 

Moim zdaniem zdjęcie obrazuje boczek który jest wyciągnięty prosto z gara/piekarnika itp. więc tłuszcze w nim jeszcze nie zastygły dlatego ma taki wygląd, co nie oznacza, że jest niedobry :facepalm:

 

 

przygotowujemy ze skórą, czy skórę należy odciąć

 

Masz dowolność wyboru możesz zrobić jak chcesz, ja skóry wykorzystuję w inny sposób kulinarny (robię boczki bez skór).

 

Chciał bym ostatecznie wiedzieć ile dodać.

 

Na sucho : peklosól 18-20g/kg mięsa. Czas peklowania 14 dni.

Na mokro : 0,4l - 05l wody na 1kg mięsa + nastrzyk, wykonujesz peklosolankę 7-10% (stężenie w zależności od późniejszej obróbki termicznej). Czas peklowania 14 dni.

 

Switala18 więcej czytaj mniej pytaj :). Zapytaj wtedy kiedy już czegoś nie rozumiesz.  Odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania znajdziesz na forum.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781884
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za wyczerpującą odpowiedz. W mojej wypowiedzi faktycznie był błąd bo chodziło o kg mięsa a nie peklosoli  :)

Wypowiedz Halusi i Grzewloda bardzo mi pomogły i rozwiały moje wątpliwości.

 

Odnośnie czytania, to przeczytałem cały ten wątek i naszły mnie wątpliwości więc zadałem pytanie, jednak z tego co pisze Grzewlod forum jest do czytania a nie pisania.  :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781910
Udostępnij na innych stronach

 

 

Odnośnie czytania, to przeczytałem cały ten wątek i naszły mnie wątpliwości więc zadałem pytanie, jednak z tego co pisze Grzewlod forum jest do czytania a nie pisania. :clap:

Ten wątek, to 1% lub mniej, informacji o peklowaniu, które znajdziesz w dziale Peklowanie, oraz zbiorach receptur branżowych.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781945
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Witam wszystkich forumowiczów,

Zaczynam swoją przygodę z wędzeniem. Kiedyś wędziłem dużo ryb w takiej zwykłej beczce.

Przyszedł czas na mięso.

Nabyłem Borniaka i zrobiłem dwa wędzenia boczku. Za każdym razem nie mogłem dopiec boczku w wędzarni do temperatury 72 stopnie w środku. Za pierwszym razem zajęło to 3,5 godziny.

Za drugim razem po podniesieniu temperatury do 90 stopni, po godzinie boczek miał 53 stopnie.

Nie chciałem go wysuszć,  wsadziłem do gara i wyszedł bardzo dobry. Ale co robię nie tak? Inni piszą, że podpiekają pół godziny. Wędziłem 6 godzin w 50 stopniach, boczek w środku miał 45 stopni.

Pozdrawiam, Tomasz

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-958137
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam!

Jeśli masz za dużo dymu lub wysoką wilgotność, odpowiednia temperatura długo rośnie.

Spróbuj regulować ilość drewna lub węgla i obserwuj przepływ powietrza w wędzarni.

sprzęt kuchenny online

Jesteśmy tym, co jemy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-961208
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, pa1wel napisał(a):

Spróbuj regulować ilość drewna lub węgla

Pawełku - to wędzarka elektryczna z dymogeneratorem. 

A z węglem trochę presadziłeś , chyba że węgiel drzewny do podtrzymania temperatury😉

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-961257
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.