siwydymek Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) chciał bym przygotować dwie wersje jedną według Halusi peklowanie na mokro 5 dni 80g/1 kg peklosoliA może powinno to brzmieć: ..."na mokro 5 dni, 80 g peklosoli / 1 kg boczku"? ad. 3: co do "zwartości" boczku, to pewnie najwięcej zależy od struktury mięsa, a nie od receptury peklowania. Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 "na mokro 5 dni, 80 g peklosoli / 1 kg boczku"? A co to za formuła jest? Jakaś nowa szkoła peklowania, czy cuś Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 A może powinno to brzmieć: ..."na mokro 5 dni, 80 g peklosoli / 1 kg boczku"? Co Wy tutaj za bzdury wypisujecie? Takie wpisy robią jedynie bałagan na forum, nie mówiąc już o wprowadzaniu w błąd początkujących forowiczów. Proszę poczytać o peklowaniu mokrym oraz suchym i dopiero wtedy się tutaj wypowiadać. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) A może powinno to brzmieć: ..."na mokro 5 dni, 80 g peklosoli / 1 kg boczku"? Co Wy tutaj za bzdury wypisujecie? Takie wpisy robią jedynie bałagan na forum, nie mówiąc już o wprowadzaniu w błąd początkujących forowiczów. Proszę poczytać o peklowaniu mokrym oraz suchym i dopiero wtedy się tutaj wypowiadać. To był taki mój żart Przecież "recepta" podana przez @Switala18 też chyba poprawną nie jest: "1 kg peklosoli" Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) Widzę że powstało małe zamieszanie. Peklowanie mięsa na mokro między innymi boczek.Przygotuj zalewę czyli 80 g peklosoli i litr wody po czym z tego przeznaczasz 0,5 litra na każdy kg mięsa. Pekluje 8-10 dni w temp 4-6 stopni. Duże mięśnie oczywiscie wymagają nastrzyku . Jeśli chodzi o peklowanie boczku na sucho to odmierzam 22- 25 g na każdy kg boczku i do tego możesz dodać mieszankę przypraw jakie lubisz.Tutaj podobnie pekluje 8- 10 dni .Osobiście usuwam skórę z boczku , ale sam o tym zdecydujesz. Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 (edytowane) Która wersja -wykonanie da boczek zwarty taki jak na poniższym Struktura nie zależy od metody peklowania tylko od czasu i temp. obróbki termicznej. a nie taki Moim zdaniem zdjęcie obrazuje boczek który jest wyciągnięty prosto z gara/piekarnika itp. więc tłuszcze w nim jeszcze nie zastygły dlatego ma taki wygląd, co nie oznacza, że jest niedobry przygotowujemy ze skórą, czy skórę należy odciąć Masz dowolność wyboru możesz zrobić jak chcesz, ja skóry wykorzystuję w inny sposób kulinarny (robię boczki bez skór). Chciał bym ostatecznie wiedzieć ile dodać. Na sucho : peklosól 18-20g/kg mięsa. Czas peklowania 14 dni.Na mokro : 0,4l - 05l wody na 1kg mięsa + nastrzyk, wykonujesz peklosolankę 7-10% (stężenie w zależności od późniejszej obróbki termicznej). Czas peklowania 14 dni. Switala18 więcej czytaj mniej pytaj . Zapytaj wtedy kiedy już czegoś nie rozumiesz. Odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania znajdziesz na forum. Edytowane 11 Sierpnia 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Dziękuję wszystkim za wyczerpującą odpowiedz. W mojej wypowiedzi faktycznie był błąd bo chodziło o kg mięsa a nie peklosoli Wypowiedz Halusi i Grzewloda bardzo mi pomogły i rozwiały moje wątpliwości. Odnośnie czytania, to przeczytałem cały ten wątek i naszły mnie wątpliwości więc zadałem pytanie, jednak z tego co pisze Grzewlod forum jest do czytania a nie pisania. Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 11 Sierpnia 2022 Odnośnie czytania, to przeczytałem cały ten wątek i naszły mnie wątpliwości więc zadałem pytanie, jednak z tego co pisze Grzewlod forum jest do czytania a nie pisania. Ten wątek, to 1% lub mniej, informacji o peklowaniu, które znajdziesz w dziale Peklowanie, oraz zbiorach receptur branżowych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-781945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tipen Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 1 Października 2024 Witam wszystkich forumowiczów, Zaczynam swoją przygodę z wędzeniem. Kiedyś wędziłem dużo ryb w takiej zwykłej beczce. Przyszedł czas na mięso. Nabyłem Borniaka i zrobiłem dwa wędzenia boczku. Za każdym razem nie mogłem dopiec boczku w wędzarni do temperatury 72 stopnie w środku. Za pierwszym razem zajęło to 3,5 godziny. Za drugim razem po podniesieniu temperatury do 90 stopni, po godzinie boczek miał 53 stopnie. Nie chciałem go wysuszć, wsadziłem do gara i wyszedł bardzo dobry. Ale co robię nie tak? Inni piszą, że podpiekają pół godziny. Wędziłem 6 godzin w 50 stopniach, boczek w środku miał 45 stopni. Pozdrawiam, Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-958137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 1 Października 2024 Napisz jaki borniak i ile tego boczku wsadziłeś do środka... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-958143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tipen Opublikowano 3 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 3 Października 2024 150 BBQ Boczku było 8,5 kg. Pozdrawiam, Tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-958556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pa1wel Opublikowano 16 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 16 Października 2024 Witam! Jeśli masz za dużo dymu lub wysoką wilgotność, odpowiednia temperatura długo rośnie. Spróbuj regulować ilość drewna lub węgla i obserwuj przepływ powietrza w wędzarni. Cytuj sprzęt kuchenny online Jesteśmy tym, co jemy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-961208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 16 Października 2024 Już ledwo sapie, już ledwo zipie, A jeszcze palacz węgiel w nią sypie....🚂 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-961218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 16 Października 2024 (edytowane) 4 godziny temu, pa1wel napisał(a): Spróbuj regulować ilość drewna lub węgla Pawełku - to wędzarka elektryczna z dymogeneratorem. A z węglem trochę presadziłeś , chyba że węgiel drzewny do podtrzymania temperatury😉 Edytowane 16 Października 2024 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/11/#findComment-961257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.